Kumpi tässä aasi olikaan?

Sattui päivänä eräänä opettavainen tapaus, ja ymmärsin että äänensävyään on syytä joidenkin kohdalla hieman hillitä, jos tahtoo saavuttaa haluamansa tuloksen.

Kassallani on kaksi henkilöä, ensimmäisenä täti joka haluaa ostaa unohtuneen muovikassin. Tädin perässä on nuoruusiän ohittanut mies veikkaustositteidensa kanssa odottamassa vuoroaan.

Sattui siinä seuraavaa: rouva kaivoi viittätoista senttiään lompakosta ja — ennen kuin ehdin estää — olivat kolikot sitten jo hihnan syövereissä, jolloin tästä turhautuneena pyydän rouvaa kaivamaan uuden rahan kassia varten. Täti suhtautuu tähän jokseenkin harmistuneena, mutta hyväksyen tilanteen ja kassi saadaan maksettua.

Takana tuleva veikkausmies on tietenkin huomioinut tilanteen ja omalla vuorollaan kaivaa esiin terävimmän avaimensa ja alkaa sillä ronkkia hihnaa.

Samalla kun laitan hänen pelejään käydään seuraava sananvaihto.

Asiakas: ”Pistä tota hihnaa pyörimään toiseen suuntaan!”

Minä: ”Se ei pyöri kuin tasan yhteen suuntaan.”

Äijä jatkaa ronkkimistaan ja pelkään avaimen jo vahingoittavan kassahihnaa, joten ikävään sävyyn tiuskaisen: ”Jätä jo ne kolikot rauhaan!”.

A: ”Mikäs akkaa vaivaa!!?”

Tässä vaiheessa tajuan äänensävyni ja näen parhaaksi olla hiljaa, mutta nytpä ei enää ollut paluuta. Mies korjailee osaa pelitositteistaan samalla katkerasti mutisten:

A: ”Ei sille voi mitään jos kuukautiset on alkamassa…” haukkumista… kiroilua… mutinaa…

M: (rauhallisesti 🙂 ”Sanakin vielä niin en myy teille yhtään mitään.”

A: (hiljenee)

Kiukusta kihisten mies latoo hihnalle vielä tarkistettavia pelitositteita ja yritän olla mahdollisimman tasoitteleva ja neutraali. Kunnes mies vetäisee pelitositteen ja kynän eteensä.

A: ”Mikä sun kauppiaas nimi on?”

Päätän rehdisti kertoa kauppiaan nimen ja mies kirjoittaa sen ylös.

A: ”Ja mikä sun nimes on?”

M: ”Tsik, T.”

A: ”Sano sukunimes!!”

M: ”Sitä mun ei tarvitse kertoa.”

A: ”Jaa, Tsik, joka ei muista sukunimeään!”

M: ”Kyllä muistan mutta en todellakaan kerro.”

A: ”Arvaa otanko yhteyttä!!?”

Joo, arvatkaa tekin, ottiko yhteyttä?

– Tsik -

Kirjoita kommentti

11 Kommenttia artikkelissa "Kumpi tässä aasi olikaan?"

avatar
Järjestä:   uusin | vanhin | eniten ääniä
Jabadapa
Vieras

Alan vaihto myyjälle?

Lare
Vieras

Musta teit ihan oikein kun tylysti puhuit asiakkaalle. Se ei todellakaan ole asiakkaan tehtävä ruveta ronkkimaan hihnaa. kun ei ne rahat sieltä esiin tule kuitenkaan. itse olisin vielä lisännyt, että hän korvaa hihnan jos vahingoittaa sitä avaimellaan.

tipi
Vieras

Vähän oli aasin vikaa kyllä nyt myyjässäkin. Ymmärrän että joskus on vaikea hillitä tunteensa esim. jos asiakas menee törkeästi henkilökohtaisuuksiin (kuukautisläppääkin tämä asiakas heitti vasta kun myyjä itse oli ensin tyly), mutta tuo ei todellakaan ollut sellainen tilanne. Mummolta inhimillinen moka, ja mies vain halusi auttaa kaivamalla rahat esiin. Jotka eivät tietenkään sieltä tule, mutta tästä olisi voinut ihan ystävällisestikin huomauttaa.

Tandefeldt.
Vieras
Mies sanoi, että ”Mikäs akkaa vaivaa!!?” ja käyttäytyi muutenkin asiattomasti jo ennen tätä kuukautisulinaansa, sekä kyseenalaisti myyjän tietävän laitteen (liukuhihnan) toimintaperiaatteen. Lisäksi minulle ei tulisi kuuna päivänä mieleen alkaa ronkkimaan itselleni tuntematonta laitetta epäasiallisilla työkaluilla (avaimilla). Myyjän verbaalisnen käytös ei ehkä ansaitse täysiä pisteitä, mutta mies sen sijaan käyttäytyi läpi koko tilanteen asiattomasti (mm. kiroili ja haukkui, eli syyllistyi kunnianloukkaukseen joka on Suomen tasavallan perustuslain mukaan rikos!), ja yritti vielä lopuksi painostaa myyjää (nimen vaatiminen on painostamista, ettäs noin). Toisin sanoen, myyjä voitti lopulta tilanteen, aasin tökeröistä tempuista huolimatta. Ettäs näin. Pitäisikö tipi sinunkin kestää vastaavassa tilanteessa verbaalista väkivaltaa ja… Lue lisää »
Nicor
Vieras
Kuten sanoit: Myyjän verbaalinen suoritus ei mennyt nappiin. Myyjä puhui asiakkaalle kahdesti melko “töksäyttävästi” ENNEN kuin asiakas provosoitui ja rupesi käyttäytymään asiattomasti myyjää kohtaan. Myyjän kömpelö suoritus jatkui loppuun saakka. Esimerkiksi kun asiakas kysyy myyjän sukunimeä, niin ”Sitä mun ei tarvitse kertoa.” on todella huono vaihtoehto. Tuossa kohtaa voisi kertoa, että MIKSI hän ei voi sitä kertoa. Asiakkaalle olisi alussa voinut selvittää MIKSI niitä rahoja ei saada pois sieltä hihnan alta (ja miksi se avaimella ronklaaminen ei auta). Myyjän sanat eivät tietenkään antaneet oikeutusta miehen käytökselle. Hyvä myyjä olisi kuitenkin kyennyt välttämään koko haukkumis-episodin. Asiakaspalvelu työnä vaatii paljon pelisilmää ja… Lue lisää »
Tandefeldt.
Vieras
Parahin Nicor Eli myyjän täytyy siis kestää aivan kaikkea, no matter what? Sitä paitsi joskus elämään pätee se kuuluisa sanonta “Niin metsä vastaa kuin sinne huutaa”! Huolestuttavaa on myös se, että “Mikäs akkaa vaivaa!?” on mielestäsi korrektia verbaalista kanssakäymistä, jonka ei mitenkään pitäisi aiheuttaa myyjälle mitään reaktioita. Lisäksi, kuten todettua, minulle ei tulisi (edelleenkään!) mieleenkään käsitellä itselleni tuntematonta laitetta kyseenalaisin työkaluin. Mutta jos et näitä asioita ymmärrä, on jokin mennyt pieleen kasvatuksessa tai peruskoulun opetuksessa. Se fakta, ettei myyjällä mennyt ihan nappiin, ei oikeuta sysäämään vastuuta kaikesta myyjälle, varsinkaan kun aasi ei edes _yritä_ käyttäytyä sivistyneesti vaan menee yhä alemmas… Lue lisää »
Nicor
Vieras
Sinun tulee lukea viestini ennen kuin vastaat siihen! Minä en puolustellut tuon aasiakkaan tekoa. Ilmaisin vain, että HYVÄ myyjä olisi osannut käsitellä tätä aasia siten, ettei tämä aasi olisi provosoitunut kuvatulla tavalla. Esimerkiksi kun asiakas ronklaa avaimella hihnaa. Mitä sinä tekisit? Minä pysäyttäisin hihnan ja kertoisin miksei hänen tulisi jatkaa toimintaansa. Tämä esimerkin myyjä tiuskaisi vain, että “Jätä ne kolikot rauhaan!”. Tämä heitto ei kerro aasille yhtään syytä miksi hänen tulisi lopettaa. Tuon heiton voisi tulkita siten ettei kyseinen myyjä yksinkertaisesti välitä kyseisistä asiakkaan rahoista. Kaikkea ei tule kestää: Minäkin olen heittänyt useita asiakkaita ulos kaupasta sopimattoman käytöksen johdosta 10… Lue lisää »
Mirin
Vieras

Tuskinpa halusi auttaa, todennäköisesti yritti vain itselleen kaivaa ne huisit sentit =p ja henkilökohtaisesti kyllä sitä mieltä että kohtelias ei tarvitse olla aikuiselle miehelle joka yrittää hajottaa kassaa, lapsi on aina eri asia eikä lapselle kuulu tiuskia, mutta aikuisella luulisi olevan enemmän järkeä päässä.

Nicor
Vieras

Vaikeaa ymmärtää miten joku pitää fiksuimpana vaihtoehtona rahojen laittamista kassahihnalle. Siinä myyjän edessä on taso niitä varten ja myyjä voi myös ottaa ne suoraan käteensä. Nämä aasiakkaat vielä heittävät rahat siihen hihnan päätyyn missä on sensori ja hihna lähtee automaattisesti liikkeelle.

Nämä aasit eivät myös meinaa millään tajuta, ettei kaupalla ole mitään velvollisuutta korvata näitä hihnan alle meneviä rahoja..eikä hihnaa ruveta purkamaan tuosta syystä. Tuo tilanne katsotaan asiakkaan törkeäksi huolimattomuudeksi.

Andres
Vieras

En vieläkään ymmärrä, miksi asiakaspalvelijan pitäisi olla aina valmiina olemaan hymysuin ja ottamaan vastaan muiden pahaa oloa. Ei sen pitäisi kuulua työnkuvaan. Ystävällinen ja asiallinen palvelu sellaisille asiakkaille, mutta ei joka nillittäjää tarvi olla valmis paapomaan. Eihän kukaan muussakaan ammatissa toimiva joudu koko ajan vaan sietämään huonoa käytöstä, koska asiakas.

Nicor
Vieras

Valitettavasti asiakkaiden, myös ikävien, paapominen kuuluu niihin työtehtäviin mihin asiakaspalvelija on palkattu. Tietenkään erityisen törkeää käytöstä ei tarvitse kestää. Ikävien asiakkaiden kohdalla kannattaa muistaa, että nämä nimenomaan haluavat, että myyjä provosoituisi. Jos palvelet heitä hymysuin, niin se ärsyttää heitä suuresti.

Tietysti myyjä voi omalla toiminnallaan ennaltaehkäistä kaikkein törkeimmän käytöksen. Otsikon tapaus on erittäin hyvä esimerkki siitä miten myyjän ei tule toimia.

wpDiscuz