Kodinkonemyyjänä Oulun eteläosissa
Olin kodinkonemyyjänä Oulussa aivan kaupungin eteläosassa. Suurin osa aasiakkaista virtasi Oulun eteläpuolisista kunnista. Tiedän kyllä, että aasiakkaita asuu missä vain enkä haluaisi yleistää ja haukkua ketään asuinpaikan perusteella. Omiin myyjänkokemuksiini perustuva tosiasia vain on, että pahimmat aasiakkaat tulivat Oulun eteläpuolelta ja erityisesti eräästä T:llä alkavasta kunnasta. Seuraavan esimerkin aasiakas tuli myös sieltä.
Olin ollut kolme kuukautta töissä eli aika kokematon vielä, kun kohtasin jo ensimmäisen fyysisen väkivallan uhan. Meillä oli myynnissä erään teleoperaattorin liittymät. Heillä oli jälleen joku hyvä tarjous massiivisesta puhe/tekstiviestipaketista alennettuun kuukausihintaan liittymän avaajille ja vaihtajille. Eräänä päivänä sitten liikkeeseen höyrysi naama punaisena juntti lapsineen, joille olin tehnyt liittymäkaupat.
Aasiakas heitti kännykkälaskut naamalleni ja huusi ”Lyönkö ensin turpaan vai perutko nämä laskut?!” Kännykkälaskut olivat olleet isommat kuin olisi pitänyt olla. Voitte varmaan kuvitella mitä juntti suustaan suolsi, niin en kaikkea ala kirjoittamaan. Siinä tuli kaikki kirosanat ja minä olin huijari ja varas ja mitä kaikkea muuta. Volyymitaso oli aika korkealla ja koko ajan tämän juntin lapset olivat katsomassa show’ta. Aivan huikea kasvattaja. Mitähän niistäkin lapsista tulee ja ennen kaikkea mitähän he kokevat kotonaan?
Kun sitten hieman sain suunvuoroa, niin sain sanotuksi, että en ole teleoperaattorin työntekijä enkä ole heidän laskutuksen kanssa missään tekemisissä. Sanoin, että hän olisi voinut itsekin selvittää asiaa asiakaspalvelusta ja säästynyt vaivalta tulla meidän liikkeeseen. Siitä tämä aasiakas pillastui entisestään ja aloitti taas hirveän möykän. Minun piti asia selvittää tai ei hyvä heilu. No, minä sitten soittelin teleoperaattorin asiakaspalveluun ja jonottelin siinä asiakkaan puhistessa sieraimet väristen naaman edessä. Toki jälleenmyyjillä on lyhempi jonotusaika kuin yksityisillä, mutta useamman minuutin jonotuksesta oli silti kyse.
Kun sitten sain asiakaspalvelun langanpäähän, niin kävi ilmi että heidän järjestelmä oli jostain syystä jättänyt laittamatta alennuskoodin joillekin asiakkaille. Kyseessä siis ei ollut edes minun virhe. Vastaavia tapauksia oli ilmennyt muitakin. Teleoperaattorin asiakaspalvelu laittoi yhden ruksin aasiakkaan tietoihin ja homma oli sillä selvä. Ja hyvitys tulisi seuraavassa laskussa. Aasiakas rauhoittui hieman, mutta valitteli vielä vaivaa, jonka oli joutunut näkemään. Mitään anteeksipyyntöä en tietenkään saanut. Heitti vielä lähtiessään rivien välistä uhkaavaan sävyyn, että jos hyvitystä ei ole seuraavassa laskussa, niin etsii minut käsiinsä. Aasiakas ei siis vielä siinäkään vaiheessa älynnyt, että hänen pitäisi selvittää asiaa teleoperaattorin kanssa, vaan minä olisin edelleen joutunut olemaan välikätenä.
Vielä tänä päivänä minua harmittaa, että olin niin vihreä myyjänä, että nielin aasiakkaan sonnan. Minun olisi pitänyt lähteä tilanteesta pois, uhata soittaa vartiointiliike paikalle tai jotenkin pistää kampoihin. Eräs kollega vastaavanlaisessa tilanteessa sanoi aasiakkaalle, että hänen ei työssään tarvitse kuunnella tuollaista kielenkäyttöä, kääntyi, käveli takahuoneeseen ja jätti aasiakkaan puhisemaan myymälään. Ja toimi myymäläpäällikön mielestäkin oikein. Kokemus tuo varmuutta.
Onneksi olen koulutuksen ansiosta nyt aivan eri alan hommissa. Aasiakaspalveluun palaisin vasta aivan kaikkein suurimmassa hädässä. Tarinoita minulla olisi monia, mutta kerron niitä lisää toiste. En vain pysty ymmärtämään miten jotkut ihmiset voivat käyttäytyä noin. Mikä saa ihmisen ajattelemaan, ettei myyjää tarvitse kohdella asiallisesti?
Koska joillekin aspat todellakin ovat sontaa. Olen itse töissä isossa liikkeessä jossa myydään aika paljon hinnakkaita luksustuotteita. Että sitä aasiakkaiden määrää… nämä jotka ovat rikkaita ja wannabe rikkaita niin kohtelevat aspoja joko kuin ilmaa tai sitten ollaan ”hei tyttö, tuu tänne. kanna tää ja tää. mä otan vielä tän ja tän” ja oletetaan ettei itse tarvitse tehdä mitään kun siinä on se myyjä joka kantaa sun korin ja poimii tuotteet. Sitten rahastusvaiheessa viskotaan korttia pöydälle ja puhistaan jos kassatapahtumassa kestää. Ei mitään kunnioitusta että mekin ollaan ihmisiä….
Mitäpä valittamista tuossa on. Myyjäliike vastaa tuotteistaan. Jos myytte liittymiä, joista laskutetaan liikaa, silloin te olette niistä vastuussa. Ei asiakkailla ole mitään velvollisuutta roikkua operaattorin palvelupuhelinjonossa yötä päivää, varsinkaan, jos linjat ovat koko ajan tukossa. Minusta asiakas tuli ihan oikeaan paikkaan valittamaan ja syystäkin.
Ei ole Valittamista, mutta eikö turpaavetouhkaukset ylitä jotain rajaa? en ole alalla ollut, mutta näin mututuntumalla…
Tällä logiikalla siis ruokakauppa on vastuussa siitä, jos tehtaassa on laitettu papupurkkiin tomaattimurskan etiketti. Kirjoittajan jutussahan vika oli nimenomaan operaattorin järjestelmässä, ei heidän tekemässä sopimuksessa.
Maailma olisi niin paljon parempi paikka, jos ihmiset osaisivat käyttää aivojaan.
Juuri niin. Sen papupurkin palautukset ja hyvitykset hoitaa kauppa. Kauppa on vastuussa virheellisistä tuotteistaan.
Moi aasiakas. Totta hitossa asiakkaan velvollisuus on roikkua operaattorin jonossa ja pyytää korjaamaan virhe. Mikäli näin ei tee vaan huomaa tämän ehkä puolen vuoden päästä, on oma virhe ettei reklamoinut aiemmin. Asiakkaan velvollisuus on tarkastaa lasku. Oma päätös se on myös lähteä rähinöimään sinne liikkeeseen, joten siitä turha mussuttaa. Varsinkin kun myyjä tuossa ei mitään ollut tehnyt väärin.
Tässäkin tilanteessa olisi riittänyt rauhallinen soitto aspaan ja kertoa rauhallisesti että tässä on virhe, korjaatteko. Myyjä jos olisi ollut kettumainen, olisi tehnyt tuosta rikosilmoituksen.
Toki myyjällä on virhevastuu, mutta kokemuksesta nuo valittamiset hoituvat sujuvimmin suoraan sen valmistajan/palveluntuottajan kautta. Etenkin noissa jälleenmyyjäsopimuksissa, koska jälleenmyyjällä ei ole pääsyä järjestelmiin tilausjärjestelmää pidemmälle, eli asia joudutaan kuitenkin hoitamaan sen aspan kanssa.
Kommentoija M, eihän tuossakaan esimerkissä kyse ole kaupan virheestä, mutta myyjällä on kuitenkin virhevastuu. Tosin tuossa tilanteessa jos menisit papupurkin kanssa kauppaan, saisit luultavasti vain saman tuotteen tai rahat takaisin. Valmistajalle valittamalla saisit varmaan lisäksi jotain kompensaatiota + valmistaja saisi suoraan kuluttajalta tarpeelliset tiedot selvittääkseen miksi virhe on tapahtunut.
Jep, ei mitään valittamista siitä että joku vatipää tulee uhkailemaan hakkaamisella yms? Et sä voi tollasta sanoa kenelle muullekaan niin miksi asiakaspalvelijalle joka ei ole edes syyllinen kyseiseen asiaan? Ehkäpä on parasta jos vaan pysyttelet sinäkin siellä kotosalla ja jätät ulkomaailman vähän terveemmille ihmisille.
Jos jos tehtaassa on laitettu papupurkkiin tomaattimurskan etiketti, paikka mihin asiakkaan pitää ottaa yhteyttä on nimenomaan ruokakauppa, joka tuotteen myi. On sitten ruokakaupan asia reklamoida tehdasta.
Mitä vittua ihmiset. Kaikissa kaupan tuotteissa on pakkauksessa reklamointiosoite suoraan valmistajalle, eikä kauppaan. Kattokaapa tarkemmin.
Tuli näin jälkeenpäin mieleen: Eiköhän se ole selvää, ettei ekan jutun herra voi soittaa operaattorin asiakaspalveluun. Itseään kunnioittava aspa sulkee puhelun kun vastapuoli ei kykene asialliseen keskusteluun.