Seksuaalihäirintä kiinteänä osana aspautta

Tästä aiheesta on varmasti monta muuta tarinaa ja kokemusta, mutta kaikista vaietaan. Olen 18-vuotias neljä kesää myyjäntöissä ollut tyttö, joka on kohdannut häirintää työpaikalla 14-vuotiaasta asti. Omakohtaisessa perehdytyksessä myyjän ja kassan työhön vaiettiin tästä jokapäiväisestä häiritsevästä, epämiellyttävästä ja ahdistavasta aiheesta. Seksuaalihäirinnästä. Seksuaalihäirinnästä, joka tulee vain ja ainoastaan asiakkaiden suunnalta.

En ole erityisen herkkä asian suhteen. Kevyt flirttailu, kehuminen ja muu tämän kaltainen käyttäytyminen ei haittaa työskentelyäni. Kun yksittäinen ”laitatko kuittiin puhelinnumerosi”-lausahdus muuttuu yksityiskohtaiseksi fantasioinniksi ja jatkuvaksi ehdotteluksi työni muuttuu epämiellyttäväksi ja ahdistavaksi.

Seksuaalihäirinnällä ei ole naamakerrointa. Ei, en suhtaudu yhtään sen positiivisemmin pervoutuneeseen asiakkaaseen, joka on nuori ja komea. Tietenkin joitakin asioita on helpompi ottaa vastaan ja käsitellä, kun vastassa on suunnilleen samanikäinen henkilö. Oman kokemukseni mukaan kuitenkin häirintä tulee vanhempien miesten suunnalta. Vaikka röyhkeä ja epäkohtelias ehdottelu olisi odotettavampaa nuoren suunnalta, ei näin ole.

Asiakaspalvelijan odotetaan palvelevan ja miellyttävän. Asiakas on aina oikeassa-asenteella tullaan ja kohdataan varsinkin tilanteet, jotka eivät itseään miellytä. Tämä asenne näkyy seksuaalihäirinnässä tilanteena, jossa koetaan esimerkiksi kassatyöntekijän työnkuvaan kuuluvan erilaisten seksuaalivireisten tilanteiden hyväksyminen ja niiden vastaanotto hymyillen. Kun vastaus ei itseään miellytä koetaan asiakaspalvelun epäonnistuneen. Vaihtoehtoisesti juttu kuitataan ”minähän vain leikilläni”-lauseella ja tympääntyneellä ilmeellä. Vahinko kuitenkin on jo sattunut ja tilanne jää mielenperukoille kytemään.

Huolestuttavinta aiheessa on nuorten, alaikäisten, osuus tämän kaltaisissa jatkuvissa tilanteissa. Kaupoissa tai missä vain muualla työpaikoissa näkee tänäpäivänä paljon peruskoululaisia ja toisen asteen opiskelijoita työharjoitteluissa ja kesätöissä. Työntekijä koetaan kypsyneenä ja aikuisena. Myyjä on aina myyjä vaikka ikä huitelisi neljässätoista ikävuodessa. Seksuaalivireiset tilanteet ovat pelottavia ja ahdistavia joka iässä, mutta niiden vaikutukset nuoreen ovat todennäköisesti pysyvämpiä kuin nuoren vanhempaan kollegaan.

Miksi häirintä on yhtään sen hyväksyttävämpää kaupan seinien sisä- kuin sen ulkopuolella? Et kävelisi torilla peruskoululaista vastaan ja ehdottaisi perjantai-illan viettoa lämpimissä tunnelmissa. Kun vastassa on sama henkilö työpuku päällä ottamassa asiakkaita vastaan tilanne muuttuu.

Jos haluaa lähestyä myyjää tai työntekijää normaalia tuttavallisemmin kannattaa se tehdä kohteliaasti ja hyvien rajojen sisäpuolella. Jos muistisääntönä pitää sen ettei sano asiakaspalvelijalle mitään, mitä ei sanoisi kyseiselle henkilölle hänen vapaa-aikanaan, ei voi mennä kauhean pieleen ellei oma luonne ole luonnostaan aasimainen.

Kirjoita kommentti

27 Kommenttia tarinassa "Seksuaalihäirintä kiinteänä osana aspautta"


Järjestä:   uusin | vanhin | eniten ääniä
pedari
6 kuukautta 24 päivää sitten

sanat on vaan sanoja ja kehut kuuluu ottaa kehuina eikä loukkauksina ; ) asiakaspalvelijan kuuluu miellyttää asiakasta ja hymyillä vaan söpösti kaikkeen mitä asiakas sanoo : 3

kahvilassa
1 vuosi 4 kuukautta sitten

Kuulostaa tutulta. Itse aloitin aspahommissa 15-vuotiaana. Aika alusta asti sai kyllä kuulla kaikennäköistä, enkä pullossa kasvaneena osannut aluksi vastata. Kyllä sitä vieläkin jotkut adiakkaat saa mykäksi, vaikka työt on koulutuksrn myötä vaihtuneet suuresti.

Randommm
1 vuosi 5 kuukautta sitten

Täyttä asiaahan tämä on. Joka ikisessä työpaikassani museon kesäoppaasta myyjään ja toimistotyöntekijään, olen kohdannut seksuaalista häirintää asiakkaiden suunnasta. Erityisen vaikeaksi asian tekee, että vaikka kuinka kertoisi olevansa jo naimisissä, niin asiakas jankkaa, että eikö nyt olisi ihanaa lähteä viettämään seksuaalisväritteistä iltaa hänen kanssaan. No mitäpä veikkaat?!! Ei tuntuu olevan vieras käsite osalle näistä pervoilijoista.

Jussi
1 vuosi 8 kuukautta sitten

Tälläiset purkaukset sopisivat ennemmin jonnekin HS: nyt-palstalle tai vastaavaan foorumiin. Tältä sivulta en tälläistä odottaisi.

Itse aiheeseen sanoisin, että rohkeasti sanokaa niille asiakkaille, että ”ei mun tarvia tuollaista kuunnella” tai ”En myy sulle yhtään mitään, jos et osaa käytöstapoja”. Tosin otaksun, että osa kassatyöntekijöistä ottaa jotkut kommentit liian henkilökohtaisestikin.

Leon
4 kuukautta 5 päivää sitten

Ja sinä et ilmeisesti laske Aasiakkaaksi asiakasta, joka seksuaalisesti ahdistelee työntekijää? Äly hoi…

G'Kar
1 vuosi 8 kuukautta sitten

Jos kassalla on 14-vuotias, pitää tosiaan mennä väliin ja puuttua siihen, ettei sen ikäinen saa työskennellä kaupan kassalla. Sosiaali- ja terveysmisteriön asetuksessa nimenomaan sanotaan, ettei kassalla työskentely kuulu töihin, joita sen ikäisellä on lupa teettää.

wpDiscuz