Äiti, miksi on aaseja?

Ja taas on tämäkin ukko saanut kunnian palvella ihania asiakkaita.
En tarkoita tätä pelkästään sarkastisesti. Moni asiakas säilytti joulun ruuhkissakin hermonsa ja ystävällisen hymynsä aivan uskomattomalla sitkeydellä, joten palvelupisteeltä vastattiin siihen samalla mitalla – asianosaavalla, ahkeralla palvelulla, hymyllä sekä positiivisella asenteella.

Tarkoitushan on, että vaikken pystyisi vastaamaan juuri asiakkaan hakemaan tarpeeseen, pystyn tarjoamaan hänelle edes jotakin hyödyllistä apua.

Yksi pieni ihmistyyppi kuitenkin nosti päänsä joulun alla. Ne, jotka todellakin kaiken inhimmillisen järkensä rajoissa uskovat, aivan vakaasti, siihen, että palvelupisteellä tunnetaan joka ainoan liikkeen valikoima: mitä tuotteita, miltä hyllyltä, minkä hintaisia ja onko niitä jäljellä.

Kauppakeskuksestamme löytyy noin 200 liikettä, joista kaksi ovat suuria tavarataloja satoine tuhansine tuotteineen. Ajatelkaapa sitä lukua. yli 300.000 tavaraa, ehkä enemmänkin – minä en valitettavasti tiedä tarkkaa lukua. Tiedättekö te, kuinka monta tavaraa omistatte, missä ne ovat, mitä ne ovat maksaneet, ja onko jokin aidosti hukkunut? Onko Teillä koskaan ongelmia muistaa esimerkiksi, mihin laitoitte avaimenne? Hukkuuko kaukosäädin joskus, vaihtaako se paikkaa? Loppuuko jääkaapista joskus yllättäen jokin ruokatavara, onko joskus käynyt niin, että talouspaperirulla onkin tyhjä?

Olemme ihmisiä palvelupisteen molemmin puolin. Emme pysty muistamaan kaikkea. Siksi meillä on tietokoneet, kalenterit, listat ja kirjanpitäjät. Aivan kuten silloinkin, kun joukossa on uusi työntekijä: meillä on joku kouluttamassa.

Kaikkiin näihin tilanteisiin voi helposti samaistua, koska olemme kaikki ihmisiä. Miksi emme käytä siihen sitä kolmea sekuntia puolin ja toisin?

Se, että olemme töissä jossakin, ei tee meistä automaattisesti supersankareita. Ei asiakaspalvelijasta, myyjästä, rekkakuskista, korjaajasta, siivoojasta, turvallisuuspäälliköstä, vartijasta tai lähihoitajastakaan.

Koska olen itse töissä palvelupisteellä, en valitettavasti pääse käsiksi jokaisen liikkeemme valikoimaan sähköisestikään. Siksi liikkeillä on myyjät ja omat asiakaspalvelijansa.

Parahin aikuinen ihminen!
Jos sinun, minun ja Teppo Työntekijän täytyy osata hillitä hermonsa työaikanaan, niin emmekö voi olettaa, että vastapuolikaan ei ole mikään Babyloonian Barbaari vailla itsehillintää ja empatiakykyä?

Olen itse nähnyt tavallisia aikuisia ihmisiä, nuorisolaumoja, lapsia, narkomaaneja, alkoholisoituneita kansalaisia, sotaveteraaneja, eri uskonlahjojen edustajia, eri kansalaisuuksien edustajia, vaikeasti vammautuneita tai vammaisina syntyneitä asiakkaita, jotka osaavat käyttäytyä ja jotka ovat ystävällisiä. He ottavat huomioon ihmiset ympärillään, jaksavat hymyillä, ja jos heillä on huono päivä, he näyttävät sen muodossa johon on helppo kokea sympatiaa – eivätkä suinkaan esitä sitä huutamalla ventovieraille päin naamaa. Kerron tämän, koska katson, että otantani alkaa olla tarpeeksi suuri, jotta voin sanoa, että hyvin harva asia käy selitykseksi sille, että purkaa raivoaan ventovieraaseen.

Moni aspa joutuu henkisen väkivallan uhriksi aivan aidosti työssään joka päivä. Miksi? Koska hän ei ole superihminen? Vai siksi, että vastapuolelta puuttuu empatiakyky?

Mitä tahansa selitämmekin näkemyseroistamme, esimerkiksi siitä, mikä on hyvää asiakaspalvelua ja mikä ei ole – lähes kaiken tämän pystyy esittämään asiallisesti. Eri mieltäkin voi olla, mutta sovussa.

Olemme varmaan kaikki joskus aaseja. Koska olemme ihmisiä, kaiketi. Menetämme hermomme. Vaadimme muilta asioita, vaikka tiedämme oikeasti syvällä päässämme, ettemme itsekään pystyisi niihin.

Pyydänkin siis: ei ole mitään vikaa siinä, että erehtyy, muuttaa mieltään, tai on tunteen vallassa. Moukkamainenkin käytös on loppujen lopuksi anteeksipyynnöllä kuitattu.

Mielipiteitä ei löydy kahta samanlaista. Kuten aikoinaan eräs kouluttajani kysyi:
”Mikä on hyvää asiakaspalvelua?”

Luokka vastasi muka ovelasti:
”Se, että kohdellaan asiakasta, kuten haluaisit itseäsi kohdeltavan.”

Tähän opettaja heitti:
”Entäs jos mä haluan vaikka juottolan asiakkaana, että portsari heittää mut ulos baarista aamuyöllä pilkun aikaan, viskaa takin perään ja huutaa pää punasena, ettei tarvii koskaan enää näyttää naamaa näillä kulmilla? Entä jos se on mun tavoite asiakkaana, jos mä vaan tykkään, että se on mun tyyli lähteä himaan baarista? Mitäs jos mä olenkin portsari, voinko mä tehdä noin, miten ite aisakkaana tykkään että mulle tehään?”

”No… Et oikein…”

”Miksi en jos se on musta HYVÄÄ asiakaspalvelua?”

Niin.
Miksi et?

Toivon pitkiä hermoja ja herkkää empatiakyvyn harjoitusta jokaiselle! Muistakaa katsoa reaktion taakse – seurauksilla on syy. Tunteilla on alkukohta.

Hyvää Uutta vuotta 2014!

– Alaviite Makkonen –

Jaa tämä tarina:

16 kommenttia

 1. murmeli sanoo:

  <3

 2. Jomppa sanoo:

  Naulan kantaan!!!!!!!

 3. A(a)siakaspalvelussa 25 vuotta sanoo:

  Aamen ja halleluja! Loistavasti puettu sanoiksi uskoakseni monen aspan fiilikset. Kiitos tästä!

 4. minä sanoo:

  …en edes jaksanut lukea. Onko tälläsiä ihan pakko aina laittaa? Jos oikeasti käy joku aasi niin kirjoita sitten siitä joku lyhyt juttu että mitä siinä tapahtui mutta ei näitä enää kiitos.

  • jinx sanoo:

   Too long didn’t read? Ikävää. Mitä jos vaikka menisit pois sivustolta, jonka toiminta perustuu nimenomaan lukemiseen? Ei rasitu silmät liikaa ja laatupostaukset säästyvät tuollaisilta turhanpäiväisiltä kommenteilta.

   • minä sanoo:

    Ei, too boring didn’t read

    • jinx sanoo:

     Eli pyysit lyhyempiä tarinoita sen takia, että ne ovat… jännempiä? Ok. Makes sense. Vähän niinku sekin, että teksti tuomitaan tylsäksi ilman että sitä edes luetaan.

     • minä sanoo:

      Luin kyllä yli puoleen väliin, mutta oli niin helkutin pitkästyttävää tekstiä (tiedä sitten johtuiko sisällöstä vai kirjoittajasta) että jätin kesken

     • Jaakku sanoo:

      Nämä opetustekstit vois jättää pois täältä. Luuleeko joku kirjoittaja, että todellakin ne aasit lukee näitä tekstejä? Hei nyt oikeesti…

 5. minä myös sanoo:

  sama täällä! Tuo yleinen pälätys hyvästä asiakaspalvelusta sopii muualle, mutta EI aasiakas.nettiin. Täällä päästellään höyryjä! Helpottaa huomata, ettei ole ainut, joka kärsii aasiakkaista! Kiitos!

 6. marsaparsa sanoo:

  ^^ Ylläoleva taitaa nimimerkinkin perusteella kuulua näihin pienimunaisiin egopullistelijoihin, joille ”minäminäminä” on ainoa oikea vastaus, ratkaisu ja sääntö.

  Ps. Teksti oli kultaa!

 7. Asd sanoo:

  Mitä vittua 😀 Tekstihän oli oikein asiallisesti ja sujuvasti kirjoitettu; mukavaa luettavaa. Suosittelen sinulle jotain Liibalaaban tapaista sivua, jos et jaksa lukea mitään missä on oikeaa sisältöä.

 8. Ihan oikein sanoo:

  Just hyvä ja asiallinen kirjotus. Jos ei jaksa lukea niin jätä lukematta. Jos kuitenkin edes yksi aasi jaksaa tämän lukea, tuntee piston sydämessään ja alkaa toimimaan toisin, niin eikö sillon olla jo voiton puolella?

 9. Mimme sanoo:

  Todella hieno teksti!

 10. Kazya sanoo:

  Tarina unohtui…

 11. Kaikkitietävä aspa sanoo:

  Eräässä liikkeessä on osuvasti seinällä ilmoitus: ”Mahdottomat asiat hoidetaan heti, ihmeisiin menee hetki. Pyydettäessä taiomme.” Jos jokaisessa liikkeessä olisi vastaava ilmoitus, ymmärtäisi ainakin sarkasmia ymmärtävät asiakkaat, että edes aspa ei välttämättä ole kaikkitietävä ja taitava olento.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *