Jonottaminen kun on vaikeaa
Jo useampaan otteeseen olen törmännyt erinlaisiin jonottajiin työelämässä kaupan kassalla ja asiakkaana kaupassa. Tässä muutama esimerkki jota en ymmärrä:
1. Monille varmasti tuttu tilanne. Olet menossa ostoksiesi kanssa jonottamaan ja edessäsi seisoo henkilö x kassojen välissä. Et ota selvää kummalle puolelle on menossa joten joko jäät hänen taakseen kysymysmerki päänpäällä tai kiilaan hänen ohi siihen kassalle mihin olet menossa. Tästä hyvästä saat hyvin vihaisen katseen, jopa joskus suoraa valitusta etuilusta. Miksei voi vaa valita sitä yhtä kassajonoa?
2. Infopisteelle meno. Tämäkin varmasti monille tuttu tilanne. Olet menossa infoon ostamaan arpaa/pistää kenoa/ostaa tupakkia tai jotain muuta. Sinun edellä on yksi henkilö jota palvellaan parhaillaan ja kohteliaasti jäät vähintään metrin päähän koska hänen ostoksensa tai muu asia infoon ei ole sinun asia. Sitten henkilö x tulee seisomaan kummastakin (sinusta ja henkilöstä jota palvellaan) noin metrin päähän, niin että muodostatte kolmion. Tämä henkilö silmäilee sinua epäilyttävästi ja heti kun tämä yksi asiakas on valmis, hän kiilaa eteesi ja nopeasti sanoo asiansa. Sinulla ei jää mitään mahdollisuutta sanoa että olit ensin jonossa, koska hänen serkun vaimon koiran kaiman omistajan veli on sairas ja siitä pitää kertoa kovaan ääneen taukoamatta.
3. Olin ennne huoltoasemalla töissä ja siellä oli kaksi kassaa vieretysten, jotka kumpikin oli auki. Toiseen pääasiassa maksettiin tankkaus, autopesu yms. ja toiseen kahvit, ruuat yms. Mutta kumpikin oli käypä kassa kaikkiin asioihin. Vuorot oli jaettu niin, että vain yksi oli kassalla. Joten ruuhka-aikana molempiin kassoihin tuli paljon porukkaa jonottamaan. Aina kun yhden kahvin myytyä mietin et no nyt menen toiselle kassalle ku ovelle asti on jo tankkaajat jonottamassa, niin EI! Toinen asiakas tulee tilaamaan hamppariaterian ja jos ystävällisesti sanoin, että odottaa koska toisessa jonossa on ihmiset odottanut kauemmin. Ihankuin seinälle puhuin koska hän jatkaa ’nii ja ei sit suolakurkkua’ ja pistää kortin kortinlukijaan vaikken mitään ole edes kassaan lyönyt.
Lisää esimerkkejä:
Rouvat jotka jäävät lukemaan iltapäivälehtien otsikoita kärryineen hieman jonosta sivuun ja sitten tyhmimmät näistä kuvittelevat, että he ovat kyseisessä jonossa mukana ja yrittävät änkeä väliin.
Sitten ovat nämä jotka pistävät korin/kärryn ”jonomerkiksi” ja lähtevät tekemään ostoksia. Onneksi yhä useampi asiakas tajuaa nykyään toimia oikein tässä tilanteessa ja siirtää korin/kärryn yksinkertaisesti syrjään..ja pistää kyseisen asiakkaan jonottamaan kunnolla (jos lähdet tekemään ostoksia tuossa vaiheessa, luovut jonopaikastasi)
Infopisteet on kauheita jonottamisen kannalta. Citymarketissa olisin tarvinnut apua tuotteen löytämiseen kierreltyäni kaupassa jo 10 minuuttia näkemättä yhtään henkilökuntaan kuuluvaa ihmistä joten poikkesin infossa kaupan puolella jossa täti naputteli kiivaasti kassakonetta eikä luonut katsettakaan minuun päin. Ketään muita ei ollut jonossa ja paikalla oli toinenkin asiakaspalvelija joka palveli käytävän puolelle. Hetken kuluttua sinne poistui se toinenkin täti sanomatta sanaakaan joten lähdin sitten pois kun päästäkseni käytävän puolelle olisi pitänyt mennä kassojen kautta ulos. En tarkoita, että minun olisi pitänyt kiilata muiden ohi mutta kai hyviin tapoihin sentään kuuluisi sanoa vaikkapa ”palvelen teitä aivan hetken kuluttua”. Tai laittaa vaikka sellainen ”suljettu” -kyltti siihen palvelupaikkaan joka ei ole käytössä jos ei puhua osaa?
S-marketin itsepalvelukassalla minulle kävi niin, että pyytäessäni myyjää paikalle maksua varten (kortissani ei ole sirua), hän totesi kynän olevan hukassa ja lähtevänsä etsimään sitä. Samalla viereiseltä itsepalvelupisteeltä vaadittiin myyjää paikalle kun vanha ukko ei osannut sitä käyttää oikein. Myyjä meni välillä sinne tekemään koko ostostapahtuman äijän puolesta ja lähti vasta sitten kynää hakemaan.
Jotkut työntekijät keskittyvät liikaa juuri tiettyyn tehtävään ja eivät välttämättä huomaa asiakasta nenän edessä. Tiedän, että myyjän tulisi aina huomata asiakas..mutta kai sinä teit olemassaolosi jotenkin selväksi..esim. tervehtimällä?
Eikö tuossa Citymarketissa ole ”myyjäkutsu”-laitteita ollenkaan? Esim. monessa Prismassa henkilökuntaa on harvoin näkösällä, mutta tuollaisella masiinalla saa apua nopsaan. Kassamyyjillä on myös puhelimet. Heitä voi pyytää soittamaan osastolle ja pyytää kyseisen osaston työntekijää tulemaan kyseiselle kassalle.
On itseasiassa ihan järkevää muodostaa vain yksi jono, jos rinnakkaisia kassoja (tai palvelupisteitä) on useampia, eikä käytössä ole jonotusnumeroita. Silloin ihmiset pääsevät kassalle siinä järjestyksessä kuin jonoon tulivat, vaikka edelle sattuisi joku ongelma-asiakas, jonka palveleminen vie 20 minuuttia normaalin 2 minuutin sijasta.
Jeps! Minä sain kerran haukut toiselta jonottajalta helsinkiläisessä hampurilasravintolassa, kun meinasin mennä vapautuvalle kassalle, jolle ei ollut jonoa. Minua sätittiin kovaan ääneen, että täällä ei kiilailla, vaan täällä on vain yksi jono, josta siirrytään vapautuvalle kassalle järjestyksessä. Myös ”meidän” R-kioskilla on tällainen tapa.
Mun duunissa sama homma.Joku tulee kassalle,alkaa höyläämään plussakorttia lukulaitteessa ihan omatoimisesti just kun oon ehtiny tervehtiä,mutten kysyä mitä sais olla.
Ja plussan vetäminen tottakai ilman vastatervehdystä.Tankkaajat siis näitä älykerholaisia 🙂