Kyllähän sen kioskinmyyjän pitäisi historia tuntea
Olen töissä eräällä saaressa sijaitsevalla majoitus- ja retkeilykeskuksella. Kyseisellä saarella on aikoinaan asunut eräs historiallinen merkkihenkilö (mm. hänen kotitalonsa on yhä pystyssä ja sitä pidetään museona).
Itse olen virallisesti siivooja, mutta tuuraan kahdesti viikossa kioskivuorolaista. Ja sattuipa tässä taannoin sitten seuraavanlainen tapaus:
Kassalle tulee vanhempi mieshenkilö, joka katselee vähän aikaa ympärilleen ja alkaa sitten selittää miten hyvin hän tuntee tarinan tästä saaremme kuuluisasta asukkaasta, mutta valittelee samalla sitä, ettei hän tiedä millaista elämä on ollut siihen aikaan, kun tämä mies eli (eli 1800 -luvun loppupuolella).
Aasikas kysäisee sitten seuraavaksi: ”Onko täällä kirjallisuutta aiheesta?”
Esittelen hänelle uusinta kirjaa (mies ei sitä edes selaa, vilkaisee vaan avonaista kirjaa pöydällä) ja alkaa sitten ärhentelemään, että kyllä hän kaiken tuon jo tietää, mutta minkälaista se elämä silloin oli. Menen vähän hämilleni, mutta onnistun kuitenkin sanomaan, että enpäs tuota tiedä, kun en ole asiaan perehtynyt.
Aasiakas alkaa siinä melkein huutamaan, että kyllähän se sinun pitäisi tietää, kun täällä töissä olet. Sitten mies vilkaisee kelloa ja alkaa huutamaan siitä, että kohta hän myöhästyy laivasta minun takiani. Siinä vaiheessa saan sanottua, että laiva lähtee viiden minuutin päästä ja siihen kyllä ehtii, jos lähtee nyt. Mies vaan mulkaisee pahasti ja katoaa sitten paikalta.
Että näin. Kyllähän sen kassaneidin pitäisi se historiakin tuntea. Että voi herra käydä seuraavan kerran sitten kysymässä vaikka keittäjältä tai talonmieheltä, että jos heillä olisi vaikka enemmän yleissivystys hallussa.
– TheHobitti –
Olen yli 30 vuotta matkailu – ja ravintolalla työskennellyt josta viimeiset 12 vuotta keikkatyöläisenä, joten työpaikat vaihtuu usein. Aina kun menen uuteen paikkaan otan selvää joko netista tai työpaikan esitteestä mm. päikan historian, vaikka sen hetkine työtehtävä ei vaatisi asiakkaiden tapaamista. Ihan perusasia, jos ei kiinnosta missä on töissä, kannattaa vaihtaa alaa.
Joo varmasti otat selvää kuka merkkihenkilö on milloin missäkin talossa asunut ja miltä se elämä on täällä satoja vuosia sitten näyttänyt.
”kannattaa vaihtaa alaa jos ei kerran kiinnosta näin tärkeät ja elämää mullistavat perusasiat, kuten se minkä värisiä sukkia se eräs herra käytti pyhänä”.
Tämä mies odotti että siellä olisi muumio myymässä tiskintakana, ja kertomassa omasta elämästä 1800-luvulta.
Perusselitys itsellä tuollaisiin on, etteivät ihmisen perustarpeet ole suuremmin muuttuneet. Joitain asioita on joutunut tekemään hankalammin eikä nykyisiä vimpaimia toki ole ollut, mutta käytännössä muuten samat arkiset murheet silloinkin.