Olen konduktööri, voisiko joku ampua minut?

Olen aivan sataprosenttisen varma, että Suomessa ei enää ole ihmistä joka ei tietäisi, että lähijunissa ei enää myydä lippuja. Myynnin loppumisesta on jo melkein puoli vuotta. Silti tässä konduktöörin hommassa tällaisia ihmisiä tulee vastaan joka päivä. Tarinoitahan näillä ihmisillä toki riittää, että miksi tämä mediassa päivittäin jo kuukausien ajan rummutettu asia ei ole aivopoimuihin onnistunut takertumaan. Kuka on asunut viimeiset 12 vuotta Angolassa kannon kolossa käpyjä järsien ja tullut vasta nyt takaisin Suomeen, kuka matkustanut junalla viimeksi vaarivainaan polvella vuonna seitkytkaks. Eikä siinä mitään, ainahan huijareita riittää.

Mutta, mutta. Entäs sitten, kun oma työantaja kusee henkilöstönsä muroihin ja antaa sellaiset ohjeet, että nämä huijarit on periaatteessa pakko palkita kusetuksestaan ja päästää matkustamaan, koska liputtoman matkustajan saa poistaa vain, jos tällä ”ei selvästi ole aikomustakaan ostaa lippua”? Eli jos Angolassa käpyjä järsiessä on kertynyt kymmenen euroa säästöjä ja tätä kymppiä sitten tarjoaa konnarille, jolla ei enää ole mahdollisuutta lippua myydä, niin sehän on lipunostoaie ja ohjeen mukaan se riittää.

Enkä jaksaisi aloittaakaan niistä aasiakkaista, jotka eivät ole jaksaneet edes kehittää tarinaa kahdeksaatoista eri syöpää sairastavasta veljestä, jota on nyt pakko päästä sairaalaan katsomaan, vaikka koira söi puhelimen, kissa matkakortin, hamsteri pankkikortin ja gerbiili lompakon, vaan jotka rupeavat suoraan räyhäämään, räkivät naamalle tai käyvät käsiksi, mutta kun niitäkin tulee aika usein vastaan. Ja siinähän sitten otat hepatiittimehua naamalle parin tonnin palkalla plus lisät. Ja jos joku näistä sankareista onnistuu saamaan oman versionsa tapahtumista lehtiin, voit olla varma, että vastaukseksi oma ylin esimiehesi suolaa sinut ja pyytää tekemiäsi virheitä anteeksi.

En oikeasti vaan v#ttu jaksa enää.

Jaa tämä tarina:

55 kommenttia

  1. Minna sanoo:

    Mistäpä kaikki sen voisi tietää? En minäkään tiennyt. En tosin junalla matkustele

  2. Putkimies sanoo:

    Miten se kusee työntekijän muroihin, että liputon matkustaja pitää työnantajan omien ohjeiden mukaan päästää kuin koira veräjästä? Vähennetäänkö lipun hinta palkastasi vai loukkaako se sinun ihmisarvoasi vai mitä?

  3. Keijo sanoo:

    En tästä itsekkään tiennyt. Tätä se monopoli aiheuttaa, ei minkäänlaista asiakaspalvelua. Miksi se lippujen myyminen junassa on niin vaikeeta?

    • Baariorja sanoo:

      Kannattaa varmaan kysyä HSL:ltä joka on vastuussa tästä lipunmyyntiuudistuksesta.

  4. Vieras sanoo:

    Eipä tuota koko Suomi ihan niin aktiivisesti seuraa että mitä jossai Helsingin seudun lähiliikenteessä tapahtuu, eli hyvinki on ihmisiä jotka ei tiiä että tämmöne muutos on puoli vuotta sitten tehty. Suuta hevosenkengälle vaa ja vaiha työpaikkaa jos ei työnkuva kinostele 🙂 .

  5. hämy sanoo:

    Mjaa. Kaikkialla Suomessa ei lähijuna kulje, vasta mokoma kykeni yltämään Helsingistä Tampereelle, kun aiemmin jäi Hämeenlinnaan ja muuttui nimellisesti taajamajunaksi – jossa siis myytiin lippuja. Täten kaikille lähäreiden muutokset ei välttämättä ole niin selvillä eikä välttämättä kiinnostakaan arkipäivässä ja sen kerran kun tulet sinne lähijunien mekkaan, niin kyllä ne käytännöt niin vaan voi yllättää.

    • Minni sanoo:

      Höpö höpö, mistä vaikka joku peräseinäjokelainen, kerran vuodessa Helsingissä käyvä mummo sen voi tietää ettei lähijunassa myydä lippuja? Ei mistään! Vaihda duunia jos on noin vaikeaa!

      • hämy sanoo:

        No enkös mää niin vähän niinkun sanonut?? En ole AP. Lue kommentti ennenkun vedät peliverkkarit pakaroiden väliin.

  6. Mkkontka sanoo:

    Ei voi tietää. Mediassa ollu paljon? Niin missä? Milloin? Ja paljon?
    Tunnollinen olen, enkä ole asunut 12 vuotta Angolassa.

    • Aapeli sanoo:

      Oli TV-, radio-, netti- ja lehti-mainoksia. Mm. Iltalehti, Ilta-Sanomat, Helsingin Sanomat, Hufvudstadsbladet sekä moni pienempikin teki asiasta monta eri juttua. Se oli yksi Suomen seuratuimpia uutisia kesällä.

      • Tietämätön sanoo:

        Asun Vantaalla ja minulta nuo uutiset on mennyt täysi ohi. En kyllä myöskään ole käyttänyt junaa varmaan puoleen vuoteen.

        • Aapeli sanoo:

          Minusta taas tuntui ettei siltä oikein voinut välttyä vaikka kuinka kiven alla asuisi. Varsinainen Länsimetro tämäkin uudistus.

  7. maalainen sanoo:

    oletetaan, että tulen täältä ”kehä 3:n ulkopuolelta” sinne ”etelään”.
    Lippu pitäisi ostaa automaatista. Jos automaatti ei toimi ja hyppään junaan niin saan sakot? Eli sekin on mun vika kun ei automaatti toimi? Ja ei ole mitään kioskiakaan lähellä josta lippuja saisi?
    Miten Wit*sa ne liput sitten ostat?

    • Nicor sanoo:

      Noin 20 sekunnin Googlauksella: VR Lähijunat-sovelluksella voi myös ostaa lipun.

      • Karoliina sanoo:

        …koska tietenkin kaikki ihmiset Suomessa omistavat älypuhelimen ja ovat heti valmiina lataamaan kaikki mahdolliset sovellukset ja antaa niille pankkikortti- ja tilitietoja. Ja siihenkin varmaan menee max. 20 sekuntia, eikö niin?

        • Nicor sanoo:

          Minulla meni kokonaisuudessaan 2-3 minuuttia. Tämä oli noin 20% kävelymatkasta kotoa asemalle. Tietysti olisin voinut myös ostaa lipun kotikoneella ja tulostaa sen, mutta menin mobiililipulla.

          1) asemalla oleva automaatti ei toimi 2) Ei ole R-kioskia lähellä 3) Ei omista älykännykkää / omaa asennevamman niitä kohtaan 4) Ei omista tulostimella varustettua tietokonetta.

          Vaaditaan huonoa tuuria ja asenneongelmaa teknologiaa kohtaan, että tulee mitään ongelmia.

      • maalainen sanoo:

        eipä ole nettiä mulla kännykässä… eli miten siis saan sen wit*n lipun?

        • Jokumuu sanoo:

          Kuukausi myöhässä vastaus, mutta toinen maalainen kertoo sinulle vastauksen. Tekstiviestillä voi ostaa HSL kulkuvälineihin lippuja. Mitä jos selvittää asiat vaikka kirjaston tietokoneella ennenkuin lähtee seikkailemaan tuntemattomaan?

      • Minä sanoo:

        Aiva, niin voikin, jos omistaa luottokortin.

    • Epsome sanoo:

      Taannoin kävi näin metrossa. Lippuautomaateista ei toiminut yksikään. Siis metroon ilman lippua. Juuri samalla kerralla lipputarkastus.
      -saanko matkalippunne
      .eipä ole
      Samalla minut ympäröi muutama vaatekaapin kokoinen univormuinen apina.
      -miksi ei ole lippua
      -automaatit ei toimi itiksen asemalla
      Soittaa jonnekin tarkastaakseen tilanteen
      -automaatit ei tosiaankaan ole kunnossa. Miksi ei ole mobiililippua?
      -työnantajan puhelin. Ei halua maksaa työmatkani kustannuksia. Jos laitteenne ei toimi, asia ei kuulu minulle.
      -voitte ostaa lipun tarkastajalta mutta se maksaa 20 senttiä lisää.
      Siinä vaiheessa annoin palaa kehumalla tarkastajat, liikennöitsijän, ympärilläni olevat apinat… Ja suureen ääneen ihmettelin lisämaksua heidän toimimattomasta tekniikasta.
      Maksoin sentään kun apinoiden naamaväri alkoi muistuttaa punajuurta.

  8. Aasiakaspalveljia sanoo:

    Hämyn kanssa samaa mieltä. Ite olen paikkakunnalta missä ei kulje minkäänlaiset junat. Ja ehkä kerran 10 vuodessa kuljen minkään laisella junalla, saati sitten lähijunalla, niin ihan varmasti on kyseinen muutos mennyt täysin ohi. Olisin siis aasina lähijunassa jos sinne joskus päädyn.

  9. Karoliina sanoo:

    Tämä tulee sinulle ehkä yllätyksenä, mutta tiesitkö, että Suomea on myös kehä III:n ulkopuolella? Ei kaikkien tarvitse seurata Helsingin lähiliikenteen uutisia ja jos x-sadan kilometrin päästä on asiaa Helsinkiin melko harvoin, kyllä se saattaa yllättää, vaikka on lipunmyynnin loppumisesta jo MELKEIN PUOLI VUOTTA. Näköjään Helsingissä asiakaspalvelijakin on maailmannappa.

    • kosminen sanoo:

      Mulla on ainakin tapana ottaa etukäteen selvää miten paikassa X liikutaan jos olen matkustamassa sinne. Et sä Pariisiinkaan mene selvittämättä miten sisäinen julkinen liikenne toimii nykyään jos olet viimeksi käynyt siellä vuosikymmen sitten.
      Ihmisellä on vastuu selvittää ja jatkaa opettelua loppuelämänsä. Maailma muuttuu ja valitettavasti mukana täytyy muuttua.

      • kalle kuminaama sanoo:

        Jonkin verran matkustaneena voin todeta kohdaltani, että en ole ottanut missään etukäteen selvää julkisista liikennetavoista. Jos tarvetta on ilmennyt niin silloin olen paikanpäällä ottanut asioista selvää.
        Kaupungissa missä asun kulkee myös juna Helsinkiin. En vain tiedä kuuluuko se Hesan lähiliikenteen piiriin vai ei. Ei ole ollut tarvetta ottaa selvää.

    • Meh sanoo:

      Itse en asu Helsingissä, enkä käytä mitään junia, koskaan, mulla on auto liikkumista varten. Silti tiesin tämän lipunmyynti”ongelman”, koska luin siitä lehdistä. Kuinka pellossa/kannonkolossa pitää olla asunut, jos tätä ei ole tiennyt? Ihan turha ruveta syyttelemään tarinan kirjoittajaa.

      • heM sanoo:

        Luen joka ikinen arkiaamu suomalaisten mainstream-lehtien, mm. Hesarin, otsikot ja kiinnostavat artikkelit työn puolesta. Tämä aihe kuulostaa epämääräisen tutulta, mutta koska se ei millään tavalla ole koskenut itseäni, eikä edes Helsingissä asuvia rakkaita ystäviäni ole kiihottanut aihe sen vertaa että olisivat asiasta maininneet, en ole antanut sille niin paljon arvoa että olisin muistanut sen. Jos nyt olisi tullut lähdettyä sinne Suomen keskipisteeseen, niin ihan vissisti asia olisi tullut yllärinä itselleni. Ihan turha syyttää Karoliinaa siitä, ettei tiedä näin mitättömästä aiheesta, joka ei kosketa millään tavalla omaa elämää.

    • Nicor sanoo:

      Eikö nuo lippuihin liittyvät asiat oteta aina selville ennen matkan alkua?

      • Karoliina sanoo:

        Tarkistatko itse ennen jokaista matkaa, ettei ole lipunmyyntisysteemi muuttunut?

        • Veera sanoo:

          Mä ainakin tarkistan aina kaikki systeemit ennen matkustamista, jos on kyse harvinaisemmasta tai pidemmästä matkasta kuin päivittäinen työmatka.

        • Nicor sanoo:

          Minulla on ollut tapana ostaa lippu etukäteen; ennen pysäkille/asemalle saapumista (minulla on myös maksuvälineet valmiina jo ennen kuin tulen kassalle, koska miksi ei). Mahdolliset muutokset tulevat automaattisesti ilmi tuossa vaiheessa.

          Lipunmyynti-systeemit vaihtuvat hyvin harvoin ja niistä jankutetaan pitkään ennen systeemin vaihtumista. Jos en olisi matkustanut junalla edelliseen kuuteen kuukauteen, niin tottakai tarkistaisin lipunmyyntiin liittyvät asiat etukäteen! Tuo on täysi itsestäänselvyys.

  10. Jeesuskeppi sanoo:

    Voi voi, ompas rankkaa hommaa. Jos pää ei kestä niin aina voi katsella muita hommia, monesta jopa maksetaan se sama paritonnia + lisät…

  11. MCL sanoo:

    Propsit hauskasta kirjoitustyylistä ja tyylikkäästä kielenkäytöstä. Hyvä suomi!

  12. 10v. aspassa työskennellyt. sanoo:

    Kuljen hyvin harvoin junalla, vaikka asunkin Helsingissä ja oletan vieläkin, että junasta sais lipun tahtoessaan. Suosittelen vaihtamaan ammattia, kokonaan pois asiakaspalveluammatista. Vaikeita asiakkaitakin on varmasti, mutta kuulostaa siltä, että nyt on vähä värikynää avautumisessa, suurin osa kuitenkin käyttäytyy hyvin. Aspassa useimmiten pätee sanonta: ”Niin metsä vastaa, kuin sinne huudetaan.”Muutenkin kohdistaisin ton itkuraivarin ennemminkin työnantajaan, kuin 100% junalla kulkevaan kansaan.

  13. Joopa sanoo:

    Väitän että suurin osa pk-seudun ulkopuolella asuvista ihmisistä ei ole käyttänyt lähijunia koskaan tai vain muutaman kerran elämässään, ja lehdestä ei varmasti lueta joka ikistä uutista, vaan yleensä ne mitkä kiinnostaa itseään. Eli lähijunien käytännöt tuskin kiinnostavat ketään kuka niitä ei käytä

  14. lilin sanoo:

    Tiesin itse tästä muutoksesta juurikin lehtien avulla,mutta niin harvoin käyn pääkaupunki seudulla että varmana olen jo sen asian unohtanut ennen seuraavaa kertaa.

  15. Alte Gubbe sanoo:

    Tsemppiä sulle konduktööri, aikamoinen toimenkuvan muutos. Onko mahdollisuutta päästä kaukojuniin (jos on halua), vai uhkaako teitä joukkoirtisanominen?

  16. juhnimus@gmail.com sanoo:

    En tiiä kuin hyvin siellä Hesassa on siitä infottu mutta näin muualta tulevana ja harvoin lähijunaa käyttävänä viime viikolla tuli yllärinä kun ei lippuja enään junassa myyty, tästä johtuen vedin sen pari asema väliä pummilla HSL:än syvimpään helvetiin mielessäni manaten.

  17. Nakke sanoo:

    Mitä te ihmiset länkytätte täällä lipun ostamisen vaikeudesta? HSL Mobiililippu -sovellus puhelimeen ja taas mennään. Ei voi olla niin vaikeaa.

    • Karoliina sanoo:

      Ongelma ei taida olla lippujen ostamisen vaikeus, vaan kirjoittajan asenne 😉

  18. saas sanoo:

    heh. parikymppinen täällä joka harvakseen käyttää junaa, en muuten aiemmin ole kuullutkaan niin jumalattoman typerästä muutoksesta ettei junissa myydä lippuja. se ei oikein mahdu aivopuomuihin että haukutaan täällä niitä ihmisiä jotka ei välttämättä oikeasti tiedä ja oletetaan heidän valehtelen. nyt pää pois perseestä, kaikki ihmiset ei ole moraalittomia.

  19. qwe sanoo:

    Tuo ”kioskia ei ole lähellä”, ei pidä paikkaansa. Osoittakaa yksikin lähiliikenteen pysäkki, jossa ei ole kilometrin sätteellä R-kioskia tai muuta vastaavaa lipunostopaikkaa.

    • hämy sanoo:

      No eipä ne kiskat paljon auta, jos 22-06 välillä ajattelit matkustaa. Tokkopa hirveästi palvelevat tuohon aikaan, harvempi ärrä taitaa kuitenkaan 247 olla.

    • Lilli sanoo:

      Puoli kilometriä paikoin, ja sitähän ei tuosta vain juosta jos on uskaltanut luottaa automaattiin, ja junan lähtöön on kymmenen minuuttia.

  20. rooperpokook sanoo:

    Itse en asiasta tiennyt vielä kesällä. Tämä johtui siitä että olin asunut yli puoli vuotta balilla ja tulin sieltä helsinkiin. Enkä ole helsinkiläinen. Eli kyllä meitä on. Todella huono uudistus tuollainen. Verkkokaupassa on tänä kesänä ollut 3 kertaa ongelmia viidestä matkustuskerrasta. Se siitä

    • Tarkista faktas. sanoo:

      Onko HSL:llä verkkokauppa? VR:n verkkokaupalla tai VR:llä yleensä kun ei ole mitään tekemistä tämän lähijunien lippu-uudistuksen kanssa. Kannattaa vinkua sinne mihin se vinkuminen kuuluukin.

  21. ella sanoo:

    Hgin alueen junalippuasioista ei kaikki stadilaisetkaan ole aina perillä. Kaikkia luettuja uutisia ei muista, erityisesti jos itse kulkee autoilla tai ei (juurikaan) kulje junilla.

    Minusta vaikuttaa nyt siltä, että sä kaipaat ns. hermolomaa, stressisaikkua. Kannattaa hakea sellaista, jos oma työ on noin pahasti rasittavaa. 🙁 Ja ehkä kannattaa miettiä myös alanvaihtoa, jos töihin palattuasi on edelleen inhottava olo lipunmyyntiä kyselevien (a)asiakkaiden keskuudessa.

    Toisilla on oikeasti huono työnantaja. Silloin itsensä kannalta on fiksuinta lähteä lätkimään. Isoa yritystä on vaikea ja hidas muuttaa, ja yksi ihminen voi palaa siellä pahastikin loppuun. 🙁

    Tsemppiä sulle, teit sitten mitä vaan. 🙂

  22. Konnarit kusettaa sanoo:

    Ihan jo lähtökohtaisesti edes pk-seutulaiset, päivittäin junalla liikkuvat ihmiset eivät välttämättä tällaista uudistusta ole rekisteröineet. Jaa miksi? No vaikka siksi, että niillä on matkakortit, joihin lataavat sen kuukauden tms kerrallaan aikaa. Ei tartte kuin vilauttaa tarkastajalle silloin tällöin. Sitten jos kerran sattuukin niin ettei muista ladata sitä matkakorttia, niin ei ole kyllä toivoakaan että mainitunlaista uudistusta muistaisi.

  23. Veikko Kisko sanoo:

    Hei olin se henkilö, joka ei tiennyt… mutta eipä paljon kiinnostanutkaan… Varmaan se 80% suomalaisista asuua kuiten lähijunan tavoittamattomissa…. Toivonmukaan muistan sen lipun ostaa jostain kun tulen käymään isolla kirkolla…

    Henk koht täällä missä mie asustan niin ei paljon paikallisissa medioissa mainosteta että lähijunissa ei myydä lippuja… Täällä ei ole lähijunia ja kaukojunat joskus ajavat ohitte… jos meinaa johonkin päästä niin se pitää itte ajaa sinne.

  24. miu sanoo:

    Hyi. Onneksi niiden hemmetin kehien ulkopuolella asiakaspalvelijat tuppaavat olemaan asenteelta hyvinkin erilaisia kuin herra kondyktööri.
    En ole eläessäni lähijunaa käyttänyt, jos nyt olisin ollut hesassa visiitillä, niin en todellakaan olisi osannut ajatella etten voi kulkuneuvosta lippuani ostaa.
    Junaan olen ostanut niinä harvoina kertoina kun olen mennyt lippuni netistä, mutta kaikki paikallisliikenne mitä olen käyttänyt on tullut maksettua käytön yhteydessä.

  25. Eero sanoo:

    Matkustan lähijunassa päivittäin, mutten ole kertaakaan törmännyt konduktööriin, joka edes tarkastaa liput lipunmyynnin muutoksen jälkeen

  26. Matti sanoo:

    Status Quo vaikuttaa siltä että aika moni olis joo valmist lahtaamaan sut. Paska aspa, vaihda alaa.

  27. Ex-myyjä sanoo:

    Ompas nyt kummallinen reaktio isolla osalla kommentoineista. Eikö tämä sivusto ole nimenomaan aspojen höyrynpäästelyä ja vertaistukea varten.

    HSL:län uudistus on hämmentävä monille ja luo varmasti suurta epävarmuutta kaikille konduktööreille. Ja lisäksi vielä työnkuva muuttui täysin turhanpäiväiseksi kun ei edes vaaltuuksia poistaa junasta liputonta henkilöä.

    En yhtään ihmettele, että alkaa keittää nämä kaiken maailman selittelyt. Maakunnista tulevat eivät ehkä asiasta oikeasti tiedä, mutta lähijunien käyttäjät ovat varmasti suurimmalta osin niitä vähintään viikoittain käyttäviä ihmisiä. Jos junassa olisi pari, kolme yksittäistä h-moilasta niin olisihan se ymmärrettävää, mutta kun edelleen kuulee kuinka konduktöörit joka toiselle matkustajalle selittävät, että lippuja ei ole enää kuukausiin junasta saanut niin kyllä minun sympatiat menee täysin heille.

    Jaksamista sulle konnari! :))

  28. asiantuntija sanoo:

    Tästä keskustelusta näkee, että suurin osa ihmisistä pitäisi ilmeisesti määrä pysyvään holhoukseen, kun ei osata/haluta edes googlata HARVOIN KÄYTETYN liikennevälineeseen liittyviä perusasioita, kuten sitä, miten siihen saa lipun. Ilmeisesti nämä ihmiset kuuluvat siihen populaatioon, joille kaikki hengittämistä, vaatteiden päällepukemista, syömistä ja paskantamista monimutkaisemmat toiminnot ovat päivittäisen stressin aiheita.

  29. Naattis sanoo:

    Puoli vuotta on lyhyt aika jonkun muutoksen perille menemiseen asiakaskunnassa. Sellainen vähän reilu kaksi vuotta alkaisi olla jo realistisempi arvio siitä, että suurin osa väestä on sisäistänyt jonkin uuden käytännön, ja asiakasmääristä riippuen sinne siltikin aivan varmasti mahtuu joka päivä ainakin yksi jolle muutoskäytäntö tulee täytenä yllätyksenä.

    Miettikää nyt vaikka kun jokin kauppa muuttaa aukioloaikojaan, sijaintiaan tai jonkin yksittäisen tuotteensa tai palvelunsa hintaa. Reilusti yli vuoden ajan ihmiset käyvät nykimässä suljettua ovea (vaikka siinä lukisivat uudet aukioloajat) tai närkästyvät kassalla että ”eikö tämä ollutkaan samanhintainen kuin ennen”. Ja samoilta henkilöiltäkin voi mennä useampi visiitti ennenkuin joku käytäntö alkaa jäädä takaraivoon, ihmiset eivät hirveästi keskity sellaisiin ”turhanpäiväisiin” ja puoliunessa suoritettuihin tomintoihin kuten julkisilla kulkeminen tai aspan kanssa asioiminen.

  30. Nappi sanoo:

    Tää on niin omituista. Muualla Euroopassa saat jopa 100 euron sakot jos yrität matkustaa ilman lippua. Onko oikeasti näin haastavaa ottaa etukäteen selvää?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *