Kyselyleikit

Liikkeessämme on ruvennut viimeaikoina yleistymään jonkinlainen henkilökunnan käyttö omien lasten huvittamiseen.

Sijaitsemme kauppakeskuksessa, ja meitä vastapäätä on pari ravintolaa ja vähän kauempana vielä pari lisää. Etenkin viikonloppuisin lapsiperheet menevät ravintoloihin syömään, ja siinä kohtaa kun muksut ovat valmiita ja alkavat osoittaa tylsistymisen merkkejä aikuisten vielä syödessä, vanhemmat usuttavat pilttinsä liikkeeseemme seikkailemaan. Siinä vieressä olisi kyllä leikkipaikkakin, mutta eihän siinä, saahan sitä tutkimusmatkailla. Ja ensimmäiset viisi kertaa oli vielä ihan hauskaakin kun lapsukaiset vaeltelevat myymäläämme ja sieltä ulos kysellen kaikkea maan ja taivaan väliltä. Ja mielellämme toki vastailemme kaikenlaisiin kysymyksiin, mutta sitten jossain vaiheessa alkaa aina käydä selväksi, että vanhemmat ovat lähettäneet muksut meille vain kyselemään jotain turhanpäiväistä, että saisivat itse ruokarauhan. Ja kysymykset voivat tosiaan olla mitä vaan:

”Hei paljonko kello?”
”Moneen te ootte tänään auki?”
”No entäs huomenna?”
”No entäs sunnuntaina?”
”No entäs ens jouluna?”
”Äiti käski kysyä myytteks te purkkaa?”
”Mun iskä haluis tietää paljon teillä maksaa tuote/palvelu x?”
Jokaisen lauseenvaihdon välillä lapsi säntää ulos vastapäiseen ravintolaan kertomaan vastauksensa vanhemmilleen. Hetken päästä lapsi on takaisin myymälässä ja kysyy taas jotain muuta. Kun lapsi tulee taas yhden annetun kysymyksensä kanssa takaisin kahdeksatta kertaa putkeen, alkaa jo vähän turhauttaa. Myymälässä kun olisi hiljaisina hetkinä hieman muutakin tekemistä.
”Onks teillä suklaata?”, ”Joo on, siinä hyllyssä vasemmalla.” Lapsi häipyy, tulee takaisin: ”Mitä suklaata?” ”No tavallista maitosuklaata, sitten noita makuja A ja B”. Lapsi häipyy, tulee takaisin: ”Paljon ne maksaa?” Kerron hinnat, lapsi häipyy, tulee takaisin: ”Mä kysyn isältä jos mä saan ostaa yhen.” Lapsi häipyy, tulee takaisin: ”Iskä anto luvan ostaa, mut mä haen siltä vielä rahaa.” Lapsi häipyy, tulee takaisin: ostaa yhden suklaan. Häipyy, tulee takaisin taas kyselemään samat kysymykset uudelleen jostain muusta tuotteesta/asiasta. Eikä auta vaikka kerrot kerralla kaiken infon jostain tuotteesta, tai annat jonkin kaikenkattavan infolappusen mukaan, kysymyksiä tulee aina lisää.

Nyt useampaan otteeseen näitä väh. 20-30 minuuttia kestäviä yhden lauseen juoksukeskusteluja käytyämme on sanottu muksuille, että jos isäsi haluaa tietää enemmän, hän voi tulla tänne itse keskustelemaan ja selvittämään kaiken kerralla, niin olisi helpompaa. ”Mut kun se haluaa syödä rauhassa”. Niinpä.
Ja tosiaan siellä ravintoloiden vieressä on myös iso leikkipaikka jonne mennä, mutta ilmeisesti joistain vanhemmista on hauskempaa käydä keskusteluja kanssamme jälkikasvunsa välityksellä yksi lause kerrallaan. Myös siinä kohtaa kun kyseisen lapsen perhe poistuu ravintolasta, käy aina ilmi ettei näillä ollut aikomustakaan asioida meillä missään vaiheessa, ahkerasta kysymyspommituksesta huolimatta.

Jaa tämä tarina:

12 kommenttia

  1. Röyhkeydenvastainen arkitaistelija sanoo:

    Ala pyytää maksua vastauksistasi. 😉 vähän lisätienestii

  2. L.A sanoo:

    Taitavat olla niin sokeita, etteivät huomaa leikkipaikkaa. Tai (epäilevät että) se on maksullinen.
    Onko leikkipaikalla sääntö, että aikuisen täytyy vahtia lapsia?

    • Lastenviihdyttäjä AP sanoo:

      Kyllä se leikkipaikka mielestäni näkyy (ja etenkin kuuluu) kauas, on saman käytävän päädyssä keskellä, iso värikäs linnoituksen näköinen rakennelma. Sinne näkee jopa ravintoloista. Tuosta säännöstä en tiedä, mutta käsittääkseni monet jättävät lapsensa sinne peuhaamaan siksi aikaa kun käyvät ostoksilla. Siis maalaisjärjellä sen ikäisen lapsen joka jo pärjäilee itsekseen vähän aikaa.

  3. ppp sanoo:

    Ehkä pieni keskustelu joko vanhempien ja/tai ravintolan henkilökunnan kanssa olisi paikallaan. Lastenvahtina oleminen on kaupassa ihan tarpeeksi hankalaa kun lapsia on ihan oikeilla asioilla puhumattakaan jos pitää vastailla turhanpäiväisyyksiin puoli tuntia silloin kun on hiljaista ja olisi muutakin hommaa.

    • Terveisin ravintolan työntekijä sanoo:

      Eipä se ole ravintolan henkilökunnankaan tehtävä vahtia niitä lapsia vaan vanhempien. Tuo on ikävä tilanne niin ravintolalle kuin liikkeellekkin. Palaute siis suoraan vanhemmille.

  4. jepjou sanoo:

    Varmaan on vanhemmilleki tosi rauhallista syödä, jos kakara juoksee ees taas. Antais ny sen vitosen ja lähettäis ostaan suklaata kerralla, ja sanoo että tuu puolen tunnin päästä takas.

    • ppp sanoo:

      Voihan niitä lapsia vaikka kasvattaa niin että osaavat käyttäytyä ja olla aloillaan ravintolassa. Perheystävällisessä ravintolassa toki on varmaan joku leikkipaikkakin. Jos lähtee lasten kanssa syömään lähtee syömään lasten ehdoilla.

  5. Hästägaasi sanoo:

    Ja tässä meillä on erittäin hyvä tapa venyttää kolmen minuutin keskustelu 30 minuuttiin. Sylettää tuollainen lasten hyväksikäyttö.

  6. vieras sanoo:

    Nää on niitä ihmispaskoja joiden kohdalla ihmettelen miksi he ovat lisääntyneet…

  7. Setämies sanoo:

    Ikävää. Kannattaa kuitenkin kysäistä seuraavalta kakaralta, että tietääkö hän viereisestä tosi kivasta, turvallisesta ja isosta leikkipaikasta, jonne saa mennä leikkimään kivoja leikkejä ihan ilmaiseksi.

  8. A b sanoo:

    Sellaista se on se myyntityö. Koita kestää. Ps vähän noloa kirjoittaa työstään internetiin. Sait kuitenkin just tehtyä kaupat. Ei se o sille asiakkaalle sen helpompaa

  9. Moomin sanoo:

    Kuulostaa kyllä todella oudolta. Sekä se että moni vanhempi on keksinyt tän keinon että se, että niin montaa lasta kiinnostaa tuollainen vähääkään. Jos vanhemmat eivät huomaa leikkipaikkaa, kuvittelisi, että lapset huomaavat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *