Ala-arvostettu ammatti

Työskentelen yhdessä Suomen suurimmista S-ketjun ravintoloista tarjoilijana. Vuosien aikana on ollut vaikka minkälaista mutta yleinen kuva on tullut ihmisistä että tarjoilijan työtä ei osata arvostaa, koska eihän se ole oikeata työtä, sillä sitähän osaa tehdä kuka vain. Tämän saakin huomata joka työpäivä, kuinka osa kohtelee kuin olisin jotain roskasakkia, jolle voidaan puhua miten halutaan.

Yksi suurimmista ärsytyksen aiheista on se kun asiakkaan tilamaassa ruoassa on jokin vikana esim. medium – pihvi, kun sen piti olla pelkkä medium syynätään heti tarjoilijan syyksi. Ikäväähän asia tottakai on mutta jos olen bongannut pihvin kypsyyden niinkuin asiakas on halunnut mutta keittiössä on mokattu niin miksi tarjoilijan pitää ottaa kaikki syyt niskoille. Keittiöstä vaan lähetään pahoittelu terveisiä tarjoilijan kautta, ei edes vaivauduta tulla kohtaamaan asiakasta, vaan tarjoilijan työ on pyydellä itku silmässä asiakkaalta anteeksi antoa ja hyvitellä häntä kun kokki on mokannut.

Kokeille maksetaan myös parempaa palkkaa kuin tarjoilijoille, vaikka tarjoilijat tuovat suurimman vaikutuksen asiakkaan ravintola kokemukseen. En ihmettele yhtään miksi ravintola-alalla, varsinkin tarjoilijoilla on työntekijä vaihtuvuus niin suuri. Harva jaksaisi 8h tuntia juossa ympäri salia hymy korvissa, tauoista puhumattakaan. Jos on paljon asiakkaita niin silloin ei tauolle mennä. Kiitos kun sai avautua 🙂

– tarjoilijatar –

Jaa tämä tarina:

25 kommenttia

  1. mauri sanoo:

    Tarjoilijan on hyvä tarkistaa onko tilaus varmasti oikein ennen kuin vie sen asiakkaalle 😉

    • BT sanoo:

      Mitähän olisit kokkina mieltä, jos tarjoilija leikkaisi paistetun pihvin auki tarkastaakseen sen kypsyyden? Tai tökkisi sitä sormella ja toteasi, että kyllä se nyt vaan on medikka miinus eikä pelkkä medium? Varmaan kokisit, että tarjoilija astuu sun varpaille.

      Itse tarjoilijana olleena, tottakai annokset pitää tarkistaa ennenkuin ne pöytään vie. Mutta kaikkia asioita ei päälle päin nää.

      • Silppuri sanoo:

        No nimenomaan..!! Kyllä se on loppujenlopuks KOKIN tehtävä annokset tarkistaa. Tarjoilijana haluaisin kyllä luottaa siihen että kokit osaavat oman työnsä eikä minun tarvitse jokaista annosta syynätä että onko tämä nyt oikea kypsyys yms. Huh huh..! Kyllä on lauantai ruuhkapäivänä muutakin mietittävää….!!

  2. mauri sanoo:

    -Kokeille maksetaan myös parempaa palkkaa kuin tarjoilijoille, vaikka tarjoilijat tuovat suurimman vaikutuksen asiakkaan ravintola kokemukseen.
    *asiasta voidaan olla montaa mieltä, hyvä tai huono ruoka se yleensä on josta kyseinen paikka muistetaan

    -Keittiöstä vaan lähetään pahoittelu terveisiä tarjoilijan kautta, ei edes vaivauduta tulla kohtaamaan asiakasta,
    *koska kokeilla on kiire tehdä sitä ruokaa. Siksi me emme aina tule pyytelemään anteeksi itse 😉

    Harva jaksaisi 8h tuntia juossa ympäri salia hymy korvissa, tauoista puhumattakaan
    *harva jaksaa seistä kuuman parilan äärellä sitä kahdeksaa tuntia ja juosta ympäri keittiötä. Harva myös varmaankin jaksaisi tiskata tarjoilijoiden tuomia tiskejä siihen päälle.

