Kiireestä avautumista tarjoilijan näkökulmasta
Ajattelin näin kevään kunniaksi avautua hieman ravintola-alan elämästä. Vuoden kiireisin sesonki on juuri startannut, ja monessa paikassa on ollut kiirettä varsinkin näin vappuna ja äitienpäivänä.
PÖYTÄVARAUKSET:
Ymmärrättehän, että kun ihmisiä on paljon liikenteessä samaan aikaan, saatatte joutua hetken odottamaan, että täydestä ravintolasta vapautuu pöytä. Tältä vältyttäisiin jos tekisitte pöytävarauksen.
Jos tulette isommalla porukalla ilman varausta, emme myöskään voi taata sitä että saamme järjestettyä yhtenäisen pöydän.
Kiireaikaan ravintolaan tullessanne olisi kaikkien kannalta mukavinta, että odotatte jonkun tulevan teitä vastaan ja ohjaamaan pöytään, tai tulisitte rohkeasti tiskiltä kysymään pöytää. On todella ikävää, että selkeillä varattu-kylteillä varustettuihin pöytiin asettaudutaan tuosta noin vaan, ja tarjoilijan tullessa kertomaan asiasta tuhahdetaan vain ”no koskas tähän on varaus tulossa? Kyllähän me nyt sitä ennen pois ehditään” tai ”Kai näille voi jonkun toisen pöydän laittaa, eikö me nyt voitaisi jäädä tähän”. Valitettavasti ette voi, usein varausta tehdessä asiakkaalla on toive pöydän suhteen, esimerkiksi se että se halutaan läheltä lasten leikkipaikkaa tai mahdollisimman syrjään. Toki suurin osa vain ei jostain syystä huomaa kylttiä, ja kiltisti naurahtaen vaihtavat paikkaa.
Vielä vähän ikävämpää on se, kun hiiviskelette suoraan johonkin siivoamattomaan, syrjäiseen pöytään. Niin kamalaa kuin se onkin, niin jopa parhaimmilla ammattilaisilla saattaa käydä niin, että kiireessä kukaan ei huomaa kun laseja täynnä olevassa pöydässä rupattelijat ovatkin vaihtuneet. Itse olen muutaman tällaisen tilanteen kokenut, ja ymmärrän kyllä asiakkaiden tuohtumuksen.
Ette myöskään saa palvelua nopeammin vain siksi, että istutte siivoamattomaan pöytään.
Älkää myöskään sytytelkö pöytien kynttilöitä tai käännelkö laseja istuttuanne, sillä monissa paikoissa ne ovat merkkinä muille tarjoilijoille siitä, että pöydässä on käyty ja joku palvelee teitä jo. Tästä syystä saatatte joutua hetken ihmettelemään, miksei tarjoilijoita kuulu.
JONO RUUISSA:
Tämä on yksi yleisimpiä asioita, joka aiheuttaa ihmisissä närää. Useimmiten, jos uusia asiakkaita on paljon ja tilanteesta ollaan kartalla, teille kerrotaan jo ravintolaan tullessa, että tällä hetkellä ruuissa saattaa kestää vaika +30 minuuttia. Tässä vaiheessa teillä on mahdollisuus päättää, haluatteko jäädä vai kokeilla onneanne toisessa ravintolassa. Jos kuitenkin päätätte jäädä, ei ole kovin tahdikasta pysäytellä jatkuvasti tarjoilijoita ja kysellä ruokien perään. Valitettavasti emme myöskään voi tehdä ruokianne nopeammin mistään syystä, kaikki muutkin asiakkaat joutuvat odottamaan yhtä lailla.
Ei, me emme ole pikaruokapaikka; meillä ei ole valmiiksi tehtynä salaatteja, alkupaloja tai mitään muutakaan, että saisit ruokaa mahdollisimman nopeasti.
”Miten ruuassa voi kestää näin kauan, vaikkei ravintola ole edes täynnä?” Tähän vaikuttaa moni seikka. Vain muutaman pöydän saapuminen samalla ovenavauksella voi aiheuttaa hetkellisen rysiksen, ja varsinkin pienemmällä miehityksellä ollessa kokki voi olla helisemässä, kun yhteen pöytään menee viisi pizzaa, toiseen pihvejä hyvin tarkoilla kypsyysasteilla, jossain on moniallergikko ja joku tarvitsee pastansa gluteenittomana. Pyrimme kiireessäkin tekemään kaiken huolella ja valmistamaan laadukasta ruokaa, jota voi ylpeänä tarjoilla.
RAVINTOLAN SULKEMINEN:
Katsokaa oikeasti aukioloajat ravintolaan tullessanne, ne ovat aina nähtävillä. Ei haittaa, jos tulette nopeasti syömään jotain juuri ennen keittiön sulkeutumista, mutta sitten kun tarjoilijat selkeästi tekevät jo lopputöitä ja olette ravintolassa viimeisinä, ymmärtäkää lähteä ilman että siitä pitää tulla sanomaan, ainakaan enempää kuin yhden kerran. Lähistöllä on varmasti viihtyisiä paikkoja, joihin voitte siirtyä jatkamaan iltaa. On todella ikävää, kun tarjoilija joutuu jäämään työajan loputtua palkatta odottelemaan kun selailette Pirkko-Erkin 2-vuotiskuvia ja kälätätte kaiken maailman kissanristiäisten perhedraamoista.
Aukioloajat koskevat ihan oikeasti kaikkia. Baarin pitää olla tyhjä asiakkaista kun se suljetaan, kaupoissa ei asioida sulkemisajan jälkeen. Miksi ruokaravintola olisi eri asia?
AMMATTIVALITTAJAT:
Teitä näkee harmillisen usein, ja uskokaa pois, me tunnistamme teidät jo ensimmäisestä kontaktista kanssanne. Kaava myös on usein sama; nenän nyrpistelyä, nihkeää kommunikointia. Mikään annos ei ole hyvä, kun siinä on jotain mikä ei kelpaa. Teemme aina parhaamme, että jokainen asiakas saisi itselleen sopivan annoksen, ja lisukkeita voi vaihtaa tai jättää kokonaan pois jos siltä tuntuu! Kun vihdoin saadaan järjestettyä annos, jonka valittaja arvelee pystyvänsä syömään, alkaa se tyyni myrskyn edellä. Käymme kysymässä, miten ruuat maistuvat, ja yleensä vastaus on luokkaa ”Joo kyl tää ihan hyvää on. Kaikki ok, ei tarvita mitään. Annoksesta jää syömättä puolet tai lautanen suurinpiirtein nuollaan puhtaaksi, ja kun arvelemme teidän lopettaneen ruokailun, tulemme luoksenne ja silloin pääsevät manalan demonit irti. ”Tää oli ihan uskomatonta paskaa, se ja se ei maistunut miltään, tuo oli ihan täysin syömäkelvotonta, en kyllä syöttäisi koirallekaan, vaadin kyllä hyvitystä”. Vasta ammattivalittajan uraansa aloittelevat yleensä pitävät suunsa kiinni paikan päällä loppuun saakka, mutta lähettävät perään kirjallisen reklamaation.
Normaali ihminen kertoo kysyessä, kun joku on pielessä, ja tässä vaiheessa tilanne on todella helppo korjata ja hyvittää; tehdään uusi annos, tarjotaan jälkiruuat ja nuollaan vaikka kengänpohjat jotta asiakas lähtisi ravintolasta hyvillä mielin. Valitettavasti näitä hyvitysten kalastelijoita riittää pilvin pimein ja tulee aina riittämään, mutta jos tulette pian uudestaan ravintolaan, osaamme heti varautua käytökseenne, ettekä ehkä saakaan niin ruhtinaallisia hyvityksiä kuin viimeksi. Omalla työpaikallani käy muutama vakiovalittaja, on se kumma juttu, miksi aina tulevat takaisin jos kaikki on aina huonosti.
Ei muuta kuin mukavaa kesää kaikille! Ymmärrystä ja joustoa kaikille osapuolille 🙂
Miksi annatte näille vakiovalittajille mitään hyvityksiä? Miksi ette jo sisään tullessa kysy, että ”miksi tulet takaisin, kun viimeksi oli kaikki niin paskasa?” Toivon, että nämä tyypit käännytettäisiin jo ovelta, jotta meidän muiden ei tarvitsisi maksaa näiden hyvittelystä aiheutuvia kuluja.
Joo näitä ammattivalittjia näkyy välillä muissakin paikoissa kuin ravintoloissa… Aivan sama mitä ratkaisua ehdotat, niin mikään ei kelpaa.
Joo se on jännä juttu näillä ammattivalittajilla, että kaikki on paskaa eikä aiota enää ikinä asioida ko. paikassa ja aikovat kertoa asiasta kaikille tutuille ja sukulaisille, jos ei tehdä sitä taikka tätä. Sitten törmäät jälleen samaan valittajaan kun ne kuitenkin tulevat takaisin ja useimmiten vielä seurueessa.
Ihmettelen tota lasien kääntämistä. Jos meet siit seurueelle ottamaan lasit kasasta, niin sua ei enään tulla palveleen kun tämä on merkki, että pöytää jo palvellaan? Helppo tietää ravintolahenkilökunnan salakieli.