Ruotsinkieli

Työskentelen yrityksessä missä käy usein suomenruotsalaisia jotka eivät voi ymmärtää sitä, että en itse sitä kaunista kieltä osaa puhua. Asutaanhan me kaksikielisessä maassa.

Parhaimmat kommentit mitä olen kuullut ovat:

”on se kyllä sääli ettet puhu ruotsia”. Niin onhan sekin, että maailmassa kuollaan nälkään ja on sotia yms, mutta auta armias jos et suomessa osaa ruotsia puhua.

”Miksi olet täällä töissä kun et osaa puhua ruotsia?”. Onhan se aika outoa. Lidlissäkään et saa saksankielistä palvelua… harmillista.

Meijän -ei ruotsia puhuvien- pitäis kaikki olla suomalaisessa kirjakaupassa töissä 😉

Kirjoita kommentti

12 Kommenttia tarinassa "Ruotsinkieli"


Järjestä:   uusin | vanhin | eniten ääniä
Hikka
3 kuukautta 26 päivää sitten

Ihan kohtuullista verrata sotaan ja nälänhätään kun sinulta toivotaan vähän ruotsia.

Mnn
4 kuukautta 8 päivää sitten

Tässä on kyllä aasi tekstin takana, ei siellä asiakkaiden joukossa. Toki on niitä idiootteja suomenruotsalaisia, jotka vaativat palvelua ruotsiksi, vaikka puhuvat suomea (esimerkiksi avoanoppini, hänen kanssaan on kamala käydä ravintoloissa), mutta on myös paljon ruotsinkielisiä, jotka eivät osaa suomea. En kyllä pysty ymmärtämään suomalaisten vihaa muunkielisiä kohtaan.

Mnn
4 kuukautta 8 päivää sitten

Siinä missä suomalaisilla on pakkoruotsi, on ruotsinkielisillä pakkosuomi. Että niin.

geswrtjytukuik
4 kuukautta 12 päivää sitten

Niin joo, ja ennen kuin joku tulee näsästelemään aiheesta, niin mun kokemuksella kaikki niistä, jotka ei suostu puhumaan suomea vaikka osaisi, on niitä suomenkielisiä jotka on naineet ruotsinkieliseen väestöön ja kokevat että nyt ollaan vähän bättre folkea. Itse ruotsinkielisistä en tunne yhtään joka pitäisi itseään fiinimpänä ihmisenä.

geswrtjytukuik
4 kuukautta 12 päivää sitten
Mä työskentelen ruotsinkielisessä firmassa ja olen ihan puhtaasti suomenkielinen. Meillä on joskus kommunikaatio-ongelmia, mutta on pakko sanoa, että vaikka täällä osa tuntuu pitävän sitä koppavuutena, niin ei se ole. Joissain ruotsinkielisissä perheissä ei vaan yksinkertaisesti ole opetettu suomea, ja se osaamattomuus on monen sukupolven tulosta: yksi äiti ja isä ei ole osanneet, ja kun kotona ei ole suomea puhuttu, lapset ei ole oppineet. Se kupla on joissain paikoissa tosi vahva. Vaikka mäkin teininä olin vaahto suussa että paskaa ettei kaikki puhu suomea, niin tässä vuosien varrella on tullut tajuttua, että jos ruotsin puhuminen on mulle jännittävää, niin on niillekin suomen.… Read more »
piilokuu
4 kuukautta 12 päivää sitten

En haluaisi olla ”se”, mutta vois olla ihan varteenotettava idea ehkä opetella vaikka se minimisanasto, jos kerran asut paikassa, jossa valtaosa asiakkaista on suomenruotsalaisia. Pakko ei ole tietenkään, mutta luulisi helpottavan. Samalla lailla Helsingissä asuvat ravintoloissa työskentelevät päätyvät usein opettelemaan venäjän alkeita, että työ sujuu helpommin.

Lissu Kotimainen
4 kuukautta 12 päivää sitten

Se pari fraasia ruotsia ei ainakaan omalla alalla riitä vaan vaatii erikoisammattisanaston osaamista. Se että osaa tervehtiä ja sanoa vaikka numerot niin ei valitettavasti riitä vielä mihinkään. Kaupunki jossa asun ja työskentelen on täysin suomenkielinen mutta muista lähellä olevilta paikkakunnilta tulee silloin tällöin ruotsinkielisiä asiakkaita.

wpDiscuz