Yleistä kitinää kassatyöskentelyn sietämättömästä vaikeudesta

Heipähei! Tämä seuraava lista sisältää kaikkea yleistä patoutumaa jota ehtii kerääntyä neljän vuoden sisään pienessä erikoisliikkeessä työskennellessä. Jos jollekkin tulee paha mieli,sitten tulee. Niin on tullut monesti minullekkin ihmisten idioottimaisuutta seuratessa.

1. Kuitin käsittelyn vaikeus. Miksi on välillä todella vaikeaa sanoa ”en kiitos tarvitse”. On kivempaa vetää kuittia ojentaessani käsi valonnopeudella pois alta kuin spitaalinen olisi koskettamassa. Toinen hyvä tapa on rytätä kuitti ja jättää se kassia varten olevalle tasolle tai viskata tyylikkäästi lattialle. Ehdoton suosikkini on ylimielinen mulkaisu ja mielenosoituksellinen kuitin jättö tiskille nenäni alle.

2. Rahan antaminen. Kättä voi ojentaa minua kohti. Se ei ole vaikeaa. Ilmeisesti vain on hauskempaa katsoa kun minä valun tiskin yli kurottelemaan rahoja kourastasi. Sama kun vaihtorahaa tulee takaisin. Tekisi mieli tunkea kolikot omaan taskuun ja tokaista ”älä nyt sentään noin innoissai ota rahojasi takaisin”.

3. Rahan antaminen vol. 2. Minä odotan kämmen auki maksua mutta kolikot on kivempi paiskata siihen tiskille ja katsella kun minä lyhyillä nakkisormilla ja kynsillä noukin niitä siitä. Kuitenkin kun rahaa on tulossa takaisin niin sitten ollaan melkein suussa asti käsi ojossa odottamassa että ojennan ne. Hitto että silloin tekisi mieli paiskata vastavuoroisesti killingit tiskiin…

4. Tervehtiminen. Vanha jo tarhassa opittu taito. Joillakin vain ilmeisesti ei riitä äly tähän yksinkertaiseen sananmuodostukseen. Jotkun välkymmät yksilöt osaavat silti ”tervehtiä” tyyliin: ”yks tommonen tosta”.

5. Pussit. Joskus kysyn tarviiko asiakas pussia, joskus en (esim. em.tilanteesa). Huvittavaa että välillä se pussi pitää vaatimalla vaatia jollekkin 5cm x 5cm kokoiselle tavaralle. Sitten pussi vedetään tuhannen rullalle ja sullotaan johonkin niistä kymmenestä jätesäkin kokoisesta ostoskassista joita mukana jo on…

6. Tavaroiden sijoittamisen vaikeus. Jos mieli muuttuu ja jotain jo koriin haalittua roipetta ei haluakkaan ostaa, on ok jättää se lähimpään hyllyyn tms. johon käsi ulottaa. Sehän olisi liian vaikeaa ottaa kyseinen tuote vaikkapa kassalle mukaan ja sanoa että ”en otakkaan tätä, voinko jättää tähän”. Tai vielä parempi, viedä se paikoilleen!

7. Jonottaminen. Ei luulisi olevan uusi eikä vaikea juttu. Siltikin se on. Tiskin sivusta kiilataan ”nopasti vaan kysymään”(btw, nämä eivät ole koskaan nopeita vaan kysymyksiä tulee samaan syssyyn kymmenen lisää) tai huomaamaan että ”oho ai tuolla oli jono” typerän virneen höystämänä. En ole sokea tai tyhmä. Huomaan kyllä jos joku ”vahingossa” yrittää onneaan jonon ohi pääsyyn.

8. Keskeyttäminen. 5-vuotiaat lapset eivät aina ymmärrä kun aikuiset puhuvat ja tulevat keskeyttämään keskustelun. Mutta hemmetti että aikuiset ihmiset eivät ole päässeet tästä vaiheesta ohi! Puhun asiakkaan kanssa ja yhtäkkiä jostain spawnaa väliin toinen kyselemään tyhmiä, taas niitä ”nopeita” kysymyksiä.

9. Besservisserit. Kysellään kaikkea ja sitten ei kuitenkaan kuunnella vastausta loppuun vaan aletaan keskustelemaan kaveri Marjatan kanssa jotain ihan muusta asiasta x. Tai vielä parempi, täydennetään lause jota olen juuri sanomassa itse loppuun. Parhaimmat vielä vänkäävät lopuksi tekevänsä kyseisen asian y ihan erilailla kuin minä neuvon…Vielä asteen hauskempia ovat ne jotka kuuntelevat kun puhun toiselle asiakkaalle ja sitten huikkailevat omia kommentteja väliin kun minä puhun. Nämä asiakkaat eivät siis välttämättä edes tunne toisiaan.

10. Ikäkriiseilijät. Tervehdin vanhempaa asiakasta ja otan katsekontaktin häneen valmistautuen palvelutilanteeseen. Asiakas sivuuttaa minut täysin ja kävelee suoraan vanhemman työn touhussa olevan kollegani luo ja penää häneltä apua ongelmaansa. Parasta on katsella turvan vetävän rullalle kun tällaisessa tilanteessa kollega sanookin minua osoittaen ”tuo x tuossa voi auttaa kun minulla on tämä homma tässä kesken”. Hehhee!

11. Tilannetajuttomat. Välillä joudumme mm. mittaamaan tuotteita. Nämä hommat vaativat välillä melkoista päässälaskua ja tarkkuutta. Silloin onkin mukavaa kun joku liimaantuu viereen hokemaan ”anteeksi viittitkö auttaa/kertoa/näyttää missä jokin juttu on”. Sehän on aivan mahdotonta nähdä ja tajuta että olen varattu jo toiselle asiakkaalle ja mittailen hänelle enkä huvikseni. Hauskimpia ovat suuttujat. Välillä ei vain pysty tai kerkeä heti sanomaan mitään ettei keskittyminen herpaannu ja laskut mene sekaisin. Siinä vaiheessa sitten tuhistaan ja puhistaan ja marssitaan ovesta ulos. Parasta kuitenkin on kun laskut menee sekaisin ja koko homma on aloitettava alusta. Siinä ei sitten voitakkaan yhtään kukaan, että kiitos vaan!

12. Syyttelijät. Se ei liene minun eikä kenenkään muunkaan vika jos sinä olet ajanut x määrän kilometrejä hakemaan ihan vain tavaraa y jota ei sitten satukkaan sillä hetkellä olemaan. Minä en siksi tavaraksi voi muuttua enkä sitä lähteä timbuktusta hakemaankaan. Kannattaisiko vaikka soittaa ja kysyä onko kyseistä tuotetta ennekuin lähtee sieltä takahikiältä hikoilemaan ja tuskailemaan minun eteeni…? Ja ei, tyhmyyden takia ei makseta bensakuluja tai anneta alennusta kokemasi pettymyksen vuoksi…

13. Tiputtelijat. Oho pudotin vahingossa tavaran hyllystä. Noh eiköhän se joku muu tuosta nosta.

14. Astelijat. Ne jotka tulevat kohdan 13. tyyppien perässä ja ihmettelevät kun astuvat jonkin päälle. Ai se oli vaan joku tavara, onneksi ei kenkään tullut likaa/naarmuja/jotain muuta vikaa. Tavara on edelleen lattialla kun tämä heppu poistuu näyttämöltä.

15. Ilmainen hurvittelukeskus kersoille. Mimmi ja Masa 40v. tulee viiden mukulansa kanssa ostoksille. Kun jalat ylittävät kynnyksen, kakarat vetävät sillä sekunnilla hyvällä hajonnalla pitkin myymälää. Kaiken ne tekevät, huutavat, tappelevat, itkevät, repivät tavaroita hyllyistä, leikkivät nillä, juoksevat pitkin myymälää yms. ja kertaakaan ei kuulu kieltävää sanaa vanhempien suusta… Nämä ovat unelma asiakkaita!
Kerran yksi hirviö tuli kassan taa ja alkoi hakata kassakoneen näppäimistöä. Kersan isä vain katsoo hoomoilasena tiskin yli ja piipittää erkkieemeliä tulemaan pois. Siinä vaiheessa kyllä loppui huumori ja sanoin melkoisen tiukkaan sävyyn että kersa saa luvan lähteä NYT ennekuin koko kassakone ja ohjelma on ihan solmussa…

16. Natustelijat. Tämä pätee muissakin kaupoissa. En ymmärrä miksi aikuiset ihmiset eivät voi syödä jäätelöitään tai juoda kahvejaan kauppojen ulkopuolella. Herkkujen kanssa märehditään pitkin myymälää mitään ostamatta ja jälkeensä jätetään kahvi ja jäätelöroippeita jotka seuraavat tallovat. Mieltä lämmittää jynssätä niitä mällättyjä ruokia irti lattiasta.

17. Maailmassa ei ole muita kuin MINÄ. Tyypit suuttuvat jos et ehdi sillä sekunnilla palvelemaan heitä. He myös suuttuvat jos olen yksin iltavuorossa, kassalla on jonoa ja kerrot meneväsi nopeasti rahastamaan heitä silläaikaa kun maailmannapa miettii mikä väri tuoteesta x olisi kivoin.

18. Ihan näin sivupointtina. _Vihaan_ tyyppejä jotka naputtelevat kynsillä tiskiä silläaikaa kun vedän tuotteita koneelle/pakkaan tuotteita/juttelen toisen asiakkaan kanssa. NAPSNAPSNAPS…hemmetti… Silmien pyörittely menee samaan kastiin vaikka siitä ei ääntä kuulukkaan se on kaksinverroin typerämpää.

19. Mikä logiikka on siinä, että olen kassalla 1 palvelemassa asiakasta jonka perässä on pari muuta. Silti tyhjälle, suljetulle kassalle 2 alkaa kasaantumaan myös jonoa. Kuvittelvatko ne kenties että olen taikuri ja mystisesti taion siihen toisen myyjän kun koko tunnin ajan minkä he ovat pyörineet myymälässä paikalla ei ole ollut muita myyjiä kuin minä? Tai että jakaannun salaisilla supervoimillani kahteen osaan? Sitten siellä jonossa alkaa kynnet rapsumaan ja silmät pyörimään kuin flipperikuulat konsanaan kun puran omalla kassallani olevaa jonoa. Tähän vielä säestyksenä ylimielinen huokailukonsertti kun kerron että kassa tosiaan on suljettu ja palvelua siltä ei saa.

20. Poikkeuksiakin on onneksi. Sellaisia jotka saavat unohtamaan kohtien 1-19 aaseilijat. Heille kiitos että osaavat käyttäytyä normaalisti <3

Jaa tämä tarina:

61 kommenttia

 1. Jaska Jokunen sanoo:

  Olisiko alan vaihto paikallaan?

  • EE sanoo:

   Painukaa te alanvaihdosta päpättäjät jollekin toiselle sivustolle, kun tekee niin pahaa lukee aspojen patoutumia. Ei se aina tarkoita sitä, että kun valittaa työstään, että pitäisi vaihtaa alaa, ”kun ei näköjään pää kestä”. Kun tarpeeks kauan kattelee enemmän tai vähemmän ärsyttävää aasimeininkiä kassan takaa, niin kyllä se alkaa pikkuhiljaa ketuttaan!

   Kuten sanottu, ennen kuin alatte ammatinvalintapsykologeiksi, vaihtakaa mieluummin sivustoa.

   • huippu_myyiä sanoo:

    No jos ihan näin kirjoittaa:
    20. POIKKEUKSIAKIN on onneksi. Sellaisia jotka saavat unohtamaan kohtien 1-19 aaseilijat. Heille kiitos että osaavat käyttäytyä normaalisti <3
    Niin ehkä sitä oikeasti on vain väärässä paikassa.
    1, 2, 3, 4, 6, 11, 12, 13, 14, 17 ja 19 ovat kohtia jotka allekirjoitan täysin, mutta kuittipeliä ja rahojen kanssa sekoilua lukuunottamatta todella harvinaisia palveltavien asiakkaiden määrään suhteutettuna. Toki palveltavien asiakkaiden suuri määrä tarkoittaa myös sitä, että vähintään yhtä näistä muistakin tapahtuu joka ikinen päivä. Joskus ne ärsyttivät minuakin paljon enemmän, mutta aasiakas.netin kommenteista olen löytänyt moneen "epäkohtaan" sopivan näkökannan =) Täältä olen tajunnut esim. sen, että asiakkaiden kulunuttakin kuluneemmat vitsit ovat vain heidän pyrkimyksensä kohdella aspaa ihmisenä eikä koneena niinkuin jotkut tekevät. En silti kykene loihtimaan väkinäistä hymyä kummempaa vastausta heille. "Se on sitten varmaa ilmanen" -heittoon olen muuten joitakin kertoja testimielessä vastannut "valitettavasti tähän meiltä löytyy aina joku keino" tai jokin sen variaatio; vastaanotto on lähes aina ollut hyväntuulinen

    • huippu_myyiä sanoo:

     hupsista tulipas tasapaksu pötkö. modet viittisitteksteetteksteviittis jakaa sitä pariin kappaleeseen? =)

  • badgehunter sanoo:

   jaska jokunen. olet siis sellainen aasiakas joka menee prismassa kassalle 20 vaikka kassoilla 1-19 on kassahenkilöitä ilman asiakkaita?

 2. Kiti sanoo:

  Nyt on kyllä sellasta nitinää ja kitinää, että tämän on pakko olla trolli… Jos ei ole, niin voin lämpimästi suositella alan vaihtoa. Olen itsekin ollut useamman vuoden asiakaspalvelutöissä (10v), sekä myös koulutuksen tähän hommaan saanut, joten tiedän kyllä minkälaista siellä kassan takana on. Olisit nyt vielä maininnut missä olet töissä, niin osaisin varoa nyrpeitä myyjiä 🙂

 3. nyymi sanoo:

  Ja taas nämä ”vaihda alaa” kommentit tulevat 😀

  Olen kirjoittajan kanssa samaa mieltä lähes kaikessa.
  Ja ei, en ole hapannaama myyjä siwan kassalla. Tykkään työstäni ja olen saanut hyvä palautetta asiakkailtani.

  Aasiakkaat voisivat yrittää käyttäytyä julkisilla paikoilla ja ottaa niin työtään tekevät aspat kuin kanssa ostostelijansa huomioon.

 4. Pena sanoo:

  Taisivat edelliset kommentoijat tunnistaa itsensä mainituiksi aasiakkaiksi, sen verran antaumuksella rupesi näitä aina yhtä typeriä alanvaihdoskommentteja tulemaan ;D

 5. kirjoittaja sanoo:

  Kyllä alanvaihto on käynyt monesti mielessä. Voin myös antaa sellaisen vinkin että teidänkin olisi ehkä parempi olla lukematta sivustoa joka on tehty kitiseviä aspoja varten ettei sitten tarvitse itkeä itseään illalla uneen kun tuli paha mieli toisen avautumisesta? Onnea Kitille että olet jaksanut 10v. kassan takana, ja oikein koulutettuna hallelujaa vaan!

 6. Timon sanoo:

  Jo se on kumma, kun sivustolla on nimenomaan tarkoitus avautua aasiakkaista ja se ei ole täälläkään sallittua? Vaihtakaa te muut sivustoa. 😉

 7. kutale sanoo:

  ”Minä odotan kämmen auki maksua mutta kolikot on kivempi paiskata siihen tiskille ja katsella kun minä lyhyillä nakkisormilla ja kynsillä noukin niitä siitä”

  Et ole tainnut paljon Suomen ulkopuolella asioida. Monessa kulttuurissa rahoja ei koskaan anneta kouraan. Tiskillä on sitä varten laakea kulho. Rahoja kouraan tyrkyttävä on pöljä aasiakas.

  • ..... sanoo:

   Oletko sattunut huomaamaan, että elämme valtiossa nimeltä Suomi ja jonka kulttuurissa on kohtelias tapa antaa rahat käteen.

   • kutale sanoo:

    Kummasta laskee kolikot nopeammin, kämmeneltä, josta ne pitää levitellä ja käännellä ja kuitenkin kaataa jollekin alustalle, jos niitä on enemmän kuin muutama, vai oikean muotoiselta lautaselta, josta ne hahmottaa sekunnissa? Tuo maailmalla yleinen tapa on paljon sujuvampi.

   • Mimme sanoo:

    Itse ainakin annan pienen määrän rahoja kouraan (jos myyjä ojentaa sen minulle), mutta isomman määrän lasken tiskille, koska olen monesti todistanut niiden leviävän ympäriinsä, kun eivät ole kunnolla mahtuneetkaan käteen. Toisinaan laitan rahat tiskiin ojennetusta kädestä huolimatta siksi, etten ehdi muuttaa toimintoani siinä vaiheessa, kun tilanne muuttuu – olen nimittäin sitä hajamielistä sorttia. Eivätkö nämä asiakaspalvelijat koskaan itse toimi asiakkaina?

    Mutta summasummarum, niin omasta mielestäni muutamassa kohdassa voisi katsoa peiliin, mutta pääosin ymmärrän valituksen.

  • Herkko sanoo:

   ..Sitten? Ei täällä pakata tuotteitakaan kasseihin asiakkaan puolesta, niin kuin joissain maissa 😀

   • Voi v*tun apina sanoo:

    Eli Suomessa pitää kaikkien käyttäytyä Suomen tapojen mukaan, koska sinä ja yksi itseään vihaava aspa niin vaativat?

    • Herkko sanoo:

     Ja miksei samasta syystä pitäisi käyttäytyä kaikkien kuten ulkomailla?

    • Just... sanoo:

     Miksi pitäisi käyttäytyä muiden maiden tapojen mukaan? Ymmärrän itsekin tuon rahan tiskille laittamisen, jos kuulen asiakkaan puhuvan esim. venäjää.
     Mutta kun useimmiten jopa nämä venäjää puhuvat osaavat antaa sen rahan käteen ja täysin tuikitavalliset suomalaiset paiskovat rahat tiskiin.
     Hassu kysymys muutenkin, ”Eli Suomessa pitää kaikkien käyttäytyä Suomen tapojen mukaan, koska sinä ja yksi itseään vihaava aspa niin vaativat?”.
     No minkähän maan tapojen mukaan täällä pitäisi käyttäytyä? Kerropa meille kaikille.

  • kolmaster sanoo:

   Mitä siinä menettää kun laittaa rahat käteen tai ottaa ne vastaan siitä? Jos kassalla ei ole hanskoja (joissain paikoissa suomessakin on!) niin samat basillit siitä saa, laittoi rahat minne vain.

   Toisaalta esim vanhat ihmiset nähtävästi ovat tottuneet levittämään kolikot tasaiselle pinnalle ja kuvittelevat kai että siitä ne on helpoin valikoida pois. Ikäpolvikysymys?

  • Junatar sanoo:

   Minusta unohdatte nyt koko aloittajan pointin, eli sen, että myyjä on jo käsi ojossa valmiina ottamassa rahat vastaan. Tahallista kiusantekoa se mielestäni on, että asiakas vain ”sivuuttaa” aspan kädenojennuksen ja laittaa rahat kassalle. Kolikoistakaan ei aloittaja maininnut, minä ymmärsin että näin tapahtuu oli sitten kyseessä kolikot tai seteli.

   Itsekään en ymmärrä sitä, että pitää raha nakata tiskille, vaikka käsi ojossa olenkin. Jos olen asiakkaana eikä myyjä ota rahaa vastaan, laitan rahan tiskille. En siis nakkaa. Muussa tapauksessa ojennan rahan myyjälle.

 8. Miss Piggy sanoo:

  Minä yleensä vedän palkokasvin nenuun aspojen, mielestäni turhista, kitinöistä, mutta tässä minä olen kyllä ihan aspan puolella! En siis itse ole aspa, nuoruudessani kylläkin olen ollut ja todennut, että minusta ei yksinkertaisesti ole siihen, johtuen lyhyen lyhyestä pinnastani. Parempi jättää asiakaspalvelu niille, jotka sen osaavat/ haluavat sitä tehdä.
  Toisinaan täällä avaudutaan kyllä ihan ihmeellisistä asioista, mutta tässä tapauksessa olen siis aloittajan kanssa samaa mieltä!

 9. naputtelija sanoo:

  Täytyy yrittää lopettaa kynsien naputtelu… Huomaan nimittäin usein naputtelevani kaupassa tulevan musiikin tahtiin, erityisesti, jos tulee jokin tuttu/tarttuva biisi. En ole edes osannut ajatella, että se aiheuttaa jopa vihan tunteita. Toivottavasti en ole sentään hyräillyt/laulanut mukana. En ainakaan tunnusta 🙂

 10. Jaska sanoo:

  Minusta asiakkaan tehtävä ei ole viedä takaisin paikalleen tuotteita joita hän on katsellut. Jos kaupan henkilökunnalla ei ole aikaa huolehtia siitä että tuotteet ovat hyvin esillä ja hyvässä järjestyksessä niin silloin tarvitaan lisää henkilökuntaa.

  • * sanoo:

   Kirjoittaja sanoikin että mielen vaihtuessa tuotteen voi tuoda kassalle ja sanoa, ettei haluakaan ostaa kyseistä tuotetta. Itse en ainakaan ymmärrä miksi tuotteet täytyy jättää väärille paikoille, jos ei sitä haluakaan ostaa. Tuote saattaa pahimmassa tapauksessa mennä jopa myyntikelvottomaksi, jos sitä ei palauta paikalleen. Esim. jäätelöt eivät säily huoneenlämmössä (Oikeasti toiset ovat niin ajattelemattomia tai ilkeämielisiä että jättävät jäätelöt kaupan hyllylle huoneenlämpöön, kun eivät haluakaan niitä ostaa)

  • asba sanoo:

   Lisää henkilökuntaa kun koko ajan ollaan vähentämässä henkilökuntaa joka paikassa? Tuolla logiikalla taidan ensikerralla kaupassa asioidessa ottaa kärryn täyteen tavaraa ja levitellä nitä ympäri kauppaa, siitäs saavat henkilökunta ylimäärästä puuhaa kun sitä tekemistä ei varmaan ennestään ollut..

  • K. sanoo:

   Sopii. Voimme toki nostaa jokaisen tuotteen hintaa eurolla, jotta saamme palkattua jokaiseen vuoroon yhden ylimääräisen työntekijän huolehtimaan siitä, että jokainen asiakkaan hylkäämä (kylmä)tuote on omalla paikallaan hyvässä tallessa ja järjestyksessä. 🙂

   • .......... sanoo:

    Äläs nyt. Kun kaikkea lisäpalveluja pitäisi saada kauppoihin, mutta hinnoissa tämä ei saisi näkyä. Päin vastoin – pitäisi laskea.
    Olihan se ihmisille niin iso ylläri silloinkin, kun suu vaahdossa vaaditiin kaupat auki vuoden jokaisena sunnuntaina ja kun tämä etu saatiin, niin hinnat nousivat jotta saatiin kulut katettua. Luulevat vissiin tosissaan, että myyjät ilmaiseksi talkootyönä niissä kaupoissa palvelevat.

    • Jaska sanoo:

     Ei se että myyjät pitävät tuotteet hyvässä järjestyksessä ei ole mikään ”lisäpalvelu”.

     Jos tuotteita jää ostamatta koska asiakas ei lyödä niitä sekamelskan joukosta niin kauppiashan siitä kärsii eikä asiakas.

     • juu... sanoo:

      Kuule, jos pitäisi heti viedä paikoilleen jokaikinen tuote, minkä asiakas jättää hyllynreunalle, ei myymälässä tehtäisi enää muuta. Kaikki myyjät juoksisivat asiakkaiden perässä, ei siinä olisi mitään aikaa tavaran purkamiseen, tilausten tekemiseen tai kassalla rahastamiseen.
      Joten kyllä, jos paikkaan palkattaisiin myyjä, jonka ainoa tehtävä on juosta asiakkaiden perässä pelastamassa niitä lihapaketteja ja jäätelöitä, niin kyse on lisäpalvelusta. Etenkin kun jossain isossa hypermarketissa ei yksi myyjä tähän hommaan riittäisi.

  • Pössö sanoo:

   ”Minusta asiakkaan tehtävä ei ole viedä takaisin paikalleen tuotteita joita hän on katsellut.”

   Eli jos asiakas on ostamassa vaikka jäätelöä ja päättääkin ettei haluakaan sitä, hän voi jättää sen johonkin toiseen hyllyyn jossa se sulaa? Ja lihat toki myös sellaisiin hyllyihin mihin ne eivät kuulu.

  • EE sanoo:

   Oletko koskaan kuullut asiasta nimeltä hävikki?

 11. Velma sanoo:

  Olis kiva, jos sitä pussia kysyttäis erikseen aina, koska niin usein mulle on laitettu se silloin kun en tarvitse ja jätetty laittamatta kun tarvitsen (kamalaa, joudun avaamaan itse suuni ja sanomaan asiasta).

 12. Vakkari sanoo:

  Sympatiapiste kirjoittajalle siitä, ettei laatinut listaansa lukijaa sinutellen niin kuin juuri se lukija olisi mainittu aasi.

 13. enska sanoo:

  Saisko vielä pari kitinälistaa ilman tarinoita aasiakkaista?

 14. ekohippi sanoo:

  voisko olla mahollista et kerrankin törmäis kassaan joka ei laittais pakasteita erilliseen muovipussiin ilman kysymättä minulta?

  • kassatätsä sanoo:

   Tuu mun kassalle. Mua ärsyttää ihan suunnattomasti se, että kaikki pitäis muka ylipakata asiaa millään tavalla kyselemättä. Ihan minkä tahansa tuotteen voin laittaa pussiin, jos asiakas sitä pyytää (tai no okei, polkupyörää tai mikroaaltouunia en laita, kun eivät mahdu, hah), mutta ite ärsyynnyn asiakkaana siitä, jos mun jugurttipurkkeja tai pakasteherneitä aletaan kääriä tarpeettomaan muoviin.

 15. Järki käteen ja ostoksille sanoo:

  Olen alkuperäisen tarinan kirjoittajan kanssa täsmälleen samaa mieltä. Osa asioista tuntuu asiakkaille pieniltä, koska he eivät joudu ko. tilanteisiin kuin kaupoissa asioidessaan (aika harvoin, suhteessa siihen aspaan, joka katselee ja kuuntelee aasiakkaiden temppuja kaiken päivää ja viikkoa). Pienistä puroista kasvaa isompi joki… Kyllä kaikki aspat tietävät, ettei pienestä kannata hermostua, mutta toisinaan vaan kiehuu, kun näkee ettei ihmisiltä löydy tilannetajua tai empatiakykyä asettua toisen asemaan.
  Esimerkiksi kassan takaa kurkottelu on todella epäergonomista, kun samoja liikkeitä (esimerkiksi raskaiden tuotteiden nostelua) toistaa usein. Ei asiakas tätä tajua, mutta sen sijaan että seisoo vieressä, kun aspa yrittää kurottaa jotakin painavaa tuotetta pöytänsä yli, voisi yleisinhimillisesti ajatteleva pyrkiä auttamaan. Asiakaspalveluammatti on tietenkin ammatinvalintakysymys, mutta se ei tarkoita, että asiakkaalta ei saisi odottaa _yhtään mitään_. Lisäksi, suuri osa alalla työskentelevistä haluaa sieltä pois – taloustilanteen ja kiristyvien vaatimusten takia, sekä siksi, että kaupoissa ollaan usein töissä opiskelun ohella. Myyjien palkoilla elättää juuri ja juuri itsensä, jos saa tehdä iltoja ja viikonloppuja. Herkkua se ei missään tapauksessa ole. Aliarvostettu ammatti, josta ei tosiaankaan tehdä liikaa rahaa. Who wants to stay? Itse lähdin heti kun pääsin.

  • Mina sanoo:

   Palkalla elättää juuri ja juuri itsensä.. Joo, jos 130t rivitalokolmiota ja 20t amerikanrautaa pihassa voi sanoa juuri ja juuri itsensä elättämiseksi. Kotona elektroniikka viimeisen päälle, viimeisimpänä viime vuoden alku”talvena” ostettu 1000e televisio. Laskut maksetaan aina ajoissa, ja rahaa jää elämiseen muutenkin. Vähän ot, mutta kuitenkin.

 16. JaskaJaakko sanoo:

  Voi näitä nimimerkin ”Jaska” kommentteja. Kertoo taas ihmisen elämänlaadusta aika paljon, pitää tulle joulun välipäivinäkin, kun kauppa on kiinni, vittuilemaan vielä tänne aspoille. Dude, hommaa elämä!

 17. Argh sanoo:

  En ole edes ammatiltani aspa, luen sivustoa satunnaisesti viihteenä, mutta provosoiduin kyllä Jaskan kommenteista.

  Totta kai se on asiakkaan homma viedä tuote takaisin paikoilleen, jos sen on sieltä ottanut eikä sitten haluakaan sitä enää myöhemmin ostaakaan. Tuote ei ole ennen kassatapahtumaa asiakkaan omaisuutta, vaan kaupan, ja väärissä paikoissa olevat mm. jo mainitut jäätelöpakkaukset menevät hävikkiin, joka taas pidemmillä ja lyhyemmillä aikaväleillä näkyy asiakkaidenkin kukkarossa, jos halutaan ajatella tältä kantilta. Käännetäänpä tämä kantti siis toisinpäin: jos Jaska sun kotiisi tulee vieras ihminen,ajatteletko hänestä hyvää hymy huulilla, jos tämä siirtelee sun pakastimesta sorbettipakkaukset vessan hyllylle, vie kaukosäätimet ulkoroskikseen jne?

