Ruotsinkieli

Työskentelen yrityksessä missä käy usein suomenruotsalaisia jotka eivät voi ymmärtää sitä, että en itse sitä kaunista kieltä osaa puhua. Asutaanhan me kaksikielisessä maassa.

Parhaimmat kommentit mitä olen kuullut ovat:

”on se kyllä sääli ettet puhu ruotsia”. Niin onhan sekin, että maailmassa kuollaan nälkään ja on sotia yms, mutta auta armias jos et suomessa osaa ruotsia puhua.

”Miksi olet täällä töissä kun et osaa puhua ruotsia?”. Onhan se aika outoa. Lidlissäkään et saa saksankielistä palvelua… harmillista.

Meijän -ei ruotsia puhuvien- pitäis kaikki olla suomalaisessa kirjakaupassa töissä 😉

Jaa tämä tarina:

14 kommenttia

 1. stopthis sanoo:

  Perus, koppavia ihmisiä yleensä. Kuitenkin osaavat suomea vallan mainiosti, pitää vaan päästä vähän näyttämään. Itse olen ottanut esille, että harvapa saamikieltäkään osaa, vaikka hyvin sitäkin voisi vaatia.

 2. Luulisi ymmärtävän sanoo:

  Luulisi ymmärtävän että määrä ihmisiä jotka ruotsia äidinkielenään osaavat suomessa on mitättömän pieni ja harva muistaa mitään peruskoulun/lukion ruotsista. Ihmiset jotka sanovat suomea kaksikieliseksi maaksi ovat harhaluuloisia, suomella on toinen virallinen kieli mutta ei tarkoita sitä että olemme kaksikielisiä.

 3. Lissu Kotimainen sanoo:

  Joo, tämä on niin tuttua!
  Itse olen saanut ihan täällä kotosuomessa asioidessani palvelua ruotsiksi tai englnniksi. Silti en ole viitsinyt pelihousujani asiasta repiä. Jostain syystä suomenruotsalaisten ”oikeus” on loukkaantua kun en aspana osaakaan ruotsia (englanti sujuu kyllä erittäin hyvin).
  Virastot yms. laitokset ovat asia erikseen missä sitä palvelua omalla äidinkielellä voi vaatia.

 4. Kassatäti sanoo:

  Kyl joskus Hesen kassalla oli tilanteita, kun vaadittiin palvelua ruotsiksi. Ilmoitin vaan, että tuo viereinen kassa osaa ruotsia, mutta sitten vaan hänen jononsa päähän. Kyllä alkoi suomikin kelvata. 😀

  • it-alan asiantuntija sanoo:

   En ole kassalla, vaan asiantuntijatöissä; minäkin ilmoitan, että kielivalikoimani on suomi ja englanti. Jos palvelua tarvitsee jollain muulla kielellä, voi odottaa kollegani paikalle. Tasan 100 %:lle suomenruotsalaisista on sillä hetkellä löytynyt suomi tai englanti.

 5. piilokuu sanoo:

  En haluaisi olla ”se”, mutta vois olla ihan varteenotettava idea ehkä opetella vaikka se minimisanasto, jos kerran asut paikassa, jossa valtaosa asiakkaista on suomenruotsalaisia. Pakko ei ole tietenkään, mutta luulisi helpottavan. Samalla lailla Helsingissä asuvat ravintoloissa työskentelevät päätyvät usein opettelemaan venäjän alkeita, että työ sujuu helpommin.

  • Lissu Kotimainen sanoo:

   Se pari fraasia ruotsia ei ainakaan omalla alalla riitä vaan vaatii erikoisammattisanaston osaamista. Se että osaa tervehtiä ja sanoa vaikka numerot niin ei valitettavasti riitä vielä mihinkään. Kaupunki jossa asun ja työskentelen on täysin suomenkielinen mutta muista lähellä olevilta paikkakunnilta tulee silloin tällöin ruotsinkielisiä asiakkaita.

 6. geswrtjytukuik sanoo:

  Mä työskentelen ruotsinkielisessä firmassa ja olen ihan puhtaasti suomenkielinen. Meillä on joskus kommunikaatio-ongelmia, mutta on pakko sanoa, että vaikka täällä osa tuntuu pitävän sitä koppavuutena, niin ei se ole. Joissain ruotsinkielisissä perheissä ei vaan yksinkertaisesti ole opetettu suomea, ja se osaamattomuus on monen sukupolven tulosta: yksi äiti ja isä ei ole osanneet, ja kun kotona ei ole suomea puhuttu, lapset ei ole oppineet. Se kupla on joissain paikoissa tosi vahva. Vaikka mäkin teininä olin vaahto suussa että paskaa ettei kaikki puhu suomea, niin tässä vuosien varrella on tullut tajuttua, että jos ruotsin puhuminen on mulle jännittävää, niin on niillekin suomen. Suurin osa osaa sen verran, että jos minä puhun suomeksi ja he ruotsiksi, niin me ymmärretään toisiamme ihan hyvin eikä kellään tule pissat housuihin kun yhtäkkiä pitäisi taikoa jostain muistista että mitähän tämä sana olis sillä toisella kielellä. Jos ei ymmärretä, niin kyllä me voidaan toisiltamme kysyä ”pahimmillaan” vaikka englanniksi. Tämä piti paikkansa myös sen 10 vuotta kun olin aspassa vielä rannikkoseudulla.

 7. geswrtjytukuik sanoo:

  Niin joo, ja ennen kuin joku tulee näsästelemään aiheesta, niin mun kokemuksella kaikki niistä, jotka ei suostu puhumaan suomea vaikka osaisi, on niitä suomenkielisiä jotka on naineet ruotsinkieliseen väestöön ja kokevat että nyt ollaan vähän bättre folkea. Itse ruotsinkielisistä en tunne yhtään joka pitäisi itseään fiinimpänä ihmisenä.

 8. Mnn sanoo:

  Tässä on kyllä aasi tekstin takana, ei siellä asiakkaiden joukossa. Toki on niitä idiootteja suomenruotsalaisia, jotka vaativat palvelua ruotsiksi, vaikka puhuvat suomea (esimerkiksi avoanoppini, hänen kanssaan on kamala käydä ravintoloissa), mutta on myös paljon ruotsinkielisiä, jotka eivät osaa suomea. En kyllä pysty ymmärtämään suomalaisten vihaa muunkielisiä kohtaan.

  • Mnn sanoo:

   Siinä missä suomalaisilla on pakkoruotsi, on ruotsinkielisillä pakkosuomi. Että niin.

 9. Hikka sanoo:

  Ihan kohtuullista verrata sotaan ja nälänhätään kun sinulta toivotaan vähän ruotsia.

  • Suomi sanoo:

   Kyllähän siinä sota ollaan hävitty, kun omassa maassa pitäisi vieraan maan kieltä puhua.

 10. Naattis sanoo:

  Liikkeessä jossa olen töissä käy monesti venäläisiä nuoria, joista 90% osaa kyllä suomea tai puhuu sitä täysin ongelmitta. Sitten kuitenkin kun kielletään tekemästä jotain typerää, sotkemasta tai riehumasta, teeskentelevät tahallaan etteivät ymmärrä ja jatkavat häiriköintiä. Sitten kun astut pois tiskin takaa ja menet tuimannäköisenä juttelemaan, äkkiä ymmärretäänkin suomea joka sana, ollaan pahoillaan ja luvataan lopettaa perseily.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *