Ääliöitä huskysafarilla

Työskentelen huskysafarioppaana, ja töissä kohtaan niin typeriä aasiakkaita että oksat pois.

Asiakkaat ajavat itse omaa koiravaljakkoaan ja ennen safaria opas antaa heille ajo-opetuksen. Joukossa on aina muutama aasiakas, jotka eivät kuuntele opetusta yhtään vaan joko pällistelevät kennelin porteista kamera tanassa kuvaten kakkaavaa koiraa tai pukevat jo valmiiksi kylmettyneitä ja itkuisia lapsiaan.

Lapset lastataan suuriin lapsirekiin, jota ajaa aina opas turvallisuussyistä. Kun lapsi ei pääsekään isin ja äidin mukana, aloittaa pikku piltti itkupotkuraivarit ja huutaa koko safarin ajan. Vanhemmat eivät osaa pukea lapsiaan oikein ohjeistuksesta huolimatta, vaan sieltä vuokratun haalarin alta löytyy t-paita ja shortsit. Ja haalari on usein liian pieni, koska pikku mussukka ei saa näyttää liian pullealta valokuvissa. Lapsireen kuski joutuu useasti safarin ajan kuuntelemaan lasten parkumista, koska heillä on kylmä. Yllättävää. Kaikilla lapsilla ei ole edes pipoa. Tai on se mukana, muttei päässä..

Sitten aikuiset. Vaikka aasiakkaat saavat ajo-opetuksen (osa omalla äidinkielellään), siitä huolimatta mikään ei tunnu menevän jakeluun. Alamäkiin ajetaan ihan liian lujaa, koska jarru on ihan vieras käsite, reki kaatuu kaarteessa ja valjakko karkaa. Tai sitten koirat kääntyvät risteyksessä eri suuntaan kuin muut, ja asiakkaat huomaavat tämän, mutta antavat koirien jatkaa matkaa koska ”ne halusivat mennä tuonne”. Niin, sitten siinä kestääkin tovi kun opas kävelee joskus kilometrinkin verran kääntämään valjakkoa. Idiootit.

Asiakkaita on ohjeistettu potkimaan vauhtia rekeen ylämäessä. Siitä huolimatta osa vain pönöttää jalaksilla, hakkaa käsiään yhteen ja huutaa omalla kielellään käskyjä koirille jotta ne orjallisesti vetäisivät heidät mäen ylös. Koirat vain kääntyvät katsomaan taakseen ihmetellen, kun aasiakkaat kiljuvat reestä milloin mitäkin. Olen monta kertaa keskeyttänyt safarin, ja mennyt sanomaan etteivät koirat ymmärrä kuin suomea ja kehottanut olemaan hiljaa. Joskus kilometrien päästä kuulee kennelille, kun joku urpo käskyttää valjakkoaan. Argh. Ja sitten ollaan olevinaan niin ”musheria” ja koiraihmistä. Hohhoijaa!

Kerran isolla safarilla erään rouvan ja miehen reestä katkesi narutukset, ja reki jäi siihen mutta koirat jatkoivat matkaa. Pääopas sai koirat turvallisesti kiinni, ja ryhdyin raahaamaan rekeä koirien luokse. Mies ymmärsi nousta kyydistä (eivät siis puhuneet pätkääkään englantia) mutta rouva vain seisoi jalaksilla, kun raahasin rekeä hyvän matkaa. Äly hoi! Ja vaikka kuinka selitin, että nouse nyt hyvä ihminen siitä reestä pois, niin ei ymmärtänyt. Noh, hetken rouva ajoi yhden ihmisen valjakkoa. Huoh.

Ja kun safarilta on selvitty takaisin kennelille, asiakkaat valittavat siitä että heidän valjakkonsa oli niin paljon hitaampia kuin muut. Ihmiset eivät aina ymmärrä, etteivät koirat ole mitään koneita, vaan eläviä olentoja joilla voi olla joskus huono päivä kuten meillä ihmisillä. Ja hitaudesta valittavat ihmiset ovat usein ylipainoisia. Kumma juttu. Myöskin siitä valitetaan, jos koira pysähtyy tarpeilleen. Kerran eräs nainen kysyi: ”Lapseni näki yhden koiran kakkaavan juostessa. Voisiko se tehdä nyt saman uudelleen?” Tottakai, sillä koiramme on koulutettu kakkaamaan käskystä. HUOH!

– Väsynyt huskyopas

Jaa tämä tarina:

9 kommenttia

 1. jovalmistunut sanoo:

  Tässä juuri näkee sen, että Suurin osa ihmisistä on liian tyhmiä mihinkään muuhun kuin siihen, että osaavat juuri ja juuri päättää sen, miten ravitsevat itsensä tänään. Edes pukeutuminen ei onnistu.

  Teidän pitäisi pitää kirjallinen koe annetusta opetuksesta ennen lähtöä ja jos ei läpäise, niin sitten ei pääse matkaan. Yksinkertaista.

 2. Safariopas sanoo:

  Nyt on safariopas väärissä hommissa. Tämän luettua oon vaan sitä mieltä, että asennevammanen, epäpätevä ja ehkä jopa tyhmä opas kyseessä. Kuka oikeesti raahaa rekeä, jossa ihminen on jalasilla? Jos ei yhtä ihmistä saa jalaksilta pois ilman yhteistä kieltä, niin kyllä on vika oppaassa. Ajo-ohjeet on toinen homma, oppaan tehtävä on pitää huoli, että asiakkaat voi turvallisesti ajaa. Ei niitten asiakkaitten anneta kuvata ja tehdä muita asioita ajo-ohjeitten aikana
  Kyse on koirien ja ihmisten turvallisuudesta. Hommaa uis työ!

 3. Vuffe sanoo:

  Kiitos hyvästä jutusta! Tuli ihan nostalginen olo, meil on joskus muinoin ollut kaks huskya ja kaks malamuuttia eli rekikoirahommat on tuttuja. Tuntuu vaan tosi vaaralliselta päästää turistit itse ajamaan jos eivät yhtään tiedä mitä tehdä. Eihän tuota opita hetken koulutuksessa, kyllä pitää olla koiraharrastaja ennestään.

 4. Tuijottaja sanoo:

  Olisiko aika lopettaa nuo safarihommat kokonaan. Seuraan tätä sivua aika usein, mutta enemmän täällä nykyään minua ahdistaa aasiakaspalvelijat kun aasiakkaat, kuten tässäkin tarinassa.
  Tuo ”idiootit” kommentti kertoi kyllä sen, että ei sinun pitäisi asiakaspalveluammatissa olla.

 5. Etelän vetelä sanoo:

  Vaikuttaa siltä ettei kannata tulla sinne Lappiin teidän elämäänne tai elinkeinoanne (:D) häiritsemään. Huoh!

 6. Ems sanoo:

  Koiraparat. 🙁 Tsemppiä oppaalle! Ennen kuin joku kaikkitietävä päättää taas tulla ja sanoa että vaihda alaa kun et kerta jaksa, niin voisin 99,9% varmuudella veikata oppaan jaksavan ihanien koirien takia.

  • Epsome sanoo:

   Koirathan lopetetaan kun ei pysty rekeä vetämään muitten joukossa.

   • jepjou sanoo:

    Luuletko myös, että tulli ja poliisi lopettavat liian vanhat koirat? Tuotantoeläimet teurastetaan, muut saa elellä vapaaherroina ”uran” jälkeen.

   • badgehunter sanoo:

    Ne koirat pääsee eläkkeelle x iässä jolloin joku ne voi adoptoida.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *