Kun elämä käy tylsäksi, on hyvä ryhtyä aasiksi
Olen töissä eräässä pikaruokaravintolassa, missä tehdään leipiä sekä salaatteja asiakkaiden toiveiden mukaisesti. Asiakkaita, jotka eivät ole koskaan vierailleet ko. ravintolaketjussa, käy lähes päivittäin meillä syömässä. Tällaisissa tapauksissa suosittelemme mielellämme asiakkaita maistamaan tuotteita, mitä he eivät välttämättä ole koskaan maistaneet ja palaute on ollut aina positiivista.
Pari kuukautta sitten asiakkaaksi astui linjastolle noin keski-ikäinen rouvashenkilö, joka kertoi suuresta mielenkiinnostaan kokeilla tuotteitamme. Kyselin häneltä, minkälaisia makutottumuksia hänellä on ja esittelin erilaisia täytevaihtoehtoja hänen leipäänsä. Asiakas tuli valinneeksi tonnikalatäytteen, josta kerroin tarkat yksityiskohdat aina tuotteen valmistustavasta raaka-aineisiin asti. Rouva oli erittäin asiallinen ja maksettuaan poistui saliin syömään.
Hetken kuluttua samainen rouvasaasiakas tulee kassalle ja huutaa myyjää.
A: Söin leivän enkä pitänyt siitä!!!!!
M: Olen pahoillani! Oliko leivässä kenties jotain vikaa? (Usein tällaisessa tilanteessa leipään on vahingossa laitettu väärä kastike tai kasvista, mitä asiakas ei halua).
A: En voi sietää tonnikalaa! Leipä oli kuvottavan makuinen! Vaadin ilmaisen leivän nyt heti!!
M: Valitettavasti en voinut tietää, ettette pidä tonnikal..
A: VAADIN VÄLITÖNTÄ HYVITYSTÄ JUURI NYT!!!! En ymmärrä, miten olet voinut tehdä tonnikalaleivän minulle!!
Tässä välissä verisuoni on jo katkeamassa päässä, koska makuasioillehan ei voi mitään ja jonoa kertyy pitkälle myymälään.
M: En voi kokonaista leipää teille hyvittää, koska sen kerkesitte jo syödä. Miten kävisi ilmainen kahvi tai leivos?
A: Haluan esimiehesi paikalle heti ja sen ilmaisen leivän!
M: Esimieheni vuoro päättyi juuri, enkä voi häntä nyt tänne pyytää.
Esimieheni kuitenkin kerkesi tulla paikalle kuultuaan kaiken ja hetken yrittäen keskustella aasiakkaan kanssa hän kehottaa minua silmiään pyöritellen tekemään leivän aasiakkaalle korvauksetta.
Uusi leipä tehtiin uusilla täytteillä, aasiakas yrittää vielä saada ilmaista kahvia, mutta tiukka Ei tarkoitti onneksi tässä tapauksessa eitä. Aasi siirtyi taas saliin syömään ja puoli tuntia myöhemmin kertoo, kuinka hyvää ruokaa ja palvelua oli saanut. Kertoi tulevansa uudelleen aasioimaan ravintolaamme.
Toivottavasti pysyy poissa.
-Pyörittelijä-
Että ottaa päähän tollaset esimiehet, jotka nöyristelee asiakkaiden edessä. Ja vielä enemmän ärsyttää tollaset aasit jotka yrittää raivoamalla saada kaiken mitä haluaa. Tsemppiä kyseiselle myyjälle!
Joo. Tarinassa on kaksi aasia, esimies ja asiakas.
Kolmas aasi on aspa joka noinkin äärettömän selvässä tapauksessa edes pyytää esimiehen paikalle…
Kaikkihan me tiedämme mikä pulju on kyseessä joten tiedämme myös että asiakas on ihan itse tonnikalansa valinnut.
”Tilasitte itse tonnikalaa vaikka ette siitä pidä. Ravintola ei ole vastuussa valinnoistanne joten mitään syytä hyvitykseen ei ole. Hyvää päivänjatkoa! :)”
Mikäli asiakas jää vänkäämään jotain niin jatketaan:
”Meillä on asiakkaita jonossa ja tämä teidän asianne on loppuunkäsitelty. Jos haluatte jättää kirjallista palautetta niin se onnistuu netissä tai kirjoittamalla lapulle ja palauttamalla meille. Nyt joudun pyytämään teitä poistumaan ravintolan tiloista.”
Ja koska me kaikki tiedämme että mikäli asiakas ei aiemmin poistunut jo ei hän poistu nytkään joten jatketaan:
”Rouva on nyt sen verran häiriöksi että viimeisen kerran pyydän teitä poistumaan ennenkuin kutsun paikalle vartijan(jos kauppakeskuksessa)/poliisin(jos yksittäinen liiketila)”
Ei se niin vaikeaa ole. Muistaa vain olla kokoajan asiallinen ja sitten myös oikeasti kutsuu vartijan/poliisin niin aasi oppii tavoille.
Aspahan ei nimenomaan esimiestä pyytänyt vaan esimies oli lopettelemassa vuoroaan ja kuuli koko shown. Monesti tuollaisissa tilanteissa pitää esimiehen asemassa ajatella myös yrityksen mainetta, aasi on aina oikeassa ja nopeammin ja siistimmn tuosta selviää myöntymällä. Ilmainen patonki on kuitenkin pienehkö kuluerä. Tietenkin aasin kanssa voi alkaa vänkäämään pidempäänkin mutta yleensä siitä on enemmän haittaa kuin hyötyä.
Miten niin hyötyä? Aasiakas tulee toistamaan käytöstään (vieläpä muuallakin kuin kyseisessä puljussa) kun siitä kerran palkitaan. Entä oikeat kunnolliset asiakkaat? Miltä heistä mahtaa tuntua? Tuskin hyvältä.
Että on tuttua! Kuusi vuotta tuossa firmassa työskentelin ja voin onnekseni sanoa, että tuollaisille asiakkaille, jotka kehtaa sen jälkeen kun ovat koko leivän syöneet tulla pyytämään hyvitystä, ei annettu periksi. Ihan täyttä kusetusta asiakkaalta tuommoinen.
Huono, törkeä ja asiaton käytös palkittiin asiakkaan toivomalla tavalla. Näin opetetaan, että räyhäämällä ja huutamalla saat hyvitystä. Tässä kohtaa vika oli kyllä asiakkaassa, kaikkeen ei pidä taipua.
Tuollaiset esimiehet on aivan perseestä. Ei niiden asiakkaiden persettä pidä nuolla, jos ovat oikeasti noin typeriä.
Ärsyttipä taas lukea, kuinka antauduttiin aasille. Aasi vielä kaiken lisäksi tunnevammainen, eli ’kiukku’ laantuu, kun saa tahtonsa läpi. Eli täydellinen social engineering -koe, joka onnistui. Varmaan päivän päätteeksi vielä kehuskelee ja nauraa facessa tai kavereilleen, kuinka taas söi ilmaista ruokaa. Ei näin, kaverit!
Onpas typerä esimies. Melkoisen kätevä tapa nöyryyttää työkaveria kävelemällä hänen päätöksensä yli ja osoittamalla asiakkaalle, että ko. kassahenkilöä ei tarvitse kuunnella seuraavallakaan kerralla