Asiakaspalvelua oltava oman hengen uhalla

Hoidamme asiakaspalvelua sekä puhelimitse että sähköpostitse, ja erilaiset asiakaspalvelutilanteet ovat tulleet tutuksi vuosien varrella. Yleisin olettama ihmisillä tuntuu olevan, että sähköposti = chat-palvelu, johon tulee vastaus heti, ja että puhelimessa ei voi olla lainkaan jonoa, tai on surkea asiakaspalvelija (koska sehän on sen asiakaspalvelijan vika, jos on ruuhkaa). Usein olen kuullut, että joku on ”jonottanut jo ainakin puoli tuntia” vaikka todellisuudessa näen puhelinjärjestelmästämme, että henkilön jonotusaika on ollut alle kaksi minuuttia. Odottavan aika on pitkä ja kaikki-mulle-heti-nyt -kulttuuri kukoistaa.

Tuossa muutama viikko sitten oli kuitenkin varsin kärsimätön aasiakas, jonka mielipaha lähti täysin poikkeustilanteesta liikkeelle. Rakennus, jossa toimistomme on,  piti nimittäin uhkatilanteen vuoksi tyhjentää välittömästi. Aikaa ei ollut laittaa poikkeusnauhoitetta tms. linjoille tai infoa verkkosivuille, vaan kaikki piti saada rakennuksesta ulos heti. Pääsimme takaisin vasta neljän tunnin jälkeen, jona aikana yksi aasiakas oli ehtinyt lähettämään useamman sähköpostin, joissa kirosi vuolaasti ettei saa meihin puhelimitse yhteyttä, vaikka kuinka yrittää soittaa. Hänelle kuitenkin selitettiin tilanne ja pahoiteltiin tapahtunutta. Lisäksi itse asiakaspalvelutilannekin oli hoidettu normaalisti loppuun, eikä se edes ollut niin kiireinen (asiakas pyysi yhdelle laskulleen, jonka eräpäivään oli vielä viikko,  kolmea päivää lisää maksuaikaa).

Asia ok? Ei tietenkään. Aasiakas oli tehnyt valituksen huonosta asiakaspalvelustamme (kun emme olleet tavoitettavissa aukioloaikoinamme) aluehallintovirastolle ja kuluttajaneuvojalle. Aasiakas oli valituksissaan sopivasti jättänyt syymme tähän poikkeustilanteeseen ilmoittamatta.

Noh, eihän ne valitukset mihinkään johtaneet, kun meillä oli näyttää, että asiakaspalvelu on ollut tavoittamattomissa hyvästä syystä ja asia oli jo tälle aasiakkaallekin selitetty. Selvityspyytöjen liitteeksi lähti koko viesti- ja puhelinhistoria aasiakkaan kanssa tästä aiheesta (myös ne asiakkaan lähettämät ensimmäiset sähköpostit, joissa hän oli sadateltu melko luovasti).

Näissä tilanteissa kyllä toivoisin aasiakkailta ymmärrystä ja kärsivällisyyttä. Eihän kukaan asiakaspalvelija nyt jää töihin omaa henkeään uhaten.  Ja asiakkaiden kannattaa muistaa, että sähköpostit talletetaan ja puhelut nauhoitetaan syystä, ja ne välitetään tarvittaessa kolmansille osapuolille muokkaamattomina eteenpäin tilanteen objektiivista arviointia varten. Eli vaikka tunteet käyvät kuumina, muistakaa käytöstavat niin puhelimessa kuin sähköpostissakin.

Jaa tämä tarina:

14 kommenttia

  1. Niinpänii sanoo:

    Tuo on muuten jännä. Minullakin tuli edellisessä työpaikassa palohälytys keskellä päivää ja tottakai me (+muut samassa rakennuksessa muita toimitiloja pitävät) joudumme pihalle. Osa meistä odotteli etuovien edessä palokuntaa odottamassa niin eikö sieltä olisi lapannut porukkaa ostoksille ja selitykset miksi ei onnistu tuntuivat kaikuneen aivan kuuroille korville. Ei väliä onko rakennuksessa hälytys, mutta kun pitäs saada se maitopurkki tai paketti just nyt. ”Jaa no meen sit muualle, en mä tänne viitti jäädä oottelen että palvelua sais”. 🙄

    • Epsome sanoo:

      ”“Jaa no meen sit muualle, en mä tänne viitti jäädä oottelen että palvelua sais”
      Puljuusi ei pääse palohälytyksen takia. Olisiko pitänyt jäädä odottelemaan että voi ostaa edustamaltasi puodista päivittäisen maitopurkin??