    Anteeksi nyt vain mutta aina voit opiskella lisää jos haluat paremman työn. Katkeroituminen ja muiden syyttely eivät luo sinusta ammattimaista kuvaa eikä tee yhtään kenellekkään hyvää 🙂 Kivat päivänjatkot ja työn iloa!

  3. ukko31 sanoo:

    no ohhoh, hyvä etten tuoliltani pudonnut!
    Valitettavasti se nyt vaan on niin, että tarjoilija on se henkilö kenelle asiakas purkaa huolensa. En puolustele tässä asiakkaan huonoa käytöstä, mutta tarjoilijan tehtävä nyt vaan on toimia asiakasrajapinnassa huonoinakin hetkinä. Mielestäni tarjoilijan rooli on kyllä iso, mutta enpä nyt menisi sanomaan että sillä SUURIN vaikutus ravintolakokemukseen on. Meinaat siis ihan tosissaan että huonokin ruoka tekisi kauppansa kunhan tarjoilija vaan on ihana?
    Palkka-asioista mielestäni on turha kitistä, kyllä ravintola-alaltakin on TES saatavilla, josta palkat selviää etukäteen ennen alan valintaa. Jos ei liksa miellytä, niin sitten on mentävä muihin hommiin. Ammatinvalintakysymys, ei varmaan kenenkään ole pakko tarjoilijaksi ruveta?

  4. ihmettelijä sanoo:

    Vaihda alaa, jos et ole valmis olemaan tarjoilijana se, joka joutuu ottamaan palautteen vastaan. Se kuuluu työhön, tietenkään kokit eivät hyppää alvariinsa salin puolella. Eikä kaikkea myöskään tarvitse ottaa henkilökohtaisesti…
    Ja minulle ainakin suurimman vaikutuksen ravintola_(YHDYSSANA)_kokemukseen tuo ruoka, eikä tarjoilija. Hyvä ja asiakaspalveluhenkinen tarjoilija on vain plussaa ja lisämauste.

  5. th sanoo:

    Et voi olla tosissas..

    • JUSSI sanoo:

      Noinhan se menee. Tarjoilijoita ei arvosteta lainkaan. Alkuperäinen kirjoittaja on oikeassa!

  6. tepa sanoo:

    Just siks ku tarjoilija on se joka kohtaa asiakkaan.

  7. ölli sanoo:

    Pitäisi varmaan tehdä valitukset ruuasta marssimalla ravintolan keittiöön tästä eteenpäin.

  8. kirootusta sanoo:

    Oikolukua kiitos, vaikka en mitään ihmeellistä odota mutta tässä käytetään nyt muutamia sanoja vähän oudoissa paikoissa, kuten:
    ”syynätään heti tarjoilijan syyksi.”
    ” bongannut pihvin kypsyyden”
    ”Keittiöstä vaan lähetään pahoittelu terveisiä”
    ” 8h tuntia juossa”

    Kyllä se TES sanoo että sulla pitää tauot olla ja tarjoilija luo kyllä vaikutuksen, mutta ihan sama kuinka ystävällinen ja mukava ja pahoitteleva tarjoilija on, jos ruoka olis täysin syömäkelvotonta.
    Kokki saa ihan aiheesta parempaa palkkaa, näin ainakin itse asian näen jos vertaa taitoa paistaa pihvi eri kypsyysasteilla vs. hymyillä ja kantaa ruokaa, noin niinku kärjistettynä, koska noissa S-ryhmä ravintoloissa ei kauheasti ole ”etikettiä” minkä tarjoilija vois totaalisesti ryssiä.

  9. just sanoo:

    Kyllä se suurin vaikutus ravintolakokemukseen on vaan sillä ruoan laadulla. Erittäin hyvässä ruokapaikassa sietää vähän huonompaakin palvelua.

  10. kate sanoo:

    kokeilla hokilla ainakin ihan sama liksa kuin tarjoilijoillakin. ainakimeijän paikassa. josko kannattas ottaa puheeks jos ei oo kun hokilla tasa arvosysteemi. ja toisekseen niin sehän se on työn panos ja suola että saako tarjoilija sen hyvitettyä ja aiakkaat hyvälle mielelle. alan valintakysymys-asia, ja virheitä sattuu kaikille. ihmisiä ne on tarjoilijatki ja kokit myös.

  11. Asdfgh sanoo:

    Hommaa itsetunto tai vaihda alaa.

  12. Ilmaveijari sanoo:

    Ehkä asiakas olettaa, että tarjoilija tarkistaa ennen annoksen toimitusta, että kyseessä on oikeasti medium miinus eikä jotain muuta. Toki se on päällepäin aika vaikea havainnoida.
    Asiakas haluaa purkaa pahaa oloaan ja tuoda esille asiantuntemustaan pihvien kypsyyden suhteen. Hän on takertuja, joka tykkää sosiaalisesta kanssakäymisestä, eli oman egonsa toitottamisesta. Totta kai hän puhuttelee tarjoilijaa, koska kokit eivät voi paikalle tulla ja hän haluaa ihmiskontaktin.
    Töissä on tullut huomattua, että vaikutusvaltaiset ihmiset eivät ole ehtineet missään vaiheessa kasvaa henkisesti, eihän heistä muuten tulisikaan vaikutusvaltaisia – edes firmansa mittakaavassa. Hierarkiassa kapuaminen kun vaatii röyhkeyttä ja tunne-elämän köyhyyttä. Tällaiset tyypit syövät mieluummin ulkona kuin kotona, koska he eivät osaa itse laittaa pihvejään ja haluavat suunsa käyvän aina pienellä teholla – yksinpuheluahan pidetään hulluuden merkkinä.
    Eli asiakaspalvelijana on suuri tödennäköisyys törmätä tunnevammaisiin. Yleensä kun puolestaan herkkä ihminen uskaltautuu ravinteliin, niin paksun nahkakerroksen kasvattaneen tarjoilijan tiuskinnat puolestaan aiheuttavat hänelle ahdistusta. Ravintolat ovat öykkärien areena. Ei siinä auta kuin kehittää jonkinlainen välinpitämättömyyden ja huumorintajun yhdistelmä, koska muutosta ei tule ihan heti.

  13. mrt sanoo:

    Kokeille maksetaan enemmän palkkaa koska heillä on enemmän vastuuta. Jos ruassa on jatkuvasti jotain vikaa niin se on kokki joka lähtee, ei tarjoilija. Ja onhan se nyt isompi homma valmistaa ne ruoat kuin kantaa ne pöytään. Mun ravintolakokemus perustuu hyvään ruokaan ja siihen että tarjoilija on mahdollisimman näkymätön.

    Tarjoilija on ainut henkilö jolle asiakas voi antaa suoraa palautetta jos ruoassa on jotain vikaa. Tarjoilijan tehtävä on sitten välittää terveiset keittiöön parhaaksi katsomallaan tyylillä. Vai pitäisikö kokin tulla sieltä keittiöstä kuuntelemaan asiakkaan valitusta?

    • baarista sanoo:

      Tarjoilijan ainut työtehtävähän on tosiaan kantaa ne annokset pöytään.

  14. Seurakuntapastori sanoo:

    Ravintolaruoka on ylihintaista varsinkin S-ravintoloissa. Silloin on tärkeää, että huonosta ruoasta ilmoitetaan henkilökunnalle, jotta nämä voivat korjata asian. Asiakkaana ei voi mennä henkilökunnan tiloihin ja keittiöön, joten pakko kai se on juuri tarjoilijalle ilmoittaa. Yleensä (varsinkin näihin S-ravintoloihin) tullaan pakon edessä ja äärimmäisessä nälässä syömään. Kun huonosta törkyruoasta huomauttaa henkilökunnalle, se on syytä tehdä ruokailun alussa. Kyllä semmoinen on selvää, että tunteet kuumenevat, kun uutta annosta joutuu odottamaan nälkäisenä toisetkin puoli tuntia, mikä on minimiaika, jossa ruoka tuntuu valmistuvan. Ja tarjoilija on siksikin oikea henkilö asiakkaan antaman ystävällisen virheilmoituksen kohteelle, koska tarjoilija on se, joka laskua kiikuttaessaan antaa alennusta asiakkaalle mielipahasta, odottelusta ja huonosta ruoasta. Harva asiakas jaksaa istua syömässä hymy korvissa, jos henkilökunta on sinunlaistasi.

  15. heke sanoo:

    Ai siis tarjoilijat tuo suuremman ravintolakokemuksen asiakkaalle ku ite se ruoka? 😀 Ainaki mä meen ravintolaan syömään, enkä juttelemaan tarjoilijoiden kanssa. Toki hyvä palvelu on aina bonusta. Mut kyllä se suurin kokemus tulee itsessään siitä ruuasta. Tää nyt oli kyllä sulta jotenki niin turha avautuminen ja vaikutti vähän siltä ettet vaan kestä yhtään näitä nipottavia asiakkaita. Suosittelne alan vaihtoa jos ei asiakaspalvelu nappaa 😛

  16. aattelija sanoo:

    Ajatella, että kokille maksavat enemmän palkkaa? Se varmaan on helppo ja kevyt duuni eikä vaadi osaamista? Eihän se tietty tarjoilijan duuniin vertaudu… Jep jep

  17. Blueberry sanoo:

    Noh, joo. Vaikka itse tarkistan tilaukset ennen kuin vien pöytään, niin en minä ainakaan erota mediumia ja medium miinusta toisistaan. Ja sitä paitsi, kokin mielestä se pihvi on täydellinen medium- mutta asiakkaan kokemus voi olla aivan toinen. Asiakashan voi sanoa, että ruoka on haaleaa hänen mielestään vaikka se olisi muiden mielestä sopivaa. Eihän siinä auta kuin pahoitella asiakasta, hänen kokemustaan pitää aina kunnioittaa. Mutta allekirjoitan tosiaan tuon, että jos joku on selvästi keittiön vika, niin kokit eivät vaivaudu paikalle asiaa pahoittelemaan (vaikka näin on sovittu yhteisissä pelisäännöissä).

    Tarjoilijan työ on oikeasti aika raadollista, eikä siihen kannata ryhtyä, jos ei sitä kestä.

    t. toinen s-ryhmän tarjoilija

  18. huono sanoo:

    eihän tarjoilijaa voi moittia kuin huonosta tarjoilusta jos ees moista ollut. huono kokki on huono.

  19. Ikkis sanoo:

    Babys first job vissiin 😀 Totta kai sitä kohdellaan kuin roskasakkia jos ulkoinen olemus on epävarma ja sallii kaiken maailman mulkkujen vittuilla päin naamaa.

  20. Jukka sanoo:

    Eiköhän ravintolakokin duuni ole sentään vaativampaa kuin tarjoilijan?

  21. tarjoilija sanoo:

    reipas kuukaus työharjoittelua takana, ja jo pelkästä harjottelusta lähtee niin mehut että taidan jättää alan siihen. 8 euroa tunnilta käteen että teet monen ihmisen työt etkä pääse edes tauoille, siihen palkaksi asiakkaat räkii päälle ja haukkuu kun parhaansa yrittää kaikkia palvella. Ei kiinnosta tarjoilijan homma, kiitos kuuluu palkalle, tarjoilija kadolle ja vittuimaisille asiakkaille jotka ei arvosta yhtään. Jos jotain niin respassa voi työskennellä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *