Miksi toimit näin yökerhossa?

Rakastan työtäni ja olen hyvä siinä, olen oppinut pitämään tiettyjä aasiakkaita ihan normaaleina mutta tänään aloin miettikää että miksi tietyt ihmiset tekevät tiettyjä asioita.

1. Miksi olet töykeä kun tarjoan kuittia?
Laki määrää minut sitä tyrkyttämään. Ihan oikeasti siitä on laki. Ja muutenkin vaikka ei olisi pakko niin kysyisin. Vaikka sinä et sitä halua niin joku toinen tahtoo. Melkein parasta on se kun minun pitäisi muistaa ettet viimeksikään sitä halunnut.

2. Miksi yrität etuilla?
Minä palvelen ihan siinä järjestyksessä kuin tiskille tullaan. Hillittömässä kiireessä välillä voi käydä mokia, yleensä siksi että sinä itse vaihdoit paikkaa. Se ei ole minun tai muiden sinua ennen tiskillä olleitten ongelma jos sinulla on kiire tanssimaan, vessaan tai vain pois odottamasta. Kaikki ovat minun tiskilläni ihan samanarvoisia.

3. Miksi vislaat, napsuttelet sormiasi tai heiluttelet maksuvälineitä?
Se että katsoin sinua silmiin tarkoittaa sitä että olen huomannut sinut. Tahdin naputtaminen sormilla ei nopeita työtäni vaikka ilmeisesti oletat niin. En näe mitään syytä tähän itsensä korostamiseen. Siitä ei ole mitään hyötyä. Enemmänkin haittaa koska minua alkaa kyrsimään.

4. Miksi et tervehdi?
Minä tervehdin joka kerta kun otan tilausta vastaan. Joka kerta. Siiten on kohteliasta vastata muullakin kuin tokaisemalla ”Kalja”. Oikeasti. Äitiäsi hävettäisi kun tietäisi aikuisen lapsensa käyttäytyvän noin. Yleensä vielä kyseessä on se ikäluokka että äiti todennäköisesti kääntyisi haudassa. Aion myös tervehtiä sinua useamman kerran illan aikana ja pidän äärimmäisen töykeänä sitä kun vastaat ”Mitä vittua sä moikkailet, mä kävin tässä tiskillä jo.” IHAN SAMA.

5. Miksi oletat että olen Teräsmiehen ja Batmanin salattu lehtolapsi?
Olemme ihan samassa tilassa, yökerhossa jossa soi musiikki ja kovaa soikin. Jos mutiset tilauksesi toiseen suuntaan, älä oleta että minä kuulen sitä. Äläkä suutu kun joudun kysymään tilausta useampaan kertaan. Olen aika hyvä lukemaan huulilta, mutta jos et viitsi edes puhua minuun päin niin sekin on mahdotonta. Lisäksi älä suutu kun tilaat ja minä varmistan tilauksen toistamalla sen. En ole vähä-älyinen, näin vain varmistan että kuulin oikein enkä tee väärää juomaa joka nopeuttaa sinun tiskiltä pois pääsyä.

6. Miksi epäilet ammattitaitoani?
Juu, tiedän että olen nuori ja tiedän näyttäväni vielä ikäistäni nuoremmalta. Olen kuitenkin ollut 8 vuotta yökerhossa töissä ja siihen mahtuu aika monta juomaa. ”Me otettais kolme keikkaa, osaatsä tehä sellasia?” on kyllä aika tylyä. Sama juttu kun tulet jostain Mäntsälästä jonka pikkukuppilassa on joskus joku keksinyt jonkun oman juoman ja lystikkään nimen sille, niin me täällä vähän isommalla pitäjällä ei todellakaan tiedetä mikä se on. Asiaan auttaa hirveästi kova ääninen ”Hei Pera, nää ei täällä osaa tehä Kaukosäädintä!!” Joo. Maailman paras baarimestari ei osaa kaikkia keksittyjä juomia. Ihmisen muistin kapasiteetti ei kykene muistamaan ääretöntä määrää asioita. Ja joo, en tiedä mitä tulee Kaukosäätimeen ja kyselyn jälkeen todetaan yleensä ettet sinäkään tiedä.

