Kuinka vaikeaa kaupassa asiointi voi olla?

Tämä tarina on alunperin julkaistu sivustolle kommenttina tarinaan: YLEISTÄ KITINÄÄ KASSATYÖSKENTELYN SIETÄMÄTTÖMÄSTÄ VAIKEUDESTA

1. Avaat portin, otat ”viereinen kassa”-kyltin pois ja asetut istumaan kassatuolille. Jostain syystä tämä ei vielä riitä kertomaan asiakkaille, että kassa on käytössä ja sinun pitää vielä erikseen sanoa siitä. Miksi ihmeessä ottaisin tuon kyltin pois jos en olisi avaamassa kassaa?

2. Asiakkaat näyttävät muovipussia ja sanovat ”muovipussi”. Ilmeisesti asiakas olettaa etten tiedä miltä muovipussi näyttää; pelkkä muovipussin näyttäminen riittäisi kertomaan, että heillä on myös kyseinen tuote ostoksissa.

3. Asiakkaat pähkäilevät, että mikähän bonus-kortti tässä kaupassa käy. Ennen kysymistä he ovat katsoneet maksukortti-lukijaa missä on S-kortin kuva. He ovat juuri käyttäneet välikapulaa missä on S-kortin kuva ja he ovat juuri kävelleet sellaisen plakaatin ali, missä muistutettiin S-kortin käytöstä.

4. Pullokone on kaupan myyntitiloissa. Uudet asiakkaat etsivät aina ainoastaan myyjää joka kertoisi pullokoneen sijainnin. Looginen henkilö etsisi ensisijaisesti pullokonetta ja toissijaisesti myyjää. Yli 90% kysyjistä kävelee pullokoneen ohitse. Pullokone ei ole kulman takana tai syvennyksessä. Riittäisi, että kykenisi katsomaan noin ”kello kymmeneen” pääkäytävällä. Monesti kysyjä on joutunut ensin väistämään pullokoneelle jonottaneita ihmisiä..

5. Asiakkaat eivät tiedä mitkä hedelmä/vihannes-tuotteet pitää punnita. Se, että tuotteen hintalapussa on isolla merkattu ”Vaakanumero XX” ei ole tarpeeksi suuri vihje.

6A. Asiakkaat laittavat muovipussin hihnalle viimeiseksi ja närkästyvät kun myyjä ei samantien heti yltä muovipussiin ja anna sitä heille sinne kaukaloon.

6B. Monet asiakkaat ensin avaavat pussin ja laittavat sen sitten hihnalle. Sitten he siirtyvät kaukalon päätyyn odottamaan, että myyjä antaa sen pussin heille. Minulle ei ole avautunut, että miksi he tekevät näin? En ole ainakaan 20 vuoteen törmännyt kauppaan missä myyjillä ei olisi pikakoodia pusseille. Varmasti nämäkin asiakkaat ovat monesti nähneet myyjän lyövän muovipussin kuitille koodin avulla.

7. Asiakkaalla on yksi tuote, mutta hän ei kykene laittamaan sitä hihnalle. Takana oleva alkaa laittamaan omia tuotteita hihnalle. Nyt tämä yhden tuotteen sankari hätääntyy ja suuttuu. Hän pitelee välikapulalla seuraavan asiakkaan tuotteita loitolla ja tuohtuneena toteaa, että hän on kyllä jonossa ensin. Tietty hän olisi selvinnyt pienemmällä vaivalla yksinkertaisesti laittamalla sen tuotteen hihnalle, mutta..

8. Asiakkaalle pitää kertoa milloin hän voi pistää bonus-kortin ja maksukortin vaikka tämä kyllä näkee mitä maksukortinlukijassa lukee.

”Syötä kortti” kun voi tarkoittaa ettei korttia pidä vielä syöttää..

9. Asiakas ottaa välikapulan pois ja laittaa sen takaisin kiskolle. Sitten närkästyvät kun myyjällä meinaa mennä asiakkaiden tuotteet sekaisin.

10. Asiakas kääntää itse kaukalon välilevyä kun myyjä katsoo toiseen suuntaan. Närkästyy kun toisen asiakkaan tuotteita tulee omalle puolelle.

11. Ensin etsitään rahat ja sitten vasta bonus-kortti. Tämä siitä huolimatta, että bonus-kortti on aina käytetty ennen maksua.

12. Monet asiakkaat kertovat esim. tupakka-toiveista vasta siinä vaiheessa kun olet kertomassa loppusummaa. Jostain syystä tuota ei voi sanoa ajoissa ja mieluummin puhutaan päälle.

13. Illalla ja aamulla kassatyöntekijä saattaa tehdä jotain muuta työtehtävää toisella kassalla. Asiakkailla tuntuu olevan suuria vaikeuksia
päätellä mille kassalle hänen pitää mennä. Kaupassa on kolme kassaa joista kahdella on ”viereinen kassa”-kyltti + portit kiinni. Hmmn..mikähän saattaisi olla se oikea kassa?

14. Jos asiakas aikoo maksaa isolla määrällä kolikoita, niin tämä laskee ne lähes poikkeuksetta omassa mahdollisimman tiukasti suljetussa kämmenessä.
Mahdollisimman ahtaassa ja hankalassa tilassa. Sitten menee aikaa ja myyjä joutuu laskemaan kaikki kolikot uudestaan (ja ties kuinka usein asiakas on laskenut väärin). Tietty siinä edessä on kassapöytä..jos asiakas laittaisi kolikot siihen, niin myyjä ja asiakas voisivat laskea ne yhdessä nopeasti ja pienemmällä vaivalla.

15A. Pin-koodi menee väärin. Noin 80-prosenttia ottaa kortin pois koneesta ja laittaa sen samantien uudestaan ja saa virheilmoituksen.
Tietty laite kehoittaa laittamaan pin-koodin uudestaan ja ei vihjaa, että kortti pitäisi ottaa pois.

15B. Jos asiakas huomaa, että pin-koodi on menossa väärin, niin he tuppaavat lähes aina painamaan punaista näppiä ja ottavat sitten kortin pois laitteesta. Tämä siitä huolimatta, että olet ajoissa ehtinyt neuvomaan, että keltaista painamalla he voivat yrittää uudestaan pin-koodin kirjoittamista.

16. Asiakkaat, joilla on vain vähän rahaa mukana, laskevat äärimmäisen harvoin tuotteidensa hintaa

17. Kortilla maksaessa ruutuun tulee teksti ”hylätty” (ei riittävästi varoja). Asiakas tuohtuneena kertoo kuinka hänen tilillänsä on kyllä tarpeeksi rahaa.
Uhoavat, että käyvät automaatilla nostamassa rahaa / tarkistamassa. Ehkä yksi tapaus 200:sta tulee vielä saman päivän aikana takaisin liikkeeseen.

18. Asiakkaat närkästyvät jos myyjä ei osaa samalta istumalta sanoa jonkun tuotteen hintaa. Kun alle 400 neliön myymälässä voi olla yli 7000 erilaista
tuotetta joiden hinnat elää jatkuvasti, niin kaikkien tuotteiden muistaminen voi olla yllättävän haastavaa.

19. Auta armias jos kahvitarjous loppuu lauantaina. Sitten sunnuntaina ihmiset kiikuttavat kahvia kassoille ja henkilökunnalta menee paljon aikaa niiden takaisin viennissä. Sitten saa jatkuvasti kuunnella kuinka itsevarma asiakas ilmaisee, että kyllä siinä ja siinä lehdessä olleessa mainoksessa mainittiin, että tarjous loppuisi sunnuntaina. Myyjä on tietty nähnyt kyseisen mainoksen toimiston seinällä ja välillä ei riitä, että näyttää kyseistä mainosta asiakkaalle.

20. ..ja laitetaan ne 1.5l limut pystyyn hihnalle ja niiden eteen jugurtti-purkit. Sitten hihna pysähtyy ja limut ”yllättäen” kaatuvat..kuten ne jok’ikinen kerta
tekevät kun ne on pistetty pystyyn. Limut rikkovat jugurtit ja asiakas luonnollisesti närkästyy.
_________

Useimmat ihmetyksen/närkästyksen aiheet ovat yksittäisinä pieniä, mutta kun näitä sattuu melkein jokaisen asiakkaan kohdalla jokaisena päivänä, niin kyllä noista voi jotain kasaantua.

Monasti Prismassa jonossa olevat ihmiset päivittelevät kun jono etenee hitaasti ja kuinka se myyjä on ammattitaidoton. Minä taas torjun tylsyyttä luettelemalla kaikki hidastavat virheet mitä asiakkaat tekevät. Välillä tulee seottua laskuissa..

– Noisori –

55 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *