Kohdelkaamme toisiamme kuten toivoisimme itseämme kohdeltavan.

Monesti kuulee mainittvan, että asiakaspalvelijatkin vetävät hernettä nenuun liian pienistä asioista. Kuten siitä ettei asiakas tervehdi.

Kymmenen vuoden kokemuksella kuitenkin tiedän, että asioilla on tapana kasautua. Asiakas kohtaa asiakaspalvelijan ostostensa aikana kerran, mutta asiakaspalvelijapa näkee samalla asialla olevia ihmisiä koko työvuoronsa ajan, yleensä viisi päivää viikossa.

Saman päivän aikana voidaan käydä kysymässä kymmeniä kertoja tiettyä tuotetta joka on esimerkiksi loppu, ja puolet näistä kysyjistä näyttävät sitten hapanta naamaa ja tylyttävät myyjäparkaa, jolle tilanne on erittäin tukala ja johon hän ei ole millään tavalla syyllinen. Ymmärrän, että harmittaa, näitä sattuu joskus jokaiselle, mutta sen harmituksensa voi purkaa sivistyneesti. Tai antamalla palautteen sinne mihin se kuuluu ja missä sillä voisi olla vaikutusta – palautelaatikkoon.

Tervehtiminen on asiakkaalle (sekä asiakaspalvelijalle) pieni asia, mutta se ilmaisee, että kassaneiti tai auttava myyjä tunnustetaan ihmislajiin kuuluvaksi ja työtehtäväänsä suorittavaksi henkilöksi. Yhden työpäivän aikana saattaa kuulla erittäin kirjavaa tekstiä monelta henkilöltä, ja yleensä myyjällä ei itsellään ole tilanteiden kuohahtamiseen osaa eikä arpaa.

Toivonkin omasta puolestani, että erityisesti nyt joulun alla jokainen malttaisi mielensä, ja ymmärtäisi, että kaupoissa syntyy näinä aikoina väkisin jonoa. Myyjät ovat tilanteesta vähintään yhtä kiukuissaan ja pahoillaan kuin asiakkaatkin – asiakas vierailee liikkeessä kerran, myyjä on siellä kaiken päivää ja viikkoa, väistelemässä vihaista palautetta.

Saattaa tulla uutisena, mutta kaupan alalla ei yleisesti ottaen mene tässä taloustilanteessa hyvin, joten mistä raha revitään? No myyjien selkänahasta. Se tahtoo sanoa, että myyjiä ei ole yhtä paljon kuin ennen, sillä kaupoilla ei ole varaa heitä siellä pitää. Asiakkaat huomaavat tämän kyllä, mutta sitä pidetään puhtaana kettuiluna. (Luulevatko asiakkaat kenties, että loput myyjät lurkkivat piruuttaan myymälän takahuoneessa kahvilla tai tupakalla, ja heidät voi saada takaisin myymälään tuhisemalla, puhisemalla ja huutelemalla?) Ja palautetta sinkoilee. Kertapalaute ei ketään sairastuta, mutta pitkään jatkuessaan tilanne on erittäin raskas niille asiakasrajapinnassa työskenteleville, siis myyjille, jotka syystä tai toisesta ovat joutuneet alalle jäämään tai vielä jaksavat toivoa, että tilanteeseen tulee parannus.

Muiden asiakkaiden asiointi on aivan yhtä tärkeää kuin omasikin. Myyjät ovat kaupoissa töissä, ja kaikki mitä he toivovat, on kohtelias kanssakäyminen asiakkaiden kanssa. Kun joulun alla menet kauppaan, pitäisi jonotukseen olla aikaa. Jos ei ole, voit syyttää vain itseäsi ja omaa aikataulutustasi. Syy ei vieläkään ole kaupan myyjissä. Kohdelkaamme toisiamme kuten toivoisimme itseämme kohdeltavan.

– Entinen asiakaspalvelija –

10 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *