Ravintolassa

Kaikki eivät tykkää näistä listoista, mutta teenpä tämän kuitenkin. Haluan nyt avata tarjoilijan näkökulmasta yleisiä aasiakkaiden “virheitä”. Suurin osa on vain ajattelemattomuutta…
Ja teen heti selväksi, että pidän työstäni ja koen olevani oikealla alalla. Tykkään palvella asiakkaita ja maksava asiakas on aina maksava asiakas, mutta silti käytöstapoja ei kannata jättää kotiovelle…

– Ravintolaan tulo.
Miksi aina, AINA, on pakko valita se paikan ainoa likainen pöytä? HUOM siis hiljaisina aikoina, kun ehkä viidessä pöydässä on asiakkaita, ja on vielä 30 pöytää vapaana. Yleensä yritän huikkailla, että tässä olisi puhdas pöytä, mutta vain se likainen tuntuu kelpaavan. Miksi? Siinähän menee vain teidän aikaanne kun ensin joudumme sen siivoamaan ja sitten vasta aloittamaan tilauksen ottamisen…

– Tilaaminen
Kohteliaisuus olisi hyvä muistaa noin yleisesti ottaen… Kaikenlainen hinnoista valittaminen on aivan turhaa, eivät ne siitä mihinkään muutu kun on kerran listalle laitettu. Jos hintataso on liian korkea, voi mennä muuallekin.
Ja lukekaa mitä tilaatte, oikeasti. Tulisista ruuista yleensä varoittelemme, mutta muuten. “Miksi tässä on tällainen lisuke?” No se sattuu kuulumaan kyseiseen annokseen ja lukee aivan selkeästi listalla? Jos et tilaa sokkona, et voi myöskään pettyä.

– Allergiat.
KERTOKAA NIISTÄ ENNEN TILAUSTA!!!!!!!!!!!!! Varsinkin jos on kyse vakavasta allergiasta. Miten voi muistaa olevansa allerginen vasta siinä vaiheessa kun annos saapuu nenän eteen? Se on silkkaa ajattelemattomuutta ja resursiemme tuhlausta. Jos kerrot allergiastasi etukäteen, varmistamme, että saat itsellesi sopivan annoksen!

– Ruoan kesto
Yhden annoksen valmistamiseen kuluu 10-20 minuuttia. Jos asiakkaita on enemmän, annokset laitetaan jonoon, jolloin ruoassa saattaa kestää 20-60 minuuttia. Ilmoitamme kestosta heti tilausvaiheessa tai heti kun keittiö meitä infoaa. Se ei silti mielestäni ole syy raivostua meille tai vaatia hyvityksiä. Monessa paikassa asioidessa joutuu jonottamaan, jos paikalla on muitakin ihmisiä. Jos sanomme ruoassa kestävän 30 minuuttia ja sinulla kestää 20 minuuttia ensin tilata se ruoka, et voi vaatia sen olevan 10 minuutin päästä tilauksestasi valmis. Kello lähtee käyntiin siitä hetkestä kun tilaat, ei siitä kun astut ravintolaan sisään. Ja jotkut laittavat oikeasti kellon käyntiin… 30 minuuttia voi olla 28 minuuttia tai 33, ei välttämättä siis tasan 30. Kellon käyntiin laittaminen on naurettavaa. Jos sinulla on niin kiire, mene muualle.

– Ruokailu.
Käymme varmistamassa asiakkaidemme tyytyväisyyden. Se on siis sinulle mahdollisuus kertoa, jos pihvisi on liian raaka/kypsä, ruokasi on kylmää, tai annoksessasi on väärä lisuke tms. Teemme uuden annoksen tai hyvitämme virheemme jotenkin muuten. Jos tajuat vasta syötyäsi, että ruoka oli kylmää, mutta sanoit kaiken olevan hyvin, niin se ei ole meidän ongelmamme…

– Sotkeminen
Lasisi ja lautasesi jätät toki pöytään, me siivoamme ne pois. Mutta turha sotkeminen, esim hammastikkujen katkominen pitkin pöytää, on todella raivostuttavaa.

– Hyvitykset
Emme voi hyvittää mitä tahansa. Kun olemme toimineet meille annettujen ohjeiden mukaan, emme voi hyvittää teille mitään. Eli jos teitä on palveltu hyvin ja ruoka on valmistettu annoskortin mukaisesti, mutta et vain sattunut pitämään ruoasta, ei se ole syy hyvittää teille sitä.

– Palaute
Rakentavaa palautetta (sekä hyvää että huonoa) on mukava saada, mutta epämääräiset kommentit tuntuvat vain pahalta.

– Maksaminen
Pahimmillaan asiakas tökkää korttinsa koneeseen (siis kannettavaan maksupäätteeseen) itse, näpyttelee mitä sattuu ja pahimmassa tapauksessa laittanut tippiä sen verran kun on pin-koodi on vielä juuri siltä puolelta, miltä ei olisi halunnut maksaa. Annan ohjeita, KUUNTELE. “Kosketusnäytöllä voi edetä.” “Mitä mä tässä teen?” no paina sitä kosketusnäyttöä, niinkuin neuvoin?

Kiitos…

12 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *