Live-chat

Työskentelen keskisuuren yrityksen toimistossa. Vuodenvaihteessa verkkosivuillemme tuli live-chat, jonka hoito delegoitiin meille toimiston työntekijöille, muiden töiden oheen. Tämä siitä huolimatta että esimerkiksi oma tietotaitoni liittyy lähinnä laskutukseen enkä tiedä varsinaisten tuotteiden ominaisuuksista paljoakaan (ja tuotteita on PALJON). Joudunkin usein soittamaan vastaavalle myyjälle ja kysymään häneltä vastauksia asiakkaiden kysymyksiin.

Livechat-ruutu aukeaa automaattisesti kaikille yrityksen verkkosivuilla kävijöille tekstillä ”voinko olla avuksi?” Huvittavimpia asiakkaita ovat ne jotka vastaavat chattiin ”ei kiitos”. Ymmärrän että chat on monille uusi juttu, mutta ihan tiedoksi: ei siihen tarvitse kirjoittaa mitään, jos ei ole mitään kysyttävää. Chat-ruudun voi myös sulkea ruksista jos se häiritsee.

Ärsyttää ne asiakkaat jotka kysyy jotain mutta eivät malta odottaa vastausta. Tänään kävi seuraavaa:

Klo 14:17 Asiakas kysyy ”löytyykö teiltä tuotetta X?”

Klo 14:17 Minä vastaan että ”pieni hetki, tarkistan asian myymälästä” ja soitan saman tien myymälään.

Klo 14:18 Asiakas sulkee chatin ja antaa arvosteluksi 🙁 -hymiön (kaikille asiakkaille tulee chattia sulkiessa mahdollisuus antaa palautetta palvelusta erilaisilla hymiö-vaihtoehdoilla). Käytännössä tämän aasiakkaan mielestä antamani asiakaspalvelu oli huonoa koska en ehtinyt vastata hänen kysymykseensä minuutin sisällä.

Sitten on niitä jotka saavat vastauksen kysymykseensä mutta eivät reagoi siihen mitenkään. Ilmeisesti unohtavat verkkosivun auki koneelleen ja tekevät jotain muuta. Ihan simppeli ”kiitos!” ja chatin sulkeminen on näköjään liikaa vaadittu.

On myös yllättävän paljon näitä jotka kysyvät ihan päivänselviä asioita kuten myymälän aukioloaikoja. Luulisi että siitä olisi asiakkaallekin vähemmän vaivaa klikata hiirtä Yhteystiedot-otsikon päällä, kuin kirjoittaa kysymys chattiin.

Jaa tämä tarina:

3 kommenttia

 1. Marja sanoo:

  Asiakas on siihen syytön, että sinä et halunnut chattia hoidettavaksesi.

 2. Mikko sanoo:

  Oikea aasihan tuossa on se taho, joka on päättänyt, että chattiruutu aukeaa kaikille automaattisesti. En ihmettele yhtään, jos varsinkin vähän vanhempi käyttäjäkunta ajattelee, että joku siellä nyt huomasi juuri minut ja esittää minulle kysymyksen, johon on epäkohteliasta olla vastaamatta. Tälläisessa tilanteessa joku voi vielä varta vasten keksiä jonkin kysymyksen, vaikka ei oikeasti tarvitse vastausta mihinkään (ne aukioloajat).

  Henkilökohtaisesti toivon, että tyhmiä kysymyksiä tulee teille niin paljon, että chattiruudun automaattista avaamista joudutaan harkitsemaan uudelleen. Muista siis raportoida kaikki tyhmät kysymykset eteenpäin!

 3. Ville sanoo:

  >Sitten on niitä jotka saavat vastauksen kysymykseensä mutta eivät reagoi siihen mitenkään. Ilmeisesti unohtavat verkkosivun auki koneelleen ja tekevät jotain muuta. Ihan simppeli “kiitos!” ja chatin sulkeminen on näköjään liikaa vaadittu.
  Tunnistan itseni tästä, mutta hyvästä syystä. Kun toista tuntia on parin minuutin välein odottanut sitä omaa vuoroaan niin se pääsee unohtumaan varsinkin kun välilehtiä on auki useampi sata, joskus yli tuhat. Olen kuitenkin aina kiitollinen saamastani avusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *