Laboratoriokäynnillä

Usein tuntuu siltä, että aasiakkaat tarvitsisivat ohjekirjan laboratoriossa käymistä varten.

1. Laboratoriohoitaja ei tiedä kuka olet. Kerro henkilötunnuksesi ennenkuin alat ihmetellä onkohan lääkäri sejase laittanut tämänjatuon lähetteen. Henkilötunnuksella tarkoitamme sekä syntymäaikaa (päivä, kuukausi ja vuosi) että tunnusosaa. Käsittämätöntä miten vaikea asia tämä voi olla monille ihmisille.

2. Älä laske laukkuasi tai kävelykeppejäsi sen käden alle, josta haluatte näytteet otettavan. Ne ovat hoitajan tiellä.

3. Älä kurottele käsivarttasi kohti hoitajaa, joka vielä desinfioi käsiään. Tarvikkeetkaan eivät ole vielä valmiina. Lisäksi näytteenottokärryissämme on pyörät. Siirrämme kärryn kätesi viereen ja haluamme kätesi tuolissa olevalle tuelle. Sähläämisestäsi ei ole mitään apua.

4. Jos alat yllättäin pumpata kättäsi juuri kun hoitaja on aikeissa pistää neulan suoneen, on suuri todennäköisyys että neula ei osu. Pysy paikallasi!

5. Älä huitaise kättäsi kaksinkerroin heti kun neula on poistettu suonesta. Hoitajalla on vielä neula kädessään eikä hän halua sinun huitaisevan omaa kättäsi siihen. Vielä vähemmän hän haluaa saada itse neulasta huitomisesi takia.

6. Miksi ihmeessä pumppaat kädelläsi kun neula on jo poistettu suonesta? Haluatko pistokohdan vuotavan? Pumppaaminen ylipäätään on useimmiten aivan turhaa.

7. Älä kerro typeriä vitsejä. Kaikki on jo kuultu.

8. Älä väitä vastaan asioissa, joista laboratoriohoitaja varmasti tietää sinua paremmin kuten näytekuljetusten aikataulut, näytteen säilyvyys, tulosten valmistumisen kesto jne jne.

9. Lääkäritkin voivat olla väärässä. Laboratoriotutkimusten suhteen he ovat sitä useinkin. Et tee meihin vaikutusta inttämällä lääkäri Urpo Pösilöisen sanoneen niinjanäin, kun se nyt vain ei pidä paikkaansa.

10. Ei, me emme voi ottaa lisäksi hemoglobiinia, kolesteroliarvoja tai mitään muutakaan kokeita, joihin sinulla ei ole lähetettä. Lisätutkimusten tarpeesta voit keskustella lääkärisi kanssa tai mennä otattamaan vaikka kaikki haluamasi “olisi kiva tietää” -tutkimukset yksityisen lääkäriaseman laboratoriossa omalla kustannuksellasi.

11. Laboratoriomme ei ole osa terveyskeskusta, vaikka se samassa rakennuksessa sijaitseekin. Me emme mm. näe potilastietojanne emmekä voi varata teille lääkärin soittoaikoja. Emme myöskään tiedä onko lääkäri sejase vielä töissä vai kenties kesälomalla.

12. Laboratoriohoitaja ei ole lääkäri, farmaseutti eikä edes röntgen- tai sairaanhoitaja. Me emme voi neuvoa teitä lääkityksenne tai esimerkiksi haavojenne hoidon suhteen, ette voi tulla meille keuhkokuviin emmekä me voi siirtää tähystysaikaanne. Ei kuulu koulutukseemme/työnkuvaamme. Olette LABORATORIOSSA.

13. Laboratoriohoitaja ei myöskään ole selvänäkijä. Emme tiedä verensokeriarvoanne pelkästään katsomalla veriputkea. Viivakooditarratulostimesta ei myöskään juuri tulostunut kaksi sekuntia sitten otettujen verikokeiden tuloksia.

14. Laboratoriohoitaja ei ole tilannut tutkimuksiasi eikä pakottanut sinua tulemaan näytteenottoon. Kyse on SINUN terveydestäsi, eikä se ole laboratoriohoitajalta pois jos et halua jotain tutkimusta tehtävän. Olet paikalla vapaaehtoisesti ja vapaa myös poistumaan. On siis aivan turhaa kiukutella ja uhota.

Listaa voisi jatkaa loputtomiin, sillä loputtomiin riittää aasiakkaitakin.

11 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *