Aasin tunnustus

Huono käytös, räyhääminen ja törkeyksien latominen ei ole koskaan puolusteltavissa. Mutta jos aasilla tarkoitetaan täällä sellaista, joka ei osaa tehdä jotain oikein, haluaisin tuoda esille aasin näkökulman eräässä tapauksessa.

Soitin pankin asiakaspalveluun. Minulle vastasi automaatti, joka ensin kysyi mitä asiani koskee. Sanoin asiani yhdellä tavalla ja automaatti hyväksyi sen. Sitten automaatti halusi minulta tunnistenumeron. Häkellyin ja ihmettelin, mikä numero se oikein on, kunnes arvelin, että se tarkoittaa sitä numerosarjaa, jota käytän kirjautuessani verkkopankkiin. Automaatilla on luonnollisesti kiire, eikä se olisi odottanut, kun olisin alkanyt näpytellä numeroita. Sitten automaatti käski painamaan ruutua. Painoin puhelimeni ruutua ja ihmettelin kuinka absurdi komento, kun vanhan puhelimeni ruutua painamalla ei tapahdu yhtään mitään.

Jouduin jonoon ja sain odottaa ehkä noin 15 minuuttia, kunnes minut yhdistettiin aspalle. Selitin asiani ja sitten palattiin lähtötilanteeseen. Hän kysyin olinko tehnyt puhelintunnistuksen. En ollut ja selitin, ettei ruutuni painaminen johda mihinkään. Hän sanoi, että kyllä se johtaa. Selitin uudelleen, että minun puhelimessani ei ole kosketusnäyttöä, eikä mitään tapahdu vaikka kuinka painaisin ruutua. Sanoin vielä, että toistaiseksi on vielä olemassa tällaisiakin ihmisiä, joilla ei ole kosketusnäyttöjä eikä muita moderneja puhelimia. Tuli hetken hiljaista, sitten puhelimeni alkoi tuutata varattua. Puheluni oli katkennut tai katkaistu. Ärsyynnyin sen verran, että kirjoitin pankin palautesivulle, miten puheluni aspan kanssa ei ollut edistynyt.

Iltapäivällä sain pankin asiakaspalvelusta soiton. Vasta kolmannen henkilön (jos se automaattikin lasketaan henkilöksi) kanssa puhuessani sain kuulla, että heillä ruudun painaminen tarkoittaa puhelimen ruutunäppäimen painamista, eikä puhelimeni ruudun painamista. Lisäksi tämä 3. aspa kertoi, miten voin tehdä haluamani asian itse verkkopankissa. Joten lopulta itse asia selvisi.

Olenko siis aasi, kun en ymmärtänyt minulle sanottuja termejä? Vai oliko aspapuoli aasi, kun ei ole tullut miettineeksi loppuun asti, onko heidän käyttämänsä termistö kaikille muillekin yhtä itsestään selvää kuin heille itselleen? Käytän puhelintani vain soittamiseen, tekstiviesteihin ja valokuvaukseen. Sen takia en ole koskaan joutunut painamaan kyseistä ruutunäppäintä niinä 12 vuotena, jolloin olen omistanut kännykän. Tämän kirjoitti 55-vuotias työelämässä oleva mies, ei siis ihan vielä edes eläkeläinen.

31 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *