Hotellin varaus ja sen mahdoton vaikeus
Nämä erilaiset varauskanavat, Booking.com, Hotels.com jne. Miten uskomattoman vaikeita niiden käyttö on ihmisille välillä. Olen toiminut niiden parissa eri hotelleissa vuodesta 2007 ja nähnyt, kuinka valtavasti niiden suosio on kasvanut sinä aikana. Ja samaa tahtia ihmisten typeryys. Jokainen sivusto on hieman erilainen ja tekstien asemointiin sun muuhun eivät majoitusyritykset pysty vaikuttamaan, eivät välttämättä voi edes itse omaa esittelytekstiään laatimaan kuin pohjat, muotoilun hoitaa ”alan ammattilaiset” ja se on ikävä fakta, että kaikkea informaatiota ei niille sivuille saa, suoraan hotellista osaisivat kyllä kertoa, mutta se on eri tarina se.
Näille eri varaussivustoille on kuitenkin pyritty kokoamaan se tärkein informaatio esimerkiksi lemmikeistä ovatko sallittuja, sisältyykö liinavaatteet, kuuluuko aamiainen, huoneen koko jne ja sitten kuvien avulla yrittää selkeyttää, että millaiselta se kohde nyt näyttää. Ihmiset kyllä hyvin sujuvasti ohittavat kaiken tällaisen ja reklamoivat paikan päällä/jälkikäteen siitä, kun huone oli niin pieni (miksi varasit 14 neliön huoneen, kun muutaman kympin enemmän olisi maksanut 35 neliön huone, tietenkin halvempi hinta houkutteli), lemmikeistä veloitettiin maksu tai lemmikki ei ollutkaan sallittu (lukee kohteen tiedoissa) tai liinavaatteista piti maksaa erikseen tai sitä aamiaista ei kuulunut hintaan (lukee kohteen tiedoissa).
Nuo yllä luetellut ovat peruskauraa ja rahalla pääsee. Mutta isoin ongelma on kun VARAUSEHTOJA ei lueta. Varausehdoista selviää muun muassa voiko varausta peruuttaa, meneekö ennakkomaksua vai veloitetaanko kokonaan ennakkoon ja saako veloituksesta mitään takaisin jos peruu. Suurimmat raivoamiset niin puhelimessa kuin tiskilläkin ovat koskeneet niitä ehtoja, jotka ovat sivustosta riippuen luettavissa (selvästi esillä) 2-4 kertaan eri kohdassa varausvaihetta, kuten myös siellä sivustolla jo ennenkuin asiakas alkaa varaamaan. Ihmisillä tuntuu olevan uskomattoman vaikea uskoa, että jos vahvistuksessa/kohteen tiedoissa lukee MAKSUA EI PALAUTETA, sitä ei oikeasti palauteta jos asiakas muuttaakin mielensä. Eikä joka kohteella ole samat peruutusehdot, yksikin raivosi että hän on 20 vuotta käyttänyt näitä varauskanavia eikä missään ole tullut vastaan sellaista varausta, jota ei voi perua. Tai voit toki jättää perumatta, mutta rahojasi et saa takaisin. Minä taas voin sanoa, että omalla paikkakunnalla 9/10 kohteista on pelkästään samalla sivustolla erilaiset peruutusehdot.
Tuo MAKSUA EI PALAUTETA on monesti liitetty hintaan, jokaisessa hotellissa missä olen ollut töissä, on ollut kaksi hintavaihtoehtoa, sellainen, jonka voi perua tulopäivänä kuluitta (jolloin vastuu tulonmenetyksestä on majoittajan) ja on kalliimpi ja sitten se, jota ei voi perua ja on halvempi (vastuu varaajan). Ihmiset vaan säästö silmissä kiiluen tarttuvat siihen halvempaan hintaan ja sitten revitäänkin pelihousut kun rahat menevät. Ja kyllä se on ihan laillista veloittaa kortilta summa, jonka asiakas on hyväksynyt vahvistaessaan varauksen, ei siinä auta poliisin tai kuluttajaviranomaisen tai minkään huutelut, ihan itse olet varauksen tehnyt ja hyväksynyt sen. Ei se auta mitään, että raivoat että minä en ole niitä ehtoja nähnyt/lukenut/hyväksynyt, se kieltäytyminen varauksesta meni aikoja sitten. Minä EN TIENNYT ehdoista. No can do, itse teit varauksen. Ne ehdot sitovat niin majoittajaa kuin asiakasta, tuskin asiakas riemastuisi, jos majoittaja ilmoittaisikin sellaisesta varauksesta, jonka voit perua tulopäivänä että ei kuule onnistu, me ollaan jo veloitettu se. Mutta asiakkaan mielestä ne ehdot eivät koske häntä, hän voi tehdä miten vaan.
Samoiten todella monen ihmisen tuntuu olevan vaikea erottaa Visa electron ja Visa credit toisistaan, toinen on luottokortti ja toinen ei (ja se, että kortissa lukee Visa, ei tee siitä luottokorttia, kuten moni luulee). Electronin ominaisuus on, että sitä ei voi veloittaa näppäilemällä korttinumeroa, kortin on oltava läsnä fyysisesti ja pääpiirteissään kortti ei näille varaussivustoille käy tämän ominaisuuden vuoksi, etenkin niissä tapauksissa jolloin ennakkoon veloitetaan varaus. Ja sitten ihmetellään, että kyllä se sivusto sen korttinumeron hyväksyi.. Tähänkin on ilmeisesti tulossa muutos ja varaussivusto itse tarkistaa heti korttityypin/onko kortti käypä, mutta tiedä sitten milloin.
” Electronin ominaisuus on, että sitä ei voi veloittaa näppäilemällä korttinumeroa, kortin on oltava läsnä fyysisesti ja pääpiirteissään kortti ei näille varaussivustoille käy tämän ominaisuuden vuoksi, etenkin niissä tapauksissa jolloin ennakkoon veloitetaan varaus.”
Itselläni Electron toimii kyllä lähes kaikissa nettivarauksissa ja -tilauksissa, mukaan lukien hotellit ja lentoyhtiöt. Viimeisen parin kuukauden sisään se on toiminut mm. lentojen, kansainvälisten junalippujen ja hotellivarauksien maksamiseen netissä, ja tavaraa tulee tilattua USAsta ja Aasiasta useita kertoja vuodessa eikä kertaakaan ole tilaukset/varaukset epäonnistunut Electronin vuoksi. Kerran tuli vastaan tilanne kun kaveri oli varaamassa maan sisäisiä lentoja joltain Aasialaiselta paikallisyhtiöltä ja Electronilla maksaminen ei onnistunut.
Mutta itse asiaan, nuo ovat kyllä aasiakkaiden aatelia jotka klikkailevat kyllä lukeneensa ehdot koska ”ei muuten pääse eteenpäin”, vaikka tosiasiassa niitä ei ole edes vilkaistu. Ja sitten se on firma vika. Joskus olen itsekin noille taulapäille ilmoittamaan että turha vinkua kun olet tilauksen yhteydessä ne ehdot hyväksynyt ja ilmoittanut ne lukeneesi. Jos on valehdellut niin se on ihan täysin oma moka.
”Electronin ominaisuus on, että sitä ei voi veloittaa näppäilemällä korttinumeroa, kortin on oltava läsnä fyysisesti”
Tuo ei taida olla totta. Itse tilasin Visa Electronilla ulkomailta tavaraa. Tuote tuli perille ja maksu lähti tililtä. Korttia en lähettänyt paikan päälle vaan kirjotin vaan sen numeron pyydettyyn kenttään.
Pakko tuohon Visa Electroniin tarttua sen verran, että jos sivusto on kortin hyväksynyt maksuvälineeksi niin se EI ole asiakkaan vika tai aaseilua, jos hän olettaa kortin siis olevan käypä maksuväline. Enkä ole koskaan kuullu moista höpötystä, että korttia ei voi veloittaa näppäilemällä numeroa ja kortin on oltava fyysisesti läsnä. Omistan ainoastaan Visa Electronin ja aina on saanut maksettua hotellin, nettiostokset, lennot ym. Jopa sellainen onnistuu, että ennakkoon tilatessa / varatessa menee ennakkomaksu ja kuukausia myöhemmin sitten se varsinainen maksu ilman, että minun täytyy tehdä asialle jälkimmäisessä vaihessa mitään tai kiikuttaa korttia fyysisesti paikalle. Olisi muuten pirun vaikeaa ostaa netistä mitään, jos kortin pitäisi olla fyysisesti läsnä…
Visa Electron on kortti jolla tehty ostos varmennetaan ja veloitetaan pankkitililtä hetii ostosta tehdessä. Visa Credit on luottokortti, josta luoton antaja lähettää laskun ja maksat siitä sitten niin paljon kuin on sovittu kerrallaan. Eli jos pankkitili on tyhjä niin electronilla ei makseta mitään, normaalilla Visalla höylätään laskulle. Visa electronia ei saa kaupassa näpytellä kassaan ja juova ei toimi. Googlaa jos et usko.
Visa Electron vaatii varmennuksen. Joko PIN koodilla tai pankkitunnuksilla, jos netissä maksaa. Ilman näitä ei sitä voi veloittaa. Ainakaan suomalaisissa maksupäätteissä. Tuskinpa muuallakaan. Ja jos voi, olisin todella varovainen sen sivuston kanssa. Siellä en usko kaiken tosiaankaan menevän kuin Strömsöössä.
Ei vaadi, naputellaan vain etupuolelta se pitkä numerosarja ja sitten takaa se kolminumeroinen tunnusluku, ihan samalla tavalla kuin luottokortillakin verkosta ostettaessa. Tänään juuri viimeksi ostin junaliput näin.
Visa electron ja normaali pankkikortti eli debit-kortti ovat todellakin aivan eri asioita…
Totta on, että electron vaatii varmennuksen, mutta varmennettava asia/kysymys on: onko tällä tilillä katetta? Sama varmennus tehdään KAIKISSA debit puolen ostoissa, kortin tyypistä riippumatta.
Alkuperäinen vastaa..
Jos jollain varaussivustolla sanotaan, että vain credit-kortti hyväksytään, niin silloin asiakkaan tulisi tajuta, että silloin ei käy debit- tai electron, vaan se credit. Toistaiseksi jotkut sivustot hyväksyvät satunnaisen numerosarjankin korttinumeron kohdalle, kunhan se on tarpeeksi pitkä, mutta tuohonkin on tulossa muutosta jossain vaiheessa.
Verkkokaupat toimivat korttien käsittelyn suhteen eri tavalla, ei siellä kukaan ole sitä korttia fyysisesti näppäilemässä, vaan ohjelmistot hoitavat sen puolen. Eivätkä kaikki verkkokaupat edes visa electronia hyväksy, koska niiden ohjelmisto ei pysty korttia käsittelemään eikä kaikkien pankkien electroneilla pysty verkkokaupassa edes asioimaan. Electron on hyvä siinä, että tilin saldoa ei voi ylittää sen kanssa, mutta se ei ole luottokortti ja näppäilemään korttia ei pysty, sanon tämän monen tuhannen kortin kokemuksella.
”Jos jollain varaussivustolla sanotaan, että vain credit-kortti hyväksytään, niin silloin asiakkaan tulisi tajuta, että silloin ei käy debit- tai electron, vaan se credit”
Monella sivustolla se Electron kuitenkin toimii vaikka maksutavoissa olisi ilmoitettu vain Visa Credit. Ei sillä että alkaisin palveluntarjoajalle räyhäämään ellei se sitten toimisikaan, mutta itse olen tosiaan onnistunut varaamaan ja maksamaa Electronilla niin lentolippuja kuin hotellivarauksiakin kotimaisille sekä ulkomaisille palveluntarjoajille. Ja nettimaksu toimii ainakin omassa Electronissa ihan samalla tavalla kuin luottokortissakin näppäilemällä, ainut ero on se että luottokortilla maksu menee luoton puolelta ja Electronilla heti tililtä. Kortin asetuksissa pitää vain olla verkkomaksuominaisuus päällä. Noin maksoin melko vasta kesälomareissunkin lennot, hotellin ja junaliput, ja kaikki veloitettiin tililtä heti.
Visa electron on pankkikortti, ei luottokortti. Sillä maksaessa rahat lähtevät tililtä heti (parin päivän kuluessa). Sillä voi myös maksaa verkossa. Mikäli palveluntarjoaja tms. vaatii nimenomaan luottokorttia, ei electron pääsääntöisesti käy.
Tutulta kuulostaa, varaamme pääsäntöisesti lomahuoneistoja, mutta joskus myös hotellihuoneita esim. suurkaupungeissa. Ja se on välillä todella hankala aasiakkaan ymmärtää että vaikka joo, viime kerralla teillä oli lomahuoneisto keittiöllä ja kuudelle hengelle sängyt, nyt olette varanneet hotellihuoneen ja kerta sänkyjä on vain kaksi, ei sinne respaan voi lompsia ja naama punaisena huutaa, että kerta meitä on neljä pitää majoitus olla sen mukaan. Ja osassa kohteissa on pakollinen alla inclusive. Jos sellaisen kohteen olet varannut, ja hyväksynyt että maksat paikan päällä esim 50usd per nenä ja päivä all inclusive maksua, niin maksettava se on. Jos ei huvita, älä sitten varaa sellaista kohdetta! Aivan turha respassa on räyhätä ettei ymmärtänyt. Jos ei ole jummarystä, ÄLÄ MENE NETTIIN, vaan soita. 90% kohteista kun kuitenkin on ilman tätä palvelua ja maksua.
Itselläni on Electron ja työkorttina on niin ikään luototon Debit-kortti, ja molemmilla olen voinut maksaa niin lento-, juna-, bussi- ja hotellivarauksia sekä ostaa verkkokaupoista ilman ongelmia. Luottokortteja eivät siis kumpikaan ole, tietenkään, mutta tähän mennessä en ole törmännyt sellaisiin varauksiin/ostopaikkoihin, joissa nuo omistamani eivät kävisi. Viimeksi tänään ostin junaliput Debit-kortilla, en siis maksanut verkkopankin kautta. (Työpaikan verkkopankkiin ei ole edes käyttöoikeuksia, joten sen kautta en työmenoja voisi edes maksaa).
Matkustelen paljon kotimaassa, enkä ole koskaan törmännyt hotelliin, jossa hintaan ei kuuluisi aamupala, jossa ei olisi liinavaatteita, enkä myöskään sellaiseen, jossa huonetta ei saisi peruuttaa saapumispäivään klo 18 asti. Kertaakaan en ole onnekseni joutunut perumaan, mutta aina sellainen vaihtoehto olisi ollut olemassa.
En siis ihmettele, jos joku yllättyy, jos (oletettavasti) sellaisiin harvinaisiin poikkeuksiin törmää, ettei Electron/Debit-kortti käykään tai ettei hotellissa ole tarjolla liinavaatteita tai aamiaista hintaan kuuluvana.
Siitä huolimatta en ymmärrä enkä hyväksy huonoa käytöstä keneltäkään, vaikka joskus törmäisisikin yllätyksellisiin ja itselleen vieraisiin tilanteisiin.
Selvästikään ihmiset eivät tunnista, mitä eroa on eri korteilla ja niiden eri ominaisuuksilla. Jos visa electron käy verkkokaupassa maksutapana, se on erikseen mainittu. Ja jos ei käy, sitä ei mainita siellä. Ja verkkokauppa-ostos on aivan eri asia kuin kortin näppäileminen, mene kaupan kassalle electronin kanssa ja pyydä näppäilemään korttinumero, kassa toteaa että ei onnistu. Tai voit kokeilla tuota seuraavan kerran kun menet hotelliin, maksupääte ilmoittaa että kortti ei kelpaa. Aivan samalla tavalla kuin electronilla ei voi maksaa sellaisissa paikoissa, joissa maksupääte ei varmista korttia heti. Kortilla ON rajoitteet, se on puhdas fakta. Verkkokauppojen toimintaperiaate ja OHJELMISTO on eri asia. Ne on suunniteltu siten, että Visa electronia voi niissä käyttää. Kukaan ei niissä näppäile sitä korttinumeroa, vaan ohjelmistot ”keskustelevat” maksuvälittäjien ja pankkien kanssa.
Liikutaan selvästikin eri suunnilla Suomea ja maailmaa, maailmalla ainakin majoitus ilman aamiaista on ihan normaalia, yleistymässä myös Suomessa. Ja edullisimmissa kohteissa (ja mökeissä) varsinkin ei ole liinavaatteet automaattisesti mukana.
Näinpä. Minkä lisäksi edes niissä sivustoissa, joissa ilmoitetaan Electron käyväksi maksutavaksi, se kortti ei (ainakaan Nordean kortit) toimi verkkokauppamaksuissa, mikäli kortista ei ole laitettu verkkomaksuominaisuutta päälle. Esim. Suomen ulkopuolisissa nettikaupoissa (ja varmasti monessa kotimaisessakin) tällöin tosiaan näppäillään kortin numero. Näin toimi vaikkapa BBC:n verkkokauppa silloin kun se oli vielä olemassa 😀
Olet oikeassa, en tunne sielunmaailmaa ohjelmistojen takana, mutta sinne verkkokauppaan (oli kyseessä sitten esim. juna- tai lentolippujen varaus tai verkkokauppaostos) näppäillään kortin etupuolelta tunnusluku ja voimassaoloaika ja sitten vielä se kolminumeroinen varmistusluku sieltä takaa. Sekin on fakta. Enkä myöskään väitä, ettäkö Electron kävisi kaikilla maailman ostosmahdollisuuksia tarjoavilla sivuilla – totesin vain, että itse en ole koskaan sellaiseen sivustoon törmännyt. Ja jos junaliput ostaa puhelimitse VR:n asiakaspalvelusta, jälleen luetellaan nämä kolme numerosarjaa ja maksu on sillä selvä.
Ja oikeassa olet siinäkin, että puhuin matkustamisesta kotimaassa. Mökkiä en ole koskaan vuokrannut, sillä meillä on oma mökki, joten siitä ei ole kokemusta, mutta loogistahan tuo olisi, ettei vuokramökeillä liinavaatteita ilman eri maksua olisikaan. Puhuin vain hotelleista, enkä siis ole yöpynyt liinavaatteettomassa enkä aamiaista tarjoamattomassa hotellissa kotimaassa milloinkaan. Jos sellaiseen törmäisin, ilman muuta liinavaate- ja aamiaispalvelun lisämaksusta tilaisin.
Itse kun parisen vuotta istuin Hotels.comin aspassa, niin ette voi uskoakkaan kuinka paljon näitä ”käyttöongelmia” on keretty filteröimään ennen kuin varaus pääsee hotellille asti. :DD
”Vaikeakäyttöiset” sivustot kun olivat toisiksi yleisin syy varauspalveluun soittamiseen. Yleisimpänä siis Visa Electron, joka kyllä käy, mutta kun se on niin vaikea hyväksyä ne verkkomaksut sieltä omasta verkkopankista ennen varauksen yrittämistä. ;P