_Suomalainen_ kahvilassa

Olin nuorempana töissä kahvilassa, jonka omistaja oli ulkomailta kotoisin. Osa työntekijöistä oli samasta maasta tulleita. Itse olen ihan syntyperäinen suomalainen, tumma hiuksiltani, muuten kalpea.

Kerran kahvilan ollessa tyhjä höpötimme vitsaillen toisen työntekijän kanssa, minä italiaa, työkaveri italian kuuloista siansaksaa. Sisään tuli nainen, joka alkoi tutkia leivosvitriiniä. Lopetimme höpötyksen ja siirryin kassalle odottamaan hymyillen. Olin siis asiakkaan saatavilla, vaikken ihan vierelle juossut. Asiakas tutki hetken vitriiniä, jossa oli lasiset ovet, jotka aukesivat ylöspäin. Oli siinä pieni metallipallukka kahvanakin, mutta lasin sai helposti ylös mistä vain nostamalla. Ihan siis perusjuttu, joita ihmisen luulisi nähneen yhdessä, jos toisessa paikassa. En enää muista, millä sanoin nainen minut luokseen kutsui, mutta apuun rientäessäni hän totesi:

“En osaa tätä avata, vaikka ihan suomalainen olenkin”

Häkellyin, enkä hoksannut vastata, että niin olen minäkin. Jäi myös heti kysymättä, lämmitänkö tuotteen. Asiakas sai kuitenkin suolaisen leivoksensa ja siirtyi ottamaan kahvia. Minä siirryin takaisin kassalle. Siinä sitten kysyin, lämmittäisinkö piirasta. Olin kassan takana, joten en ylettänyt lautaseen, joka oli nyt asiakkaan tarjottimella. Asiakas ei kuitenkaan vastannut, katseli vain muualle. Ajattelin, ettei hän ehkä ollut kuullut ja toistin kysymyksen, johon asiakas tiuskaisi:

“Enkai minä tätä nyt kylmänäkään syö?”

Enpä voinut tietää, monet söi ko. tuotteen kylmänäkin, enkä viitsinyt alkaa kysymättä lautasta tarjottimelta kiskomaan. Hymyilin ja lämmitin piiraan, rahastin ja olin ystävällinen, puhuin selkeää suomea. Nainen oli koko ajan hiljaa. Päästyään pöytään, hän nakerteli hetken piirasta ja hörppi kahviaan. En sen kummemmin tilannetta seurannut, sillä palasin hommiin. Äkkiä nainen paiskaa tiskiin tarjottimen, jolla on puoliksi syöty piiras ja puoliksi juotu kahvi. Asiakas lähes huutaa:
“Piiras on pahaa ja kahvi juomakelvotonta!”
ja marssii samantien ulos ennenkuin ehdin tarjota rahoja takaisin, pahoitella tai mitään.

Sanottakoon vielä, että muille asiakkaille olivat vastaavat tuotteet kelvanneet ja kelpasivat edelleen. Vasta naisen lähdettyä tajusin, että ongelma oli se, että minä en mukamas ollut suomalainen.

9 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *