Räkänokka!

Huoltoaseman kassalla työskennellessäni olen huomannut, että usea aikuinen ihminen ei tosiaankaan osaa käyttäytyä asiallisesti kohdatessaan vieraan ihmisen, jolla on kasvoissaan lävistys. Minulla on tosiaan septumlävistys. Se on vielä sen verran tuore, että en voi vielä toistaiseksi alkaa vaihtaa lävistykseen pienempää, piiloon jäävää korua työpäivän ajaksi. Luulin tietäväni mihin lähdin ja odotin lähinnä, että joku saattaa katsoa pitkään. Totuus olikin aivan toisenlainen. Täysin vieraat aikuiset ihmiset kommentoivat ääneen.
”Mikä sulla on tossa nenässä? Hah hah!”
”Sun nenästä roikkuu jotain!”
Tietysti he luulevat olevansa hauskoja, mutta minulle ainakin opetettiin lapsena, ettei tuntemattomien ulkonäköä saa kommentoida. Jos upean kielemme loputtomat sanat eivät riitä naamani huvittavuutta ilmaisemaan, asiakas saattaa myös luulla, että hän saa alkaa nauraa ääneen katsoessaan minua. Onneksi tämä ei koske jokaista kassalla asioivaa ihmistä. Voi onneksi!

Jaa tämä tarina:

38 kommenttia

 1. christer sanoo:

  Piirsin kanssa otsaani vitun ja poskeeni hakaristin ja ihmiset eivät muuta kuin vittuilleet. Luulisi että olisi näillekkin joskus opettettu käyttäytymistä. Tussi oli permanentti niin ei sitä saanut poiskaan heti ja minusta oli tosi kivaa pitää kuvia naamassani.

 2. Timon sanoo:

  En minäkään lävistyksistä pidä, mutta enpä koe asiakseni sitä jokaiselle lävistetylle ilmaista (edes ”vitsikkäästi”). Enemmän häiritsee ne mielettömän pitkät kotkankynnet, mitä käydään teettämässä ja joissa on timanttia, korua ja rimpulaa, jotka keräävät kaiken lian ja sitten käsitellään elintarvikkeita… Nykyään tatuoinnit, lävistykset tai vastaavat eivät ole este asiakaspalvelutöille, mikä on mielestäni ihan ok.

 3. mannervi sanoo:

  Huonon kasvatuksen saaneet ja/tai koulukiusaajatyypit mollaavat toisten ulkonäköä avoimesti. Sellaisia tyyppejä on aina ollut ja tulee aina olemaan. Pitää vain jotenkin pärjätä niiden kanssa.

 4. Lotta sanoo:

  Uskomatonta, kuinka epäkypsiä aikuiset ihmiset voivat olla… Tonnista vetoa, että useimmat heistä ovat joko entisiä koulukiusaajia (ja nykyisiä työpaikkakiusaajia) tai sitten niitä kiusaamisen sivustaseuraajia, joiden mielestä ”kiusaaminen on kiusatun oma vika ja siin vois vähän miettii enemmän jotain ulkonäköään tai jtn semmost”. Pahinta vielä on, että yleensä tuollainen asenne periytyy heidän lapsilleenkin ja tsädääm, uusia sukupolvia täynnä käytöstavattomia pellejä pukkaa maailmaan…

 5. piatro sanoo:

  pitäähän toiselle huomauttaa jos joku rapala tms. on jäänyt johonkin kiinni eikä toinen oo sitä huomannu… vai olisko parempi että ottais kiinni ja nyppäis… 🙂

  • Anne sanoo:

   Toi rapala vitsi on ainakin niin kulunut, että tekis mieli tirvasta ku joku sanoo. Mutta tyydyn vaan sanoon sen äänettömän vittu sanan ja naurahdan kohteliaasti.

  • 7876yy67 sanoo:

   Pitäisköhän alkaa huomauttelemaan tynnyrissä kasvaneille että hei, sulla on jäänyt nyt pari aivosolua vissiin matkalla kohdusta…..vai olisko parempi että ottais kiinni olkapäistä ja läpsäisisi poskelle….:D

  • L.A sanoo:

   Teetkö äidillesi/mummollesi samoin, ettei heidän korvilleen käy huonosti?

 6. 7876yy67 sanoo:

  Pitäisköhän alkaa huomauttelemaan tynnyrissä kasvaneille että hei, sulla on jäänyt nyt pari aivosolua vissiin matkalla kohdusta…..vai olisko parempi että ottais kiinni olkapäistä ja läpsäisisi poskelle….:D

 7. Esko A sanoo:

  Melkoista brassailua käyttää tavalliselle ihmiselle tuntemattomia vierasperäisiä sanoja; kertonee jotain käyttäjästään. Ei se septum oikeasti edes kuulosta hyvältä, olisit voinut suoraan sanoa renkuloiden roikkuvan sulkijalihaksesta. Ihmettelenkin, minkälaista ”huoltoa” sieltä teidän ”asemalta” saa, kun noita rinkuloita näkee.
  Räkä lähtee nenästä vaivattomasti nenäliinalla.

  • Melkoista brassailua myös kommentoida itselle tuntemattomia käsitteitä sanoo:

   Kertonee kutakuinkin kaiken kommentoijasta…

  • Dan sanoo:

   Taijat rollata, mut varmennetaanpa silti tietämättömille että ”rectum” ja ”septum” on vähä eri paikkoja lävistyksille, septum on erään vanhempaa sukupolvea olevan tuttuni sanoin ”härän rengas”, eli siis sierainten välisessä ihossa oleva läväri. Oma kantani tatskoihin ja läväreihin on se että paljon mieluummin katselen kassalla asiallisesti palvelevaa tatska/lävärihahmoa, josta aistii tyytyväisyyden arkeensa ja työhönsä, kuin elämäänsä kyllästynyttä, harmaata ja tasapaksua elämää läpikäyvää täti-ihmistä (jollaisen kylmän kohtelun kohteeksi taas vaihteeksi jäin lähikauppani kassalla). Aiemmin mainitut ultimaattiset blingbling-tekokynnet kyllä karmii, varsinkin jos niillä sormilla käsitellään elintarvikkeita. Toki naamaläväreidenki määrässä on rajansa…

  • Ei-aloittaja sanoo:

   Sulkijalihaksesta? Septumlävistys on kyllä ihan nenässä, eli aika helposti nähtävissä. Mitä tulee ”hienosteluun”, niin paljon helpompi on käyttää oikeaa sanaa kuin alkaa selittämään monen mutkan kautta, millainen se lävistys onkaan. Tietämättömät voivat käyttää googlea.

  • Meh sanoo:

   Nyt olisi Esko voinut vähän selkeämmin kommentoida.. Septum ei nyt todellakaan ole missään sulkijalihaksessa, vaan nenässä, samallalailla kuin sonneilla se nenärengas. Jossei tiedä mitä jokin sana tarkoittaa, sen voi vaikka googlailla.

   Avomieheni sattuu olemaan huoltoasemalla töissä, on saanut paljon kehuja sekä paikan omistajalta, että lähimmältä esimieheltään ja hui, lävistys löytyy, joskaan se ei asiakkaille näy. Miten Eskoseni ihmisen asiakaspalvelutaitoihin vaikuttaa se, onko hänellä lävistys tai useampia??

   • Jullikka sanoo:

    Asiakspalvelijan tulee näyttää miellyttävältä.

    Ainahan se on tietysti subjektiivinen näkemys, mutta edelleenkin etenkin vanhemmilla ihmisillä on taipumus tulkita esimerkiksi tatuoinnit merkeiksi joko merielämästä, vankilasta tai muuten sekaantumisesta rikolliseentoiminnasta. Ai niin, tai sitten on sellainen punkkari-anarkisti-yhteiskunnanvihollinen. Lävistykset ovat vielä oma lukunsa kauhistuksen aiheina.

    Ihmistä ei tietenkään saa arvostella vain ulkonäön takia, mutta näin suuri osa kuitenkin tekee ja myös toimii sen mukaan. Itsekin myönnän hakeutuvani kaupassa sellaiselle kassalle, jonka ominaisuudet miellyttävät minua. En kuitenkaan jätä asioimatta, jos tiskillä onkin ”ruma” mies…

  • ziva sanoo:

   On se kumma kun tällaisiakin kommentteja näkee. Ei ole vaikea arvuutella minkälainen ihminen olet oikeassa elämässä. Itseäni ainakin hävettää jos joku käyttää hienostuneempaa kieltä enkä ymmärrä. Enkä nyt edes väitä että ”septum” on sanana hienostunut, vaan että ”hupaisan” kommenttisi perusteella toivon että olet lisääntymiskyvytön.

 8. Kailyn sanoo:

  Kun minulla oli nenärengas, tämä oli vakip:”Ennen vanhaan sonneilla oli tuommoiset. ÖÖHÖHÖHÖHMHÖHÖÖMÖÖ!” Joo, heh heh…

 9. kaupassaolluttöissä sanoo:

  Vaikka jotkut asiakkaat ovatkin fiksuja ja osaavat pitää suunsa kiinni, niin se stressaa aivan älyttömästi kun koko ajan odottaa että koska sieltä tulee jotain heittoa. Kaikista pahinta on sellainen asiakas, jota olet aikaisemmin pitänyt fiksuna ja sitten jonkun ulkonäöllisen jutun muuttuessa paljastaakin oman idioottiutensa.

 10. Shady sanoo:

  Ei ole itselläkään tapana naureskella ihmisten ulkonäölle (jos on luoja sattunut jakamaan hieman heikommat kortit) mutta en kyllä myöskään tajua miksi kukaan haluaa lärviään rumentaa näillä uistimilla nenässä ja silmäkulmissa yms. Eivät kyllä todellakaan kaunista ketään…

  • L.A sanoo:

   Samasta syystä otetaan lävivistyksiä muualle kehoon kun monet naiset (jotkut mummoikäisiä) ottavat hyvin kalliita, joskus kullalla ja timanteilla koristeltuja, uistimia korviinsa.

 11. Nimimerkki sanoo:

  Aspan ulkonäköä pilkkaavalle asiakkaalle voi kyllä jo sanoa, että herran/rouvan jutut menee jo asiattomuuden puolelle ja voi keskittyä ihan siihen omaan ulkonäköön.
  Etenkin vanhemmille ihmisille tuntuu olevan joskus vaikea ymmärtää, ettei nuorenkaan asiakaspalvelijan ulkonäköä ole todellakaan soveliasta kommentoida. Toinen on nimestävitsailu paikoissa, joissa on oltava nimikyltti esillä. Ei ole kauhean sivistyneen ihmisen käytöstä.

 12. Putkimies sanoo:

  Mun suosikkihuvia on kuittailla naispuolisille aspoille ”Hei, sun korvasta roikkuu jotain höhöhöhöö, ennenvanhaan ainoastaan merirosvoilla oli tommosia”

 13. Kassatyöntekijä septumilla sanoo:

  Septum löytyy minultakin. Pomon toiveen mukaan oon joka aamu ottanut korun pois ennen kassalle menoa, mutta pari aamua on ollut että en ole vain muistanut/ehtinyt vilkaista peiliin ennen töiden aloittamista.

  Pääosin palaute on ollut neutraalia tai positiivista, kuulemma kivannäköinen yksityiskohta kasvoissa eikä korostu liikaa. Kuitenkin on ollut näitä ”hyi räkää nenästä roikkuu hehhehhee” tai ”eipä met vanhat ukot tuommosista välitetä pätkääkään, yäk sanon mie”. Eräs mummo veti pohjat..

  Mummo: ”Hyi mikä sonnirengas. Ota pois. Meillä Ruotsissa ei tuommosia töihin otetakaan.”
  Minä (hymyillen): ”Onneksi en olekaan Ruotsissa töissä, heh.”
  Mummo: ”Sanoinpa tyttärentyttärellekin että ottaa tuollaisen pois tai mummo ei enää tykkää!”
  Meinasin tässä välissä hymyn jo hyydyttyä väläyttää että ”Onneksi et olekaan minun isoäitini.”, mutta tyydyin hymistellen toteamaan että juuh, kuittia? kiitos näkemiin.

 14. Ville sanoo:

  Miksi niitä lävistyksiä sitten hommataan ellei haluta herättää huomiota? Mielestäni vähän nurinkurista valittaa siitä että saa huomiota jos sitä hakee. Ai niin, mutta se huomio tuleekin eri tyypeiltä kuin miltä sitä olisi haluttu. Tyypillinen rusinat pullasta ongelma siis.
  Ja mitä tulee että onko opetettu ettei saa kommentoida ulkonäöstä. Syys siihen on, että ulkonäköön ei välttämättä voi vaikuttaa. Lävistys on sellainen asia, johon voi vaikuttaa, joten siitä kommentointi on rinnastettavissa pikemminkin pukeutumisesta kommentoimiseen.
  Itse toki noudatan periaatetta että jos ei ole mitään kivaa sanottavaa niin en sano mitään.

  • AvP sanoo:

   Ulkonäköön liittyy lävistykset ja tatuoinnit. Lihavuus/laihuus kanssa. Olisi varmaan sinustakin kiva kuulla ihan random ihmisiltä kommentteja tyyliin ”ootpa sä läski” tai naurua kun kuljet ohi kaupungilla.

   En ymmärrä minkä takia muita pitää pilkata. En vaan ymmärrä. Sinä voit perustella sitä itsellesi miten haluat, mutta ei se tee siitä sen hyväksyttävämpää. Tatuointeja ja lävistyksiä, edelleen, otetaan lähinnä omaksi iloksi. Jos ne nyt sattuu näkyvillä olemaan niin ei niitä ole sen kohteliaampaa arvostella kielteisesti kuin vaikka toisen lihavuutta. Pönkitetään vaan omaa egoa aiheuttamalla toisella pahaa mieltä. Sanoisin että aika mielisairasta touhua.

  • L.A sanoo:

   Eli jos ei halua negatiivista huomiota, täytyy pysyä sisällä? Koska vaikka olisi ulkonäöltään millainen tahansa ja pukeutuisi miten tahansa, aina löytyy ainakin yksi, jonka mielestä hänellä on oikeus valittaa, pilkata ja/tai solvata.
   Ihmetyttää myös, miksi lävistys on ok, jos se on korvassa?

 15. bisnesmies Tallinnasta sanoo:

  Heh, okeastaan vain rumat suomalaiset lehmät jotka luulevat olevansa jotain ”asiakaspalvelijoita” pitävät kaikenmaailman lävistyksiä tai tatuointeja. Täällä Tallinnassa kaikilla asiakaspalveijoina työskentelevillä tytöillä on kauniit vaatteet, korkokengät ja hyvin laitettu meikki. Eikä kenellekään tulisi mieli ottaa jotain vajakkilävistyksiä tai huumeidenkäyttäiien tatuointeja.

  Samoin on myös Venäjällä että ottakaan rumat suomalaiset asiakaspalvelijatyttelit mallia virolaisista tai venäläisistä naisista.

 16. Tupuna sanoo:

  Olen joskus jättänyt syömättä (siis lähtenyt pois tilaamatta) ravintolassa, jossa tarjoilijattarella oli täyteen tatuoidut käsivarret. En vaan kestänyt sitä kontrastia, kun oli hienot pitkät pöytäliinat ja muutenkin arvokkaan oloinen atmosfääri ja tietysti hinnatkin sen mukaiset. Ja tarjoilijaneito on kuin joku epämääräinen merimies/vanki/narkkari/rikollinen YÖK.

  • Anssi sanoo:

   Tatuointien yhdistäminen rikollisuuteen on niin last century. Tervetuloa moderniin maailmaan.

   • Lääkäri sanoo:

    Ei ole. Pätee edelleen osassa maailman maita. Tatuoitu ihminen ei Japanin työmarkkinoilla ole huudossa. Tatuoinnit ja lävistykset ovat lähes varma merkki alemmasta koulutustasosta (en tarkoita tällä älykkyyttä, enkä arvostusta – vain ja ainoastaan koulutusta).

    • L.A sanoo:

     Ei ole. Vai miksi monilla naisilla koulutuksesta riippumatta on korvalävistyksiä?
     Mistä edes tiedät, onko jollakulla tatuointeja tai lävistyksiä, jos hän ei ole (lähes) alaston? Monet ottavat juuri sinunlaisten ennakoluuloisten takia tatuointeja ja/tai lävistyksiä, jotka voi piilottaa.
     Sitä paitsi Japani-esimerkki oli huono koska
     a) emme ole Japanissa ja
     b) Japanin työmarkkinoilla eivät ole huudossa ihmiset, joiden esivanhemmat eivät olleet tarpeeksi hyviä ihmisiä (esim. ”saastaisten” ammattien harjoittajia, kuten teurastajia tai ruumiinpesijöitä, tai korealaisia) joten japanilaisia ei kannata seurata sokeasti.

 17. Tupuna sanoo:

  Ens siis todellakaan kommentoinut hänen ulkonäköään hänelle itselleen.

  • L.A sanoo:

   Yhtä hyvin olisit kommentoinnut, jos lähdit heti kun hänet näit, tai mikäli pokka ei pitänyt. Eikä puhumattomuus muuta tosiasiaa, että olet ennakkoluuloinen, joka arvostelee ihmisiä typerien syiden takia.
   Nostan kyllä hattua siitä hyvästä, että tajusit käyttäytyä tavallista ennakkoluuloista paremmin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *