Vegaanit baarissa
Olen työskennellyt melkoisen kauan eri ravintola-alan tehtävissä. Tämä tapaus oli kuitenkin niin uniikki että pakko jakaa:
A: Moi! Teillä ei varmaan ole mitään vegaanioluita täällä?!?!
M: Kyllähän nämä meidän oluet kaikki sopivat vegaanille
A: Nyt kyllä valehtelet, ompas täällä paska palvelu!
M: Olut valmistetaan viljasta ja humalasta joten ei siinä mitään eläinperäistä kyllä ole…
A: Taidat olla joku ”persuja äänestävä sekasyöjä barbaari” (oikeasti asiakkaan käyttämät termit eivät kestä julkaisua)
M: Joudun nyt pyytämään teitä poistumaan ravintolasta sillä käytöksenne ei ole asiallista
A: Haista sinäkin ***** ja mene takaisin sinne nollapalkka kouluusi opettelemaan! OLUESSA ON MELKEEN AINA LIIVATETTA!!!!
En oikein tiedä mitä olutta tämä tyyppi oli kiskonut mutta liivate oluen haluaisin itsekin nähdä. Liekö sitten ituhippikurseillaan oppinut tällaista vai jäikö vitamiinit saamatta vegaaniruuasta.
Suuri osa viineistä sekä jotkut oluet kirkastetaan esimerkiksi kalaliimalla, liivatteella tai kananmunalla. Eli ei siis ole osa juomaa, mutta osana valmistusta.
Lähteenä edelliseen kommenttiin: http://www.hs.fi/ruoka/a1452488786630
Kyllä liivatetta käytetään aika yleisesti oluen kirkastamiseen. Tuskin kuitenkaan suomalaisissa oluissa, joten niissä pysytteleminen on melko varma valinta.
http://www.vegaanituotteet.net/juomat/ Jätän tän vain tähän…
http://www.hs.fi/ruoka/a1452488786630
Tökeröä käytöstä kyllä, mutta kaikki alkoholituotteet (edes oluet) eivät ole vegaanisia. Alkoholijuomien valmistuksen valmistusvaiheessa voidaan käyttää eläinperäisiä aineita, kuten liivatetta, kananmunaa, kaseiinia ja kalaliimaa ja esim. Bavaria Premium olut, Sol ja Guinness oluet ovat epävegaanisia. http://www.hs.fi/ruoka/a1452488786630 & http://www.vegaanituotteet.net/juomat/ Toki suurinosa kotimaisista oluista on vegaaneillekin sopivia. 🙂
Liivatetta käytetään kyllä joskus oluiden suodattamisessa.
Oluen kirkastukseen voidaan tosiaan käyttää gelatiinia https://en.wikipedia.org/wiki/Vegetarianism_and_beer
Asiakas käyttäytyi huonosti mutta oli tavallaan oikeassa. Tällä baarityöntekijällä on puutteita tiedoissa, mikä tosin ei ole ravintola-alalla mitenkään harvinaista. Hyvin monet oluet ja muutkin alkoholijuomat (ja myös alkoholittomat, esim. mehut) kirkastetaan liivatteella. Valmiiseen tuotteeseen ei jää liivatetta, mutta tuote ei silti ole vegaaninen, koska sen valmistuksessa on käytetty eläinperäistä ainetta. http://www.vegaanituotteet.net/juomat/alkoholijuomat/
Asiakkaan käytös on toki törkeää.
Monet oluet eivät silti ole vegaanisia, se pitäisi ravintola-alalla toimivan ammattilaisen tietää. Ainesosien perusteella esim. milkstoutit jäävät heti ulkopuolelle. Joihinkin oluihin on lisätty hunajaa, joihinkin jopa pekonia.
Oluen kirkastukseen käytetään myös apuaineita, jotka saattavat olla eläinperäisiä, esim. isinglass, joka on valmistettu kalojen uimarakoista, tai sitten se gelatiini eli liivate. Maitoperäistä kaseiinia ja kananmunaa käytetään myös joidenkin alkoholijuomien kirkastuksessa. Tarkemmin eri panimoiden käytäntöjä on kartoitettu esim. Barnivore-nimisessä verkkopalvelussa.
Ammattilaisen pitäisi tietää tämä senkin takia, että monet näistä aineista ovat allergeeneja, jotka voivat olla hengenvaarallisia allergikoille.
Itseasiassa monen oluen, viinin ja siiderin valmituksessa kirkastusprosessissa käytetään liivatetta tai kalalimaa. Vaikka kyseisiä aineita ei juomaan jää kenties lainkaan, välttelevät vegaanit eläinperäisten aineiden käyttöä tältäkin osin.
Saamasi kohtelu tietenkin oli täysin asiatonta ja aasiakas-nimike siten ihan ansaittu, mutta omissa tiedoissasi on myös hieman päivittämisen varaa. 🙂
Omaa ammattitaitoa kannattaa laajentaa sillä, että googlettaa eläinperäisistä aineista alkoholituotteiden valmistuksessa. Pienellä vaivalla selviää, että valmistuksessa käytetään liivatetta, kananmunaa sekä kalaliimaa esim. juuri oluen kirkastamiseen. Lopputuotteesseen sitä jää niin vähän, ettei sitä tarvitse mainita tuoteselosteessa, mutta asiakkaana olevalle vegaanille se tekee kuitenkin tuotteesta epävegaanisen. Seuraavan kerran kun vegaani ehkä tiskille eksyy on toivottavasti myös työntekijällä tieto omista tuottestaan ja siitä, mitkä niistä ehkä sille vegaanille käy…vai käykö mikään.
Jos se siitä ”lihan” määråstä on kiinni niin olkoon juomatta. Sairasta porukkaa.
Sellaiset lihansyöjän voimafantasiat sieltä. Jättikö vaimo vegaanimiehen takia?
Tarkoitit varmaan ”vegaanihiiren.”
Liivatetta käytetään oluen kirkastamiseen. Ei sitä kaikissa ole, mutta joissain. Liivatetta ei tarvitse mainita tuoteselosteessa, mutta esimerkiksi albumiini (kananmunasta) ja kaseiini (maidosta) täytyy kertoa.
Yleensäkin alkoholin kirkastamiseen voidaan käyttää eläinkunnan tuotteita.
Useat oluet ovat kyllä vegaanisia, mutta joukossa on kyllä ei-vegaanisia myös, sillä ne voidaan kirkastaa eläinperäisillä tuotteilla.
Monet olut- ja varsinkin viinilaadut kirkastetaan eläinperäisten ainesten avulla.
»Olut valmistetaan viljasta ja humalasta joten ei siinä mitään eläinperäistä kyllä ole…«
Sitä ei tarvitse ilmoittaa tuoteselosteessa, mutta oluessa on usein eläinperäistä, kuten kalan uimarakosta valmistettua kirkastetta (finings).
Toivottavasti seuraava kohtaaminen vegaanin kanssa menee paremmin : – )
Onkohan tuore vegaani joutunu kaverien pilan kohteeksi… Kun en keksi minkä oluen raaka-aineen voisi edes sekoittaa liivatteen kanssa.
Alkoholien kirkastusvaiheessa voidaan käyttää liivatetta tai muita eläinperäisiä aineita, mutta suurimmassa osassa oluita ei ole käytetty eläinperäisiä tuotteita missään vaiheessa tuotantoprosessia, joten ne ovat vegaanisia.
Muutama vuos sitten oli lehtijuttu kaikista E-koodeista ja muista vieraista sanoista sisällysluetteloissa, jossa kävi ilmi, että esim. Fanta muistaakseni ei ole kasvissyöjälle sopiva tuote, koska joku siinä oleva maku/happamuudensäätö/entiedäaine on siasta.
Eihän tohon tarvitse kuin yhden väärin muistavan välikäden, että saa oluet tai kaikki hiilihappojuomat assosioitua tohon.
Joissain käymistuotteissahan liivatetta käytetään tehostamaan hiivan laskeutumista, mutta ei kai oluessa?
Ei ole, sinä et vain taida tuntea alkoholijuomien valmistusprosesseja kovin hyvin. Hyvä kuitenkin kun tulit pätemään 🙂
Liivatetta voidaan käyttää kirkastusaineena, samoin albumiinia, kaseiinia ja kalaliimaa….
Ja näkyipä alla linkkaamassani epävegaanisten oluiden listassa myös hunajaa sekä pekonia sisältäviä oluita. Jotkut juomat voidaan myös värjätä hyönteisperäisellä karmiinilla (e120) ja alkohollijuomista nyt en tiedä, mutta esim. urheilu/palautusjuomiin voi olla lisätty eläinperäistä d3-vitamiiniaa.
”Alkoholijuomien valmistuksen kirkastusvaiheessa voidaan käyttää eläinperäisiä aineita, kuten liivatetta, kananmunaa, kaseiinia ja kalaliimaa. Vuonna 2012 voimaan tulleisiin pakkausmerkintäsäädöksiin on tullut pakolliseksi merkitä alkoholijuomien etiketteihin, mikäli kirkastusvaiheessa on käytetty kananmunaperäistä albumiinia tai maitoperäistä kaseiinia allergiavaaran vuoksi. Muita mahdollisia eläinperäisiä kirkastusaineita kuten liivatetta ei tarvitse mainita. Kirkastamiseen käytetty aine voi vaihdella viinissä myös vuosikertakohtaisesti”
(Lähde: http://www.vegaanituotteet.net/juomat/alkoholijuomat/)
Klikkaa kohtaa ”eläinperäiset ainesosat alkoholijuomien valmistuksessa” jos et muuten löydä pasteamaani tekstiä. Varmasti vegaanisten (vegaanisuus tarkistettu valmistajalta) alkoholijuomien listan jälkeen on lista varmistetusti epävegaanisista alkoholijuomista, joihin kuuluvat mm. Guinness, Kilkenny ja Bulmers Original.
T. Raitis, mutta asiaan perehtynyt vegaani
Tuskin. Tiesi, että juomia kirkastetaan eläintuotteilla, mutta ei muistanut mitkä turvallisia
http://www.vegaanituotteet.net/juomat/alkoholijuomat/
Tässä tarinassa oli siis kaksi aasia.
Kyllä oluiden kirkastamisessa voidaan käyttää liivatetta. Eli tässä tapauksessa asiakaspalvelija voisi mennä sinne koulun penkille opiskelemaan tuotetietoutta.
Kaikki oluet, siiderit, lonkerot ja viinit EIVÄT ole vegaanisia. Jotkut näistä kirkastetaan eläinperäisillä aineilla kuten liivatteella, kananmunan valkuaisella tai kalaperäisillä aineilla. Aasiakas oli tällä kertaa oikeassa. Vaikkakin huonokäytöksinen.
Mahtaa mennä liivate ja hiiva sekaisin…
”Suuri osa viineistä sekä jotkut oluet kirkastetaan esimerkiksi kalaliimalla, liivatteella tai kananmunalla.” (http://www.hs.fi/ruoka/a1452488786630)
Tästä kannattaa baarimikkona olla tietoinen, vaikka ymmärrän, että kaikkien vegaanisten alkoholijuomien opettelu ulkoa on järjetöntä. Ehkä tiskin alla voisi pitää listaa, josta voi tarvittaessa tarkistaa, onko tilattu juoma vegaaninen vai ei. Yksi esimerkkilista täällä: http://www.vegaanituotteet.net/juomat/alkoholijuomat.
Asiakas toki käyttäytyi täysin asiattomasti, sitä en kiellä, mutta ymmärrän myös turhautumisen, jos alan ammattilainen väittää kaikkia oluita vegaanisiksi, mitä ne eivät aina ole.
http://www.hs.fi/ruoka/a1452488786630
”Usein erilaisia eläintuotteita käytetään myös alkoholijuomien valmistusprosessissa, vaikka niitä ei valmiista tuotteesta löytyisikään. Suuri osa viineistä sekä jotkut oluet kirkastetaan esimerkiksi kalaliimalla, liivatteella tai kananmunalla. Aiemmin käytettiin myös luujauhoa, joka tehtiin teurastettujen eläinten luista.”
Moi. Melko ärsyttävä aasi ollut hän. Mutta pakko silti vähän korjata, että kyllä, hän ei ollut täysin väärässä.
Guinness on käyttänyt kalan perkuujätteistä tehtyä liivatetta iät ja ajat. Ja mm. Spitfire -olut on pullossa vegaanista, mutta hanassa ei, koska vaahtoutumisen takia, tai sen estämiseksi, siihen lisätään liivatetta. Myös hyvin useat viinien valmistajat käyttävät suodatukseen kananmunaa.
Eli, läheskään kaikki oluet ja viinit eivät ole vegaanisia.
Tieto löytyy mm. Barnivore.com -sivustolta.
Company email (September 2016):
”Isinglass has been used widely within the brewing industry as a means of filtration for decades.
http://www.hs.fi/ruoka/a1452488786630
Käytös asiatonta mutta ravintola-alan työntekijän pitäisi nämä asiat tietää.
http://www.hs.fi/ruoka/a1452488786630
”Usein erilaisia eläintuotteita käytetään myös alkoholijuomien valmistusprosessissa, vaikka niitä ei valmiista tuotteesta löytyisikään. Suuri osa viineistä sekä jotkut oluet kirkastetaan esimerkiksi kalaliimalla, liivatteella tai kananmunalla. Aiemmin käytettiin myös luujauhoa, joka tehtiin teurastettujen eläinten luista.”
Oluiden kirkastamiseen käytetään usein liivatetta.
Ei tarvitse merkitä tuoteselosteeseen, koska liivate on osa valmistusprosessia eikä raaka-aine ja lopulliseen tuotteeseen sitä voi jäädä korkeintaan hyvin pieniä määriä. Eli myyjäkin oli vähän aasi.
No kyllä käytetään oluen kirkastamiseen. Lukekaapa esimerkiksi http://www.hs.fi/ruoka/a1452488786630
Useissa alkoholijuomissa (oluet, siiderit, viinit) käytetään kirkasteena eläinperäisiä ainesosia: kalan uimarakkoa, hyönteisiä, kaseiinia, kananmunaa, you name it. Oluissa on useimmiten uimarakkoa jauheena tai nesteenä, se kirkastaa juoman värin. Vegaani ei käytä mitään eläinperäistä, joten eläimillä kirkastetut oluetkin jäävät ostamatta. Toki minuakin turhauttaisi, jos baarissa asiakaspalvelija ei tiedä mistä puhuu ja väittää, että kaikki on vegaanista, mutta ei se nyt ihan noin kova raivon aihe ole 😀 Mahtoi olla tyypillä jo muutama vegaaninen olut alla.
Esimerkiksi Guinness kirkastetaan liivatteella.
Monissa alkoholijuomissa käytetään eläinperäisiä aineita, kirkastukseen käsittääkseni. 🙂 Liivatetta ja kalajauhoa ainakin. Kyseisenlainen käytös toki on asiatonta, järkevämpää olisi kertoa asiansa asiallisesti. Mutta kannattaa jatkoa ajatellen tarkistaa myynissä olevien tuotteiden vegaanisuus. 🙂
Monet erikoisoluet (ja viinit) kirkastetaan kalan isinglassin eli kalaliima avulla. Se on kalojen uimarakosta valmistettu luonnollinen kirkastusaine. Myös liivatetta käytetään kirkastamiseen. Esim. Barnivore-palvelu kertoo suoraan, mitkä oluet ja muut alkoholijuomat ovat tai eivät ole vegaaneille sopivia. Kotimaassa Vegaanituotteet.net tekee samaa kaikille tuotteille, ei vain alkoholitavaralle.
Lopputuotteessa ei noita ole, mutta olutta ei lasketa vegaaniseksi, jos valmistusprosessissa on käytetty ko. aineita.
Asian meuhkaamisen sijaan voi googlettaa vegan beer ja vastaus tulee sekunneissa.
hei! kannattaa lukea https://en.wikipedia.org/wiki/Vegetarianism_and_beer ja tutustua valmistusprosesseihin. et ehkä toiste enää vahingossa nolaa itseäsi ammattitaidottomuudellasi! 🙂
Oluita ja viinejä kirkastetaan monesti jollakin eläinperäisellä aineella… En ymmärrä miten se tuotteesta tekee ei vegaanin, koska valmiissa tuotteessa ei kyseistä ainetta enää ole… Tosin olenkin sekasyöjäbarbaari…
Vegaaniuden idea on jotakuinkin siinä, ettei haluta hyväksikäyttää eläimiä. Jos tuotantoprosessissa on vaihe, jossa käytetään eläimestä tehtyä/saatua tuotetta, ei lopputuote ole vegaaninen. Ihan yhtälailla se kirkastusvaiheen liivatteen lähtöaineena ollut lehmä on tehotuotettu ja kuollut, oli sitä liivatetta lopullisessa tuotteessa tai ei!
Mitäs jos oluen valmistaja on töissä nahkakengät jalassa? Onko se silloin vegaanista?
Hyvä kysymys. Itse ajattelen sen niin, etten voi tehdä moraalisia valintoja toisten henkilöiden puolesta, joten voin esim tukea sekasyöjän taloutta ostamalla häneltä tuotteita, mutta en halua ostaa tuotteita, joiden valmistusprosessissa on suoraan käytetty eläintä – eli se eläin tai sen osa käytetään minun eikä jonkun toisen hyväksi. Tämä siis oma toimintamallini.
Olisko ymmärtänyt väärin, käsittääkseni joissain alkoholijuomissa (muistelisin että esim. viineissä) käytetään eläinperäisiä ainesosia juomantekoprosessissa (esim. kirkastamiseen). Eli juomassa itsessään ei pitäisi olla eläinperäisiä osasia, mutta ei silti täytä (kireimmän) vegaanisen juoman määritelmää.
Itse asiassa oluiden sekä myös esim. siidereiden ja viinin kirkastamisessa käytetään joskus eläinperäisiä aineita. Siinä mielessä siis ihan oikea kysymys.
Alkoholijuomien kirkastamisessa saatetaan käyttää eläinperäisiä aineita, esim. juuri liivatetta.
http://www.vegaanituotteet.net/juomat/alkoholijuomat/
Asiakkaan käytös on ollut todella epäasiatonta. Siitä huolimatta on todellakin niin, että alkoholin valmistuksessa käytetään usein kirkastusaineena eläinperäisiä ainesosia. Lisää voit lukea täältä (sekä listan niistä vegaanioluista ; ) ). Jos ei tuota sivua usko, niin Google laulamaan. http://www.vegaanituotteet.net/juomat/
Oluessa voi olla eläinperäistä E-koodia, kuten käytetty kirvoja värin saamiseksi tai jotain kuoriaista. Käsittääkseni näitä käytetään kuitenkin harvoin, eli lähinnä erikoisemmista oluista voi moisia löytyä.
Liivate ei ole oluen raaka-aine, mutta sitä voidaan ilmeisesti käyttää oluen kirkastukseen. En ymmärrä tekniikasta sen enempää. Alkon sivuilla puhutaan viinin kirkastamisesta, Vegaanituotteiden sivulla oluesta ja olen joskus muuallakin kuullut oluen kirkastamisesta eläinperäisillä aineilla. Että kyllä asiakkaalla pieni pointti oli. Tökeröä käytöstä asiakkaalta silti! http://www.alko.fi/tuotteet/pieni-juomaopas/tietoa-tuotteista/erityisruokavaliot/vegaanit/ http://www.vegaanituotteet.net/juomat/
Voi reppana-aasia…
Oluista en tiedä, mutta viineissä on hyvin yleistä käyttää kirkastusvaiheessa esim. kalaliimaa, kananmunaa ja liivatetta, joten siinä suhteessa kannattaisi noin ravintolassa työskentelevänkin hieman opiskella.
En tiedä, jonottaako viestini vielä vai katosiko se bittiavaruuteen. Yritin eilen sanoa,e ttä oluen ja erityisesti viinin kirkastukseen voidaan käyttää mm. liivatetta tai muita eläinperäisiä aineita. Eli ei ollut aasi tässäasiassa ihan pihalla. Mutta huonoa käytöstä silti aasilta! http://www.vegaanituotteet.net/juomat/ http://www.alko.fi/tuotteet/pieni-juomaopas/tietoa-tuotteista/erityisruokavaliot/vegaanit/
Aasin käytös huonoa, mutta asiakaspalvelijan tiedot puutteellisia. Oluita ja myös viinejä kirkastetaan albumiinillä, kalaliimalla, kaseiinilla ja gelatiinilla, jotka ovat eläinpohjaisia kaikki. karbiinia ja luuhiiltä käytetään myös alkoholijuomien valmistukseen. Nämä myös eläinperäisiä. Ja ei, en ole vegaani itse.
Kyllä tässä nyt on ollut asiakaspalvelija ihan itse aasi, jos asiakkaan riehumista ei lasketa 😀
Eli KYLLÄ, alkoholijuomien ja myös OLUEN kirkastusvaiheessa VOIDAAN käyttää liivatetta, eikä sitä tarvitse merkitä pullon kylkeen: varman tiedon saa vain tiedustelemalla valmistajalta.
Muita epävegaanisia aineksia alkoholijuomissa tai ihan muissakin limuissa/juomissa voivat olla hunaja, punainen väriaine karmiini (e120) tai esimerkiksi d3-vitamiini joissain urheilujuomissa tms.
Onneksi on olemassa Vegaanituotteet.net eikä yksittäisten ihmisten ei tarvitse erikseen kysellä jokaisen tuotteen valmistajilta samoja kysymyksiä!
”Alkoholijuomien valmistuksen kirkastusvaiheessa voidaan käyttää eläinperäisiä aineita, kuten liivatetta, kananmunaa, kaseiinia ja kalaliimaa. Vuonna 2012 voimaan tulleisiin pakkausmerkintäsäädöksiin on tullut pakolliseksi merkitä alkoholijuomien etiketteihin, mikäli kirkastusvaiheessa on käytetty kananmunaperäistä albumiinia tai maitoperäistä kaseiinia allergiavaaran vuoksi. Muita mahdollisia eläinperäisiä kirkastusaineita kuten liivatetta ei tarvitse mainita. Kirkastamiseen käytetty aine voi vaihdella viinissä myös vuosikertakohtaisesti. Lisätietoa Alkon nettisivulta ja esitteestä (PDF).”
Lähde: http://www.vegaanituotteet.net/juomat/alkoholijuomat/
(Klikkaa kohtaa eläinperäiset aineet alkoholijuomissa, jos et muuten löydä)
Samaisesta linkistä löydät tulevaisuuden varalle listan varmasti vegaanisista alkoholijuomista, jotta osaisit palvella asiantuntevammin vegaaniasiakkaita seuraavalla kerralla 😉
Lopussa myös lista varmasti EPÄvegaanisista alkoholijuomista, haaraanpa tähän nyt sittenlistan oluista laiskoja varten:
”Bavaria Premium olut (lähde: Barnivore)
Fuller’s Organic Honey Dew olut (lähde: sisältää hunajaa)
Guinness oluet, myös Kilkenny (muuttumassa jossain vaiheessa vegaaniseksi)
Panimo Hiisi Kyyttö milk stout olut (lähde: sisältää maitoa)
Panimo Hiisi Hippa maitokahvi-stout (lähde: sisältää laktoosia)
Murphy’s Irish Stout olut (lähde: Barnivore)
Newcastle Brown Ale olut (lähde: Barnivore)
Prykmestar Pekoniolut (lähde: sisältää pekonia)
Young’s oluet (lähde: Barnivore)
Että kukahan tässä nyt oli tietämätön? 😀
On se vegaanien elämä vaikeaa ja monimutkaista, kun pitää tällänen haloo nostaa tästäkin asiasta.
On se sun elämä vaikeeta jos tuo täyttää haloon kriteerit.
Mutkun oikeesti ketään ei kiinnosta. Jos mä olisin tarjoilija, jokaisen niuhottavan vegaanin tuopissa olisi loraus mun ikiomaa eläinperäistä tuotetta.
Kyllä se nyt vaan olisi parempi, etteivät vegaanit koskisi ollenkaan alkoholia sisältäviin tuotteisiin.
Vegaanit voisivat upgradettaa ruokavalionsa seuraavaan ”en syö enkä juo mitään vaan kuolen pois enkä sitten ole enää normaaleiden ihmisten harmina” – ruokavalioon.
Melco Mulgvist,
ymmärränkö oikein ,että sinun mielestä ihminen, joka haluaa syödä terveellisemmin ja pienillä tavoilla haluaa keventää maapallon ekosysteemiin kohdistuvaa rasitusta, pitäisi kuolla pois?