7. Miksi et valmistaudu toimimaan tiskillä?
Varmaan huomasit että minulla on porukkaa tiskillä kuudessa rivissä ja sinulla oli hirveä paniikki saada palvelua. Mutta kun vuorosi tulee, et tiedäkkään mitä tilaat ja kun maksun aika tulee aletaan niitä kolikoita kaivelemaan taskun pohjalta.

8. Miksi et tilaa kaikkea kerralla?
Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin tehdä iso tilaus juoma kerrallaan kun porukka keksii aina jotain uutta sillä välin kun teet aiempaa juomaa. Pakko sanoa että meinasi oikeasti huumori loppua minulta kesken kun tilaukseen kuului 3 frozen mansikkamargariittaa jotka olisin voinut tehdä kerralla, mutta jouduin pelleilemään blenderin kanssa kolmesti. Jos olisi hiljaista niin silloin se olisi minulle ihan sama kuinka kauan haluatte tuhlata aikaanne tiskillä, mutta ajatelkaa kiireessä muita asiakkaita ja sitä kuinka paljon tälläinen venksailu hidastaa meidän työtä. Mieti tilauksesi valmiiksi ja tilaa kaikki kerralla. Kiitos.

9. Miksi pokaat meitä?
Me olemme töissä. Sinä olet humalassa. Väitän että huonoiten irtoaa yöksi seuraa tiskin takaa. Olen pahoillani jos ymmärsit ystävällisyyteni väärin, kuuluu työnkuvaan olla kaikille ihan helvetin kiva. Ja välillä kun tulee ukkivainaan ikäluokkaa lähentelevä setämies ehdottamaan navan alapuolelle sijoittuvia yksityiskohtaisia akteja, niin saattaa tulla hieman edellistä ateriaa ylöspäin. Koskee muitakin miehiä. Jos todella puhut noin muillekkin naisille, ei ole ihme että lähdet kotio yksin.

10. Miksi luulet voivasi käyttäytyä miten haluat?
Minä olen ihminen jolla on tunteet. Tähän on turha lähteä kommentoimaan että itse olen ammattini valinnut, meidän hommassa joutuu kuuntelemaan välillä sellaista settiä ettei kenenkään pitäisi koskaan sellaista saada osakseen. Huorittelu, uhkailu ja kaikenlainen nimittely maan ja taivaan välillä on tullut kuultua. Töissä. Syystä että sinulla on huono päivä ja minä teen vain työtäni. Älä ihmettele että kun tarpeeksi hirveäksi heittäydyt niin minä kehoitan sinua poistumaan samaa reittiä kuin tulit sisään ja mieluiten niin nopeasti kuin kykenet.

11. Miksi et ymmärrä omia rajojasi?
Sinä olet liian humalassa. Minä en tarjoile sinulle kuin vettä tai jos joku muu alkoholiton kelpaa ni kyllä sekin onnistuu. Älä ala raivoamaan. Vaikka minun ei tarvitsisi noudattaa lakia, minä en silti tarjoilisi koska ajattelen sinun hyvinvointiasi. Tahdon että pääset kotiin ja että heräät huomenna darrassa. En tahdo että työllistät sairaalaa milläänlailla, varsinkaan ruumishuoneen henkilökuntaa.

12. Miksi oletat että minä voin vaikuttaa hintoihin?
Tämä on valtava yritys. Minä olen vain töissä täällä. En ole päättänyt hinnoista, en edes ole tavannut ihmistä joka niistä päättää. Ja tiedän paljonko kalja maksaa kaupassa. Ja sinä myös tiedät miksi se meillä maksa enemmän. Miksi siis keskustelemme tästä?

Kiitos ja tervetuloa uudelleen.

Jaa tämä tarina:

18 kommenttia

  1. sande sanoo:

    Kohta 12: Itseasiassa, kaikki asiakkaat ei tiedä kuin että alkoholivero on vaan yksi syy. Asiakkaat ei muun muassa tiedä että kalja maksaa baareille sikana enemmän kuin se tarjouspäkki lähimarketista…

  2. Tahdin naputtelija sanoo:

    ”Tahdin naputtaminen sormilla ei nopeita työtäni vaikka ilmeisesti oletat niin.”

    Olen joskus aiemminkin kommentoinut tätä naputtamista, enkä toki voi puhua kuin itseni puolesta, mutta en välttämättä ole ainoa musiikin tahdin naputtelija. Yökerhoissa olen käynyt viimeksi ehkä 15 vuotta sitten, mutta toisinaan piipahdan baarissa ja huomattavasti useammin ruokakaupassa.

    Baareissa, ja mitä oletettavammin myös yökerhoissa, sekä kaupoissa soi yleensä musiikki. Usein alan mielessäni laulaa mukana ja huomaamattani naputtelen musiikin tahdissa. Luultavasti onneksenne laulan tosiaan vain mielessäni, en ääneen 😉 Naputtelullani ei ole mitään tekemistä minkään muun kuin musiikin kanssa.

    • L.A sanoo:

      Epäilen vahvasti, että musiikin tahtiin naputtelua ei voi sekoittaa ”miksi tuo *ilkeä solvaus* ei palvele tällä sekunnilla” -naputteluun.

  3. Perttis sanoo:

    ”Miksi olet töykeä kun tarjoan kuittia?” – Koska en halua sitä. Pyydän kyllä jos sen haluan. Vaikka sanoisin samassa baarissa kymmenen kertaa, että sitä en halua, sitä tuputetaan väkisin.
    – Mikset voisi vain laskea kuittia tiskille asiakkaan eteen vaihtorahojen/kortin kera ja anna asiakasta jättää sitä kuittia siihen?
    – Jos laki sanoo että kuittia on tyrkytettävä ja se ei ole ravintolatyöntekijöiden mielestä millään tasolla järkevä käytäntö ja aiheuttaa harmia, tehkää kansalaisaloite kuitin tyrkyttämistä vastaan.
    – Kyhäile pikku kyltti jossa sanotaan, että lain mukaan on annettava kuitti jokaisesta ostoksesta ja lykkää se asiakkaan naaman eteen joka kerta kun asiakas moisesta tuohtuu. Kyltissä voi myös olla webbiosoite tuonne kansalaisalotteisiin. Eiköhän sen joku alottaisi.

    ”Minä palvelen ihan siinä järjestyksessä kuin tiskille tullaan.”
    – Et varmasti palvele, vaan esim vasemmalta oikealle. Ja jatkat samaa rataa. Ainakin kaveriporukoissa. Jos tiskillä on 100 asiakasta, et mitenkään pysty palvelemaan heitä saapumisjärjestyksessä, varsinkaan jos ”sinulla on porukkaa tiskillä kuudessa rivissä” .
    – Ja kun et järjestyksessä palvele, saattaa joku olettaa sinun palvelevan järjestyksessä, eikä pidä mitään kiirettä rahojen kanssa, kun sinun kuitenkin pitäisi sanomasi mukaan palvella 8 muuta ensin.
    – Tai kyseinen tyyppi ei ole vielä päättänyt mitä ottaa, ja baarimikko tulee liian aikaisin kysymään.

    ”Se että katsoin sinua silmiin tarkoittaa sitä että olen huomannut sinut.”
    – Jos sanoisit jotain, esimerkiski että hetkinen palvelen ihan kohta, tarkoittaa että olet huomannut minut. Jos vain mulkaiset päin ja jatkat muita puuhia, ei välttämättä humalaisen mielestä tarkoita sitä, että tulet kymmenen sekunnin päästä palvelemaan, tai edes muutaman minuutin kuluessa. Mulkaisun voi tulkita myös niin, että olen tehnyt itse jotain väärää, kun tarjoilija noin mulkoilee sanomatta mitään.
    – Ja toisaalla, tarjoilijat vinkuu että ottakaa ne maksuvälineet esiin jo valmiiksi, tämä huitominen olisi tehty tyhjällä kädellä. Näin koitan viestittää että olen maksuvalmis ja vain palvelu puuttuu. Varsinkin jos on meteliä.
    – Entä jos en nähnyt katsettasi? Olin vaikka lumoutunut kauniisti hulmuavasta tukastasi? Tai ymmärsin katseesi väärin? Ehkä kysyit jotain ja en kuullut? Silloin koitan kiinnittää huomiosi itseeni, että saataisiin ostotapahtuma käyntiin.
    – Jos olen tiskillä ja tulet eteeni katsomaan minua silmiin ja lähdet sitten pois siitä, en todellakaan tiedä miten se pitäisi tulkita.
    – Itse sanoit että välillä on todella kova meteli, vihellys kuuluu helposti sen yli. Sormien napsauttelu on ollut sanattomana vinkkinä tuhansia vuosia ravintoloissa tarjoilijoille, että jollakulla on heille asiaa. Usein se saattaa olla myös tahaton refleksi. Itse olen sitä mieltä että sanomalla ”Anteeksi Neiti..?” on tehokas ja kohtelias, mutta jos teillä ei säännöissä näitä napsutteluja ja vislauksia kielletä, mistä se pitäisi tietää, että niin et halua tehtävän?

    ”Miksi et tervehdi?”
    – Usein nyökkään tervehtiäkseni jo ennenkuin sanot mitään. Jos sanot että ”Terve, mitä saisi olla?” pidän tätä kysymyksenä johon odotat vastausta. Vastaan kysymykseesi sanalla ”Kalja”, tai mitä nyt haluankaan. Jos tervehdit, voit odottaa minun tervehtivän takaisin, eikä tarvitse hoputtaa välittömällä kysymyksellä toiveistani. Tai jos kyseessä on minun viidestoista kerta tänään tiskillä ja tervehdit yhä, oletan tervehdyksesi olevan verhottu kysymys sille, että mitä saisi olla. Toisaalla sitten taas valitetaan että asiakkaalta pitää kysyä, että mitä he ottavat ja tervehtiminen ei riitä.

    ”Miksi epäilet ammattitaitoani?” – Koska baarit muuttavat drinkkejä oma-alotteisesti kertomatta eroja asiakkaille: ennen juomaan tuli esmes 4cl, nyt tulee 3,6cl. Jos et tiedä jotain drinkkiä, se ei ole ammattitaidottomuutta. Jos et viitsi edes vilkaista oppaasta/netistä/kollegalta että miten kyseinen juoma tehdään, se on ammattitaidottomuutta. Jos osaat tehdä 20 yleisintä, globaalia juomaa, riittää ammattitaidoksi. Jos et muista miten vaikka Long Island Ice Tea tehdään, katsot oppaasta, tai muutoin selvität asian. Jos et katso, olet ammattitaidoton. Outojen drinkkien kohdalla voit kysyä, että tunnetaanko se muuallakin, tai voit pyytää jopa asiakasta katsomaan puhelimestaan, että miten moinen erikoisuus värkätään, samalla kun palvelet toista asiakasta odotellessa. Kun sitten asiakas palaa listan kanssa, 4cl tätä, 2cl tuota, 2cl tuota, appelsiiniviipale ja tomaattimehua, saat tuosta paljon enemmän katetta, kuin jostain ”normaalista” drinkistä.

    ”Miksi et valmistaudu toimimaan tiskillä?” – Se että olet yksin töissä ja tiskiltä puuttuu ohjeistukset miten asiakkaan pitää toimia, ei ole asiakkaan vika. Mitä jos en ole ennen baarissa käynyt? Mielestäsi en ole sitten valmistautunut toimimaan tiskillä? Laki sanoo että saan kaivaa kolikoita ihan rauhassa. Voithan ottaa muutaman muun tilauksen välissä ja palata rahastamaan hetkisen kuluttua.
    – Tähän pitää myös lisätä, että kun on ruuhkaa, baarimikot ovat yleensä todella tylyjä, kun alkaa kyselemään vaikka että mitä viskejä on tarjolla tai että millaisia drinkkejä on, mitkä sisältävät mustaherukkaa. – Lisää henkilökuntaa, jos ette ehdi palvelemaan, älkää koittako tehdä siitä asiakkaiden syytä, että he eivät osaa/halua/pysty toimimaan teidän päidenne sisällä muokatuista tavoista toimia mahdollisimman tehokkaasti. Asiakkaat ovat kuitenkin usein humalassa ja teidän pitäisi tämä selvänä ymmärtää: alkoholi on päihde ja rajoittaa aivotoimintaa.
    – Jos minulla on kiire saada oma vuoroni, minulla luultavasti ei ole kiirettä lopettaa omaa vuoroani. Jos minua edeltävä henkilö tilaa 3 kannua mansikkamargariittaa, ei hän sitä tee estääksensä minun vuoroani.
    – Myöskään en aina tiedä, että mitä kyseisessä paikassa on tarjolla. Jos sieltä sanotaan että ei ole jotain tiettyä rommia vaikka, miten olisin voinut valmistautua paremmin? Katsomalla netistä paikan juomatarjonnan? Näitä ei kai edes saa listata nettiin enää? Päättämällä jo etukäteen, että jos ei ole rommia A, otan sitten rommia B, ja jos sitä ei ole, niin rommia C ja pari muuta aakkosta ja jos rommia ei ole ollenkaan, niin mitäs drinkkejä sitten voisin saada..? Näin ollen minun pitäisi käydä joku baarimikko-koulu, että osaan sitten tehdä suunnitelman, joka kelpaa jokatapauksessa.

    ”Miksi et tilaa kaikkea kerralla?” – Itseppä sen sanoit, tiskillä saattaa tulla mieleen jotain, mitä ei ollut aiemmin mielessä. Tätä kutsutaan heräteostokseksi ja se tuo hyvät katteet pubeihin. Miksi muuten siellä olisi mainoksia tiskillä? Jos menen itse tiskille tilaamaan tuoppia ja kaveri tulee viereen tilaamaan salmaria, saatan ottaa itsekkin salmarin, jota en minuutti aikasemmin halunnut.
    Jos antaisit meidän notkua siinä tiskillä koko illan, ei varmaankaan kyseisiä tilanteita tulisi. Etkö ole kertaakaan ottanut samaa kaverisi kanssa? Esim menet tiskille ja tilaat lonkeron ja sitten kaverisi tilaa mansikkamargaritan, ja itselläsi alkaa tehdä samaa mieli, niin tokihan sellaisen tilaat. Ja jos odotellessa lonkero loppuu, niin voit tilaa vaikka snapsin. Jos ette pysty toimittamaan juomia asiakkaiden tarpeisiin yhdellä myyjällä, ja muut asiakkaat tuohtuu jonosta, olisiko paikallaan palkata toinenkin myyjä?
    – Lisäksi, usein kun koittaa tilata vaikka 2 snapsia ja 2 tuoppia, myyjä sanoo ettei onnistu. Eli kaikkea ei saa edes tilata kerralla. Nyt voi tilata snapsin ja heti sen saatuaan, voi tilata sen tuopin. Näin tuli 2 eri tilauskertaa, koska laki sanoo ettei voi myydä kerralla kuin yhden alkoholiannoksen. Tämänkin säännön ”salaa” ujuttaminen ravintoloiden säännöksiin, voi aiheuttaa hämmennystä ja raivoamista tiskillä, juurikin sen takia, kun aikaisemmin ainakin pystyi tilaamaan paljonko vaan kerralla oli varaa maksaa.
    – Jos tulen tiskille ja huomaat minut jo kaukaa ja kysyt ostokseni ennenkun ehdin edes tiskille istahtamaan, en välttämättä ole huomannut että mitä kaikkea siellä onkaan tarjolla, vaan otan sen perus rommikolan, kun en kehtaa siinä alkaa miettimään. Ja sitten tämän saatuani, olen miettinyt haluavani myös cuba libren. (Tässä vaiheessa sitten jotkut baarimikot sanoo, että edellinen pitää juoda ensin, eivätkä malta odottaa sitä minuuttia, joka rommikolassa kestää ja alkaa sormien naputtelu..)

    ”Miksi pokaat meitä?” – Känniset pokaavat kaikkea mikä likkuu, varsinkin jos ulkonäkö miellyttää silmää. Luulisi sinunkin olevan imarreltu, jos kiinnostus sinuun on jatkuvaa. Jos et tahdo tällaista, voit pistää vaikka jätesäkin päähäsi/päällesi. Ellet ole vielä ravintolaurallasi ymmärtänyt tätä kännisten pokailua, sinulla tulee olemaan yllätyksiä täynnä seuraava vuosikymmen. Ja onhan se paljon mukavampi puhua henkilölle (vaikka henkilö ei vastaa mitään), kuin tuijottaa seinää. Haloo, pubiin menee ihmiset olemaan sosiaalisia ja jos paikalla on 20-vuotias neiti ja 60-vuotiaita pubiruusuja, jo pelkästään tälle nuorelle jutteleminen on mukavampaa, vaikka olisi naimisissa (60-vuotiailla pubiruusuilla on todella, todella huonot jutut).
    – Flirttailu kuuluu baarityöskentelyyn ja tarjoilijan ammattiin. Naiset tekevät tätä myös miespuolisille työntekijöille, sisältäen kourimisen ja ehdottelun.
    – Sosiaalisesta näkökulmasta, jos edes toinen osapuoli on selvä, kun parisuhde aloitetaan, se on huomattavasti vakaammalla pohjalla. Jos olet paikan ainoa selvä (joka ei kohella, sammalla, kuolaa, örise) on täysin luonnollista, että olet monen kiinnostuksen kohde. Jos Suomi olisi kuin esim Italia, sinua pokattaisiin joka paikassa, koko ajan. Suomalaiset eivät valitettavsti pokaile, kuin humalassa. Ja sinun pitäisi selvänä baarimikkona kyllä pystyä hoitamaan tilanne.
    – Kun olet itse se 60-vuotias pubiruusu, koita miettiä että miksi 60-vuotiaat äijät ovat kiinnostuneita ennemmin 20-vuotiaista (syy lähinnä siinä, että 20-vuotiaalla ei ole napaa tissien välissä).
    – Humalaiset nyt selittävät mitä sattuu, anna soljua toisesta korvasta ulos.

    ”Miksi luulet voivasi käyttäytyä miten haluat?” – Aivan samasta syystä kun sinä pienessä mielessäsi päätät, että miten tiskillä kuuluu asioida. Laita lappu seinään, missä on käytössäännöt ja pyydä poke heittämään väärinkäyttäytyvä henkilö pihalle. Jos tiskiltä pitäisi saada heti palvelua ja kassaneiti onkin palvelemassa muita jälkeenpäin tulleita ja umpikännissä kiukku nousee, se ei ole henkilökohtaista. Jos siinä olisi mies baarimikkona, häntä haukuttaisiin homoksi.
    – Ravintolat saavat valita asiakkaansa, heitä pihalle ne kenen käytös on epäasiallista. Myös nämä edellämainitut sääntöjen muutokset aiheuttavat kiukkua: ”No kun ennen sai, mutta nyt sitten ei enää?”
    – Onko baarissanne esillä säännöstö, miten käyttäytyä?
    – Baarimikot on todella tylyjä aina lakiin vedotessaan, tavallinen kansalainen ei vaan tiedä alkoholin anniskeluun liittyvistä lainsäädännöistä. Siinä kun ylimielinen baarimikko marttyyrimaisesti selostaa ravintolalakeja humalaiselle, alkaa vähintäänkin humalaisesta tuntua siltä, että hänelle vittuillaan täysin syyttä.
    – Miksi ette printtaisi ja laminoisi jotain sääntövihkosta ja lykkää sitä kiukuttelijan käteen? (Fonttikoko ainakin 20 ja selkeästi tiivistetty, ei humalaiset ymmärrä jotain copy-paste lakitekstiä fontilla 8.)
    – Yleensä käytös johtuu liiallisesta humalasta, ja se on ravintolan vika/vastuu, jos asiakas humaltuu liikaa: alkoholia ei saa myydä eikä tarjoilla humaltuneelle. Tämä on ihan laissa.
    – Onko teillä paljon vastaavia ongelmia selväpäisten toimesta? Ei? No älkää tarjoilko kenellekkään, kenellä viisari värähtää yli 1 promillen. (mitäpäs siihen sitten pomo sanoisi.. varmaan sanoisi että alkoholin myyntiä pitää lisätä ja nostetaan promilleraja kolmeen)

    ”Miksi et ymmärrä omia rajojasi?” – Älä viitsi vedota lakiin kun lopetat tarjoilemisen. Rikoit itse jo lakia edellisen 5 tuopin kanssa: humalaiselle ei tarjoilla. Jos kuka tahansa juo 3 tuoppia illassa, lain mukaan sinun pitää kieltäytyä tarjoilemasta, koska kyseinen henkilö on jo humalassa. Jos annatte hänen ”laittomasti” juoda niin kauan, ettei hän pysy pystyssä, te olette päästäneet hänet rajojensa yli. Se on ravintolan vastuulla, että humalaisille ravintolan asiakkaille ei tarjoilla. Jos annatte vetää lähes pilkkuun asti, tai niin kauan kun ei harmia ole, se saattaa vähän humalaisesta vaikuttaa oudolta, että yht’äkkiä vedetään hanat kiinni ja raivoaminen alkaa. Jos varottaisitte vaikka 4 tuoppia aikaisemmin, että teille tarjoillaan enää 4, että ette humallu liikaa, varmaankin vähenisi kyseiset tilanteet.
    – Käytännössä ravintolat tarjoilevat vielä senkin jälkeen kun asiakkaan puheesta ei saa selvää, ihan pelkästään humalaisen rahat mielessä.
    – Eikös raja ole siinä kun sammuu, ellei nyt sairaalaan joudu? Et myöskään ole kuullut siitä, että alkoholi on päihde ja vaikuttaa harkintakykyyn?
    – Se on ravintolan vastuulla, että kukaan ei juo yli omien rajojensa: humalaiselle ei saa myydä tai luovuttaa alkoholia.

    ”Miksi oletat että minä voin vaikuttaa hintoihin?” – Koska sinä voit. ”Rommikola” – paljonko maksaa? Laitatko halvimman rommin? Vai sen mitä menee eniten? Vai sitä mitä on lähimpänä saatavilla? Ja kappas, hinta rommikolalle vaihtelee, myyjän päätöksellä.
    – Myös jos tilaan hyvän pullon viiniä tämän ruuan kanssa, se on todella pitkälti tarjoilijan päätös viinin hinnasta. Tarjoilijan ammattitadolla pitäisi oikean viinin löytyä, itse en ainakaan tiedä että tuleeko sisäfileen kanssa Merlot vai Chiraz (tai edes ovatko nuo punaviinejä). Silloin tarjoilija vaikuttaa juomien hintoihin. (Samoin, tilatessa lasillinen viiniä (16cl) tarjoilijan kaataessa vapaalla kädellä, samaan hintaan saattaa tulla jopa 18-20cl, tällöin litrahinta laskee, eli tarjoilija on taas vaikuttanut hintaan.

    Kiitokset kuitenkin, että jaksat meidän kännisten toilailuja!
    – Humalaisen toiminta ja logiikka selväpäisen mielestä vaikuttaa aina vähintäänkin oudolta.
    -Säännöt vaihtelevat huomattavasti joka ravintolan välillä, vaikka laki on sama. Myös lain tulkinta vaihtelee (anniskellaan humalaiselle ja baarimikko päättää rajan).
    – Vanha kunnon vinkki: vaihda alaa jos työ on yhtä helvettiä, tai vaihda tasokkaampaan ravintolaan töihin.

  4. SH-K sanoo:

    Ei lisättävää 🙂

  5. Joni sanoo:

    Mahtava kirjoitus! Aivan kaikki huomioitu! 🙂

  6. Jep sanoo:

    Kuin suoraan ajatuksistani!

  7. zäp sanoo:

    Mä tilaan aina vaan kaljaa/lonkeroa, koska en ihan oikeesti tiedä mitään drinkkejä nimeltä, kossu- ja jekkupatteria lukuunottamatta. Ihan vaan siksi, etten aiheuta tuskaa tarjoilijalle tietämättömyydelläni. Joskus toki on niitä illan drinkki -lappuja siinä tiskillä niin sellaisen voi tilata.

    Ärsyttää täydessä baarissa myös ihmiset, jotka jää drinkkiensa kanssa vielä heittään juttua kaverille, joka vielä oottaa omaansa.

  8. gigamera sanoo:

    13. Älä raivoa toiselle asiakkaalle tai henkilökunnalle, jos itse kaadat omat juomasi pöydälle, lattialle, baaritiskille tai toisen asiakkaan niskaan. Älä tule vaatimaan uutta juomaa ilmaiseksi ja ala riehua, kun kuulet ettei juomaa korvata. Älä myöskään uhkaile henkilöä, jonka niskaan kippasit juomasi – hän ei voi sille mitään, ettet osaa katsoa eteesi ja törmäät hänen tuoliinsa.

    Tämmösiseen aasiakkaaseen tutustuin istuessani kaverin kanssa pöydässä juttelemassa, kun tuntematon henkilö kippasi niskaani tarjottimen täynnä mustikkashotteja. Huutoa, nimittelyä ja uhkailua riitti vielä baarista poistamisen jälkeen siihen asti, että poliisit hakivat pois. Henkilökuntaa tämä harmitti suuresti, sekä omasta että minun puolestani. Ilta meni luonnollisesti itseltäni ja kaveriltani pilalle, kun oli pakko lähteä kotiin pesemään mustikkakeitot pois hiuksista ja saada vaatteet pesuun. Kokemus kai sekin on, kun pesee talvipakkasessa jäätynyttä mustikkakeittoa hiuksista keskellä yötä.

  9. uytuytiyt sanoo:

    Itsehän tuuppasin kerran tansislattian reunalla lattialla (!?) olleen tuopin (jossa oli noin 1/3 kaljaa jäljellä) kumoon tanssin huumassa. Metrin päästä pöydästä pomppasi jumalattoman kokoinen gorilla vaahtoamaan suu kuolassa miten kaadoin hänen juomansa ja kuinka minun, tyhmän, sokean huora lutkan, on ostettava hänelle uusi. Kun tiedustelin mitä tämä tuoppi ylipäätään teki lattialla jos omistaja itse istui pöydässä, ja millä perusteella minun olisi ostettava puolityhjän tuopin tilalle uusi, sain kuulla saavani turpaan. Ihana herrasmies kerrassaan! Ystäväni sai kyseisen ameeban rauhoittumaan ja säästyin turpasaunalta ja kaljan ostolta…..

  10. pp sanoo:

    ”1. Miksi olet töykeä kun tarjoan kuittia?
    Laki määrää minut sitä tyrkyttämään…”

    Tuosta täytyy kyllä sanoa että niin aspana kuin aasiakkaanakin ärsyttää aivan suunnattomasti tämä. Miksi ihmeessä kuittia on pakko tuputtaa jokaiselle karkkia ostavalle pikkulapselle ja kanta-asiakkaille jotka eivät kuittia ole viiteen vuoteen halunneet tai baarissa joka juomasta vartin välein asiakkaalle josta varmasti tietää että tämä ei niitä ota. Turhaa paperiroskaa aivan älyttömiä määriä.

    • koohoo sanoo:

      Siitä paukkuu 400€ sakko kun tarkastaja sattuu paikalle etkä tarjonnut jollekin kuittia.

    • Aza sanoo:

      Se laki tosiaan sitä määrää tyrkyttämään..?

    • Miä sanoo:

      Niin, asiakas voi toki toki itse sanoa ”kiitos,en tarvitse kuittia”, ennenkuin aspa sitä alkaa tarjoamaan. Jospa näin vältät mielesi pahoittamisen?

    • Anssi sanoo:

      Pst… valitettavasti et taida olla niin tärkeä ja tunnettu, että aspa muistaisi naamasi niistä sadoista tai tuhansista muista jotka hänen tiskillään käyvät. Pahoitteluni mikäli tämä tieto järkytti elämääsi.

  11. Nakke3 sanoo:

    Tuntemani baarityöntekijät ovat eri mieltä kanssasi kohdasta 4. Sanoit itsekin kohdassa 5, että musiikki soi lujaa ja on vaikeaa kuulla tilausta. Tällöin on asiakkaan syytä kommunikoida tilauksensa mahdollisimman lyhyesti ja yksiselitteisesti. ”Olut!” tai ”Kalja!” on huomattavasti parempi tapa tilata yökerhon tiskillä juotavaa, kuin ”Hyvää iltaa, kuinka voitte? Voisitteko ystävällisesti myydä minulle yhden 0,5 litran keskioluen?”.

  12. teppo tulppu sanoo:

    Kaiken maailman itkupillejä siellä baareissa on töissä, oisko kannattanu käydä kunnon koulut jos noin stressaa. HUUUTTTISTA!

  13. pera sanoo:

    ihme valittamista tuleeko joka ilta yllätyksenä että baarissa on ihmiset humalassa eikä ehkä käyttäydy niin kuin sinä juuri haluaisit arvon baarimikko. ja ehkä kaikki ei vaan tiedä juuri teidän baari” etikettiä”. muutenkaan suomessa baarityöntekijät eivät arvosta maksavaa mutta humalaista asiakasta, missään muualla en ole törmännyt samaan ilmiöön .baarityöntekijä ”miksi toimit näin yökerhossa”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *