Ohjeet kassalla käymiseen

1) Kassan avaamisesta: Siirrän kassaportin pois edestä, laitan kassan yläpuolella olevan valon päälle kassan avaamisen merkiksi ja kuulutan, että ”Täällä on vapaa kassa!”. Nuo itsestäänselvät vihjeet ei siis millään voi tarkoittaa sitä, että kassa olisi vapaa palvelemaan…! Kysythän vielä varmuuden vuoksi, että ”Onhan tämä kassa auki?”. Ei se ole minulta pois, jos haluat pönöttää vapaa-aikana pitkässä jonossa turhaan. Minulla juoksee liksa työaikana, olit kassalla asiakkaana tai et.

2) Asiakas, olisi kovin mukavaa jos tervehtisit kassamyyjää, kun sinua tervehditään sen sijaan, että saan vastaukseksi epämääräistä muminaa tai katseita kattoon ja sen kaikista perinteisemmän, ”yks muovipussi”.

3) Kun laitat ostoksiasi hihnalle, käännä ne valmiiksi kassamyyjälle niin, että viivakoodit on helppo lukea. Tämä nopeuttaa huomattavasti kassan toimista sinun ja muiden hyväksi. Nosta myös painavimmat tuotteet kassahihnalle ensin, jotta ei tarvitse sitten itkeä kuinka salaattisi ei ole enää täydellisen ehjä kymmenen painavan ostoksen jälkeen. Voit myös aina siirtää ostoksesi liukuhihnalta pois ja sivuun, jos pelkäät ostoksiesi saavan osumaa eikä oma järjestyksesi ole sinua miellyttänyt.

4) Jos ja kun haluat pienen muovipussin ostoksillesi, voi sitä pyytää nätisti eikä kassamyyjää käskyttämällä. Kiitoksenkaan sanominen ei olisi pahitteeksi. Saat hakea itse pussisi ja avata sen, jos käytöstavat ovat hukassa.

5) Kun ostat ostoksillesi muovipussin, älä lado sitä viimeiseksi ostostesi perään tai niiden alle ja sen jälkeen vaadi toisessa päässä kassamyjää käskyttäen muovipussin antamista sinulle saman tien. Turha olla v-mäinen kassamyyjälle, jos hänen kätensä eivät äkkiä kasvakaan kaksimetriseksi/ onnistu leijuttamaan ostoksiasi ilmassa sen aikaa, että saat muovipussisi niiden perästä/ alta. Muovipussin maksamatta jättäminen on varastamista, joten turha yrittää piilottaa sitä taskuun, jalkojen väliin tai minnekään muualle. Kyllä meillä kassoillakin on silmät päässä! ”Oi, niin se muovipussi unohtui!”-lausahdus ei toimi myöskään, maksat muovipussista, jos sellaisen haluat. Ota oma muovipussisi/ kangaskassisi mukaan, kun käyt ostoksilla, jos 20 senttiä on iso raha maksaa muovipussista muiden ostosten kanssa.

6) Kun olet saanut korin tai kärryn pois käsistäsi, ota lompakko esille ja etukorttisi sekä maksukorttisi/ rahasi valmiiksi, jotta niitä ei tarvitse alkaa siinä vaiheessä kaivelemaan laukun pohjalta, kun olisi maksun aika. Etukortin voi vinkuttaa tai näyttää maksukortin lukijalle jo siinä vaiheessa, kun kassamyyjä skannaa ostoksiasi skannerin lävitse. Etukortti ottaa automaattisesti tuotteistasi alennukset, jos niitä on ja bonuspisteet ostoksiesi yhteissummasta. Ei tarvitse sinun siis typeränä seisoa bonuskorttisi kanssa valmiina maksupäätteen edessä, kun voisit olla pakkaamassa ostoksiasi.

7) ”Tää on varmaankin sitten ilmainen.”- lausahdus on yhtä laimea kuin surkeimmat iskulauseetkin. Jos ja kun viivakoodi ei kaikissa tuotteissa toimi tai skanneri ei niitä kykene syystä tai toisesta lukemaan, ei se tarkoita, että tuote olisi millään tavalla ilmainen mahdollisen viallisen viivakoodin vuoksi. Viivakoodit on joissakin tuotteissa laitettu todella pienellä/ painettu vinoon ja skannerin on niitä sen vuoksi vaikea lukea. Joskus etiketit myös keräävät kosteutta matkalla tuottajalta kauppaan esimerkiksi sateen tai pakettiauton kylmänä pidon vuoksi ja siksi etiketti voi olla vioittunut. Nämä asiat eivät ole kaupasta tai kassamyyjästä riippuvaisia vaan tuotteen tuottajasta, toimittajasta ja olosuhteista.

8) Kuinka vaikeaa voikin olla ostosten pakkaaminen! Jos sinulla ei ole bonuskorttia tai olet sen jo maksupäätteen läpi vinkkuttanut, mene ihmeessä pakkaamaan ostoksiasi sen sijaan, että pönötät urpona maksupäätteen luona. Käytössä on yleensä kerrallaan vain kaksi laaria eli siihen mahtuu vain kahden asiakkaan ostokset. En voi sinulle lisätilaksi tai kolmanneksi laariksi muuttua, vaikka haluaisinkin. Liukuhihnan pysäyttämistä on joissakin tapauksissa myös turha pyytää. Kassajonon kun pitää liikkua koko ajan, muutenhan olen hidas kassa, vaikka hitaus on teistä asiakkaista kiinni! Kassamyyjää on siis turha syyttää hitaudesta. En voi myöskään lähteä kahvitauolle sillä välin, kun et ole viitsinyt mennä pakkaamaan ostoksiasi ja odotan laarien vapautumista seuraaville asiakkaille. Lopulta kassamyyjälle on aivan sama, kuinka kauan pakkaat ostoksiasi, koska liksa juoksee koko ajan. Hermostutat vain muut asiakkaat, et minua.

9) En ymmärrä, kuinka vaikeaa voi olla löytää oikea bonuskortti oikeassa kaupassa ja siten vielä kysyt asiaa kassamyyjältä! Astut sisään K-Citymarkettiin, K-Supermarkettiin tai K-Markettiin ja ostoksille mahdollisesti plussa- tarjousten perässä. Sekään ei anna sinulle minkäänlaista vihjettä, että ostat niitä plussa-tarjoustuotteita, mikä lukee tarjouskyltissä sekä kuvin että sanoin; kävelet lattiaan liimatun plussapallon päältä useammassa kohtaa kaupan sisällä; kassalla välikapuloissa lukee ”Muistathan plussan!” tai plussapallot on niihin kuvin merkkitty; kirjoitusalusta kassalla huutaa plussapalloja ja niiden keltaista väriä sekä maksupäätteessä kukee ”Lue plussakortti”.

10) Kassamyyjä ei tee sillä tiedolla mitään, maksatko pankilla vai luotolla. Se sinun pitää ihan itse päättää ja painaa haluamaasi nappia puolen valitsemiseksi. Me emme sitä tietoa myöskään mistään näe. Jos ja kun pin-koodi menee väärin, on se keltainen nappi sitä varten, että voit korjata pin-koodiasi. Jos olet vihreää nappia pin-koodin hyväksymiseksi jo ehtinyt painaa, pyytää kone automaattisesti uudelleen oikeaa pin-koodia. Älä siis vedä korttia ulos koneesta ja työnnä sitä saman tien takaisin. Maksupääte katkaisee tällöin automaattisesti pankkiyhteyden turvallisuussyistä ja kassamyyjä joutuu sen uudelleen manuaalisesti avaamaan. Kassapääte herjaa samalla myös sinulle, että korttia ei voitu lukea, päätevirhe ym, koska laitoit kortin liian aikaisin takaisin maksupäätteeseen. Maksupääte neuvoo sinua, mitä pitää tehdä missäkin vaiheessa, jos vain malttaisit odottaa, lukea ja seurata ohjeita. Myöskään se, että sirusi ei toimi tai tililläsi ei ole katetta, ei ole kassamyyjän vika. Kortin siru voi olla yksinkertaisesti liian kulunut, kun olet säilyttänyt sitä muiden korttien kanssa samassa nipussa lompakossasi eli siis väärin. Opettele myös käymään kurkistamassa pankkitiliäsi aina silloin tällöin joko automaatilla, pankissa tai nettipankissa, niin olet tietoinen, paljonko sinulla rahaa ja kuinka paljon sitä voit siis ostoksiisi käyttää. Kassamyyjälle on myös turhaa valittaa, että meidän koneet ei toimi. Miksi ne muiden asiakkaiden kohdalla sitten toimii, mutta ei sinun?

11) Kun olet saanut maksun tehtyä ja ostoksesi pakattua etkä halua kuittia, voi kassamyyjälle sanoa esimerkiksi ”Ei kiitos.” tai ”En tarvitse.” sen sijaan, että otat sen ja viskot kuitin laarin loppupäähän roskaksi, vaikka jokaisessa kassapäädyssä on kymmenen senttiä päädystä roskakori kuitteja ja muita roskia varten. Onhan se ylivoimaista avata käsi roskakorin yläpuolella ja tiputtaa kuitti roskakoriin. Viehän se voimiasi. Ihmettelen vain, miten ihmeessä tämän jälkeen jaksat kantaa ostoskassisi?

Tämän päälle pitäisi muistaa yli 20 000 tuotteen hinnat ulkoa, jotka vaihtelevat pari kolme kertaa viikossa;vanhat ja uudet plussatarjoukset; kaupan omat tarjoukset sekä kuunnella kaikenmaailman huudot ja v*****lut päin naamaa. Sitten asiakkaana ihmettelet, miksi joitakin kassoja ei hymyilytä koko ajan. Tule itse kassan taakse kuuntelemaan teitä aaseja viisi päivää viikossa. Voi sinullakin olla hymy vähissä sen jälkeen.

Niille kommentoijille, jotka aikovat kirjoittaa, että ”Vaihda alaa.” Se kun ei ole aina niin yksinkertaista tässä taloustilanteessa. Työpaikat ovat tiukassa eikä sitä alaa ihan tosta noin vain vaihdeta.

Jaa tämä tarina:

66 kommenttia

 1. Mimi sanoo:

  Siis montako kertaa tää sama juttu pitää tänne kirjottaa?

 2. kumassi sanoo:

  Olen ilmeisesti niin merkityksettömän näköinen tyyppi, että kassatkin jäävät mieluummin juttelemaan edellisen asiakkaan kanssa vuorollani ja puolestaan ynähtävät jotain epäselvää kun katseemme kohtaavat sekunniksi. Olen oppinut jättämään tuon huomiotta, työtäänhän he vain tekevät ja haluavat tehdä sen niin että heille jää iloinen mieli. ’Sarjamurhaajamaisen’ rauhallinen ilme kasvoillani voi olla kofeiinin kiristämiin kasvoihin tottuneille jopa pelottava.

  Kangaskassi on kyllä tosi järkevä hankinta. Kuljetan yhtä mukanani taskussa, eikä tarvitse kuin isojen esineiden kanssa nöyrtyä ottamaan muovikassi. Parin muovikassin hinnalla saa kuitenkin pötkön roskapusseja halpaputiikista, joten niitä muovikasseja ei tarvitse edes roskapusseiksi.

  Itselläni on yleensä niin vähän ostoksia, etten ehdi pakkaamaan niitä ennen kuin pyydetään jo maksua, mutta asialle on toinenkin syy. Nimittäin moni asiakkaista on itseoppinut blokkaaja yhdistettynä hitaaseen pakkaamistahtiin, jolloin itse joudun aina odottelemaan tai mutkittelemaan hankalasti sille kaukaisemmalle laarille, minne ostokseni tuntuvat aina päätyvän. Ja toki osalla kerroista kassa juttelee edessäolijan kanssa niin että tämä jähmettyy aloilleen, koska puhuminen ja pakkaaminen ovat näemmä erikseen suoritettavia operaatioita, jopa multitasking-kyvyillä kehuville naisille.

 3. KaupassaOllutTöissä sanoo:

  TL;DR. En tiedä kauanko olet ollut alalla, mutta pikku vinkkinä: neuvominen ei hyödytä, ei naamatusten eikä anonyyminä netissä. Lisäksi tämänkaltaiset listat ovat tuossa oikealla puolella luetuimpien joukossa muutenkin ja kaikki niistä kuulostavat samalta.

  Ymmärrän kyllä tuskasi ja pikku vinkkinä: jos aktiivinen asiakaspalvelu ei ole se juttu, kannattaa kokeilla siivousalaa. Ei tarvitse toistella samoja fraaseja päivästä toiseen ja saat itse päättää miten ja missä järjestyksessä teet työsi. Tai jos fyysinen työ ei kiinnosta, kannattaa lähteä takaisin koulun penkille, ota selvää esim. opintovapaasta.
  Mitä sitten ikinä valitsetkaan, niin kannattaa vaihtaa ajoissa, koska se vaan ei ole reilua itseäsi tai niitä normaaleja mukavia asiakkaita kohtaan että kaupan kassalla on kiukkuinen työntekijä.

 4. 3vuotta kaupas töis sanoo:

  niin totta 😀 ja kuten sanoit ei se alan tai työn vaihto ole niin yksinkertaista, ei sitä nuon vaan pysty vaihtamaan tällaisena aikana.. tsemppiä meille molemmille 🙂

 5. Kassa-Esa sanoo:

  >Kun laitat ostoksiasi hihnalle, käännä ne valmiiksi kassamyyjälle niin, että viivakoodit on helppo lukea. Tämä nopeuttaa huomattavasti kassan toimista sinun ja muiden hyväksi.

  Tästä olen eri mieltä. Yleensä se asiakkaan kääntely on erittäin hidasta, kun joka tuotteesta pitää etsiä viivakoodi ja laittaa sitten oikein päin. Jos joka tuotteen kääntämiseen menee 2–3 sekuntia niin jo parinkymmenen tuotteen kanssa on mennyt lähemmäs minuutti hukkaan. Itse kassamyyjänä etsin viivakoodit paljon mieluummin itse, kun tiedän niiden paikat, kuin odottelen kääntelijän pyörittelyä.

 6. KivaaKassalla sanoo:

  Olen samaa mieltä edellisen kommentoijan kanssa. Varmasti törmäät ärsyttäviin asiakkaisiin joka päivä, mutta suurin osa heistä ei ärsytä sinua tahallaan. Et sinä voi edellyttää asiakkaalta, että oma työpäiväsi sujuisi optimaalisen tehokkaasti ja sujuvasti. Ei kukaan asiakaspalvelija voi. Ja vaatimus siitä, että asiakas kääntäisi ean-koodit valmiiksi lukulaitteeseen päin, on hävytön. Jos asiakkaat täyttäisivät kaikki vaatimuksesi, työsi olisi turha.

  Olen itse aikoinani työskennellyt kassalla kuutisen vuotta ja törmännyt sekä kivoihin että ikäviin asiakkaisiin. Opin kuitenkin sen, että yritin itse olla positiivinen ja iloinen aina. Se teki omista työpäivistäni helpompia ja väitän, että ystävällisyyteni tarttui asiakkaisiinkin. Ainakin usein kohdalle sattuvat muuttuivat pian nyrpeistä murjottajista rennoiksi moikkaajiksi, joita olikin yhtäkkiä ilo palvella.

 7. aasiakas sanoo:

  Kylläpäs kassamyyjällä ilmeisesti vanne puristaa päätä. Oikeasti, jos tälläiset pienet asiat ahdistavat niin että niistä pitää avautua niin voi luoja sentään

  Se hirmukallis pussi muuten unohtuu ihan vahingossa silloin tällöin, oikeasti. Itseänihän ei kiinnosta paskan vertaa joudunko siitä maksamaan 20 senttiä vai en jos se unohtuu. Onneksi lähikaupassa ei myöskään olla niin natseja tuon suhteen. Maksan kyllä mieluiten ja vaikkapa hymyillen sen 20 senttiä kortilla jos se on jollekin kynnyskysymys. Käteistä kun harvoin on nykyään Tosin enemmän vitutustahan tuo aiheuttaa 🙂

  Oikeastaan edes jaksa enempää kommentoida noita kohtia. Vanne on selkeästi kireällä, vaihda alaa jos ei miellytä. Kaupan kassalla nyt muutenkaan kovin kummoiset vaihtoehdot etenemiselle ole

 8. ostaja sanoo:

  Eihän tuosta muuta puuttunut kun että kassalle mennessä muista lakki kourassa nöyränä kysyä suostuisiko kassa palveleen ja lähtiessä kovasti kiitellä että sai maksaa ostoksensa.

 9. Homma ja miten se tehdään sanoo:

  Ei muuten ole helppo homma pitää pankkikorttia ja bonuskorttia valmiina kourassa ja samaan aikaan pakata ostoksiaan. Hieman armoa meille aasiakkaille 🙂

 10. teppo42 sanoo:

  Muuten ihan asiallista vinkumista, mutta toi viivakoodihomma oli kyllä totaalisen älytön ajatus. Ei normaali pösilö aasiakas tiedä missä ne viivakoodit on, ja jos se lähtee niitä etsimään niin siinä menee aikaa k-a-u-a-n. Se nähtiin jo aikoinaan kun pullonpalautusvehkeisiin tuli ne tarrat jossa kehotettiin laittamaan viivakoodi ylöspäin; mummot ja papat kääntelee sekuntikaupalla niitä tölkkejä löytääkseen sen koodin. Ei todellakaan nopeuta sitä palautusta.

  • pössö sanoo:

   Nyt kyllä Teppo vitsin murjasit. Eiköhän suurin osa ihmisistä, jopa aasiakkaista tiedä millainen on viivakoodi.

   • teppo42 sanoo:

    Mitähän itket? Kyse oli siitä että se viivakoodi pitäisi asetella oikein päin, eli aasiakkaan pitäisi siis pyöritellä pakettia niin kauan että sen viivakoodin löytää. Ei todellakaan hyvä idea, samasta syystä kuin se ei ollut hyvä idea noissa pullonpalautusautomaateissakaan. Etkö osaa lukea?

    • MrT sanoo:

     Aivan oikein. On parempi että se kokeneempi myyjä niitä tuotteita pyörittelee, kuin se tietämätön asiakas. Tietysti jos on jonoa, niin on aikaa asetella niitä ostoksiakin. 24-packin kaljaa osaan laittaa hihnalle viivakoodi lukijaan päin.. sitä on kassankin vähän ikävä pyöritellä.

  • Noisori sanoo:

   Jotkut asiakkaat kyllä asettelevat tuotteita tietyin päin hihnalle, mutta jostain tuntemattomasta syystä he kääntävät viivakoodin kohti myyjää vaikka he tietävät, että se skanneri on siinä myyjän edessä..ja myyjä joutuu kääntämään tuotteita 180 astetta joka kerta.

   • Kirjottaja on vissiin joku bensalenkkariamis sanoo:

    Ei välttämättä tiedä, ei siitä montaa vuotta oel kun itsekin vasta huomasin että missä se skanneri on. Sitäpaitsi meidän kaupassa ei ole sellaista, meillä kun ei ole liukuhihnaa. Kaikki piippaillaan ihan vaan käsin sillä lukijalla 🙂

   • kake sanoo:

    Oot niin oikeessa! Jotkut asiakkaat asettelevat ostoksiaan ja ne nimeomaan asetellut ovat myyjään päin eli just väärään suuntaan.

 11. Noisori sanoo:

  Tuo ”muovipussi”-vastaus kassanhoitajan tervehdykseen jaksaa kyllä ihmetyttää. Me myyjät tiedämme kyllä miltä muovipussi näyttää. Riittää, että näytätte, että teillä on muovipussi. Käyttäkää tuo ”muovipussi”-lausahdukseen menevä vaiva tervehtimiseen.

 12. käpälä sanoo:

  ”Etukortin voi vinkuttaa tai näyttää maksukortin lukijalle jo siinä vaiheessa, kun kassamyyjä skannaa ostoksiasi skannerin lävitse. Etukortti ottaa automaattisesti tuotteistasi alennukset, jos niitä on ja bonuspisteet ostoksiesi yhteissummasta. Ei tarvitse sinun siis typeränä seisoa bonuskorttisi kanssa valmiina maksupäätteen edessä, kun voisit olla pakkaamassa ostoksiasi.”
  Tämä johtunee siitä, ettei tätä faktaa kerrota asiakkaille missään. 10 vuotta ollu etukortti käytössä, eikä yksikään kassahenkilö ole asiaa maininnut. Ohjeissakin lukee vain, että etukortti on vedettävä lukijan läpi ennen maksukorttia etujen rekisteröimiseksi.

 13. myyjävaan sanoo:

  Toi maksukorttikoneen kanssa pelaaminen on niin tuttua, kaupassa kuin kaupassa. Siellä jossa olen itse töissä niin tuntuu että aina saa neuvoa ja 90% asiakkaista ei kuuntele ohjeita eikä konetta vaan painelee mitä sattuu ja sitten huudetaan kun ei toimi… menee tuplasti enemmän aikaa kun aasiakkaat itse säätävät jotain ilman kuuntelematta mitään ja sitten kun eivät itse saa tolkkua niin vihdoin alkavat ohjeet mennä perille vasta sitten..

  Myöskin tuo että pitäisi muistaa 100 000 tuotteen hinnat ulkoa ja mitä tuoteselosteessa lukee on tuttua. Olen saanut kuulla muutaman kerran lauseen ”mut sähän oot täällä töissä!”… niin hyvä aasiakas, muistaisitko itse edes 100:n tuotteen hinnat ulkoa ja mitä ne sisältävät. Osaan kyllä vähän kaikesta kaikkea ja jos tulet kysymään suosituksia niin osaan neuvoa mutta älä odota että muistan tuotteen hinnan ja tuoteselosteen ulkoa jota olen myynyt viimeksi ehkä puoli vuotta sitten.

  Ja lopuksi täytyy ottaa kantaa vielä tuohon tervehtimiseen. Työskentelen kansainvälisellä alueella jossa käy paljon ulkomaisia, oletuksena tervehdin ensin suomeksi mutta jos en saa vastausta niin vaihdan englanniksi olettaen että vastapuoli ei ymmärrä suomea. Saan päivittäin näitä tuppisuita asiakkaiksi jotka sitten siinä vaiheessa kun aloitan englannin niin huutavat täysiä ”puhun mä kyllä suomea”…. ahaa noniin urpo, sait viimein sen suusi auki. Minulla ei ole kristallipalloa enkä aina naamasta näe onko ulkomaalainen vai ei…

 14. Blaah sanoo:

  taas yksi tylsä lista….

 15. Lps sanoo:

  Tietyt usein toistuvat tavat ja kommentit luonnollisesti alkavat maistumaan puulta – tämän moni aspa-ammatissa työskentelevä varmastikin myöntää.

  Mutta hitto vie, siellä töissä ollaan ihan tasan tarkkaan niitä asiakkaita varten. Ne ei ole välttämätön paha, vaan ne on se liikevaihdon plusmerkkinen tekijä. Asiakaspalveluduunia tekevällä on päivittäin kymmeniä tai satoja asiakaskontakteja, mutta palvelemallesi asiakkaalle tuo kohtaaminen on mahdollisesti ainoa kyseisellä ostoskerralla yrityksen edustajan kanssa.
  Kunnon palvelulla varmistetaan asiakassuhteen pysyvyys jatkossakin. Vastaavasti yksi huono asiakaskohtaaminen ei muuta aspaihmisen päivää mihinkään, mutta se saattaa maksaa yhden asiakkuuden, monesti useammankin.

  En ole loukkaantunut aasi, olen koko täysi-ikäisen työurani asiakaspalvelualalla työskennellyt henkilö. Välillä vituttaa, mutta sitä ei saa näyttää asiakkaalle. Jos ihmisten tavallinen käyttäytyminen ärsyttää näin paljon, suosittelen lämpimästi hankkimaan lisäkoulutusta ja ennen kaikkea lisää kokemusta asiakaspalveluduunista. Ihmiset on idiootteja ajoittain, mutta sitä pitää vaan oppia ymmärtämään. Tsemppiä!

 16. Vastarannan kiiski sanoo:

  Vuorovaikutustilanteet asiakaspalvelutyössä harmittavat…Johtopäätösten aika?

 17. Pömppö sanoo:

  no olipa taas tarina, taas näitä kassakitisijöitä, olisko asennevammapäivä ollu ku tämän kirjotti

 18. Miss Piggy sanoo:

  Voi v*u mitä nillitystä! Toivottavasti en ikinä osu kassallesi!

 19. ostelija sanoo:

  ”10) Kassamyyjä ei tee sillä tiedolla mitään, maksatko pankilla vai luotolla. Se sinun pitää ihan itse päättää ja painaa haluamaasi nappia puolen valitsemiseksi”.

  Tämä kovin häiritsevä lausahdus voi tulla niinsanotusti selkäytimestä, sillä ei ole kovinkaan pitkä aika siitä, kun kortti annettiin myyjälle ja sanottiin että pankilla vai luotolla – ja ellei sanottu, myyjä kysyi sitä.

  ”Opettele myös käymään kurkistamassa pankkitiliäsi aina silloin tällöin joko automaatilla, pankissa tai nettipankissa, niin olet tietoinen, paljonko sinulla rahaa ja kuinka paljon sitä voit siis ostoksiisi käyttää. Kassamyyjälle on myös turhaa valittaa, että meidän koneet ei toimi. Miksi ne muiden asiakkaiden kohdalla sitten toimii, mutta ei sinun?”

  Niin, hyvä kysymys. Ostin kesäloman aikana jätskiä kioskilta ja myyjä ilmoitti, että korttimaksu on hylätty. Sitä ihmetellessäni myyjä totesi, että no sulla ei ole katetta tilillä. Totesin, että ellei joku ole juuri hakkeroitunut käyttötililleni ja tyhjentänyt sitä, niin kyllä siellä toki on, enhän minä käyttäisi tätä korttia, jos tilillä ei olisi rahaa. Myyjä totesi siihen, että no voinhan mä nyt uudestaan yrittää, mutta turhaa se on. Mutta kas – maksu menikin mainiosti läpi sillä uudella yrittämällä. En siis tiedä, että miksi masiina toimi edellisen kohdalla, mutta minun kohdallani vasta toisella kerralla.

  P.S. Kerran kassa ärähti minulle, että älä turhaan asettele niitä viivakoodeja tiettyyn asentoon, osaan minä niitä tuotteita itsekin käännellä. Pahoittelin mokaani ja totesin, että koska olen itsekin ollut kassalla, tuppaan tekemään näin automaattisesti. Eli kaikki myyjät, ainakaan tuo yksi, ei sitten tykännyt tuosta.

 20. Katja sanoo:

  Pikku vinkki; vaihda alaa, jos on noin vaikeaa.

 21. noisori sanoo:

  1) Asiakkaat tosiaan eivät arvaa, että olet avaamassa kassan jos otat ”viereinen kassa”-kyltin pois, avaat portin ja istut kassan ääreen. Välillä ei riitä sekään, että sanot, että kassa on vapaana.

  Itse en sano tuota, että kassa on vapaana. Yleensä yksi nokkela tajuaa ilmankin, että kassa on vapaana ja tämä pääsee jonojen ohi ensimmäiseksi palveltavaksi.

  2) Jos asiakas vastaa tervehtimiseen muodossa ”muovipussi”, niin tuohon kannattaa vastata tyyliin ”tiedän kyllä miltä muovipussi näyttää”.

  5) Voit aina olettaa, että asiakkaat haluavat tuotteet siinä järjestyksessä kuin he ovat laittaneet ne hihnalle. Jos asiakas laittaa kassin viimeiseksi, niin he haluavat kassin viimeiseksi.

  6) Kannattaa muistaa, että n. 95-98% asiakkaista nimenomaan haluaa kuluttaa aikaa kassalla, vaikka monet heistä saattavat nurista pitkistä jonoista ja siitä, että homma kestää. Tästä syystä ihmiset aina odottelevat ennen seuraavaa toimintoa. Kaikki asiakkaat tietävät, että bonus-kortin voi laittaa heti ensimmäisen tuotteen jälkeen ja että maksuvälineet voi ottaa esiin jo ennen kassalle tuloa.

  9) Onhan se hämmästyttävää, että ihmiset eivät tiedä mikä bonus-kortti kaupassa käy vaikka a) kaupassa on kyseisen kortin kuvia siellä täällä b) kassalle tultaessa kävelevät kortti-kuvan omaavan plakaatin ali c) kassan välikapuloissa on kortin kuvia. Mikä parasta asiakas katsoo sirukortinlukijaa missä on bonus-kortin kuva ja sen jälkeen tiedustelevat sitä, että mikäs kortti tähän kauppaan kävikään?

  10) Ennen sirulukijoita kassamyyjille piti kertoa tuo pankki/luotto juttu. Ei voida olettaa, että asiakas tajuaisi ettei tuota enää tarvitse kertoa myyjälle kun siinä sirulukijassa pitää itse valita tuo.
  —–

  Asiakaspalvelu on kutsumustyö ja verrattavissa vammaishuoltoon. Kumpaakaan ammattia ei arvosteta ja kummassakin työssä autetaan henkisesti vajavaisia ihmisiä heidän arjessaan. Jos ei olisi Vastarannan kiiskin, Miss Piggyn ja Katjan kaltaisia asiakkaita, niin asiakaspalvelu ei olisi tarpeen kaupoissa.

  • Miss Piggy sanoo:

   ”työssä autetaan henkisesti vajavaisia ihmisiä heidän arjessaan.” Noisori, olet tosi nolo. Ja henkisesti vajaa.

   • Noisori sanoo:

    Onneksi sinä loistat majakkana tässä tyhmyyden pimeydessä :D. Olet nyt kirjoittanut tähän keskusteluun kaksi viestiä ilman, että tarjoaisit mitään merkityksellistä sisältöä itse aiheeseen.

    Kuten sanoin tuon lainauksen jälkeen, niin kaupoissa ei juuri tarvittaisi asiakaspalvelua ilman henkisesti vajavaisia ihmisiä. Esimerkiksi kassoja tarvitaan paljon enemmän, koska ihmiset eivät omaa henkisiä lahjoja tehokkaaseen toimintaan (tehokas toiminta kassalla ei vaadi erityisiä fyysisiä ponnisteluita).

    ..sitten on myös nämä asiakkaat jotka ovat ettineet leipä/kahvihyllyä/pullokonetta useiden minuuttien ajan alle 400 neliöisessä kaupassa tai kun hevi-vaa’asta on loppunut tarrat niin asiakkaat ihmettelevät hetken aikaa ja sitten mussuttavat myyjälle. Eivät huomaa sitä vastakkaisella puolella ollutta toista vaakaa kylteistä huolimatta..

    • käpälä sanoo:

     ”sitten on myös nämä asiakkaat jotka ovat ettineet leipä/kahvihyllyä/pullokonetta useiden minuuttien ajan alle 400 neliöisessä kaupassa tai kun hevi-vaa’asta on loppunut tarrat niin asiakkaat ihmettelevät hetken aikaa ja sitten mussuttavat myyjälle. Eivät huomaa sitä vastakkaisella puolella ollutta toista vaakaa kylteistä huolimatta..”

     Eikö myyjiltä saa nykyään kysyä jonkin hyllyn sijaintia, mainita jonkin olevan rikki tai jotain puuttuvan? Kai minulle on opetettu lapsena väärin, kun sanottiin ”Jos tarvit apua tai et löydä jotain, kysy myyjältä.”. Eipä ole ihme, että moni on tyytymätön nykyiseen asiakaspalvelutasoon, jos kysymällä leimautuu aasiksi…

    • Miss Piggy sanoo:

     I rest my case.

     • Noisori sanoo:

      Miss Piggyltä tullut nyt ketjuun kolme kirjoitusta joista kolme on täysin turhia ja asiattomia.

      Miss Piggy saattaa olla tietysti trolli, mutta nykyään trollin ja aidosti tyhmän ero on häilyvä.

      Joka tapauksessa Piggy on hyvä osoitus siitä miksi kaupoissa tarvitaan asiakaspalvelua.

  • Asiakas sanoo:

   Erittäin loistava kirjoitus, asiakaspalvelijan tehtävä tuntuu nykyisin olla auttaa henkisesti vajaita ammattivalittajia ja närkästyjiä näiden arjessa. Uskomatonta miten vaikeaa nykyisin on uusavuttomille esimerkiksi kaupassa käynti.. Ei voi kun nauraa 😀

 22. Annikassss sanoo:

  Vaihda nyt hyvä ihminen alaa, jos se kassalla oleminen ja aspa on noin vaikeaa! Voi kiesus, mitä valivalivali nillitystä!

 23. J sanoo:

  Johan on kiukkuista. En todellakaan itse kaupassa laittele tuotteita hihnalle viivakoodin paikkaa miettien, se tuskin on iso homma kassalta kääntää maitotölkkiä sen verran, että skanneri lukee koodin.

  Ja tämä:
  ”Niille kommentoijille, jotka aikovat kirjoittaa, että ”Vaihda alaa.” Se kun ei ole aina niin yksinkertaista tässä taloustilanteessa. Työpaikat ovat tiukassa eikä sitä alaa ihan tosta noin vain vaihdeta.”
  Meilläkin on työpaikalla monia, jotka tuota mantraa itkevät, mutta koskaan eivät tee mitään asian eteen. Itse olen kaupan alaan kyllästynyt, joten lähdin opiskelemaan kokonaan toista alaa. Hetken vielä joutuu osa-aikaisena kauppahommia tekemään, mutta ei enää loputtomiin.

  Että turha se on työpaikallaan itkeä ja asiakkaille kiukutella, sinun elämäsi muutokset ovat ihan sinun itsesi vastuulla.

 24. Konttoriapina sanoo:

  Miksi näitä luetteloja ja listoja edes julkaistaan? Näissä ei ole mitään hauskoja tarinoita, pelkästään taas yksi elämäänsä tai työhönsä kyllästynyt ruikuttaja avautumassa.

 25. Kävijä sanoo:

  Nämä perinteisemmät ja jo moneen otteeseen luetellut urputuksen aiheet aasiakkaana kyllä ymmärrän ihan hyvin ja toivon että kanssaihmiseni omaisivat edes alkeellisimmat käytöstavat.

  Mutta siinä kohtaa kun asiakkaan pitää alkaa kääntelemään tavaroita valmiiksi viivakoodit kohden lukijaa ja huolehtia maksupäätteen virhenäppäilyjen korjauksista niin aletaan olemaan aikalailla tilanteessa jossa aasiakaspalvelijaa ei enää tarvitakkaan.

  Ai niin – meillähän alkaa olemaan jo näitä itsepalvelukassoja joissa ei aasiakaspalvelijan tarvitse enää tehdä mitään, tosin sitten ei enää taida se palkkakaan juosta… Oli se taloustilanne kuinka tiukka tahansa…

 26. SH-K sanoo:

  ”se tuskin on iso homma kassalta kääntää maitotölkkiä sen verran, että skanneri lukee koodin” ; on se, kun niitä on kymmenittäin tai sadoittain vuoron mittaan. Ergonomia, hartiat, kiertäjäkalvosimen syndrooma, mitä näitä nyt on….. Se ei silti ole asiakkaan vika eikä vastuulla, tokikaan. Mutta pienellä eleellä voi tehdä paljon.

  • J sanoo:

   ””se tuskin on iso homma kassalta kääntää maitotölkkiä sen verran, että skanneri lukee koodin” ; on se, kun niitä on kymmenittäin tai sadoittain vuoron mittaan. Ergonomia, hartiat, kiertäjäkalvosimen syndrooma, mitä näitä nyt on…”
   Tietenkin niitä hartialihaksia(kin) kannattaa jumppailla vapaa-aikana, helpottanee huomattavasti.

  • Noisori sanoo:

   Tietysti ne tuotteet pystyisi pistämään hihnalle ”oikein päin” ilman ylimääräistä fyysistä vaivaa ja tuohon ei myöskään tarvita paljoakaan henkistä kapasiteettia.

   Ihmisiltä ei vain löydy tätä kapasiteettia ja jos asiakkaat asettelevat tuotteita hihnalle tietyllä tavalla, niin he tekevät sen lähes aina kaikkea logiiggaa vastaan:
   1. Laitetaan muovipussit hihnalle viimeiseksi, mutta halutaan ne ensimmäiseksi. Lidl taitaa olla ainut kauppa missä tarvitsee laittaa muovikassit hihnalle

   2. Ensiksi herkästi särkyvät tavarat kuten lehdet, salaatit jne. ja loppuun painavat ja kovat tuotteet. Jos asiakkaan tuotteet ovat esim. korissa niin tuo on jollain tasolla ymmärrettävissä, mutta kärrystä ne saisi helposti ”oikeassa” järjestyksessä.

   3. Jos tuotteet laitetaan tietyin päin..niin asiakkaat laittavat ne viivakoodit kohti myyjää vaikka se lukija on aina ollut kaikissa kaupoissa myyjän ja asiakkaan välissä.

 27. kukkis sanoo:

  Voi että tätä viestiketjua..
  Yks valittaa että toinen valittaa ja kolmas valittaa että toinen valittaa kun yks valittaa. 🙂
  Summasummaarum vaikka näitä samoja listoja kuin yllä monet kirjottaa uudestaan sanoisin että ne nyt vaan valitettavasti kuuluu tähän alaan. Niiden kanssa voi oppia elämään ja antaa mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Voi ajatella että ehkä ne asiakkaat joskus oppii jos niitä jaksaa opettaa. Toiset kyllä toiset ei koskaan. Näin se maailma makaa.

 28. Janezki sanoo:

  Kassaimmeiseltä kuultua:
  8. Älä mene pakkaamaan ostoksia ennen maksua. Muut (kassa mukaan lukien) joutuvat odottelemaan kun aasiakas pakkaa ostoksia ja jossain kohtaa huomaa, että hei nythän sen kortin voi tunkea koneeseen.

  11. ”En tarvitse kuittia” on kassalle niiiin kiva lausahdus kun kassoillahan on järjettömän kokonen pohjaton roskakuilu takanaan, johon heittää aasiakkaiden kuitit, joita eivät tarvitse. Itse otan nykyään aina kuitin ja jos en sitä tarvitse, laitan kuitin kassan päädyssä olevaan roskakoriin. Ei tarvitse kassan olla tyhjentämässä omaa roskakoriaan joka tauolla.

  Että tämmöstä!

 29. D sanoo:

  Itsepalvelukassoilla ratkeaisi tämäkin kauhea ongelma.

  • En vaa tajuu sanoo:

   Mä suosin niitä just siks ku saan parasta palvelua ja nopeesti.

 30. vierailija sanoo:

  Jotkut kommentit kertoo jo paljon, kuinka HERKKÄHIPIÄISIÄ jotkut näistä aasiakkaista ovat, kun jaksavat tulla jopa tänne valittamaan! Ihan vinkkinä, ei sivua kukaan pakota lukemaan ja peiliin voi aina välillä myös katsoa. Kaikki ei ole AINA ja JOKA KERTA aspojen vikaa. 🙂

  Olkaa myös onnellisia, että teitä ollaan palvelemassa (missä ikinä asioittekin) sen sijaan, että hoitaisitte kaiken itse, Kuinka moni näistä aasiakkaista on esim. ikinä istunut kassan takana tekemässä sitä työtä? Kyllä kaupan kassan duunikin voi olla raskasta (henkisesti ainakin), kun joutuu toimimaan kassatyön lisäksi asiakkaiden sylkykuppina, välillä myös psykologina ja oma suosikkini, kävelevänä tietotoimistona aina kaupungin ravintoloiden menuiden hintoihin asti!

  Suomessa on minusta sitä paitsi täysin pilallehemmoteltu asiakkaat! Asiakkaat saavat kyllä valittaa myyjien toiminnasta aivan älyttömistäkin syistä vain ja ainoastaan purkaakseen omaa oloaan (välillä myös kyllä ihan oikeutetusti!), mutta myyjän tehdessä samoin asiakkaalle, istutaan pahimmassa tapauksessa pomon huoneessa saamassa potkuja. Täysin älytöntä! Olen nähnyt ja ollut töissä eri osastoilla, eri aloilla ja eri kokoisissa firmoissa töissä monta vuotta. Aasiakkaita on joka paikassa, joten ei se vaihtamalla aina parane. Korneinta tässä on se, että nämä aasiakkaat ovat tavallisesti fiksuja ihmisiä (yleensä keski-ikäisiä jostain syystä), mutta kauppaan kuin kauppaan tullessa näiltä aasiakkailta jäävät aivot narikkaan ja he taantuvat pienten lasten tasolle kiukutellessaan milloin mistäkin. Olkaa kiitollisia, että teillä on ruokaa nenienne edessä ja vielä mistä valita! Eipä ollut vanhemmilla sukupolvilla…! Silloin syötiin, mitä käsiin saatiin eikä saatu itkupotkuraivareita siitä, kun ”En voi syödä tätä, kun tämä ei ole nyt minun suosikki ruisleipääni!” Näin nätisti tänne muoltoiltuna. Haloo ihmiset…!

  Suurin osa asiakkaistani, joitan palvelen työssäni on kuitenkin ihania, jotka omaavat myös käytöstavat. Olen itse ottanut sen asenteen, että jos asiakkaalta puuttuu käytöstavat, niin puuttuu myös minultakin. Voi sitten aasiakas katsoa omaan napaansa ja ihmetellä, kun ei palvelu pelaa!

 31. Mirene sanoo:

  Ja minä kun muistelen joskus lukeneeni täältä, että niitä viivakoodeja EI nimenomaan SAA laittaa ylöspäin. Säälin kaikkia asiakkaita, jotka tämän idiootin kanssa joutuvat asioimaan.

 32. JEL sanoo:

  Luoja miten nauroin tälle. Siis yleensä nää on ollut oikeesti sellaisia, että tunnistaa tietyt asiakastyypit ym. ja ymmärtää asiakaspalvelijoiden turhautumisen, mutta tää oli jo säälittävä. Kun ohjeistat asiakkaita, täytyy vastineeksi ohjeistaa sua painumaan johonkin muualle töihin. Ehkä parempi viettää päiviäsi jossain pienessä kopperossa ihan oman seurasi kanssa, ettet vaan joudu kohtaamaan näitä raivostuttavia asiakkaita. Kuka helvetti alkaa kääntelemään ostoskorin tuotteen viivakoodi tietyin päin? Ei oo todellista, se nyt vasta hidastais. Kannattaa myös ottaa huomioon, että jokainen ihminen ei ole samanlainen, eikä kaikki toimi niinku koneet. Ehkä sun on vaikea mahduttaa sitä suppeaan ajatusmaailmaas… Täytyy näin asiakkaan näkökulmasta (aiemmin asiakaspalvelu työtä tehneenä) todeta, että sinänsä sääli, että on vain muutamia kenelle se on kutsumus ammatti ja kasapäin näitä ahdasmielisiä tolloja kuten sinä! Meni näköjään itselläni hieman tunteisiin, mutta tässä nyt ei ole selkeästi kyse pelkästään ärsyttävistä asiakkaista. Toivottavasti pian vaihdat alaa tai ajatusmaailmaasi.

 33. Kaupantäti sanoo:

  Luin jutun loppuun, mutta sanon nyt kuitenkin… Vaihda alaa.
  Mitä vielä, pitäisikö seuraavaksi asiakkaan vetää ne tuotteet sinne koneelle sinun puolesta… Mihin sinua sitten enää tarvitaan? Se ei ole iso homma kääntää ne tuotteet siinä skannerin edessä, pienen ajan jälkeen ne tavarat kääntyy itsellä automaattisesti oikein päin siihen lukijan eteen…
  Ja mikä siinä on väärin jos asiakas on kohtelias ja kysyy että onko kassa auki? Voihan olla että olet juuri sulkemassa kassaa tai jotain muuta.. Meinaatko että asiakkaalla ei ole muuta tekemistä kuin kytätä mitä kukakin kassa siellä tekee…
  Nykyaikana kun kaikki on niin liukuhihnalla olemista että… Auta armias, jos et ole pakannut tavaroitasi ennen maksua ja poistu välittömästi pois kassan tieltä, häiritset kassan työntekoa… Tai jäät kaivelemaan jotain kolikoita, niin puuskuttaa sekä kassa että seuraava asiakas niskaan.. Käsittääkseni kassat ovat vielä joko tunti tai kuukausipalkalla, eivät urakka palkalla.. Minä ainakaan.
  Ja mitä tulee tavaroiden hihnalle latomiseen… Kun on tavarat esim kopassa, niin ei se aina ole helppoa kerätä niitä tavaroita sieltä niin että painavat ensin ja kevyet jälkimmäisessä… Itse ainakin yritän varoa ettei esim salaatit ja leivät lyttäänny maitopurkkien yms alle korissa, joten ne on koitettu asetella koriin sen mukaisesti… Kassalla taas on vähän enemmän tilaa jaotella tavaroita sen mukaan kun on näyttänyt tuotteen lukijalle.. Itse ainakin siirrän kevyemmät tuotteet lukijan jälkeen sivuun, pois hihnalta, ja päästän painavat tavarat menemään hihnaa pitkin… Helppoa, jos vaan viitsii tehdä.. Öö.. Työnsä..?

 34. Asiakaspalvelija sanoo:

  Vuosia asiakaspalvelua tehneenä voisin sanoa, että paras ohje asiakkaiden kanssa on olla oma itsensä ja pyrkiä positiiviseen asenteeseen. Positiivinen asiakaspalvelija löytää positiivisia asiakkaita – negativiinen asiakaspalvelija löytää negatiivisia asiakkaita.

 35. Moini sanoo:

  No johan täytyy paljon muistaa asioita kun lähtee maitokauppaan… Kuinkahan käy kun tulee paineita kassalla osaako sitä käyttäytyä oikein ja alkaa pähkäileen nii johan siinä saa aikansa kulumaan 😀

 36. SeHymyileväKassa sanoo:

  Osa noista on oikeasti tärkeitä asioita siltä kantilta, että onko se ihan oikeasti niin vaikeaa ajatella muitakin, niin asiakkaita kun kaupan työntekijöitä? Tai no miksi edes kysyn, senhän näkee ihan kaikessa ettei monikaan tätä taitoa osaa vaan kaikki pyörii oman navan ympärillä. On se niin vaikeaa helpottaa muiden elämää edes vähää, muttakun ei, liikaa vaivaa parantaa omaa asennettaan. Olen itse kassa ja kyllä, nämä kaikki listatut asiat on tullut koettua ja näin, mutta kyllä silti itse aina jaksan hymyillä ja kohdella asiakkaita mahdollisimman hyvin ja yhdenvertaisesti, vaikka ne kuinka vituttais. Kyllä ne itsekeskeiset asiakkaat aina suututtaa, mutta onneksi on suhteessa myös niitä, ketkä aidosti parantavat työpäiviä ihan pienillä asioilla. En oleta, että asiakkaat tekisivät näitä asioita enkä niitä vaadi, vaikea sitä on ihmistä kuka ei välitä saada välittämään. Mutta jos on edes vähän halua parantaa kassahenkilön mielenterveyttä niin ei siihen paljon tarvitse.

 37. Asiakas sanoo:

  Arvoisa kassahenkilö,
  kun tulen työpisteellesi, kassahihnallesi jota yksinvaltiaan tavoin hallitset, laitan välikapulan edellisen asiakkaan ja omieni ostosteni jälkeen, niin miksi helkatissa sinun pitää silti kysyä, että kumman ostoksia siinä kapulan jälkeen on. Eikö perehdyttämis-jaksollasi todellakaan ole opetettu, että kyseinen kapula erottelee ostoksemme?
  Kun mutiset tervehdyksesi, en voi olla alkuunkaan varma, oliko se minulle vaiko työkaverillesi jonka kanssa puhut kesken asiakaspalvelusi viikonlopun suunnitelmistasi tai PirkkoAnteron kuivaksi opettelusta. Toisaalta, minä olen tullut kauppaan hankkimaan välttämättömiä hankintojani, en seurustelemaan kanssasi. Itseasiassa, olen usein silloin jo oman työpäiväni tehnyt, eikä minua kiinnosta pätkääkään mikään muu kuin selviytyä kaupasta kotiin arkiaskareihini. Jos seurustella haluat ihmisten kanssa, niin ryhdy puhelintytöksi.
  Kun laitan muovipussin ostosteni päälle hihnalle, heität sen menemään ensimmäisenä, ja jos en ehdi kaivaa sitä prkleen bonus-korttia, tunkea sitä maksupäätteeseen ja juosta sitten pelastamaan muovipussiani ostosteni alta, niin peli on menetetty. Siksi otan sen muovipussin käteeni, näytän sen ja vielä mainitsen, onko minulla niitä kuinka monta, jotta saat naputeltua hinnan koneeseesi. Katsos, en ajattele sinun olevan meedio, joka voi arvata pussejen määrän. Mutta, kun kerran ilmeisesti omaat näitä yliluonnollisia kykyjä, joten onko sillä merkitystä jos säilyttäisin pussia jalkojeni välissä.
  Ja kun tulee maksun aika, niin maksupäätteesi oottaa ja empii, ei se ei ole sinun vikasi, mutta ei kyllä minunkaan. Aivan suotta sinä siinä kohden tunget ostoksiani hihnalla piukempaan laarien rajauspuomilla. Ostokseni eivät pienene sillä tavoin, ne vain rikkoutuvat. Ja kyllä, se ärsyttää minua, sillä maksutapahtuman jälkeen ne ovat omaisuuttani. En minäkään tule sinun omaisuuttasi tuhoamaan.
  Ja kun minä pakkaan, niin se kestää. Se voi kestää hetken aikaa, tai vähän enemmän aikaa. On eri asia ostaa litra maitoa kuin kymmenen litraa. Minä en myöskään halua seuraavan ostoksia samaan laariin omieni kanssa, sillä haluan saada mukaani kaupasta vain omat ostokseni. Myös haluan, että leipomuksiini tarvitsemani hiiva tulee mukaani kaupasta eikä jää seuraavan ostoksiin.
  Ja kun nostan kukkani tai muuten helposti käsittelyssäsi rikkoutuvat tavarat maksupäätteen alle, niin älä sitten kajoa niihin. Suojelen omaisuuttani sinulta ja pyrin täten helpottamaan myös sinun työtäsi.
  Mielelläni ottaisin kassan päädystä itse itselleni sen pikkupussin jugurteilleni, mutta joudu sen sinulta pyytämään, koska säilytät sitä ulottumattomissani.
  Ja viimeiseksi, muista, työnantajasi on kauppias, mutta minä maksan palkkasi. Joten tee työsi hyvin. Minulla on oikeus valittaa kokemastani huonosta palvelusta ja huono palvelu on subjektiivinen kokemus. Oletko koskaan miettinyt, miksi juuri sinun kassallasi asioivat kaikki hankalat asiakkaat?
  En minäkään kirurgina käske sinun itse leikata nahkaasi avausviiltoa, jotta työni helpottuisi. Jospa seuraavaan leikkaukseesi tullessasi siirrät leikkauksen tieltä itse pois rasvakerroksesi ja pernasi, äläkä kuorsauksellasi häiritse toimenpidettäsi. Jospa siis hoitaisit ostoksilla käynnistäni mahdollisimman sujuvaa, sillä se on sinun työsi.

 38. Joo sanoo:

  Ensinnäkin, se viivakoodiskannerin paikka vaihtelee. Lidleissä se on alapuolella, muissa kaupoissa yleensä edessä. Toiseksikin, mistä ihmeestä kassa voi tietää että viivakoodi on jo aseteltu oikein esim maitotölkin nähdessään, koska häneen päin on vain yksi niistä puolista joissa ei ole viivakoodia? Kassa joutuu joka tapauksessa kääntämään tölkkiä tarkastaessaan sen sivut. Siksi mielestäni olisi fiksua jos koodit olisivat myyjään päin että hän näkee ne heti eikä joudu sen kummemmin etsimään. Kun tuotteeseen tarttuu ja tietää missä koodi on niin sen voi ihan kivuttomasti vetäistä yks´dellä kädenliikkeellä lukijasta. Näin mietin entisenä kassamyyjänä.

 39. Joo sanoo:

  Ja muuten, itselläni on usein taskuun sullottuna edellinen kyseisen liikkeen muovipussi, josta toki mainitsen että se on oma. Mutta uuden kassin ottaessaan on ihan fiksua mainita siitä myyjälle, kassan huomio on silloin veloitettavissa tuotteissa, ei asiakkaassa. Tuollaiset ”tiedän kyllä miltä muovipussi näyttää”-kommentit ovat täysin turhia ja herättävät kyllä asiakkaassa negatiivisen reaktion. Muutenkin kakikenlainen koppavuus ja viisastelu saa aikaan vain raivoa, ei muuta.

 40. Tenhis sanoo:

  Olen nyt ollut puolitoista kuukautta isossa ruokakaupassa töissä, aiempaa kokemusta ei ole kassatyöskentelystä (muusta aspasta on). Olen aiemmin lukenut näitä aasiakas-juttuja ja pelkäsin ennakkoon, että joka päivä tulee joku kiukkuinen, hankala tai muuten vaan kummallinen asiakas. Minun kohdalle niitä ei ole sattunut, ja ”muovipussi-tervehtijät” eivät paljon minun venettä heiluta. Pääosin asiakkaat ovat olleet iloisia, ystävällisiä ja ymmärtäväisiä jos olen tehnyt vahingossa jonkin virheen. Paljon se on kassahenkilön omasta asenteesta ja olemuksesta kiinni, minkälaisia asiakkaita saa vastaansa. Asiakkaalla kun on tapa käyttäytyä sen mukaan kuin häntä kohtaan käyttäydytään. Aspa on kuitenkin kutsumusala ja minusta tuntuu niinkuin olisin aina ollut kaupan kassalla, työ on kuin kotiin olisi tullut.

  Yksi ihana vanhempi pariskunta käy meillä säännöllisesti, ja he kääntelevät tuottee hihnalle valmiiksi viivakoodi lukijaan päin. Olen sanonut siitä heille ja kiitellyt kuinka on helppoa ja mukavaa heidän tuotteitaan skannata. En kuitenkaan oleta, että kaikkien pitäis niin tehdä, vaan onhan se osa minun työtäni käännellä ne tuotteet skanneriin päin.

  Enkä ole muutenkaan kassalla mykkänä, vaan rupattelen asiakkaille jos asiakas vaikuttaa siltä että on vuorovaikutushaluisella tuulella. Jostain syystä minun kassalle kertyy pisimmät jonot, vaikka olen nopea ja tehokas työntekijä… Ehkä kyseisen jutun kirjoittajan pitäisi tehdä sille alanvaihtoasialle jotain, eikä vain odottaa että hänet kiskotaan muuhun työhön sieltä kassalta.

 41. EMX sanoo:

  Vali vali nillin nillin. Nyt pitäisi muistaa että se asiakas ei ole sinulla töissä. Tavaroiden kääntely viivakoodin lukua varten on sinun tehtäväsi. Jotkut myyjät ovat jopa valittaneet siitä että tavaroiden kääntely asiakkaan toimesta on juuri sitä turhaa ajanhukkaa. Henkilökohtainen johtopäätökseni asiakkaana on, että ei voisi vähempää kiinnostaa.

  Kohta 8 vetää pohjat. Jos se laarin tyhjenemiseen kuluva aika ei ole sinulta itseltäsi mitenkään pois, miksi siitä pitää valittaa? Laarin tyhjentämisnopeuteen ei ole olemassa minkäänlaisiä sääntöjä, lakeja tai asetuksia, joten tuollainen motkotus on yhtä tyhjän kanssa.

  • teppo42 sanoo:

   Ai sinun mielestäsi ainoastaan laki tai asetus on sellainen juttu jonka takia tehdään tai jätetään tekemättä jotain? Sulla ei ole milloinkaan sellaista oloa että muiden ihmisten elämää ja tekemistä ei saisi tarpeettomasti häiritä? Taidat olla ns. kusipää mulkku?

 42. DD sanoo:

  hahaha :DD vaihda alaa!

 43. kikare sanoo:

  No ei kyllä mikään ihme, ettei tuolla asenteella pääse työelämässä kaupan kassaa pidemmälle… 😀

 44. Mira sanoo:

  Pakko mainita tuohon 3-kohtaan, että meillä ainakin (=supermarketissa, jossa olen kassalla töissä) on ihan ohjeistettu kassoja siihen, että esim. vihannekset ja hedelmät, leivät, lihat ym. helpommin rikki menevät tavarat laitetaan skannaamisen jälkeen siihen sivuun, eikä hihnalle. Vaikka asiakas oliskin ne laittanut ”ohjeiden mukaan” (eli painavat ensin). Kuuluu siis mielestäni kyllä ihan itsensä kassan työnkuvaan katsoa, että ne tavarat menee jokseenkin järkevästi skannauksen jälkeen.

 45. En vaa tajuu sanoo:

  Pari päivää kassalla ja tiedän pomminvarmasti jokaisen tuotteen viivakoodin sijainnin, ei se asiakkaan tehtävä ole asetella tuotteita viivakoodit skanneriin päin. Jos et alaa voi vaihtaa, vaihda asennetta, tykyttää huomattavasti vähemmän ohimoita kun asenne on kohdillaan.

 46. Hästägaasi sanoo:

  Tuossa kolmoskohdassa tuo viivakoodihomma vastaa suurin piirtein samaa kuin että olisit taksikuski ja sanoisit matkustajalle että laita puhaltimet osoittamaan samaan suuntaan niin ilma virtaa paremmin. Minä olen kassalla ollut ja etsinyt viivakoodia siitä huolimatta että se on osoittanut minua naamaan. Siinä mielessä sillä ei ole merkitystä ollenkaan.

 47. Mitä nopeammin, sitä nopeammin sanoo:

  Itse aina tervehdin kassatyöntekijää hymyn kera, laitan muovipussit alkupäähän jotta voin alkaa heti pakkaamaan niitä, maksukortti on valmiina ja seuraan tilannetta että olen heti valmis maksamaan kun vika ostos on piipattu (mun on vähän vaikea ymmärtää että miksi suurimmalla osalla(?) asiakkaista ei ole yhtään tilannetajua kaupassa, joskus näyttää siltä että ne oikein haluaa jäädä hengailemaan siihen kassalle).
  Mutta joo, itse käyn nykyään kaupoissa jossa on nopeat kassatyöntekijät, monesti pitää kesken pakkaamisen kiiruhtamaan maksamaan kun ovat niin nopeita, enkä todellakaan asettele heille tuotteita silleen, että olis viivavkoodit jotenkin mieleisessä asennossa. Jos ihan oikeasti luulet, että asiakkaiden pitäis tehdä noin, niin sitten olet kyllä hidas. Ja ylimielinen. Älä mieti liikaa, tai sitten varmaan paras etsiä muita töitä jos ei pääkoppa kestä. 🙂

 48. pepe sanoo:

  tuntuu että te samat pienen elämän omistajat ja turhasta nipottavat kassaneidit ootte kaikki lyöneet ”viisaat päänne” yhteen ja päättäny tulla kirjottamaan tänne nämä samat asiat tällein koulumaisen hienosti oikeen numerolla/kirjaimilla varustetun listan lailla 🙂 mahtavaa 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *