Kyllä minä niin mieleni pahoitin, kun ostamani laite hajosi
Työskentelen eräässä kodinkonealanliikkeessä, jossa hoidan jälkimarkkinointia eli reklamaatioita yms.
Onko pakko yrittää saada tahtonsa läpi ottamalla esille aina se kuluttaja-asiamies? Tai kertomalla, että on juristi? tuomari? asianajana? Tai, että tuntee jonkun noista?
Se että oliko sun tausta sitten juoppo tai presidentti ei ole mitään merkitystä sen reklamaation hoitoon, se että uhakailet olevas esim. varatuomari teet isestäs täysin pellen (ja näistä yleensä saa myös hyvät naurut samalla). Se, että tulet reklamoimaan kuin maan omistaja, huudat ja haistattelet ei johda yhtään mihinkään, sellaista aasiakasta ei ole kiire hoitaa ja saat odotella ihan rauhassa! Ymmärrän, että se sun ostamas laite on rikki ja olet pahoittanut mielesi, mutta me emme ole sitä valmistaneet vaan olemme myyneet sen sinulle. Joten miten ois, seuraavan kerran kun tulet reklamoimaan viallisesta tuotteesta tai siitä, että laite onkin käynyt jo huollossa muutamaan otteeseen ja vika on jatkunut, niin käyttäytyisit kuin aikuinen ihminen ja jättäsit ne tittletlit, huutamiset, uhkailut yms pois?
Saisit ehkä hyvää palvelua, ja sun asias otettas vakavasti ja pyrittäs hoitamaan mahdollisimman pikaisesti, ehkä jopa tekemään sellaisia päätöksiä heti mitä normaalisti odotellaan laitevalmistajalta.
Ei mulla muuta!
Ei kukaan pakota sua olemaan sielä ! Mitäs myytte niitä, kannattaa miettiä mitä myy enne ku asiakkaat tulee valittamaan rikkinäisestä tavarasta 😉
Ei olla sitä valmistettu vaan myyty se…. vastuu se on myyjälläkin. Sontaa ei kannata myydä.
Pitäisikö myyjien purkaa kone jotta ne voi varmistaa että kaikki on kunnossa? Sen tekeminen voi aiheuttaa tehdastakuun raukeamisen, joten ei käy.
Ja jutusta muuten että jotkut ihmiset ovat vaan niin jästejä että he vievät tahtonsa läpi tai se viedään läpi väkisin.
Tästä on varmaan jo vuosi aikaa, mutta Iltalehti oli kirjoittanut artikkelin Australiasta missä eräs mies oli vienyt asiansa käräjille toistakymmentä kertaa. Ja asia? Ylinopeussakko. Hän ei minkään oikeusistunnon aikana pystynyt todistamaan, että hänen ei tarvitse maksaa sakkoa. Sillä rahalla mikä sillä paloi tähän oikeusralliin hän olisi maksanut sakkonsa moninkertaisesti.
Tarinan opetus on siis: Jos myyjä tmv. taho ei ole syyllistynyt rikokseen/väärinkäsitykseen tai te ette voi todistaa sitä niin älkää heti ensimmäisenä haastako asiaa oikeuteen! Te ette niillä eväillä sitä kuitenkaan voita.
Ja monestihan ihmiset alkaa laitepalautuksissa kirkua käräjiä jo ennen, kuin myyjä on edes sitä laitetta kouraansa saanut, että näkee, mikä siinä on vikana ja mitä asialle voi tehdä.
Ja tätä ennen on käyty puhelimitse ja sähköpostitse useita keskusteluja missä palveluaasi pidättäytyy kaikesta vastuusta kertoen olevansa vain jälleenmyyjä, maahantuojan ja huollon hoitavan laitteen kuntoon jos todella harvinainen takuutapaus on todettu. Aasipalvelija kertoo takuun olevan ehdoton ja myyjän vastuu ja oletettu käyttöikä on tuntematon käsite.
Kun aasipalvelija saa laitteen käteensä kertoo maahantuojan ja huollon hoitavan laitteen kuntoon jos todella harvinainen takuutapaus on todettu. Takuu on ehdoton ja myyjän vastuu ja oletettu käyttöikä on tuntematon käsite.
Ja yleensä se kiukkuaminen alkaa jo sillon puhelimessa tai sähköpostissa kun laitetta ei ole edes aasi jaksanut tuoda tai lähettää tarkastettavaksi.. kuvitellaan aina suoraan että kaikki vaihdetaan heti uuteen jos vähän tulee jotain ongelmaa.. varsinkin matkapuhelimissa usein törmää myös kosteusvaurioihin.. kovasti väitetään ettei tiedetä mistä se on tullut =) Nää o näitä hyviä juttuja sitten kun lukee 😀
Julma totuus vaan on että jos jälleenmyyjät alkaisivat jaella esimerkiksi puhelimia takuuseen ilman huollon tarkastusta niin menis loputkin kodintekniikka-alan firmat konkurssiin Suomessa.
Jos se asiakaspalvelu on niin huonoa niin miksei toimita suoraan sinne takuuhuoltoon sitten itse sitä laitetta? Säästyy monelta vaivalta ja homma hoituu nopeammin. Ainakin itsellä nousi aina karvat pystyyn kun asiakkaalle sano että voi toimittaa huoltoon itsekin, kun ei tuntunut palvelu kelpaavan tai jos ei päässyt tuomaan myymälään sitä laitetta ja aletaan uhkailemaan kaikilla tahoilla ja vaatimaan uutta suoraan käteen. Jotenkin vain olettaa että nyt tässä on jotain mitä asiakas ei kerro myyjälle.
Jostuskohan siitä, että vaikka laite menee huoltoon kolmannen kerran kuukauden sisällä, silti änkyröidään että eeeeeeei sitä tartte vaihtaa toimivaan, ihan on hei kuule hyvä laite, sää varmaan vaan et osaa käyttää sitä kun se pitää laittaa käyntiin ja siinä on ainakin kaksi säätöä, siksi se koko ajan hajoaa, kato sinun vikasi. Ja takuu oli vain 3 päivää, vaikka tuotteen voisi olettaa toimivan 3 vuotta.
Harvemmin kukaan tahtoo sontaa myydä, halutaan myydä toimiva laitteita.. valitettavasti kukaan ei ole vielä keksinyt ikiliikkujaa 🙂 Tartteehan autotkin välillä huoltoa, että ne toimii.. samoin elektroniset laitteetkin.. ja usein myös kuvitellaan laitteen olevan rikki vaikka todellisuudessa vika onkin jossain ihan muussa kuin laitteessa.
Jos laite on käynyt huollossa muutamaan kertaan ja vika vaan jatkuu, sinä myyjänä pyydät nöyrästi anteeksi ja annat toimivan tuotteen tilalle. Se on sitä asiallista palvelua. Pitää ymmärtää tilanteet, joita ei kannata / voi päästää liian pitkälle. Asiallisella kohtelulla varmistat seuraavat kaupat, ylimielisellä kohtelulla kirjoittelet jatkossakin tänne.
Hulluhan sä olet jos menet ja vaihdat ilman tarkastamista jossain valtuutetussa huollossa (tähän on onneksi aina jälleenmyyjällä oikeus, kovin moni kuluttaja ei vaan sitä tiedä).
Yrittäjänä vähittäiskaupassa (ei kodinkoneet) annoin aina reiluille ja asiallisille reklamoijille jotain bonusta, joskus jopa satasen luokkaa olevia. Heti ensimmäisessä kontaktissa epäasialliset tai uhkailevat reklamoijat eivät saaneet koskaan _yhtään mitään_ ylimääräistä. Tavan soisi yleistyvän.
Kyllä näkee miksi siitä kuluttajansuojalaista täytyy muistuttaa kun ainut oikeassa oleva kommentti on saanut 17 alapeukkua. Myyjän vastuu ei tietenkään tarkoita kassahenkilön henkilökohtaista vastuuta, vaan sitä että myyneen yrityksen on korvattava viallinen tuote. Yritys on vastuussa siitä mitä se myy. Teidän alapeukut ei siinä paljon paina.
Jos laite on käynyt jo useita kertoja huollossa turhaan on asiakkaalla jo täysi oikeus hieman hermostuakin.
Tämä. Selkeästi lisäkoulutusta työnantajan puolelta lisää
Kyllähän se harmittaa jos ostettu tuote ei toimi, mutta en ole ikinä kimpaantunut asiasta myyjälle tai huollon työntekijälle. En jaksa uskoa, että he ovat rikkoneet tuotteen juuri minun kiusakseni tai eivät pysty korjaamaan sitä minuutissa.
Mutta ihan ruokakaupoissakin näitä reklamaatiotilanteita on välillä ”mielenkiintoista” käsitellä. Eräskin asiakas vaati korvauksia ostamastaan kalafileestä koska oli kotonaan tiputtanut sen jääkaapista nostettuaan lattialle ja kaupan olisi hänestä pitänyt antaa uusi fisu tilalle koska aiemmin ostettu oli pilalla 😀