      • Niinpänii sanoo:

        No ei? Mutta pointti nyt taisi vähän ohi mennäkin, mutta sattuuhan sitä 😊

        Siis idea oli se vähän silmiöpyörittelevä asenne siinä kohtaa, kun joutui kertomaan, että palohälytyksen takia ei nyt valitettavasti sitä maitopottua saa. Ei nyt tietenkään kenenkään tarvitse jäädä odottelemaan 😂

      • Tero sanoo:

        ….eiköhän tässä ollut kyse asiakkaan pään aukomisesta.

      • Tiedustelija sanoo:

        Onko sinulla paha olla?

  2. Purkka sanoo:

    Tutunoloinen tilanne omassakin duunissa. Kun kauppakeskuksessa palohälytin alkoi soimaan ja kuulutuksessa kehotettiin kaikkia poistumaan rakennuksesta, tulivat muutamat äkäisinä sanomaan kassallemme että ”laittakaa nyt tuo sireeni pois, kun se on niin kovalla ja häiritsee asiointia!”. Selitin hyvin hitaasti ja selkeästi että sen kuuluukin olla kovalla koska kyseessä on varoitus hätätilanteesta. Että kenelläkään ostoskeskuksen työntekijöistä ei ole minkäänlaisia oikeuksia eikä edes keinoja katkaista hälytystä omin nokkineen. Vain palotarkastaja voin sen tehdä kun rakennus on tarkastettu ja hälytys todettu aiheettomaksi. Tästä huolimatta nämä asiakkaat puistelivat päätään että ”tämä on kyllä nyt todella huono asiointikokemus täällä teillä”, vaikka hälytys oli siis koko kauppakeskuksessa, ei pelkästään jonkin yksittäisen liikkeen sisällä. Muutama asiakas alkoi jo jupista keskenään ”hyvitysten vaatimisesta”. Hyvitystä siitä että hälytysjärjestelmä tekee tehtävänsä ja pelastaa ihmisten henkiä…?

    • kommarainen sanoo:

      Valitettavan usein kyse on viallisesta anturista tai siitä että joku ”tervakeuhko niko-niko” palavan tutin lutkuttaja on mennyt sauhuttelemaan jonnekin missä ei pitäisi ja savu kulkeutuu jonkin savunilmaisimen luo. Todellista vaaratilannetta ei ole ja korkeintaan uhkana, että joku saa sairaskohtauksen hätääntyessään tilanteesta. Tekniikka ei aina paranna ihmisten elämänlaatua. Toki huono asenne muita ihmisiä kohtaan noin ylipäätään on paheksuttavaa, vaikka yleensä kyllä järkevämpi antaa ensin periksi ja vauvan tasolle taantunut riehuja saa tahtonsa läpi.

  3. Nicor sanoo:

    Vuosi 2009, UV-aatto ja Sellon Prisma: Evakuointi-käsky oli kuulutettu. Näiden muutaman kassan kohdalla oli kovaan ääneen kerrottu syy evakuoinnille: Kaupassa on asemies, mikä lahtaa väkeä.

    USEAMPI asiakas ilmaisi ääneen, että henkilökunnan täytyisi ensin palvella heitä ja sitten poistua paikalta! Kassahenkilökunta toteutti evakuointia kuten pitääkin ja nämä asiakkaat olivat punaisena raivosta.

    • Epsome sanoo:

      Ymmärrettävä tilanne. Henkilökunta on koulutettu palohälytys yms äkillisten tilanteiden varalle. Asiakkaalle tilanne tulee uutena ja outona. Ihminen tapaa toimia tavalla jonka kokee tutuksi ja oikeaksi. Siis jatkaa ostoksia jos välitöntä vaaranuhkaa (asemiestä, savua, liekkejä) ei ole havaittavissa.
      Hälytystilanteessa asiakaspalvelijoista tulisi tulla johtajia. Kun hälytys tulee, aspojen tulisi ilmoittaa asiakkaille ”ostokset jäävät lattialle, olkaa hyvä ja poistukaa ulkotilaan. On hälytystilanne ja kauppatila tyhjennetään.”
      Vastaväitteitä ei jäädä kuuntelemaan, ja siirrytään seuraavaa epätietoista opastamaan.
      Nyt henkilökunta poistuu ja asiakkaat jäävät muutaman kuulutuksen varaan.

      Kaupassa en ole kokenut palohälytystä. Sairaalassa kylläkin. Hälytyksen kuuluessa seurasin hetken tilannetta (ei savua, ei liekkejä). Itsekseni hymyillen ja henkilökunnan koulutusta ihmetellen siirryin kohti lähintä uloskäyntiä.

      • Öö?? sanoo:

        No mutta joku järjen käyttö on silti ihan sallittua, vaikka on ”uusi tilanne”. Tekee niin kuin käsketään eikä ala napisemaan, että ”palveluu eka!!1”

        Ja mikä uusi tilanne… täytyy aika syrjäytynyt tapaus olla, ettei missään opiskelu-/työpaikassa ole koskaan tullut mitään turvallisuussääntöihin liittyvää eteen, ne kun käsittääkseni ovat vähän niinku pakollisia olla olemassa.

        • Epsome sanoo:

          Jos olet kiinteistössä missä tulee palohälytys tai evakuontikäsky, todennäköisesti tilanne on uusi. Vaikka olet saanut asiasta joskus jonkin koulutuksen se ei asiaa muuta.
          On myös ihmisiä jotka eivät ole saaneet mitään tietoa asiasta.
          Mitähän eläkeläismummo mahtaa ajatella kori täynnä ostoksia? Tidennäköisesti sen että kaupasta ei poistuta maksamatta ostoksia. Siinä mummo pyörii tietämättömänä yrittäen maksaa, mutta kassalla ei ole ketään. Eikä kukaan opastamassa.

          Kerrotaanhan lentokoneissakin kuinka toimia hätätilanteessa. Kuitenkin henkilökunta varmistaa että kaikki pääsevät turvaan.

          • Ponthas sanoo:

            Tän on pakko olla trolli.

            Kukaan ei voi oikeasti olla näin idiootti.

  4. Ässä sanoo:

    Kaupassa työskennelleenä nämä on kyllä ehkä eniten ihmetystä aiheuttavia tilanteita. Kun tulee evakuointikäsky niin siellä on aina joku, jonka mielestä täytyy saada tehdä ostokset ensin. Ja kaupan henkilökunnalla ei kyllä mielestäni enää siinä vaiheessa ole mitään velvollisuutta jäädä vaarantamaan omaa turvallisuuttaan, jos asiakas ei ymmärrä noudattaa ohjetta.

    Viimeksi sähkökatkon aikana joku kysyi, että ”kauanko tämä tämmöinen kestää, kun pitäisi ostokset saada hoitaa?”. Niin…tiedäppä sähkökatkosta sitten..

  5. Jottanäin sanoo:

    Ottamatta kantaa tämän asiakkaan toimintaan, on kyllä ihan ymmärrettävää että asiakkaat valittavat puhelimessa jonottamisesta. Järkevä asiakaspalvelija ei ota tätä henkilökohtaisesti, vaan ymmärtää että palaute tulee viedä eteenpäin, jotta yritys saa edes mahdollisuuden miettiä, pitäisikö puhelinpalvelua parantaa palkkaamalla riittävästi työntekijöitä. Useimmat yritykset erityisesti Suomessa eivät juuri asiakkaista välitä, joten näin tuskin tapahtuisi, mutta on sitten annettu ainakin se mahdollisuus. Nykyään tilaan useimmiten tavarat ulkomailta, koska vastaukset saa nopeasti ja paketit postitetaan samana päivänä – toisin kuin Suomessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *