Se ”viereinen kassa”-kyltti…

Olen töissä kioskissa, ja tiskillämme on kaksi kassaa, jotka ovat molemmat avoinna ruuhka-aikoina (viikonloput yms.). Muina aikoina palvelemme vain toisella kassalla ja toisella on A4-kokoinen kyltti, jossa lukee selkeästi: ”Viereinen kassa, kiitos”. Tuntuu ihmisillä kuitenkin olevan lukutaito hukassa, sillä usein vaikka seisoisin auki olevan kassan takana, menevät asiakkaat kyltin taakse odottamaan, että milloin heitä palvellaan.

Kerran kaksi rouvahenkilöä seisoivat juuri tämän suljetun kassan edessä suoraan kylttiä katsoen ja minä olin auki olevalla kassalla, johon sitten heidän vielä odotellessa tuli toinen asiakas. Siihen naikkonen sitten tokaisi: ”Tyhmä tyttö, me oltiin tässä ensin”. Juu, mutta minähän saatan vaikka luulla, että ette ole vielä valmiita asioimaan, kun ette edes kassalla ole, prkl. Kun rupeaa liikaa ärsyttämään tällaiset tilanteet, ei jaksa edes huomauttaa asiakkaalle hänen olevan väärällä kassalla.

Lisäksi välillä asiakas seisoo kiinniolevalla kassalla ja kun itse tervehtii häntä viereiseltä, kertoo hän vielä väärällä kassalla seisoen, mitä hän haluaisi ostaa. Kioskissa työskennellessä joutuu myös liikkumaan päivän aikana tiskin takana puolelta toiselle, ja jos sattuu olemaan esim. järjestelemässä papereita sen kiinni olevan kassan läheisyydessä, ihmiset tietenkin tulevat siihen ja kertovat asiansa siten, että en näe heidän naamaansa, sillä kyseinen kyltti peittää sekä asiakkaan kasvot minulta että minun kasvoni asiakkaalta (asiakas siis tuijottaa kylttiä ja varmasti näkee siinä lukevan tekstin). Ja ei se asiakas vieläkään tajua olevansa väärällä kassalla!

Jaa tämä tarina:

2 kommenttia

  1. Nicor sanoo:

    Ihmisten kyvyttömyys itsenäisen päättelyn osalta hämmästyttää:
    1. Myyjä istuu odottavaisen näköisenä kassalla. Numerovalo on päällä, portti on auki ja kassalla ei ole ”viereinen kassa”-kylttiä –> Ihmiset eivät tajua, että kassa on auki ellet sano sitä ääneen

    2. Myyjä saapuu kassalle: Tämä avaa portin ja ottaa ”viereinen kassa”-kyltin pois –> Ihmiset eivät tajua, että avaat kassan ellet sano siitä erikseen. Minkähän takia ottaisin tuon kyltin pois jos en olisi avaamassa kassaa?

    3. Kaupassa on kolme kassaa. Kahdella näistä on portti kiinni ja hihnalla ”viereinen kassa”-kyltti. Yhdellä kassalla on portti auki..ja hihnalla ei ole kylttiä. Myyjä tekee jotain Veikkaus-koneella. Nyt asiakas seilaa kassa-alueella ja ihmettelee kovaan ääneen, että mikä kassa on avoinna.

    4. Olet sulkemassa kassaa. Kassan numerovalo on ollut jo pitkään pois päältä ja hihnalla on ”viereinen kassa”-kyltti. Hyvin usein jostain juoksee ostoskärryineen henkilö joka vaatii, että sinun pitäisi palvella vielä hänet. Henkilö sitten sanoo, että hän siirtyi kaukaa tälle kassalle, eikä tiennyt, että kassa on menossa kiinni. Kun mainitset numerovalosta, niin tämä ilmaisee ettei hän katsele moisia.

    Nämä ihmisten vaikeudet hämmentävät, koska puhutaan kuitenkin hyvin yksinkertaisista asioista. Käytännöt ovat myös olleet hyvin pitkään lähes samat kaikissa liikkeissä.

    Mainittakoon, että jos myyjä on sulkemassa kassaansa, niin hän on usein lähdössä tauolle. Taukoajat eivät jousta joten jos myyjä ottaa ”vielä yhden” asiakkaan kassaa suljettaessa, niin se on pois taukoajasta. Samaten jos kassa on lähdössä tilityksen kautta kotiin, niin kotiin lähtö viivästyy..mikä voi tarkoittaa bussista myöhästymistä.

  2. Ella sanoo:

    ”Tyhmä tyttö” –> Aspa-hommia vuosia tehneenä en pienistä asioista provosoidu, mutta olisin todennäköisesti ojentanut kyseistä ihmistä sanomalla, että nimittely se vasta on tyhmää, erityisesti kun seisoo suljetun kassan edessä.

    Olisin myös korostanut, että palveluammatissa(kin!) olevia on kohdeltava ihmisinä, sillä niitä me(kin) olemme. (Tämä kun on joillekin ns. hienostorouville täysin vieras asia.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *