Laskujen maksaminen verkkopankissa

Työskentelen energiayhtiön maksuvalvontaosastolla. Jokainen tietää, että laskuja maksaessa tulee käyttää laskussa annettua viitenumeroa. Tällöin lasku kohdistuu automaattisesti oikealle asiakkaalle ja oikealle laskulle. Vaan tämäpä ei olekaan asiakkaille niin helppoa.

Ehei, asiakkaiden mielestä on itsestään selvää, että jos vain lykkää rahaa tulemaan, niin kyllä ne perille löytävät – kuten yleensä lopulta löytävätkin, kiitos lyömättömien salapoliisintaitojeni.

Hyvällä tuurilla viestikenttään on kirjoitettu: ”sähkö” (AI, maksat sähkölaskua sähköyhtiölle? Enpä olisi arvannut!) tai ”viime kuun lasku” (No mutta KIITOS, viime kuussa lähetimmekin vain 50 000 laskua, mitäköhän niistä mahdat tarkoittaa?). Ja äkkiähän minä nyt näillä tiedoilla katson kristallipallostani, kenen laskua kukakin Mikko Virtanen tai Johanna Korhonen yrittää maksaa. Harmi vain, että meillä on lähemmäs 100 000 asiakasta (mukaan lukien huomattava määrä Virtasia ja Korhosia), ja täällä ollaan toisinaan hippusen verran kahvilla siitä, mihin herra Virtasen rahat kuuluisi tunkea.

Voipi myöskin olla, että Mikko Virtanen maksaa tyttöystävänsä Johanna Korhosen sähkölaskua! Kyllä meidän täällä nyt pitäisi tietää, että he seurustelevat ja makselevat toisinaan toistensa laskuja! Ja jos tällaisessa tapauksessa maksajan nimi sattuu vielä olemaan hieman eksoottisempi, eikä sitä löydy järjestelmästä lainkaan, on mukava lähteä pohtimaan, onko tässä nyt jonkun kämppis tai antelias anoppi maksamassa jonkun toisen, nimeltä mainitsemattoman asiakkaamme laskuja.

Okei, lasku voi olla kadonnut, jolloin viitenumeron tai asiakasnumeron käyttäminen voi olla jokseenkin hankalaa. Fiksuinta olisi tässä kohtaa tietenkin soittaa yrityksen aspaan ja pyytää laskun tietoja. Mutta entä jos laiskottaa? Kirjoittaisivat viestikenttään edes jotain informaatiota itsestään. Kuten sen kohteen osoite, jonka laskua olet maksamassa.

Vaan kun ei. Onneksi nostan tuntipalkkaa.

– Maksuvalvojanatsi –

Jaa tämä tarina:

17 kommenttia

  1. Jep jep sanoo:

    Ei voi ymmärtää ihmisiä, kaikille ei tiesti oo äiti opettanu. Ja useimmissa viel lukee ”käytä viitenumeroa”. Tai ei ymmärretä, mikä viitenumeron funktio on. Se ei ole vaan ärsyttävän pitkä numerosarja jota ei nyt vaan jaksa näpytellä

    Itse ennen viivakoodinlukija-aikaa, maksupohjilla pelatessa ja paljon kerralla laskuja maksaen unohdin vaihtaa viitenumeron. Onneksi tajusin ja heti soittaa aspaan ”hei, maksoin laskun mut eellisen viitenumerolla” ja se selvisi sillä 🙂

  2. Maaku sanoo:

    Montakohan kertaa oon joutunut vääntämään aasiakkaan kanssa siitä, että laskun maksu MENEE LÄPI verkkopankista väärällä viitenumerolla!
    M: ”Näyttäisi siltä, että teidän suorituksenne ei ole nyt kohdistunut tälle asiakkuudelle, oletteko tarkistaneet, että maksoitte sen oikealla viitteellä?”
    A ”Ei se voi mennä läpi väärällä viitenumerolla.”
    M: ”Kyllä se menee läpi vaikka olisikin näppäillyt väärän viitteen”
    A: ”No ei varmasti mene, teillä on sitten ollut väärä viitenumero laskussa”
    M: ”Kyllä se menee läpi väärästä viitteestä huolimatta, näitä puheluita tulee meillekin aika usein ja virheitähän sattuu…”
    A: ”USKO NYT TYTTÖ ETTÄ SE EI VOI MENNÄ VÄÄRÄLLÄ VIITENUMEROLLA LÄPI, MINÄ OLEN KUULE MAKSANUT JO VUOSIKYMMENIÄ LASKUJA JA TIEDÄN MITEN NÄMÄ ASIAT TOIMII!!”

    Juuh…

    • -_- Koodasin verkkopankin -_- sanoo:

      Viitenumerossakin on tarkiste, joka vähentää tuota virheellisten läpi menoa. Jos kuitenkin sopivasti onnistuu naputtelemaan pieleen, niin kyllä se todellakin menee läpi.

    • asiantuntija sanoo:

      Väärin kommunikoitu, virheellinen viitenumero EI normaalisti menekään läpi, nettipankki herjaa siitä. Mutta siinä tapauksessa väärin näpytelty menee, jos se virheellinen versio onkin jonkun toisen asiakkaan laskussa olemassa.

  3. Päivi sanoo:

    Olin aikaisemmin puhelinoperaattorin asiakaspalvelussa töissä. Eräänä kauniina päivänä tuli taas kerran puhelu, että millä viitenumerolla voi maksaa, kun on puhelinlasku hävinnyt. Tein kuten aina, eli ohjeistin maksamaan jonkin vanhemman laskun viitenumerolla. Paria viikkoa myöhemmin tämä sama asiakas sattui taas kohdalleni, ja oli kauhean vihainen kun oli tullut muistutuslasku, vaikka oli kaksi viikkoa aikaisemmin maksanut laskun. Kyselin asiakkaalta millä tiedoilla hän oli maksanut, ja asiakas alkoi luetella jotain täysin vierasta viitenumeroa. Keskeytin asiakkaan ja kysyin mistä hän on tuollaisen viitenumeron saanut. ”No mulle sanottiin, että vanhan laskun viitenumero käy, joten otin vanhan sähkölaskun viitenumeron!” Äly hoi.. Onneksi suoritus löytyi, ja summa saatiin kohdennettua oikealle laskulle.

    • teppo sanoo:

      Niin paljon kun teitä ihmisiä halveksinkin, niin aina sieltä kuitenkin löytyy joku joka on vielä vitumman pösilö kuin minä olen osannut kuvitellakaan. Kuinka vitun saatanan vitussa tuollaiset ihmiset saa elää vapaana? (Eli tarkoitan nyt tietenkin sitä vittupäätä joka vittu ottaa jonkun täysin toisen laskun viitenumeron saatana.)
      Ja kiroilu ei ole niin pösilöä kuin tuollainen älyttömyys!

      • Pätkäse sanoo:

        No mutta Teppo.. (ei ole tällä palstalla kummonen suodatus kun tulee läpi tällanen mauton vuodatus) hohhoijaa..

      • Kaj sanoo:

        No kyllähän se maksun saaja nyt todellakin näkee,kenen tililtä se suoritus on lähtenyt.Kun laitan kaverini tilille rahaa,niin eihän siinäkään mitään viitenumeroita tarvita!Ne pitkät viitenumerosarjat ovat vain Suomalaisen lammaskansan kyykyttämistä!Laskujen maksaminen olisi paljon helpompaa ilman typeriä viitenumeroita!Niin ja sitten vielä lisäksi ne nykyiset ääliömäiset iban muotoiset pitkät tilinumerot vielä kaiken lisäksi!Kyllä vituttaa,kun menee omaa aikaa niin paljon laskujen maksuun,kun siitä ajanhukasta ei saa edes palkkaa!

  4. Jiji sanoo:

    En kyllä ymmättä, miten laskun maksaminen voi olla noin vaikeaa. Minulle se on itsestäänselvää, että sieltä laskusta se viitenumero laitetaan sinne maksun viitenumero-kohtaan. Ja jos sattuu saamaan/on tilannut sähköisen laskun, niin sieltä saa kätevän viivakodin, jonka kopioimalla maksuun kaikki täytyy itsestään. Helppoa!

  5. Jerseyn sanoo:

    Mites, jos ei ois ottanu yhteyttä? Karhu…? Miten toimitte, jos maksettu kahteen kertaan?

  6. insinööri sanoo:

    Viivakoodissa on viimeisenä numerona tarkastusnumero, joka lasketaan aikaisemmista numeroista. Väärää viivakoodia ei siis hyväksytä. Harvoin tarkastusfunktio saattaa tietysti osua kohdalleen myös väärälle viivakodille, mutta sitten on jo aikamoinen tuuri. Tämä on ihan hyvä tiedostaa siellä maksuntarkastuksessakin.

    • insinööri2 sanoo:

      Ei tuohon kummoista tuuria tarvita. 10 % mahdollisuus taitaa olla että väärä viite menee läpi. Tuo viitekoodin tarkastusnumeron laskukaava on ihan julkinen juttu.

  7. Tonza sanoo:

    Minulle on tullut muutaman kerran lasku, jonka viitenumero ei ole verkkopankissa kelvannut. Eli herjaa että viitenumero ei ole oikea. Näppäränä olen aina kirjoittanut väärän viitenumeron viestikenttään.

  8. Ville sanoo:

    Eipä se tarkistuskoodi mitään taikuutta ole. Ihan hyvin voi kirjoittaa vaikka 5005 asemesta 505 tai 5050 ja kaikki noi helähtää nätisti läpi verkkopankista.

  9. Alice sanoo:

    Itse asiakaspalvelijana on myös törmännyt asiakkaisiin, jotka ilmoittavan muistutuslaskun saatuaan maksaneensa laskun jo. Ok. Katsotaan -> maksua ei löydy. Asiakas lähettää lopulta kuittikopion maksusta, josta ilmenee kyllä, että se käytetty viitenro on oikein mutta saaja ja tilinumero viittaavat ihan johonkin muuhun firmaan. Tekevälle sattuu 😀

  10. warriori sanoo:

    Vaikka kertomus on vanha. Niin kommentoidaan kumminkin sen verran, että vähän aikaa sitten TIVI uutisoi kun Elisa väänsi kättä kaksi vuotta asiakkaan laskujen kanssa. Asiakas kun ei käyttänyt ollenkaan viitenumeroa.

  11. idiotteeja löytyy sanoo:

    Tämä tarina on hyvä esimerkki siitä, miksi modernin tekniikan ostamisen ja halussapidon tulisi olla luvanvaraista. Sen luvan saadakseen pitäisi osoittaa tietty vähimmäisymmärrys tekniikasta. Yksi osa siitä olisi esim. virheitä korjaavat koodit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *