Muutama vinkki

Työskentelen ruokakaupassa hieman syrjäisemmällä paikkakunnalla ja olen nähnyt yhtä sun toista, joista tekisi joskus mieli huomauttaa a(a)siakkaille suoraan, mutta koska asiakaspalvelija olen, niin nielen kaiken ja keskityn palvelemaan asiakkaat sillein kuten kuuluukin.

1) Töihin tullessani laitan kyllä kassalippaani kassaan, mutta se ei välttämättä merkitse sitä, että tulisin juuri silloin kassalle. Useinmiten meillä tehdään, niin että yksi vie oman kassalippaansa syrjäisemmällä kassalle ja siirtyy osaston puolelle työskentelemään ja tulee kassalle sitten ruuhka-aikoina avustamaan. Eli kun näet minut kulkevan kassalippaan kanssa, älä seuraa minua heti kun hai laivaa. Mikäli jään kassalle samantien niin huikkaan jo kävellessäni sinne, että avaan sen kassan (Tätä tosin asiakas ei voi tietää etukäteen, mutta voisit sen minuutin vielä siitä jonosta seurata, että otanko edes sitä kassa suljettu-kylttiä pois). Vielä turhempi sinun on vääntää silmäsi ympäri päässäsi, kun juokset perässäni kysellen samalla ”avaatko?” ja sanon, että valitettavasti en ja ohjaan sinut palvelevalle kassalle. Se, että lähdet jonosta säntäilemaan perääni ja joudutkin menemään takaisin jonon päähän jonottamaan uudestaan on ihan omaa ajattelemattomuuttasi.
Jonota siihen asti (voit toki jo ottaa valmiusasennon siinä jonossa, jos haluat) ja tule sitten siihen jos huudan, että täällä on vapaa kassa, ellen ole sitä vielä siihen mennessä huutanut. Emme myöskään tilaa erikseen jotain sinua palvelemaan, joten älä myöskään mene tyhjälle kassalle, jossa se suljettu kassa -kyltti on, laita ostoksiasi siihen ja huuda minulle, että milloin joku tulee palvelemaan häntä. Ei nimittäin tule kukaan. Tätäkin on sattunut, että joku on luullut olevansa muita tärkeämpi.

2) Tupakan osto. Ei, en myy sinulle jos ostat 15 askia tupakkaa seitsämällä eri merkillä jo toisen kerran yhden päivänä aikana. Tiedän mihin tupakat tällöin menee, eli alaikäisille todennäköisemmin. En myöskään kerro mitä tupakka/sikarimerkkejä minulla on, sillä se on lainvastaista. Suosittelisin myös, että odotat omaa vuoroasi, etkä ala huutelemaan jonon puolestä välistä ”MIKÄ ON MALLUN NUMERO?” En myöskään jaa listaani, missä numerot on, kestä se tai lopeta polttaminen.

3) Ostosten laittaminen hihnalle, maksaminen ja pakkaaminen, tämä on asia, joka kanssa varmasti jakaa mielipiteitä ja herättää tuntemuksia. Mutta, jotta palvelu sujuisi ruuhka-aikaan nopeasti, eikä kenenkään tarvitsisi valittaa hitaudesta, niin muutama niksi, millä itse kukin helpottaa toimintaa. Laita hihnalle ensin se kaljalava, sitten muut ostokset. Minua ei kiinnosta muuten, missä järjestyksessä maitopurkkisi ja salaattisi tulee, mutta se kaljalava ensin, jooko? Tai sitten vaan kerrot että sinulla on kärryssä sellainen, niin näpyttelen sen pikakoodin. Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin, että laitat sen kaljalavan viimeiseksi hihnalle ja sitten saan mallailla sen muiden ostosten sekaan niin, ettei se ryttää muista ostoksiasi. Muuten osaankin itse lajitella helposti rikkoutuvat tuotteet sivuun ja näin, joten muuten sitten sillä ei ole minulle mitään väliä, missä järjestyksessä ostoksesi hihnalla tulevat.

Kun vedän sinun 200 euron ostoksia kassasta läpi, niin älä seiso kortit kädessä ja tuijota, että muistanko antaa kaikki alennukset ja osaanko työni. Osaan. Seuraan koko ajan näytöltä hintoja, selaan tuotteet, että onko alennustarroja ja näin eli huomaan 99% virheeni, jos sellaisen teen. Harvemmin enään näitä virheitä sattuu, mutta kun sattuu, niin asia on jopa helposti korjattavissa esimerkiksi seuraavalla ostoskerrallasi kun tulet kuitin kanssa ja esität asiasi tai vaikka heti kun olet tukkinut kassapäädyn, jotta voit selata sen kuittisi läpi. Joten syötä bonuskorttisi
ostosten läpivetojen aikana ja pakkaa tavaroita sitä mukaan kun niitä tulee. En ole salama kassalla, joten ehdit pakata niitä jonkin verran. Tämä on toki asia, että jotkut mieltää, että ostoksia ei pakata, ennen kuin ne on maksettu, mutta sitten on turha valittaa, kun ei palvelu pelaa. Nämä valittajat nimittäin kun yleensä on niitä, jotka itse sitten hidastavat toiminnallaan sitä palvelua. Jos et kuitenkaan tämän tekstin jälkeenkään pakkaa samalla kun itse vedän ostoksia läpi, niin yritä maksamisen jälkeen sitten tehdä se edes nopeasti, äläkä jää jaottelemaan ostoksiasi joka jumalan kylmälaukkuun, termokassiin ja mummon ostokset vielä erikseen niin, että syynäät joka paketin samalla, että se on varmasti edelleen ehjä samalla kun pidät yllä sunnuntaivauhtia liikkeissäsi. Äläkä myöskään yritä maksaa ostoksiasi ennen kuin olen kertonut edes loppusummaa ja huudat samalla minulle kun se ei toimi samalla kun ränkytät sitä korttia edestakaisin. Sen jälkeen se ei varmana toimi.

4) Alentaminen. Kaikille on tuttua se -30 % tai -50% tarra elintarvikkeessa. Anna kuitenkin minun tehdä työni, vaikka kuljen se tarranauha kädessä. Voit kysyä minulta suoraan, aionko alentaa jotain tiettyä tuotetta, mitä olet katsellut tai jotain siitä hyllystä, missä olen, kerron toki sinulle, että alenanko vai en ja parhaimmassa tapauksessa voin katsoa sen haluamasi tuotteen sinulle, että onko siinä sellaista päiväystä, mikä alennetaan. Älä siis kulje koko liikkeen läpi perässäni, odota, että käyn tietyn tuotteen läpi ja siirryn seuraavan ja syynäile juuri alentamaani tuotetta ja sen jälkeen siirry taas hönkimään niskaani. Sama koskee tuoreita, juuri saapuneita tuotteita. KYSY, jos haluat tietää, että onko jotain tuotetta tullut tänään tuoreempana, pääset itsekkin helpomalla, kuin että kävelet perässäni koko liikkeen läpi.

5) Alaikäiset. Tämä on ryhmä, joka häiriötekijänä on liikkeessämme suuri. Kyllä, minä näen pelikoneelle kassalta, joten sinun on turha sinne mennä, laitan koneen kiinni samantien, ennen kun kolikkosikaan on siellä. Ja jos minulla ei ole koneen katkaisijaa, niin hihkaisen sinulle suoraan, että pois sieltä. Ala-asteikäisistä varsinkin on hauskaa kuusi tuntia putkeen kokeilla, että huomaanko heidän pelaavan, kyllä huomaan. Kun olen sulkenut koneen sinulta noin seitsämän kertaa, niin lakkaan olemasta ystävällinen ja seuraavaksi juttelet asiasta sitten esimieheni/vartijan kanssa. Meillä on nimittäin ehdoton nollatoleranssi pelikoneiden suhteen, kuten myöskin sen kanssa, että tukkisitte eteisen tai käytävän, koska ette halua olla ulkona tai että tupakoitte ulko-oven vieressä. Puutumme kaikkeen tähän muiden asiakkaiden viihtyyden kannalta ja liikkeessämme taitaa olla muutama mainintakin, että tupakointi oven edustalle kielletty ja asiaton oleskelu eteisessä kielletty, joten asiasta on turha nostaa mekkalaa ja haistatella, jos seuraavaksi esimieheni tai vartija ohjaa sinut muualle, kun minua et olet totellut. Ei, et voi myöskään tulla rullaluistimilla tai polkupyörällä keulien sisään liikkeesseemme, et saa ostettua alkoholia tai tupakkaa ilman papereita, etkä vältämättä papereidenkaan kanssa, jos minulla on syytä epäillä välittämistä alaikäiselle. Joten lapset, menkää suoraan koulusta kotiin tai muualle, älkää tulko häiriköimään meille muita asiakkaitta.

Onneksi työni on kivaa siitä kaikesta huolimatta, mitä saan päivittäin kohdata ja mukaan mahtuu hienojakin asiakkaita, jotka osaavat arvostaa työtäni ja toivottavat hyviä päivänjatkoja. Niiden ansiosta kykenen palvelemaan ammattitaidolla myöskin ne hankalammat tapaukset. 🙂

– kassan iloinen täti –

Jaa tämä tarina:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *