Itsepalvelukassat eivät sovi kaikille

Itsepalvelukassat ovat mahtava keksintö. Nopea tie kaupan jonosta läpi ja ulos. Isoissa kaupassa on myös hihnallisia ite-kassoja isoimmille ostoksille.

Pahimpaan ruuhka-aikaan ne ovat yhtä helvetillisiä, kuin perinteisetkin kassat. Erona on, että ongelman sattuessa myyjää pitää odottaa paikalle, kun perinteisellä kassalla on myyjä ongelmaa ratkomassa valmiiksi.

Aasit, jotka eivät punnitse tuotteitaan aiheuttavat ruuhka-ajan ulkopuolellakin ruuhkaa, kun sitä oikeaa numeroa ja tuotteen nimeä vertaillaan. Herää kysymys ”Miksi hel*etissä ostat sen, jos et tiedä mikä se on?”

Joukkoon mahtuu vanhuksia, joille ite-kassan käyttö on tarpeettoman vaikeaa. Sinne on pakko tunkea kuitenkin, koska seniili ajattelee sen olevan silti nopeampi. Pahimmassa tapauksessa ainoa raha on käteinen ja siitä se riemu repeää. Eikä koske vain vanhuksia. Keski-ikäisillekin ”Maksu vain kortilla.” on mahdoton teksti lukea.

Sitten itse omaan tarinaani. Täyden kärryn kanssa kiristelen hampaitani, kun edellä oleva käyttää hihnakassaa, kuten tasokassaa. Hänenkin täydestä kärrystä aasi ottaa tuotteen kerrallaan ja pussittaa. Jatkuva vartalokierto kuuluu asiaan. Itse tyhjennän oman kärryni sisällön hihnalle ja kun viimein pääsen vuorollani leimaamaan tuotteita, vedän tavaraa hihnalta lukijan ohi ja viskaan valmiiseen päätyyn. Maksun jälkeen siirryn pakkaamaan. Seuraava aasi odotti minua ehkä 10min, kun edelläni mennyt tuhlasi samaan määrään ostoksia ainakin puoli tuntia.

Koittaa perässäni odottavan aasin vuoro. Aasi on pyörätuolissa, eikä helposti yletä vetämään tuotteita lukijan läpi. Hän huikkaa ”Hei tyttö!” ite-kassoja valvovalle myyjälle. Osoittaa ostoksiaan ja ”teepä tyttö työsi” tokaisee. Näen raskaasti punaista. Jos kerta olet sidottu kelaamaan, etkä yletä, niin mene nyt hel*etti siihen Palvelevalle kassalle, äläkä yritä usuttaa ite-kassojen valvojaa tekemään sinun hommiasi.

Jaa tämä tarina:

5 kommenttia

 1. Jaiks sanoo:

  Myös vakionäky itsepalvelukassoilla: 8-15 hengen lauma teinejä ryhmittyneenä tukkimaan koko ahdas kassa-alue sillä aikaa kun yksi heistä ostaa yhden energiajuomatölkin.

  Omituista on myös että ihmisillä on tapana jäädä jonottamaan automaattikassoille jos kassoista ensimmäinen sattuu olemaan käytössä. Sen ensimmäisen takana/vieressä on yleensä vähintään kuusi vapaata itsepalvelukassaa, mutta jostain syystä kukaan ei mene sinne, vaan jonottaa siihen ensimmäisenä olevalle itsepalvelukassalle.

 2. Darja sanoo:

  Oletteko tulleet ajatelleeksi että myös kaikki itsepalvelujutut aiheuttavat työttömyyttä… itsepalvelukassat vähäntävät ajan saatossa kassatyötekijöitä kuten kävi esim.pankeissa. meidät totutettiin käyttämään ensin pikapankista rahannostoa sitten tuli maksupäätteet. Maksoimme laskut itse ja nyt hoidamme netin kautta asiat ja pankkihenkilökuntaa on vähennetty ja myös pankkien aukioloja….robotiikka palvelee meitä mutta syö myös leipäämme… en käytä itsepalvelukassaa koska ostan yleensä punalaputettuja tuotteita…

  • saf sanoo:

   Eikö tällä logiikalla kaikki tekniikka tulisi kieltää. Autot aiheuttivat hevosmiehille valtavan työttömyyden, taitavat Elannon hevosmiehet vieläkin olla lakossa. Samoin internet aiheutti faksien käyttäjille ja lenttämien hoitajille paljon työttömyyttä jne. Kuka päättää, minkä tason tekniikkaa käytetään?

 3. Itsepalvelukassat parasta sanoo:

  Näille itsepalvelukassoille tarvittaisiin myyjän sijaan pampulla varustettu kouluttamaan näitä tymempiä yksilöitä käyttämään niitä kassoja. Muuta lyönti pampusta tehostaisi kummasti asioiden oppimista.

 4. Itseasiassa sanoo:

  Oon miettinyt missä vaiheessa tai iässä ihmisellä loppuu tilannetaju. Tällaisella kassalla kun noi vanhukset tekevät ihmeellisiä ongelmia. Esim. kerran olin ostanut joku kymmenkunta ostosta sellaisella pikkukassalla, juuri maksanut ne, laittanut korin pois ja aloin palata niitä kassiin, niin joku mummo syöksyi maksamaan omia ostoksiaan samalle kassalle ja oli jo vetämässä ekaa ostosta päätteelle. Sanoin, etteikö huomaa tämän vielä olevan varattu, jolloin ekana katsoi minua järkyttyneenä ja seuraavaksi peruutti vähän taaemmas kamojensa kanssa. En tiedä oliko tuossa järjessä, havainnointikyvyssä vai syvyysnäössä ongelmaa, mutta en kyllä itse tykkää, jos joku lappaa kylkeen kiinni ja alkaa laittamaan omia ostoksiani omieni sekaan. Pitää varmaan ensi kerralla pakata mukaan myös hänen ostoksensa, kun niitä tuli noin ojentelemaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *