Luetun ymmärtämisen vaikeus

Työskentelen eräässä vaatekaupan ketjuliikkeessä. Meillä on usein käynnissä jokin tarjouskampanja, joka ilmaistaan liikkeissä hyvin selvästi suurin kyltein. Kylteissä on yleensä kirjoitettu alennusprosentti muuta tekstiä suuremmalla, jotta kampanja herättäisi ohikulkevien ihmisten huomion. Tämä sitten aiheuttaa asiakkaille suuria haasteita luetun ymmärtämisessä.

Yksi käyttämistämme tarjouksista on “Valitse 2, saat edullisemman 50% alennuksella”. Joka kolmas asiakas tulee kassalle kahden tuotteen kanssa ja on repiä pelihousunsa, kun tuotteiden loppusummasta ei lähdekään puolet vaan parhaassa tapauksessa 25% (eli puolet toisen tuotteen hinnasta). Tässä vaiheessa alkaa sitten “mutta tuolla luki!!”-kiljahdus ja osoittelu kohti kylttiä. Kerron, mitä kyltissä lukee ja tarvittaessa mennään ihan yhdessä tavaamaan että mites se tarjous menikään. Tässä vaiheessa vastaus on yleensä epämääräistä mutinaa tai toteamus, että en mä sitten otakaan näitä.

Toinen asia, mikä joillekin asiakkaille on lähes mahdotonta käsittää, on Ota 3 Maksa 2 -tarjouksella ostetun tuotteen palauttaminen. Jos asiakas palauttaa vain yhden tällä tarjouksella ostamistaan tuotteista, hän ei saa palautuksena tuotteen koko summaa, vaan siitä lasketaan asiakkaan ostoksistaan saama alennusprosentti (joka on esimerkiksi kolmessa samanhintaisessa tuotteessa 33%). Tämä asia on kuitenkin monille täysin mahdotonta käsittää vaikka kuinka selitän, että kotonasi on se ilmaiseksi saatu tuote ja siksi et saa koko summaa takaisin, sillä muutenhan olisit saanut alkuperäisen tarjouksen sijaan kaksi tuotetta yhden hinnalla. Mutta ei, pitää vain vängätä ja välillä uhkaillakin kuinka valehtelemme ja huijaamme. Jep jep.

10 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *