Paketit perille vaikka väkisin

Teen kuriirihommia eli ajan pakettiautolla jakaen paketteja yrityksille ja yksityisille.
Yksityiset osaa välillä olla hyvinkin hankalia vaikka osa vain tietämättömiä tai ajattelemattomia.

Aika paljon tulee soitettua asiakkaalle joko etukäteen tai paikanpäältä jos kotona ei olla, kukaan tai mikään ei soittamista edellytä joten tämä on jo sinänsä parempaa palvelua kuin olisi tarve antaa.

Tässä muutamia tilanteita matkan varrelta.

Asiakkaalle soitettu ja todettu ettei kotona olla, ehdotan paketin toimittamista töihin jonka jälkeen keskustelu menee kutakuinkin näin;

M: Oletteko missä töissä jos tuon paketin sinne?
A: Joo, mä oon tässä kaupungilla töissä.
M: Missähän päin kaupunkia?
A: Tässä keskustassa.
M: Joo’o, missähän päin keskustaa?
A: Mikäs tää osote olikaan.. (alkaa miettiminen tai muistetaan kadun nimi jossa on sata eri firmaa.)
M: No missähän siinä kadulla??
A: No tää on tässä tuota… (yritetään selittää mahdollisimman vaikeasti kunnes keskeytän.)
M: Mikä sen firman nimi on??
A: Se ja se
M: No katsos kun mä olen käynyt siinä ennemminkin niin oon ihan viiden minutin päästä siellä.

Mikä siinä on niin vaikeaa kertoa firma missä on töissä, katotaan niitä ajo-ohjeita sitten jos firma on ihan tuntematon.
Osa asiakkaista ilmeisesti kuvittelee että se just sun paketti tuodaan ihan vain pelkästään sulle eikä muita asiakkaita ole. Vaikka paketeilla ei mitään aikataulua olekkaan niin autolla kuitenkin on joten paketti jaetaan silloin kun se ajojärjestyksessä ja välillä on oikeastikkin kiire. Normaalisti kyllä joustetaan niin paljon kuin mahdollista. Mutta se ” mä oon täs kahenkilsan pääs, tuo se tähän nyt kun mä ootan” tarkoittaa ajoajassa jopa 30min seikkailua liikennevaloviidakossa ennenkuin ollaan takaisin samassa pisteessä. Näitä ei montaakaan päivään mahdu. Toisille tuntuu olevan myös outo käsitys tuo nätisti pyytäminen tai ehdottaminen, isojakin joustoja saadaan aikaan kunhan ollaan ystävällisiä.

Yksi taiteenlaji tuntuu olevan aika ja sen ymmärtäminen. Aika usein kun asiakas sanoo että on 10min päästä kotona niin tuo saapumisaika puolittuu jos kerron ettei ole aikaa odottaa, käytännössä sitten kestää vartin että aasiakas paikalle saapuu. Turhaa on myöskin kaunistella että keskustasta ajaa viidessä minuutissa esikaupunkialueelle, on yritetty eikä onnistu 🙂

Vitutuksen saa myös taivaisiin asiakkaat joiden kanssa etukäteen sovittu että paketti tulee vaikka puolen tunnin päästä ja luvataan olla kotona. No eipä sitten ollakkaan ja pikku odottelun jälkeen kun päätän soittaa niin todetaan ” ai sä oot jo siellä, no mä lähden tästä nyt sitten tulemaan.” Siis mitä vittua?!?!?!

Oma lukunsa on nämä joille paketin kotiovelle tuominen on ihan uus juttu ja sitä ihmetellään mitä sitä on taas tullut tilattuakaan;
” mitähän sielä on? en mä oo kyllä mitään tilannu”
” mistä se tulee, mitä sielä on?”
” en mä kyllä ota mitään vastaan kun ne mä tiä mitä sielä on, en mä oo mitään tilannukkaan!”
No lähettäjän kyllä näkee osoitekortista, mutta sisältöä se ei useinkaan kerro.
Silti pitäisi se kristallipallo olla näissäkin hommissa…
Loppupeleissä kyllä muistetaan aina mitä se sisältö onkaan, milloin on puoliso tilannut kertomatta ja milloin lapset 🙂

Myös puhelinkäyttäytyminen ihmetyttää, eikö tosiaan kaikki osaa perusasioita kuten esittely soitettaessa??
Aika moni ei vastaa puhelimeen, syystä tai toisesta, mutta tosi harva näistä soittaa takaisinkaan. Silti näihin harvoihin takaisin soittajiin mahtuu näitä joiden ensinmäinen lause on tyyliin ” Haloo sä olit soittanu!”.
Niin, varmaankin olin, kuten monelle muullekkin joten nyt en osaa vielä yhdistää kuka siellä mahtaa nyt soitella takaisin. Jos nyt aluksi esiteltäisin itsensä niin mäkin todennäköisesti tiedän heti sanoa että minkä näköinen, kokoinen, muotoinen, värinen ja painoinen paketti sulle olis tulossa. Ehkä jopa lähettäjä ja sisältökin on tiedossa…

Välillä myös tuntuu ettei kaikki asiakkaat halua edes koko pakettia, jos toimitus ei onnistu juuri silloin asiakkaan haluamaan kellonaikaan niin mikään muu ehdotettu mahdollisuus ei käy! Voinhan mä sen takaisin lähettäjällekkin laittaa jos ei kelpaa..

Eräälle naiselle on mennyt pakettaja säännöllisen epäsäännöllisesti, tämä ei yleensä ole kotona ja joskus saanut viedä sitten töihin. Toki puhelimeen ei aina vastaa ja joskus soittaa takaisin, ei hymyile ja ohjeet on tyylillä tänne ja nyt heti! Aiheuttaa ajamista edes-takaisin ja yleensä kiireellä.
No näistä oppineena päätin olla kaukaa viisas ja soitinkin hyvin etukäteen kysyäkseni tuodaanko paketti kotiin vai töihin.

M: Esitin asian.
A: Klo 17 jälkeen sopii tuoda.
M: Nyt on sellainen tilanne etten ole enää tuohon aikaan kaupungissa, klo15 minun pitää olla jo 70km päässä ja nyt on muutenkin hiljaisempi päivä niin olen jo aikaisemmin lähdössä pois.
A: Minulla ei nyt ole aikaa tämmöiseen!
M: Ahaa, no yritetäänkö huomenna uudestaan?
A: No tuo nyt sitten tänne töihin, mutta minulle ei nyt ole aikaa!
M: Selvä juttu! Tuodaan sinne ja noin 30min niin olen siellä. Kiitos hei!

Ajoin työpaikalle ja sisään päästyäni minut ohjattiin kyseisen asiakkaan työpisteelle avokonttoriin. Nyrpeällä naamalla otti paketin vastaan ja kuittausta kirjoittaessa alkoi avautumaan, olin nyt jotenkin häirinnyt häntä ilmeisesti. Sen huomasin että jokin videoneuvottelu oli meneillään. Minä hieman hölmistyneenä kuuntelin ne muutamat lauseet mitä asiakas hiljaisella äänella lateli, epäselväksi jäi mikä nyt oli vikana.
Minä kun kuvittelin antavani hyvääkin palvelua kun tälläkertaa etukäteen soitin ja vielä työpistelle asti paketin kannoin. Kysyin rauhallisesti että laitetaanko pakettia menemään takaisin jos et halua
vastaan ottaa? Sain vihaisen katseen ja lähdin pois kiittäen.

Iltapäivällä esimies soitti ja kertoi että kyseinen asiakas oli reklamoinut minun käytöksestä, se oli kuulemma kuin 13 vuotiaalla. Kerroin koko jutun esimiehelle ja hän totesi ettei aiheuta toimenpiteitä. Epäselväksi jäi mikä tässä nyt meni pieleen, mitä mä tein väärin?? Okei, mun vastaus paketin takaisin lähettämisestä ei ehkä ollut paras mahdollinen mutta ei kai se nyt pelkästään kirvoita reklamoimaan 🙂 Miksi ylipäätään vastasi puhelimeen jos ei voinut puhua. Miksi ei voitu toimitusta siirtää seuraavaan päivään jos oli huono aika vastaanottaa. Olin asiakkaan työpisteellä ehkä 30sek joten isosta häiriöstä ei pitäisi olla kysymys…

Tässähän näitä päällimmäisiä tulikin, helpotti huomiseen asti.
Pääasiallisesti asiakkaat on kuitenkin asiallisia ja mukavia, ystävällisiä ja ymmärtävät että mä vain tuon ja vien teidän romuja 🙂

– Kuski –

Jaa tämä tarina:

2 kommenttia

 1. Kuski sanoo:

  Paljon ajelleena täytyy kompata, että nämä pitkän selityksen sijainnistaan antavat ovat aina niin riemukkaita.

  ”Siitä vanhalta koululta käännyt oikealle, sitten sen puun vierestä mihin ’67 iski salama menet vielä eteenpäin ja sen missä se kyläseuran talo joskus oli, niin siitä käännyt oikealle missä oli se talo joka oli joskus punainen mutta kai jo nykyisin muun värinen.”

  Ainakin omassa työpaikassa on ajan tasalla oleva navigaattori ja reittejä voi sitten tutkia vaikka Google Mapsista jos ei muuten löydy.

  Satoja kertoja olen kuullut ”ei tänne navigaattorilla löydä”, näistä alle prosentti on oikeasti tilanteita joissa osoitetta ei oikeasti löydy navigaattorilla ja tällöinkin on yleensä kyse joko vastikään uudelleennimetystä tai uudesta tiestä.

  Ehkä 10+ vuotta sitten navigaattorit eivät löytäneet kuin isoimmat tiet, mutta niistä ajoista on tultu jo pitkälle.

  • Rastas sanoo:

   Vielä nyt melkein 10 vuotta myöhemmin meille ei löydä navigaattorilla eikä Google mapsilla. Näyttävät osoitteemme monta sataa metriä pieleen tien lopussa olevalle yksityistielle, jossa ei enää ole taloja. Vaikka talon numero on selkeästi ulkorakennuksen seinässä tien vieressä ei tänne ilman neuvoja osaa kuin postikuski, muut pakettifirmat soittelee kun ovat ensin ajelleet pari kertaa ohi. Emme ole ainoat asukkaat, joten ei heti arvaa mennä pihalle huitomaankaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *