Kiire! Kiire! Kiire!

Joulunalusruuhka, hypermarketti täynnä kireitä ihmisiä ja tietysti pitkä vartoaminen, ennen kuin kassalle pääsee. Odottelen kaikessa rauhassa omaa vuoroani, kun viereisessä jonossa seissyt ukko saa raivokohtauksen. Syynä on myyjäparka, joka on pyytänyt laittamaan “Seuraava kassa, kiitos” -kyltin hihnalle niin, että äijä ja pari hänen edellään olevaa joutuvat etsiytymään toiseen jonoon.

Seuraa tietysti meuhkaamista, perinteisiä kiroiluja, haistatteluja ja lopuksi julistus: “Mulla on kuule kiire! Hyvää joulumieltä vaan sullekin!” Tyyppi möyryää vielä toisessa jonossakin kokemaansa epäinhimillistä kohtelua.

Ja minne oli kiire? Kun pääsen läpi kassalinjastosta ja pakkaan omia tavaroitani, näen saman meuhkaajan ostoskärryineen, parkkeeranneena hedelmäpeliautomaatin eteen. Ei näytä olevan enää hoppu minnekään, mies nojaa hyväntuulisena pelikoneeseen ja lappaa euroa menemään.

Entisenä kassana myötätunto kääntyy kiekumisen kohteena olleen myyjän puolelle, eikä suinkaan sen sikaniskan, jonka oli pakko saada serlat sillä siunaaman sekunnilla ulos marketista, koska maailmanloppu oli ovella ja taivas putoamassa niskaan. Mutta mitäs kassa tauolla? Tai kotiinlähdöllä? Ovatpa vain siinä päätteen jatkeina skannaamassa joulupsykoosissa kärvistelevien kansalaisten ostoksia, eihän niille nyt voi tulla nälkä tai päivä täyteen!

Kirjoita kommentti

25 Kommenttia artikkelissa "Kiire! Kiire! Kiire!"

avatar
Järjestä:   uusin | vanhin | eniten ääniä
Aspa
Vieras

Se, että laitetaan kyltti asiakkaan nenän eteen ja sanotaan, että joudut ettimään toisen kassan ei olekkaan hyvää asiakaspalvelua. Myyjä olisi voinut aivan hyvin sanoa, että “saanko kyltin jonon viimeisen jälkeen”. Ei se suuri vaiva ole jos tauko myöhästyy viisi minuuttia. Tässä työssä, kun mennään pitkälti asiakkaan ehdoilla

Rastas
Vieras

Todennäköisesti on ollut asia niin, että kassa on sanonut “annatko tämän sinne viimeiselle”, mutta kyltti onkin jäänyt välille.

Joskus on käynyt omalle kohdalle näin, kun kaikki jonottavat eivät kuulleetkaan pyyntöäni, vaikka sen suht kuuluvasti ilmaisin. Pari kertaa ehdin huomata ja huikata, että jääkää vain, mutta ei lisää väkeä, toisinaan ei tajunnut kun piti keskittyä senhetkiseen palveltavaan. Postuumit pahoittelut tahattomasti poiskäännytetyille.

Apsa
Vieras

No hö, jos on oikeasti niin, että jonoa on joka käytössä oleva kassa täysi, et sä laita kylttiä oman jonosi asiakkaiden eteen, vaan niiden jälkeen, jos jonnekin on mentävä. Jos se kotiinlähtö tai tauko häämöttää, niin sitten huikataan työkaverille että tulee päästämään.
Ei itsellä tulisi mieleenkään jonottaneiden asiakkaiden nenän edestä vetää kassaa kiinni, vaan ne palvellaan ketä jonoon on ennättänyt. Asiakasta kun voi pyytää laittaa hihnan päätyyn sen kyltin, joka ohjaa tulevat asiakkaat muihin jonoihin.

Toki tyhmä meuhkata asiasta jos ei oikeasti ole tarve, mutta ei toi musta nyt mitään ensiluokkaista aspailua ollut.

Epsome
Vieras

Ajatellaanpa taas miltä tilanne näyttää jonossa. Tämähän ei tietenkään koske sinua kun olet rauhallisesti odotellut ja pääset kassalle.
Mies on jonottanut pitkässä jonossa. Ja kun on pääsemässä hihnalle laittamaan tavaroitaan, kassa pyytää laittamaan eteen lapun jossa lukee “seuraava kassa”. Katsot muita kymmeniä metrejä pitkiä jonoja, Jonotus alettava alusta. Käämi palaisi itsekultakin.
Taas on nähty asia vain toiselta kantilta. Eikä ole sinut tai kaupan henkilökunnan asia arvioida kenenkään kiirettä.
Toki kassan on tauolle päästävä. Kauppiaan olisi hoidettava paikalle henkilökuntaa jotta ruuhka-aikana kassavuoro vaihtuu lennosta. Vai eikö kassa osannut tuuraajaa kutsua?

Aapeli
Vieras

Tässä on ihan sellainen hauska juttu, että tässäkään tapauksessa ei ole mitenkään normaalia tai suotavaa ruveta kiroilemaan ja meuhkaamaan. Harmittaa tottakai, mutta aikuinen osannee käyttäytyä harmituksesta huolimatta, vetämättä itkupotkuraivareita.

Epsome
Vieras
Aloitustarina on tehty niin palvelija-aasilasit päässä, että epäilen reaktioiden rajuutta. Kieltämättä saattaisin itseki kommentoida jos kassa pyytäisi minua laittamaan eteeni “seuraava kassa”-lapun. Käsittääkseni jokaisessa suuremmassa kaupassa (nyt oli hypermarket) on kassalla puhelin josta saa vuoropäälikön kiinni: “Minttu-Marko tässä kolmoskassalta hei. Nyt pitäisi pitää tauko. Saatko ketään tulemaan tuuraamaan kun on vielä jonoakin.” Tarinan uskottavuutta heikentää sekin että kassa pyytää miehen laittamaan lapun parin edessään olevan henkilön eteen. Yleensä tämä lappu on heti hihnan alkupäässä. Kysyikö kassa jonossa kauempana olevaa lapun laittamaan? Tuskin alkaa metrien päähän huutelemaan(hei te mustatakkinen…ei kun te lihava, voisitteko…). Ja kassankin tulisi tietää että tällaista ei asiakkaalta… Lue lisää »
Aapeli
Vieras
Pikainen välikysymys: Miksi vaivaudut kommentoimaan jos kommenttisi lähtökohta on että tarina ei ole tosi, joten lähdet olettamastasi hypoteettisesta tilanteesta josta kukaan muu kuin sinä ei tiedä hönkäsen pöläystä? Ehkä kaupassa on sääntö että omaa pohjaa ei saa viedä pois tauoilla, ja tauottaja siirtyikin viereiselle hihnalle. Minun eteeni on laitettu seuraava kassa-lappu muutaman kerran, juuri kun olen siirtynyt kassajonon päätteeksi. Minua on myös pyydetty laittamaan lappu omien tavaroideni jälkeen. Se, että sitä ei ole sinulle henk. koht. tapahtunut, ei tarkoita etteikö sitä tapahtuisi – se voi olla ihan normaaliakin. Ehkä miehellä oli vain yksi ostos, ja AP:lla viisisataa. Sun selitykset ovat… Lue lisää »
Apsa
Vieras

Siltikään kyltin laittaminen asiakkaan eteen ei ole hyvää asiakaspalvelua. Se ei vain ole, eikä oma kokemuksesi muuta sitä hyväksi asiakaspalveluksi. Kyltti laitetaan aina, ihan aina, sillä hetkellä viimeisen asiakkaan ostosten jälkeen, sen sanoo jo huonompikin maalaisjärki.
Kauppa muuttakoot tapojaan, jos tauotus ruuhka-aikaan ei onnistu järkevästi.
Miksi ylipäätään ruuhka-aikaan pidetään taukoja? Eiköhän jokainen marketin kauppias tiedä, milloin yleensä on suurin asiakasvirta ja kiellä siihen aikaan tauolle menon.

Epsome
Vieras

Jonothan olivat pitkät: “tietysti pitkä vartoaminen, ennen kuin kassalle pääsee.”
Ei jonon kulkemiseen vaikuta omat tavarat, vaan muiden. Kun olet nyssäköinesi päässyt kassalle, et enää jonota vaan olet jonon kärjessä.
Käsittääkseni näillä tarinoilla tulisi olla edes jonkinlaista uskottavuutta, keksityilläkin.

Eikö kommentointimahdollisuus ole kommentointia varten? En ole löytänyt mistään mainintaa että kommentit tulisivat olla tietyn tyyppisiä: “Kyllä palvelija-aasia on taas kohdeltu kaltoin, olen niin järkyttynyt.”
Älä ota tätä henkilökohtaisesti, vaikka tunnut pitävän keskustelusta jossa toinen puhuu säästä ja sinä olet samaa mieltä.

Karoliina
Vieras
Erittäin hyvä vinkki laittaa se kyltti viimeisen asiakkaan perässä. Tuliko kellekään mieleen, että siihen jonon perään virtaa koko aika lisää asiakkaita ja jos jonossa on yli +- kolme asiakasta, se myyjä ei pysty millään jatkuvasti seuraamaan sen jonon perää? Ja että joulua edeltävässä ruuhkassa voi mennä useampi tunti, ennen kuin sillä jonon viimeisellä asiakkaalla on tavarat hihnassa? Entä jos kassan jostain syystä tarvitsee päästä vuorosta ajoissa? Menee bussi kotiin, täytyy hakea lapsen hoidosta, tarvii päästä lääkärille tai on muita sovittuja menoja? Ja toinen työntekijä, jonka pitää päästä kassan tauolle, on kiinni jossain muualla ottamassa aiheetonta paskaa niskaan joltakin toiselta aasilta?… Lue lisää »
Epsome
Vieras

Kumpikohan olisi oikeampi paikka itkeä. Esimies/kauppias vai nettifoorumi? Sovitut menot toki ilmoitetaan esimiehelle etukäteen, jotta osaa työjärjestelyssä tietää asian. Kestääkö “aiheettoman paskan” käsittely muutamaa minuuttia enemmän? Kai olet varannut menoihisi aikaa muutaman minuutin ylimääräista, vaikka parkkipaikan etsintään päiväkodin lähistöltä. Tai “aiheettoman paskan” käsittelyyn.
Tiesitkö että asiakas on se joka palkkasi maksaa. Kannattaa palkanmaksajaa kuunnella.
Jos ei tauotus tai työvuoron lopetus onnistu, valita johtoportaalle.

Aapeli
Vieras

Erona tässä on se, että aasiakkaan (ja nettitrollien) itkupotkuraivarit on aiheetonta paskaa, parkkipaikan etsiminen taas on aika aiheellista.

Epsome
Vieras

“Nettitrollilla” tarkoittanet minua. Nettkirjoittamiseni ei ole aiheuttanut yhtäkään viivästystä asiakaspalvelijoille. Näitä sivuja ei työajalla lueskella.
Ja ainoa kuka on saanut itkupotkuraivarit lienee Aapeli.
Muuten on keskusteltu aloituksen viestistä.

Haha
Vieras

Tuo “asiakas maksaa palkkasi” on vähän kulunut fraasi, anteeksi vain 😂 Ja en tiedä oletko koskaan huomannut, että myös melko turhaa ylemmyydentunnetta, koska harvaa työtä tehdään vain omaksi iloksi, vaan melkein aina lopputuloksena on joku tuote tai palvelu jollekin toiselle ihmiselle. Joten minä voin aivan hyvin olla sinun palkanmaksajasi, joten kuuntele minua ja pidä nuo kuluneet jauhannat vain omana tietonasi 😉

Epsome
Vieras

““asiakas maksaa palkkasi” on mielestäsi kulunut fraasi ja tähän lopuksi vetoat.
Tämän tulkitsin vaikeaselkoisesta tekstistäsi.

Karoliina
Vieras
Tarinan pointti ei ollut se, että joku ei kerennyt päästämään pois kassalta, vaan asiakkaan törkeä käytös, johon ei oikeuta edes se, että on odottanut 5 min jonossa. Ja mikäli ko. kassalla oli sovittu pääseminen pois tiettyyn aikaan ja se ei onnistunut, mistä tiedät, että hän ei siitä ilmoittanut esimiehelle? Ja rehellisesti, itse en edes lähtisi tälläisestä valittamaan esimiehelle, koska, toisin kuin sinä, ymmärrän, että joulunruuhkan alla työ hyvin harvoin sujuu niin kuin suunniteltu. Usko tai älä, vuoroja, miehitystä ja taukoja on siellä esimiehen toimistossa sekä johtoportaalla suunnittelemassa ihmisiä eikä koneita ja yllä mainitut asiat suunnitella joulunajaksi täydellisesti on mahdotonta, koska… Lue lisää »
Epsome
Vieras

Kiitos Karoliina hyvinvointini huolehtimisesta. Lähdenkin kohta päivittäiselle kävelylenkilleni.
Taas on aspalasit päässä.
Asiakas menee kauppaan vaikka tietää siellä olevan ruuhkaa. Jonoja on jokaisella aukiolevalla(?) kassalla. Asiakas menee jonon päähän ja aikansa jonotettuaan kassapalvelija pyytää laittamaan “Seuraava kassa, kiitos” kyltin itsensä ja parin muun asiakkaan eteen. Tämä tietää siirtymistä toisen pitkän jonon perään.
Miten itse reagoisit asiaan? “Mikäs tässä jonotellessa vaikka tuli tuo lämpimämpi takki päälle.”

Ja vetoan edellivuoden tilastoihin. Jos kauppias henkilökuntineen ei osaa varautua sesonkiin, on väärällä alalla. Osasi sentään valita sesonkiin sopivat tuotteet ja niitä riittävän määrän.

Tässä keksityssä tarinassa et tiedä asiakkaan tilanteesta mitään. Riisutko lasisi, kiitos.

Karoliina
Vieras
Ja missä vaiheessa tarinaa lukee, että aspa pyysi juuri tämän miehen laittamaan kyltin itsensä eteen? Mikäli ko. tyyppi oli yksi 99:sta prosentista, joka pyrkii tekemään hommansa mahdollisimman järkevästi, niin todennäköisesto pyysi ihmisen, jola oli tuon miehen edessä, että laittaisi kyltin omien tavaroiden perään. Ja miten minä reagoisin? Harmittaisi, mutta en todellakaan rupeisi huutamaan ja kiroilemaan, koska, no… mulla on käytöstavat. Ja toistan vielä, että ne suunnitelmat tekee ihmiset ja virheellinen arvio yksinkertaisesti joskus sattuu, onko tätä asiaa oikeasti niin vaikeaa ymmärtää? Teet itsekin virheitä. Esimies tai kauppias EI ole sama asia kuin supermies. Sun ei tarvitse kehottaa jatkuvasti ottaa aspalasit… Lue lisää »
Aapeli
Vieras

Liekö Epsome ollut tarinan aasiakas… Ainakin käytös on saman sarjan “minäminäminä”-tyylistä.

Karoliina
Vieras

Veikkaisin samaa.

Penan_broidi
Vieras

“Riisutko lasisi, kiitos.”
Sanoo sivuston alapeukutetuin “asiakas on aina oikeassa” -bullshitmentaliteetilla varustettu ja loppuunkuluneita “kannattais varmaan vaihtaa alaa” -kommentteja joka toisessa jutussa viljelevä etuoikeutettu tiiliskivi…

Kiitos vuoden ensimmäisistä röhönauruista, rölli.

Epsome
Vieras

…Sanoo se jonka itsetunto on peukutuksissa. Lisäsin yhden.

Penan_broidi
Vieras

Pistikö sisimmässäsi kun pelkästään siihen tartuit? Eli samalla arvailuasenteella mennään kuin “tarina ei ole tosi koska minä ja aspalasit yms.”

Nicor
Vieras

Jonossa jo olevia ei missään nimessä ajeta toisille kassoille..ellei kyseessä ole esim. pitkäkestoinen tekninen vika. Viereinen kassa-kyltti tulee laittaa ajoissa + numero aloittaa pois päältä. Itse en koskaan joutunut ajamaan asiakkaita toiseen jonoon tauon tai kotiin lähdön takia.

Itse en tuollaisessa tilanteessa meuhkaisi ääneen, mutta tuotteet kyllä jäisivät koriin kaupan lattialle ja menisin toiseen kauppaan.

Karoliina
Vieras

Joo, eiköhän tuo olis ihan riittävä mielenosoitus.

wpDiscuz