  Jokainen ihminen, jolla on edes hieman ajattelukykyä päässään, tajuaa, että käytöstavat ne pitää olla asiakkaankin roolissa.

 18. hah sanoo:

  Voi hitto näitä muutamia kommentteja. Sivusto on omistettu sille, että asiakaspalvelijat pääsevät avautumaan, mutta silti tuntuu joillekkin tulevan yllätyksenä että ”Kappas, joku valittaa jostain”. Ja kirjoittaja vielä varoittaa, että luvassa patoutumia.. Sen sijaan, että kirjoittaja vaihtaa alaa niin mitäs jos te vaihtaisitte sivustoa? Pienetkin asiat voivat muodostua todella ärsyttäviksi varsinkin jos niitä kohtaa monia kertoja viikossa, usean vuoden ajan. Kyllä niistä välillä tekee mieli jollekkin purkautua. Ei se tarkoita, että tarinan kirjoittaja näyttäisi asiakkaille nyrpeää naamaa 24/7.

 19. ENTINEN aspa sanoo:

  Täydelleen samaa mieltä kirjoittajan kanssa! Tein itse asiakaspalvelutöitä yli 10 vuotta ja sitten päätin että ei ikinä, koskaan, milloinkaan enää. Aspa on kurjin virka mitä kuvitella saattaa, jotenkin menetät ihmisarvosi ja joudut asiakkaiden sylkykupiksi. Useimmat eivät kohtelisi koiraansakaan yhtä huonosti. Toisin sanoen MINÄ KUNNIOITAN MYYJIÄ YLI KAIKEN, heillä on uskomattomat hermot ja ihmisrakkaus kun jaksavat työtään surkealla palkalla vuodesta toiseen. Ja todellakin, tämä on aasiakas.net, ANTAKAA TURHAUTUNEILLE ASPOILLE EDES YKSI PAIKKA Jossa he saavat purkaa oloaan ilman tuota saamarin alanvaihtonarinaa!!!!!

  • Milla sanoo:

   Kyllä asiakkaistakin useimmiten näkyy päälle, jos ovat joskus tehneet aspan hommia. Tästä ollaan juteltu työkavereidenkin kanssa: esimerkiksi en usko, että kukaan joka on joskus ollut aspana ja kettuuntunut sulkemisajan jälkeen sisään luikkivista asiakkaista (koska osahan ihan odottaa oven ulkopuolella viimeisiä ulos tulevia asiakkaita, että pääsee samalla ovenavauksella sisään) kehtaisi asioida sulkemisajan jälkeen. Itse en halua mennä kauppaan enää edes sisään, jos sulkemisaikaan on vähemmän kuin kymmenen minuuttia.

 20. Huh sanoo:

  Minulle on kolikoiden kohdalla usein käynyt päinvastoin. Siis silloin kun asiakas on antamassa isomman kasan kolikoita. Ennemmin otan ne tiskin kautta ja valitsen ne kolikot siitä, kuin taiteilisin niiden hilujen kanssa pienellä kämmenelläni. Tosin en tuossakaan ole koskaan suuttunut asiakkaalle, miksi pitäisikään.

  Rahojen viskomista tosin inhoan, onneksi kohdalleni ei ole osunut kuin yksi kolikoiden heittelijä. Sekin loppui, kun tarjosin vaihtorahat samalla tavalla. Aasi.

  • TK sanoo:

   Minustakin ne kolikot on helpompi käsitellä tiskillä, silloin molemmat näkee mitä otetaan.

 21. käytöstavat hukassa sanoo:

  Olen itse ollut myyjänä, joten osaan samaistua tohon kirjoittajaan. Mut täytyy sanoa,et kyllä niissä myyjissäkin löytyy välillä näitä ”mätiä omenia” eli esim. mulkataan vaan pahasti,ei sanota päivää tai mitään.

 22. höhöhö sanoo:

  Kohdat jonottamisesta tyhjälle kassalle, tilannetajuttomat, keskeyttelijät ja natustelijat osu ja uppos 😀 jokainen joka on noiden kanssa asioinut, tajuaa tämän. Ei siinä tarvitse alaa alkaa vaihtamaan.

 23. mira sanoo:

  Ihmiset, jotka väittävät että ”asiakas on aina oikeassa” eivät ole tehneet päivääkään asiakaspalvelutöitä. Työtä tehdään asiakkaille juu, mutta kyllä me siellä kassan takana ehkä tiedämme paremmin yrityksen käytännöt ja saamme palkkaa siitä. En minäkään tule teidän työpaikallenne purkamaan vitutustani ja kertomaan miten teidän pitäisi tehdä työnne.

 24. Tuleva entinen myyjä sanoo:

  Haluaisin lisätä listaan vielä yhden kohdan: kärsimättömät aasiakkaat. Sanon kassalla moit, ja saman tien ollaan vaatimassa muovipussia ja kaiken maailman näytteitä/kylkiäisiä. Odota hetki, saat kyllä sen muovipussin jot tarvitset ja näytteitä/kylkiäisiä jos sellaisia on tarjota!

  Ja alanvaihtonarisijoille tiedoksi: ainakin itse teen aspa-hommia opiskelun ohessa, koska voin tehdä duunia osa-aikaisesti ja vaikuttaa omiin työvuoroihini. Opintojeni edettyä tarpeeksi en toivottavasti joudu elämässäni tekemään enää päivääkään myyjän hommia, päänuppini ei varmasti kestäisi huonosti käyttäytyviä aasiakkaita eläkeikään asti. Kunnioitus kuitenkin kaikille myyjille ja asiakaspalvelijoille!

 25. susanna sanoo:

  aaaaaaaaahhhahahah mieletön naurunremakka ::DDD

 26. Tiu sanoo:

  Ens viikolla viimeinen kassahuki. Saattaa olla, että setelit ja pullokuitit hiljalleen lipuvat kassanauhan mukana kassapöydän uumeniin, jos ne minun odottavan käteni sijaan siihen taas sijoitetaan… Että ottaa päähän!

 27. Noisori sanoo:

  1. Avaat portin, otat ”viereinen kassa”-kyltin pois ja asetut istumaan kassatuolille. Jostain syystä tämä ei vielä
  riitä kertomaan asiakkaille, että kassa on käytössä ja sinun pitää vielä erikseen sanoa siitä. Miksi ihmeessä
  ottaisin tuon kyltin pois jos en olisi avaamassa kassaa?

  2. Asiakkaat näyttävät muovipussia ja sanovat ”muovipussi”. Ilmeisesti asiakas olettaa etten tiedä miltä muovipussi
  näyttää; pelkkä muovipussin näyttäminen riittäisi kertomaan, että heillä on myös kyseinen tuote ostoksissa.

  3. Asiakkaat pähkäilevät, että mikähän bonus-kortti tässä kaupassa käy. Ennen kysymistä he ovat katsoneet
  maksukortti-lukijaa missä on S-kortin kuva. He ovat juuri käyttäneet välikapulaa missä on S-kortin kuva
  ja he ovat juuri kävelleet sellaisen plakaatin ali, missä muistutettiin S-kortin käytöstä.

  4. Pullokone on kaupan myyntitiloissa. Uudet asiakkaat etsivät aina ainoastaan myyjää joka kertoisi pullokoneen
  sijainnin. Looginen henkilö etsisi ensisijaisesti pullokonetta ja toissijaisesti myyjää. Yli 90% kysyjistä kävelee
  pullokoneen ohitse. Pullokone ei ole kulman takana tai syvennyksessä. Riittäisi, että kykenisi katsomaan noin
  ”kello kymmeneen” pääkäytävällä. Monesti kysyjä on joutunut ensin väistämään pullokoneelle jonottaneita ihmisiä..

  5. Asiakkaat eivät tiedä mitkä hedelmä/vihannes-tuotteet pitää punnita. Se, että tuotteen hintalapussa on isolla
  merkattu ”Vaakanumero XX” ei ole tarpeeksi suuri vihje.

  6. Asiakkaat laittavat muovipussin hihnalle viimeiseksi ja närkästyvät kun myyjä ei samantien heti yltä muovipussiin
  ja anna sitä heille sinne kaukaloon.

  6b. Monet asiakkaat ensin avaavat pussin ja laittavat sen sitten hihnalle. Sitten he siirtyvät kaukalon päätyyn
  odottamaan, että myyjä antaa sen pussin heille. Minulle ei ole avautunut, että miksi he tekevät näin? En ole ainakaan
  20 vuoteen törmännyt kauppaan missä myyjillä ei olisi pikakoodia pusseille. Varmasti nämäkin asiakkaat ovat monesti
  nähneet myyjän lyövän muovipussin kuitille koodin avulla.

  7. Asiakkaalla on yksi tuote, mutta hän ei kykene laittamaan sitä hihnalle. Takana oleva alkaa laittamaan omia
  tuotteita hihnalle. Nyt tämä yhden tuotteen sankari hätääntyy ja suuttuu. Hän pitelee välikapulalla seuraavan
  asiakkaan tuotteita loitolla ja tuohtuneena toteaa, että hän on kyllä jonossa ensin. Tietty hän olisi
  selvinnyt pienemmällä vaivalla yksinkertaisesti laittamalla sen tuotteen hihnalle, mutta..

  8. Asiakkaalle pitää kertoa milloin hän voi pistää bonus-kortin ja maksukortin vaikka tämä kyllä näkee mitä maksukortinlukijassa lukee.

  ”Syötä kortti” kun voi tarkoittaa ettei korttia pidä vielä syöttää..

  9. Asiakas ottaa välikapulan pois ja laittaa sen takaisin kiskolle. Sitten närkästyvät kun myyjällä meinaa mennä asiakkaiden tuotteet sekaisin.

  10. Asiakas kääntää itse kaukalon välilevyä kun myyjä katsoo toiseen suuntaan. Närkästyy kun toisen asiakkaan tuotteita tulee omalle puolelle.

  11. Ensin etsitään rahat ja sitten vasta bonus-kortti. Tämä siitä huolimatta, että bonus-kortti on aina käytetty ennen maksua.

  12. Monet asiakkaat kertovat esim. tupakka-toiveista vasta siinä vaiheessa kun olet kertomassa loppusummaa. Jostain syystä tuota ei voi sanoa
  ajoissa ja mieluummin puhutaan päälle.

  13. Illalla ja aamulla kassatyöntekijä saattaa tehdä jotain muuta työtehtävää toisella kassalla. Asiakkailla tuntuu olevan suuria vaikeuksia
  päätellä mille kassalle hänen pitää mennä. Kaupassa on kolme kassaa joista kahdella on ”viereinen kassa”-kyltti + portit kiinni. Hmmn..mikähän
  saattaisi olla se oikea kassa?

  14. Jos asiakas aikoo maksaa isolla määrällä kolikoita, niin tämä laskee ne lähes poikkeuksetta omassa mahdollisimman tiukasti suljetussa kämmenessä.
  Mahdollisimman ahtaassa ja hankalassa tilassa. Sitten menee aikaa ja myyjä joutuu laskemaan kaikki kolikot uudestaan (ja ties kuinka usein asiakas
  on laskenut väärin). Tietty siinä edessä on kassapöytä..jos asiakas laittaisi kolikot siihen, niin myyjä ja asiakas voisivat laskea ne yhdessä
  nopeasti ja pienemmällä vaivalla.

  15. Pin-koodi menee väärin. Noin 80-prosenttia ottaa kortin pois koneesta ja laittaa sen samantien uudestaan ja saa virheilmoituksen.
  Tietty laite kehoittaa laittamaan pin-koodin uudestaan ja ei vihjaa, että kortti pitäisi ottaa pois.

  15b. Jos asiakas huomaa, että pin-koodi on menossa väärin, niin he tuppaavat lähes aina painamaan punaista näppiä ja ottavat sitten kortin pois
  laitteesta. Tämä siitä huolimatta, että olet ajoissa ehtinyt neuvomaan, että keltaista painamalla he voivat yrittää uudestaan pin-koodin kirjoittamista.

  16. Asiakkaat, joilla on vain vähän rahaa mukana, laskevat äärimmäisen harvoin tuotteidensa hintaa

  17. Kortilla maksaessa ruutuun tulee teksti ”hylätty” (ei riittävästi varoja). Asiakas tuohtuneena kertoo kuinka hänen tilillänsä on kyllä tarpeeksi rahaa.
  Uhoavat, että käyvät automaatilla nostamassa rahaa / tarkistamassa. Ehkä yksi tapaus 200:sta tulee vielä saman päivän aikana takaisin liikkeeseen.

  18. Asiakkaat närkästyvät jos myyjä ei osaa samalta istumalta sanoa jonkun tuotteen hintaa. Kun alle 400 neliön myymälässä voi olla yli 7000 erilaista
  tuotetta joiden hinnat elää jatkuvasti, niin kaikkien tuotteiden muistaminen voi olla yllättävän haastavaa.

  19. Auta armias jos kahvitarjous loppuu lauantaina. Sitten sunnuntaina ihmiset kiikuttavat kahvia kassoille ja henkilökunnalta menee paljon aikaa niiden takaisin viennissä.
  Sitten saa jatkuvasti kuunnella kuinka itsevarma asiakas ilmaisee, että kyllä siinä ja siinä lehdessä olleessa mainoksessa mainittiin, että tarjous loppuisi
  sunnuntaina. Myyjä on tietty nähnyt kyseisen mainoksen toimiston seinällä ja välillä ei riitä, että näyttää kyseistä mainosta asiakkaalle.

  20. ..ja laitetaan ne 1.5l limut pystyyn hihnalle ja niiden eteen jugurtti-purkit. Sitten hihna pysähtyy ja limut ”yllättäen” kaatuvat..kuten ne jok’ikinen kerta
  tekevät kun ne on pistetty pystyyn. Limut rikkovat jugurtit ja asiakas luonnollisesti närkästyy.
  _________

  Useimmat ihmetyksen/närkästyksen aiheet ovat yksittäisinä pieniä, mutta kun näitä sattuu melkein jokaisen asiakkaan kohdalla jokaisena päivänä, niin kyllä noista voi jotain kasaantua.

  Monasti Prismassa jonossa olevat ihmiset päivittelevät kun jono etenee hitaasti ja kuinka se myyjä on ammattitaidoton. Minä taas torjun tylsyyttä luettelemalla kaikki hidastavat virheet mitä asiakkaat tekevät. Välillä tulee seottua laskuissa..

 28. Ainomite sanoo:

  Toi kohta 6 on niin rasittava. Monesti löytyy pakkasesta ties mitä sinne kuulumatonta ja käyttökelvottomaksi jäätyneenä. Mm. Jugurttia ja valmisateriaa. Toisinaan taas jätetään maito leipähyllylle tai hedelmät säilykepurkkien viereen.
  Rasittavaa on myös että tuote on jätetty n. 30cm päähän siitä mihin se kuuluu. Ei voi olla niin vaikeaa…

 29. savolaene sanoo:

  itseasiassa rahan laittaminen tiskille lisää luotettavuutta ja nopeuttas rabhan laskua. asiaka voi seurata samalla että laskimme oikein.neuvon aina uusille myyjille näin. pahin on laskea suoraa kassaan ja sanoa et juu puuttu sentti. milläs todistat ei millään. ja voin todeta siinä tilanteessa monesta tulee aasiakas

 30. Aasiakaspalvelija sanoo:

  Ykköskohtaan lisättävä vielä nämä hervottoman hauskat ihmiset, jotka heittävät samaa kulunutta ”laita se kuitti sinne arkistoon muiden kanssa” tai ”ei en tarvitse kuittia kun ei mene verotuksesta läpi/anna vaan jos voin kirjata sen verotukseen” läppää päivä toisensa jälkeen ja odottavat että kassa nauraa heidän mukanaan…

 31. Täti on väsynyt sanoo:

  Olen niin samaa mieltä noiden mukuloiden kanssa, miksi vanhemmat eivät komenna?? Olen itse töissä paikassa missä käy paljon lapsia ja mielenkiinnolla aina seuraan sanovatko vanhemmat mitään jos lapset alkavat vetää p*llurallia ympäri liiketilaa. Vasta kun korotan ääntäni ja käsken lopettamaan niin sitten vanhemmat hiljaa yrittävät komentaa lapsia toistamalla saman asian jonka jouduin jo sanomaan. Hohhoijaa. Tietääkseni sopparissani ei lue lapsenvahti joten hoitaisitteko muksunne julkisilla paikoilla. Silloin kun minä olin pieni opetettiin ettei esim. kaupassa saa juosta ja huutaa vaan ollaan nätisti, ilmeisesti tämä unohtuu opettaa nykyajan mukuloille.

 32. been there done that sanoo:

  kirjottaja selvästi rautakaupas töis! itsellä alanvaihto oli joskus paras ratkaisu ikinä.

 33. Kyllästynyt sanoo:

  Kohta 12 on pääsyy välttää nykyään kivijalkaliikkeitä. Juurikin tuo on nykyään kodinkoneliikkeiden tapana. ISO mainos ”Tiskikone X nyt VAIN 249” Näät mainoksen, kiität luojaasi, koska justiin eilen illalla tiskikone tyhjensi vedet lattialle. Pääset kauppaan niin ”Joo ei niitä ole, ehkä ensi viikolla tai sitä seuraavalla saadaan. Mutta tässä olisi tämmönen malli VAIN 399! Miten olis? Tämmösen saisit heti mukaan.” Yhtä perkeleen kusetusta koko kodinkonekauppa! Eihän se toki aspan vika ole, että on kusetusfirmassa töissä, mutta jollekin se reklamaatio pitää esittää! Ja useimmiten se ”joku” on aspa.

  Verkkokaupoista ostaminen on helppoa. Saat mitä tilaat, sillä hinnalla mikä mainoksessa on. Ja muutamassa päivässä on kone pihassa. Yksinkertaista ja helppoa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *