Valitse mitä vain
Näitä samanlaisia sekopäävanhempia näkee kyllä mm. kauppojen karkkihyllyilläkin, mutta kerron nyt tarinan kioskilta, jossa itse jonotin luukulle. Edessäni oli äiti lapsensa kanssa. Kioski on sellainen vanhanaikainen malli, jossa luukulta ostetaan ja myytävä tavara on kioskin sisällä. Äidin ja lapsen vuoropuhelu meni suunnilleen näin:
L: Mitä karkkia saan ostaa?
Ä: Valitse itse mitä haluat.
L: Joo, no haluan tuommosen turkkaripussin.
Ä: Et sinä siitä tykkää! Ota joku muu.
L: Öö, no otan irtokarkkeja.
Ä: Et sinä niitä ota, ne on kalliita!
L: No ostetaan sitte kaks suklaapatukka, vaikka Marseja.
Ä: Et sinä niistä tykkää! Ne on niin makeita! Otat nyt tuollaisen aakkospussin, kun et kerran osaa päättää!
L: …
– Pekka –
Ärsyttää ylipäätään lapsia nöyryyttävät ja heidän suullaan puhuvat vanhemmat. Useamman kerran nähnyt, että vanhemmat haluavat etua ja valittavat aspalle että eivät voi sitä tai tätä koska lapset eivät halua. Vieressä lapset itku kurkussa että ”ei me niin sanottu äiti sä oot ihan tyhmä!!”
Lapset ovat ihmeen sopeutuvaisia ja koska heille pienet asiat ovat tärkeitä, niin tuntuu tosi ilkeältä, kun ilman mitään omaa virhettä tms aletaan syyttämään että heidän takiaan tämä ei käy, varsinkin kun aspan tylyttämiseksi tarkoitettu tiukka sävy tuntuu lapsista heitä kohtaan suunnatulta.
Tekisi monelle vanhemmalle sanoa suorat sanat, mutta olen oppinut, ettei lapsiperheiden vihoja kannata ottaa ylleen. Heillä on enemmän motivaatiota kiusata tuntemattomia ihmisiä kuin huolehtia lapsistaan. Eräänkin kostoa joutunut sietämään jo lähes 15 vuotta…
Ollessani Saksassa jäätelönmyyjänä törmäsi todella paljon tällaisiin vanhempiin. Lapset halusivat sitruunajäätelöä ja vanhemmat yrittivät aina toppuutella, että et sinä siitä tykkää, kun on niin hapanta. Se olikin sitten yksi lasten suosikeista ja vanhemmat ihmeissään.
Törkein tapaus oli pienen korkeintaan viiden vanhan tytön isä, joka äyhki tyttärelleen todella tylysti. Isä osti ensin itselleen jäätelön ja maiskutteli sitä reteenä tytön repiessä lahkeessa ja kinutessa jäätelöä. Isä tiuskaisi tytölle, että sinulla on rahasi, osta itse! Tyttö hädin tuskin yletti kassalle, joten ojensin jäätelön tiskin ohitse ja puhuin tytölle kauniisti samalla kun mulkaisin isää pahasti.
On hyvä opettaa lapselle rahankäyttöä, mutta sen voi tehdä myös kivalla ja ystävällisellä tavalla ottaen huomioon lapsen iän. Ei nelivuotias vielä ymmärrä rahan arvoa. Jäätelön ostamisen pitäisi olla perheen yhteinen kiva juttu, eikä mikään lapsen koulutus/nöyryytystapahtuma.
Itse nelivuotiaan tytön isänä ihmettelen usein samaa käytöstä muilta vanhemmilta. Mikä saa kohtelemaan omia ja muiden lapsia niin ettei heillä olisi ihmisarvoa ollenkaan? Ihan sairasta! Sain itse pienenä osakseni samaa kohtelua ja ehkä siksi risoo tuo asia kovasti….
Mä NIIN tiedän! Itse olen töissä vaateliikkeessä ja sielläkin näkee näitä lapsiaan aliarvioivia vanhempia ihan liiankin kanssa. Ruokakaupasta nyt puhumattakaan. Itse en ikinä kohtelisi omia muksuja niin.