postel(gil)jotiini

Työskentelen kaupassa, johon tuli vuosi sitten posti, sillä virallinen postikonttori oli poistumassa kaupungista ja muuten postinpalvelut olisivat siirtyneet toisellle paikkakunnalle. Kassahenkilökunta joutui opettelemaan postin käytönnöt alusta alkaen kassatyön lomaan ja olimme heti omillamme (ei postin omia työntekijöitä tai aiempaa kokemusta postissa työskentelystä). Pienellä paikkakunnalla työskentelyssä heti ongelmaksi muodostui asiakkailta henkilötodistuksen kysely heidän postia noutaessa, sillä moni aasiakas koki tämän äärimmäisen loukkaavaksi (”etkö tiedä kuka olen!?) ja henkilökunnan kykynemättömättömyydeksi hoitaa postitoimintaa. Moni ajatteli, että kyseessä on meidän oma keksimä sääntö, joka ei ole yleisesti postilla käytössä. Kerran sain eräältä miesasiakkaalta huudot, kun kehtasin kysyä henkilöllisyystodistusta ja vielä sen jälkeen pyytämään kuittauksen. Samalla hän antoi ymmärtää, että 200m lisämatka uudelle postille vaatii suorastaan maratonsuorituksen. Aasiakkaan yleinen huonokäyttäytyminen ja obeesiulkonäkö sai minut puremaan hammasta, jotten olisi todennut, että kyseiselle aasiakkaalle jopa pidempi 20km lisäkävelymatka olisi tehnyt hyvää (sillä niin pitkä matka olisi seuraavalle ”oikealle” postikonttorille.) Muutenkin on saanut kuulla, ettei meiltä saa yhtä hyvää ja pätevää palvelua kuin ”oikeasta” postista ja että on halveksuttavaa, ettei ”oikeiden” postihenkilöitten asiantuntevuus ole enää käytettävissä, vaan joutuu tyytymään amatööreihin, jotka eivät tiedä yhtään mitään mistään lähetettävistä kotimaisista maksikirjeistä yms,, joita ei ole enää edes olemassa.

Jaa tämä tarina:

19 kommenttia

  1. myyjätär sanoo:

    Sama juttu kun meidän kylällä postipalvelut yhdistettiin ruokakaupan kanssa. Mikä siinä henkkareiden näytös voiki olla niin vaikeeta? Vaikka olis tuttu asiakas niin silti ne on pakko näyttää ja se viivakoodi pitää lukea. Aasit eivät jälleen kerran ymmärrä, et jos olis ne henkkarit jo valmiina kädessä kun tiskille mennään, niin kyllä nopeutuis palvelu ja helpommalla pääsis.

    • myyjä vaan hei sanoo:

      Sama kun aasiakas ostaa alkoholituotteita niin alkaa se ”eksätiiäkukamäoon” raivoaminen. Jos aasilta unohtunut henkkarit kotiin ja hänelle ei voida sen takia myydä niin vaaditaan heti esimiestä paikalle uhkailemalla ”mä valitan susta ja hankin sulle potkut”. Ikävä kyllä esimieskin kertoo saman että henkkareita pitää näyttää jos kassa niitä kysyy… ja yleensä kysyy kaikilta jotka näyttävät alle 30v, ei auta vaikka sanoisit ”mut mä oon reilusti yli 18v”

      • Nicor sanoo:

        N. 18-vuotias pikkutyttö tulee ostamaan siideriä. Kysyn papereita. Ei ole mukana –> En myy. Noin 20 minuutin päästä hän tulee uudestaan ja nyt hänellä on ajokortti mukana –> En myy, koska ajokortin voimassaoloaika on umpeutunut viikko takaperin. Tyttö ärsyyntyy selvästi.

        Noin 15 minuutin päästä kassalle tulee nuorehko mies joka sattumalta on ostamassa juuri samat alkoholijuomat kuin tämä tyttö. Näen, että tyttö kuikuilee ulko-ovella –> En myy, koska välitysepäily.

        Hyvin suurta pottuuntumista havaittavissa ja uhkailua siitä, etteivät koskaan enää tule tähän kauppaan ostoksille. Kyseinen pariskunta kuulemma käy nykyään ostoksilla parin sadan metrin päässä……..kaupassa, mikä edustaa samaa ketjua.

        • Nicor sanoo:

          Esimiehen/vuorovastaavan kutsuminen on tosiaan turhaa, koska vastuu myyntitapahtumasta on aina kassamyyjällä. Toisin sanoen kyseisissä tilanteissa kassamyyjän sana painaa enemmän kuin kauppiaan taikka myymäläpäällikön.

          Itse olen kieltäytynyt myymästä alkoholia nuorelle asiakkaalle vaikka vuorovastaava antoi luvan myynnille. Tapauksesta seurasi negatiivinen asiakaspalaute, mistä seurasi äärimmäisen positiivinen palaute melko korkealta taholta.

        • Veijo Esso sanoo:

          Vitun natsi. Et siis ole sisäistänyt syytä, miksi niitä papereita kysytään. Kyseessä ei ole kilpailu siitä, kenellä on oikeimmanlaiset paperit, vaan onko asiakkaalla tarpeeksi ikää. Ne 2 viikkoa aiemmin vanhentuneet paperit eivät muuta sitä tosiseikkaa, että toisella tarkistuskerralla tiesit _18-vuotiaan pikkutytön_ iän, mutta olit vain mulkku vetoamalla sääntöihin ja jätit myymättä. Tällä kertaa aasi olikin kassakoneen takana; vaihda alaa, sillä asiakaspalvelu ei kaipaa kaltaisiasi nipottajia.

          • Erkkola sanoo:

            Natsikortti näinkin typerästä syystä. Onnea elämäsi kanssa 🙂

          • Asioija sanoo:

            Asiallinen kommentti, mutta kummasti saa miinusta :/ Kertonee paljon ihmisistä.

          • Nicor sanoo:

            En kutsuisi sellaista viestiä asialliseksi missä toista kutsutaan mulkuksi ja otetaan natsi-kortti esille. Eikä viestissä ollut edes kunnollista asiasisältöä

          • Nicor sanoo:

            Ensinnäkin kassaohjeistuksen mukaan vanhentuneita henkkareita ei hyväksytä. Sillä ei ole merkitystä ovatko ne vanhentuneet viikko sitten vai eivät. Nykyään papereiden kysymisen lisäksi testataan sitä miten tarkasti katsoo paperien tietoja..

            Toiseksi minulle on pari kertaa työurani kohdalla tullut tapaus missä tyttö yrittää ostaa alkoholia isosiskon papereilla. Tällaisten tapausten erottaminen voi tietyissä tapauksissa olla erittäin vaikeaa ja tuostakin syystä myyjät haluavat tuoreet paperit käyttöön. Se ei riitä, että minä USKON ostajan olevan 18-vuotias. Minun täytyy TIETÄÄ se.

            Nämä tapaukset ovat harvinaisia, mutta jo ensimmäisestä yleiseen tietoon tulleesta pummista tulee vähintään kirjallinen varoitus ja jos kaupalle tulee seurauksia, niin potkut (Jos hyväksyt vanhentuneet paperit, niin se katsotaan törkeäksi laiminlyönniksi)

          • Nicor sanoo:

            Mainitaan myös, että jos unohdat henkkarit kotiin, niin myyjä ei voi myydä juomia sinulle vaikka tämä TIETÄISI sinun olevan yli 18-vuotias. Ongelma on siinä, että ne muut ihmiset ympärillä eivät tiedä tämän ostajan ikää ja voivat tehdä valituksen tilanteesta esimiehelle tai suoraan viranomaisille.

            Vaikka kyseinen ostaja olisi työkaveri, niin tällaisesta tapauksesta seuraisi kirjallinnen varoitus.

    • G\'Kar sanoo:

      Mikä viivakoodi? Minulla ja monella muulla minun ikäiselläni on edelleen pahvinen ajokortti, jossa ei edes ole mitään viivakoodia ja se on kyllä tähän asti kelvannut postissa ja jopa pankissa asioidessa. Postista asiakkaalta ei edes vaadita mitään henkilötodistusta, jos kyseessä on tavallisen paketin hakeminen. Pelkkä saapumisilmoitus riittää. Haen usein vaimoni paketteja, eli kyllä kyseessä on kauppojen itse keksimä sääntö. Ei toki myyjän keksimä.

      http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/01/17/voiko-toiselle-tulleen-paketin-noutaa-ilman-valtakirjaa

      • einovee sanoo:

        Luitko edes tuota artikkelia?

        ” Tavallisen paketin voi toinenkin noutaa, jos on mukana saapumisilmoitus, jossa on lähetyksen yksilöllinen lähetystunnus. Lisäksi pitää olla noutavalla henkilöllä henkilötodistus, niin sillä tavalla voi noutaa lähetyksen.”

        Jos postista annetaan paketti ulos ilman henkilötodistusta, toimitaan aina väärin.

        • G\'Kar sanoo:

          Luitko itse viestejäni. Kirjoitin ”Niin, siis henkilökortti tietenkin tarvitaan” . Puhuin vain, siitä ettei viivakoodia tarvitse lukea. Ainakin postille ja Siwalle riittää henklötodistukseksi ajokortti, joka on myönnetty ennen viivakoodien aikaa.

          • Jullika sanoo:

            Aivan jos/kun pilkkua siivutetaan, niin pahvinen ajokortti, eikä mikään ajokortti, ole henkilötodistus (eikä ole enää tarpeellinen ajoneuvoa kuljetettaessakaan, jos mukana on henkilötodistus. Ajoluvan voimassaolo selviää sillä). Henkilökortti ja passi ovat ainoat suomalaiset henkilötodistustukset.

            Harva tietää sitäkään, että henkilökortitkin vanhenevat. Paperiset henkilötodistukset sekä muovihenkilökortit, joissa ei ollut ”parasta ennen päivää” ja oli myönnetty ennen 1.3.1999, vanhenivat ja menettivät kelpoisuutensa jo 1999 ja loputkin viimeistään 2003.

            Mutta joo, asiaan. Se henkilöllisyyden toteamisen vaikeus on käsin kosketeltavaa toisinaan. Ihan kuin niitä kysyttäisiin kiusallaan.
            Mutta jos jotain menee pieeen, vaikkapa potilastiedoissa, kun esimerkiksi mattivirtasia on kaiketi enemmän kuin 1 kpl, ollaan välittömästi barrikadeilla vonkumassa kompensaatiota ja otsikoita.
            EU:n ”vapaaliikkuvuus” on myös erittäin väärinymmärretty käsite. Suurimmalle osalle se tarkoittaa, että voi mennä vapaasti Viroon hakemaan halpaa alkoholia ilman että kukaan kyselee perään ja varsinkaan palatessa mitään laukkuja tai passeja/henkilökorttia tutkittaisiin (aina). Tästä seuraa se tulkinta, että ulkomaanmatkailu on kuin bussi, johon riittää kunhan on joku lappu osoittaa lipunostosta (sori jo ennakkoon tästä lausahduksesta, en halua vähätellä). Mutta suuri uutinen onkin, kun joskus (liian harvoin) viranomainen saattaa kysyä asianmukaista todistusta ja siitä voi tupsahtaa mukavankin kokoinen sakko.

            Eli paljon olisi medialla tehtävää, että alettaisiin suhtautua yksinkertaiseen asiaan asiallisesti.

        • anna sanoo:

          Itseasiassa ei, siinä ei välttämättä toimita väärin jos henkkareita ei kysytä. En nyt tähän hätään muista minkälainen paketti se nyt sattuu olee, mutta joka tapauksessa, itselläni näitä paketteja on tullut 3. Kysyin postineidolta miksei multa koskaan henkkareita kysytä ja vastaus oli ettei niissä tietynlaisissa kysytä.

    • G\'Kar sanoo:

      Niin, siis henkilökortti tietenkin tarvitaan, mutta kyllä se pahvinen viivakooditon kortti on kelvannut sekä postissa, että esimerkiksi siwassa. Myyjä tai postin virkailija ottaa kortista vain henkilötunnuksen ylös.

  2. Putkimies sanoo:

    Mikäköhän siinä henkkareitten näyttämisessä sitten on niin ylitsepääsemättömän vaikeaa juuri asiamiespostissa? Itse olen aina joutunut näyttämään ihan tavallisessa postikonttorissakin, ja se on mielestäni vain ihan hyvä ettei pakettia anneta ihan kenelle tahansa joka on esim. osannut keräillä saapumisilmoituksia toisten ihmisten postilaatikoista.

    • myyjä vaan hei sanoo:

      Näinpä, en itsekään ymmärrä miksi se on joillekin niin vaikeaa. Tosin aina ei onnistuta rikoksiakaan tällä estämään; äidilleni kävi niin että joku oli äitini nimissä tilannut tavaraa (sai henkilötiedot yhden muutama vuosi sitten tapahtuneen laitoksen tietomurron takia) ja tämä rikollinen oli sitten väärentänyt valtakirjan äitini nimellä ja saanut tavaran ulos postista. Kyseisestä henkilöstä tehtiin rikosilmoitus ja jäi kiinni myöhemmin… Rikosilmoitukseen ja asioiden selvittelyyn kuluu tuhottomasti aikaa jos rikoksen uhriksi joutuu. Niin että pientenkin rikosten välttämiseksi ei ole paljoa vaadittua näyttää ne henkkarit. Luulis että ihmiset olis ilosia vaan kun kysytään niin tarkkaan ettei vahingossakaan mitään joudu vääriin käsiin…

      • mhbn sanoo:

        Jos tarkkoja ollaan, niin kuka tahansa voi hakea paketin postista lähetystunnuksella ilman mitään valtakirjoja. Henkilöpapereita kysytään, jotta jälkikäteen olisi mahdollista selvittää, kuka on paketin hakenut.

        Mutta tosiaan, en tajua miksi papereiden näyttäminen on niin vaikeaa. Itseäni ärsytti ennen ajokortin (kulkee aina mukana lompakossa) hankkimista henkkareiden kysyminen, jos olin unohtanut passin kotiin, mutta eihän se ole työntekijän vika.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *