Se oli rikki jo uutena!
Työssäni käsittelen takuuasioita koskien kodin teknisiä laitteita. Tähän voisi kertoa vaikka kuinka monta yksittäistä tarinaa, mutta kaikki ne kulminoituvat tähän. Eli laitteilla joita myymme, on tuotetakuu voimassa kaksi vuotta ostosta. Laitteiden todellinen käyttöikä vaihtelee erittäin paljon riippuen mm. aasiakkaan suorittamasta huollosta, joka on siis aasiakkaan vastuulla myös takuun aikana. Joudun lähes päivittäin tilanteeseen jossa aasiakas ilmoittaa että hän vaatii takuuna uuden vastaavan laitteen tai rahallisen hyvityksen tästä 2-10 vuotta sitten hankitusta laitteesta, jossa on nyt vikaa. Ja se maaginen syy tähän löytyy aina; ”Tämä on ollut rikki jo uutena!”
Joka kerta tekisi mieli sanoa sama asia, ”Ei tullut sitten mieleen ilmoittaa asiasta silloin kun tuote oli uusi ja takuu voimassa.”
Useinhan tästä ei oikeasti ole kuitenkaan kyse, vaan keksitään tekosyy jotta saataisiin omista käyttövirheistä johtuvat viat sen suuren ja pahan kauppaketjun piikkiin.
Olen hämmästynyt kuinka paljon ihmiset yrittävät viilata linssiin takuuasioissa. Toisaalta, on myös hauska nähdä ihmisten reaktiot, kun melko usein puhuvat itsensä pussiin tai muuten jäävät kiinni huijausyrityksestä. Vielä tämänkin jälkeen muistavat kyllä sanoa kuinka paskaa palvelua saivat ja kauppa yrittää vain kusettaa aasiakkaita.
Mutta sit kun se oikeasti on rikki jo uutena, ja yrität saada sen korjattua tai jonkunäköisen hyvityksen, ei sekään onnistu. Miksi siinä on 2 v takuut, kun ei auta edes 1 kk vanhaan tuotteseen??!!
Minä itse asiassa otin tavakseni kysyä, miksei laitetta tultu huoltamaan / vaihtamaan heti kun se rikkoutui. Verhoilin vain kysymyksen siihen, että muka välitin asiakkaasta ja olin huolissani miten hän oli ”vaarantanut” itsensä tai pärjännyt risan laitteen kanssa niin pitkään… 99,9% aaseista meni ihan solmuun.
On kuultu myös asiakkaan suusta, että ”Kannatti kuitenkin yrittää… Heh heh”
Kauppiaat vetoavat takuuseen ja sen päättymiseen. Yritystä kusetukseen on silläkin puolella. Härskeimmät myyvät lisätakuuta vaikka ovat vastuussa tuotteestaan virhevastuun velvoittamana.
Takuu on myyjän antama ”lisäturva”. Mitään velvoitetta takuun antamiseen ei ole. Virhevastuu on lakisääteinen.
Omien virheidensä takia huutavat toopet ovat tietty aivan oma ryhmänsä, mutta ei se takuun päättyminen automaattisesti tarkoita että myyjäliike voisi vain levitellä käsiään ja todeta että ei voi mitään kun takuu on loppunut. Myyjällä on kuitenkin virhevastuu, ja jos tuote ohjeiden mukaisessa käytössä hajoaa huomattavasti ennen sen odotettua käyttöikää, voi asiakas vedota virhevastuuseen vaikka takuuta/palautusaikaa ei enää olisi.
Itse olen joutunut tästä vääntämään mm. vaatekaupassa koittaessani vaihtaa puseroa, joka meni ensimmäisessä pesussa täysin pilalle vaikka se pestiin täysin pesulapun ohjeiden mukaisesti. ”Käytetyllä tuotteella ei ole palautusoikeutta”. Ei varmasti kaupan omien palautusoikeuksien raameissa, mutta lakiin kirjatun virhevastuun nojalla viallinen tuote on korjattava/vaihdettava/otettava palautuksena vastaan.