Erityisasiantuntijan arkea

Oma toimenkuvani on alallamme pitkään toimineen yrityksen tuottamien melko ainutlaatuisten palveluiden myynti, suunnittelu ja toteuttaminen. Toimimme kansainvälisesti ja markkinat ovat olleet koko alalla olon ajani melko lailla epävakaat. Tästä johtuen palveluita markkinoidaan ja myydään melko näkyvästi. Käytännössä asiakkaamme ovat suuria tai vähintään keskisuuria yrityksiä, mutta myös pk-yrityksille ja jopa yksityisten kanssa yritämme tehdä kauppaa. Kaltaisiani “erityisasiantuntijoita” on Suomessa parikymmentä.
Yritysasiakkaamme ovat yleensä kokeneita ammattilaisia ja kanssaan asiointi on mutkatonta. Yksityisten ihmisten kanssa asiointi sitä vastoin saa välillä pinnan kiristymään prosessin edetessä yleensä samalla tavalla;

Aasiakas: Minä ihan sellaista lähdin kyselemään että mitähän se maksaisi jos….? Ja teettekö te yleensä tämmöisiä hommia, siellä netissä niitä kuvia näin ja ajattelin että jos teitä kiinnostaa niin…?

Minä: Ilman muuta kiinnostaa (oikeasti kiinnostaa tässä kiireen keskellä ihan sikana, yksityisten kyselyistä ja lähestymisistä se alle 1 % johtaa mihinkään…), kerropa lisää niin saadaan kyllä tehtyä tarjousta.

A: No mitä se sitten oikein maksaisi jos…?

M: No kertokaaaa ensin että miten, mitä, ja missä tehtäisiin…?

A: No ihan täällä meillä, kyllä se henkilö Y (ex-työkaveri, naapuri, serkku, tädinmies, langonkaima jne) sanoi että onnistuu se mutta teidän vehkeet pitää olla.

M: Niin, me emme näitä meidän laitteita sinällään vuokraa koska niiden käyttö on ammatti-ihmisen työtä joten tekisimme tämän … ihan oman henkilökunnallamme ja laitteillamme. Voitko kertoa osoitteen ja mahdollisesti toimittaa meille lisätietoja esim sähköpostiin?

A: Niinkun minä tätä hintaa vaan olisin kysellyt tälle…? Maksaako tämä nyt sitten jotain jos minä teiltä tarjousta kysyn…?

M: Sehän riippuu siitä kuinka sitovan tarjouksen haluatte ja paljonko meille tulee kustannuksia tarjouksen teosta?

A: Niinkun minä nyt vaan haluaisin tietää että mitä se maksaa jos te…? Eikö teiltä sitten nämä … onnistukaan?

M: Jos te haluatte budjettiluontoisen tarjouksen ei se maksa teille mitään. Voitteko toimittaa lisätietoja tai vaihtoehtoisesti voimme kyllä käydä paikan päälläkin selvittämässä tarvittavia asioita … tarjoamista varten. Tällöin velottaisimme matkoista ja käytetystä työajasta aiheutuneet kustannukset.

A: Ettekö te sitten pysty hintaa sanomaan jos te nyt vaan ….?

M: Hintaan vaikuttavia tekijöitä on todella paljon ja valitettavasti näillä tiedoilla voin vain sanoa että halvimmillaan … maksaa noin X Euroa…

A: Niin että sen verran pitäisi sitten varata? No on siinä pitkä penni, mistäs minä semmoiset rahat?

M: …ja pahimmillaan on syytä varautua yli kymmenkertaiseen summaan, mahdolliset olosuhteista aiheutuvat kulut voivat vielä nostaa kokonaissummaa huomattavasti tästäkin. Valitettavasti en pysty näillä tiedoilla tämän tarkempaan haarukointiin…

A: Mutta juurihan sinä äsken sanoit että se maksaa vain tämän verran? Mikäs firma te oikein olette? Mitäs se sitten maksoi kun silloin …. teitte samanlaisen työn?

M: Me teemme … ja … työksemme ja hinnoittelemme nämä palvelumme markkinahintojen mukaan. Ulkopuolisille emme luonnollisesti lähde tekemiämme sopimuksia avaamaan emmekä voi ylipäätään lähteä siitä että kaikki työt eri kohteissa voitaisiin tehdä samalla tavoin. Tämänkaltainen … vaatii erityisosaamista ja laitteita joita ilman työtä ei voida tehdä meiltä yleisesti vaaditulla laadukkaalla ja turvallisella…

A: No lähettäkää nyt edes kuva tai kirjoita minulle sitten että miten te … tekisitte?

M: Voin kyllä laatia teille sen tarjouksen josta ilmenee työtapa, työvälineet ja aikataulu sekä kustannusarviot meistä riippumattomille asioille. Mutta siihen kyllä sitten tarvitsen teiltä lisää tietoa.

A: Olette te … ihme porukkaa. Ajattelin että teiltä olisi apua saanut ja että teitä olisi kiinnostanut lähteä … tekemään. (Yleensä tässä vaiheessa saa sitten kuulla että olemme kolmas tai neljäs firma josta on tullut samanlainen vastaus…)

13 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *