Kaikkea ”sälää”.

En ole yrittäjä, vaan yksityinen henkilö kaikkine vikoineni. Olen tosin opiskellut palvelualoihin kuuluvan ammattitutkinnon ennen nykyistä opiskelupaikkaani eräässä korkeakoulussa, joten osaan samaistua asiakaspalvelijoihin (myöhemmin: AsPa) sekä järjestyksenvalvojiin (myöhemmin JV) ja pyrin olemaan kohtelias… toisin kuin jotkut.
(Varoituksen sana: tässä tekstissä on juttujen lisäksi esitelty kirjoittajan omia mielipiteitä)

– Jonottaessani kerran kassalla, eräs humalainen häirikkö sai hirveän raivokohtauksen kaupassa, alkaen uhkailemaan myyjätyttöä sanoinkuvaamattomilla tavoilla ja varsin rikinkatkuisin sanoin, kun AsPa ei ollut tiennyt milloin jotain kermaviiliä tulisi taas myyntiin, ja uhaten piestä myös paikalle tulleen (nais)JVn joka joutui raahaamaan ko aasin pihalle.

– Tunnen myös, liittyen edelliseen, suurta sympatiaa useimpia JVa ja vartijoita kohtaan: useimmat heistä ovat erittäin rationaalisia ja järkeviä henkilöjä jotka vaan tekevät työnsä hyvin. On mielestäni täysin kohtuuton taakka joutua kuuntelemaan asiattomuuksia ja solvauksia, puhumattakaan ottamaan vastaan uhkauksia tai fyysistä kontaktia, vain sen takia että esim joku toinen aivan irrelevanttia vartija / JV on joskus aiemmin sanonut tai huomauttanut jostakin asiasta.

*****************************************************************
Ja nyt päästään suosikkiaiheeseeni, eli itseeni sattuneisiin kokemuksiin:

– Yhden kerran ollessani baarissa kera ystävieni, kiinnitin huomiota kuinka tiskin ääressä nuori mies nenänvarttaan pitkin tiuskii AsPalle kuinka tuopissa (0,4 L) pitäisi olla enemmän olutta vaikka hinnastossa ilmoitetaan selkeästi nestemäärä, tajuamatta ettei varsinkaan moisella käytöksellä todnäk saavuteta mitään erikoispalveluja. Pian sen jälkeen kaverini (kolme hlöä) menivät tupakalle, itseni jäädessä vahtimaan tuoleja. Kuluu joitakin minuutteja ja em aasi tulee luokseni, keskustelun mennessä suunnilleen näin:
Aasi: ”Onks tuoli vapaa?”
Minä: ”Sori, frendit on röökil, mä vahin paikkoja.”
A: ”Ootsä tosissas, edes yks tuoli?!”
M: ”Sori mut näin vaan on, en voi midist.”
A: ”Mikä sun nimi on?”
M: ”Frendit kutsuu mua nimel Tope.”
Tuon sanottuani aasi pillastuu aivan täysin, alkaa huutamaan veellä, peellä yms konsonanteilla alkavia asiattomuuksia. Aasin ystävät (toisin kuin aasi, asiallista ja rauhallista porukkaa) tulevat kysymään mitä tapahtuu ja aasi ilmaisee että ”Toi p**** ei suostu sanoon nimee tai antaan tuolii!” (tjsp.), itseni selittäessä (sekä aasille että tämän kavereille että tuolit ovat edelleenKIN kaverieni jotka ovat tupakalla, johon aasi vastaa liudalla muita asiattomuuksia. Tässä vaiheessa omat kaverini onneksi tulivat ja tilanne alkoi rauhoittumaan. Hienointa oli, ettei ko aasi ollut edes kovin päihtynyt vielä, joten jännityksellä odotin kuinka kova meininki olisi loppuillasta, ja kuinka yllättävää että aasi heitettiinkin pihalle paria tuntia myöhemmin tämän raivotessa JVlle.

– Yrittäessäni myydä taannoin sohvapöytää eräällä (netti)kauppapaikalla, ilmaantui muutama varsin vaativa ostaja:
1) Mikään neuvoteltu hinnanalennus ei käynyt.
2) Sama kuin em, mutta minun olisi pitänyt järjestää kuljetus (ilmoituksessa luki ettei minulla ole moisia mahdollisuuksia johtuen ajokortin ja -neuvon puutteesta) sekä antaa yli puolet hinnanalennusta että, aasia lainaten, ”suvaitsen (sic) edes harkita ostavani mööpelin”. Pöytä on täyspuinen, eikä ollut halpa laadultaan tai hinnaltaan sitä alun perin ostettaessa, joten erityisesti numero kahden asenne tuntui ikävältä, käydessäni tämän kanssa viestinvaihtoa.
Sain lopulta myytyä ko. tuotteen eräälle ulkomaalaiselle pariskunnalle suhteellisen edullisesti, mutta he tulivat itse noutamaan tuotteen autolla ja olivat erittäin fiksuja ja kohteliaita. Täysi kontrasti verrattuna siihen nähden mitä aiemmin oli tullut vastaan.

– Tämä kuuluisi periaatteessa edelliseen osuuteen, mutta laitan tekstin tähän koska tämä koskettaa minuakin. Asuessani lapsena ja nuorena Ruoholahdessa, liikkui siellä sekä Jätkäsaaressa eräs hienostuneesti pukeutunut tantta jolla kuitenkin oli selvästi vakavia tunnepuolen ongelmia, tämän äristessä minulle sekä kavereilleni kaikesta mahdollisesta ja uhkaillessa ties millä (kerran uhkasi mm hakea veitsen ja ”teurastaa teidät Saatanasta siinneet äpärät!” [sic]). Kyseinen idiootti oli aina välillä Ruoholahden liikkeissä (pikaruokaloista marketteihin) tytöttelemässä ja huorittelemassa nuoria naismyyjiä, aina milläkin verukkeella. Tiesimme kaverieni kanssa aina väistää kaukaa ja vaihtaa kadun toiselle puolelle, jos tämä talvella turkkia ja yhteensopivaa turkispäähinettä käyttänyt lyhyehkö psykopaatti oli kävelemässä vastaan.

*****************************************************************
Näitä on kyllä lisääkin, mutta nämä nyt tulivat päällimmäisenä mieleen. Tulen kyllä kirjoittamaan jatkossakin tänne, jahka tulee inspiraatio muistella esim temaattisesti joitain sattumuksia tai uusia mainitsemisen arvoisia juttuja vastaan.

Jaa tämä tarina:

7 kommenttia

 1. Miss Piggy sanoo:

  En kyllä ymmärtänyt miksi nämä jutut on täällä? Joltain palaa hihat lähikaupassa? Joku ärisee paikallispubissa? Joku tinkii verkkokirppiksellä?
  Paikallinen kylähullu?

 2. Mascewi sanoo:

  En tiedä, mikä on oikea paikka narista nettikauppapaikkojen ostajista, mutta onhan niissä kestämistä. Sama juttu kuin muuallakin, eli ei jakseta lukea ilmoa loppuun asti tai luetaan mutta yritetään silti väkisin vängätä. Jos ilmossani lukee, että vain nouto onnistuu niin en todellakaan lähetä postiennakolla. Lisäksion ihan turha lähettää kiireisenoloisia ”moi voin hakee ton soita mulle” -viestejä, kun voi kertoa samalla, milloin voi tulla noutamaan tai jotain muita helpottavia asioita. Eikä se puhelin ole mikään autuaaksitekevä keksintö. On v-mäisempää soitella monta kertaa saadakseen ihmisen ylipäätään kiinni kuin laittaa sähköposti, joka on valmiina odottamassa lukijaansa.

  Ja noissa aikojen sopimisissa on aina sama juttu, jos tyypille sopii milloin vain, niin hänelle ei sovi suurella todennäköisyydellä ne ajat, mitkä minulle. Tai sitten hän myös tulee noutamaan tavaraa milloin vain, eli myöhässä ja aikataulua venyttäen yksipuolisesti.

  Huh, saipahan nuokin pois tunnolta.

 3. Tricky the Clown sanoo:

  Uskon tietäväni mitä kirjoittaja on tarkoittanut: Aasimaisuus ei lue ikää, sukupuolta tai muutenkaan ulkoista habitusta. Toisin kuin Miss Piggyn mielestä, olettamukseni perusteella kirjoitus kuuluu aivan oikeutetusti tänne, koska siinä mainitaan aasimaisuuden (tämä ilmaisu näin paremman puutteessa) tunnusmerkistöt. Ovathan nuo mainitut esimerkit melkoisen kuvaavia.

  Kirjoittajalle tosin sen verran risuja, että jonkinlainen loppukaneetti olisi ollut hyödyllinen tiivistämään kirjoituksen perimmäinen tarkoitus ja pointti.

  Lisää yksityiskohtia olisi voinut parissa esimerkissä olla lisää, mutta tämä teksti kelpaa mielestäni näinkin.

 4. JanBros sanoo:

  Toisin kuin kommentoija Miss Piggy,näen kirjoituksessa jotain koherenttia sanottavaa: aasiakkuus ei kysy ikää,päihtymystilaa,ulkoista habitusta tai sosiaalista asemaa. Eli kärjistettynä humoristinen teesi,että huonon tai hyvän käytöksen suhteen kaikki tuntuvat olevan tasa-arvoisia. Myös huomio nettikauppaan liittyen on ihan asiallinen mielestäni: miksi vaatia myyjältä jotain jota ei voida järjestää,kun myyjä on ilmoittanut tilanteensa.

  Jokin selventävä lause tai virke loppuun tosin olisi ollut mukavaa luettavaa: miksi juuri nämä tapaukset,kun kirjoittaja antaa ymmärtää että paljon muitakin on tarjolla.

  Ja tuo järkkäreitä sekä vartijoita koskettava juttu on hyvä summaus: se että joku latvalahon kaltainen tyyppi kerran uhkasi minua joskus takavuosina ei ole tosiaankaan syy alkaa haistattelemaan jokaiselle,etenkään kun järkkärit ovat pelastaneet minut parikin kertaa pulasta,esim. kerran joku kävi kimppuuni ilman mitään syytä vappuna Narinkkatorilla,ja järkkäri tuli onneksi apuun . Ja on erittäin epäkiitollinen tehtävä joutua kaitsemaan psykopaatteja jotka menettävät hermonsa ties mistä pienestä kaupan myyjälle sekä ottaa itse vastaan kaikkea skeidaa mitä suusta voi kirjaimellisesti lentää,muistaen faktan että narkeilla voi olla tosiaan hepatiitti tai muuta kivaa ja nämä yrittävät välillä sylkeä järkkäriä kasvoille tarkoituksella.

 5. oula sanoo:

  Kyl mun ymmärtääkseni kirpparissakin toimii asiakas ja myyjä, mitä ihmettä? 😀 samoin muut asiakkaat baareissa ja kaupoissa. Miatä sit pitäs kirjoittaa, vain omasta myyjätyöstä? Tietty nekin kuuluu tänne. Asiakas on asiakas.

 6. kikare sanoo:

  Minun mielestä baareissa ei penkkejä voi varata. Niitä joko käytetään, tai sitten ei.

 7. Vvvvvv sanoo:

  Kirjoittaja ei ole ihan sisäistänyt tuota sicciä 😀 Se kirjoitetaan silloin, kun käytetään väärin kirjoitettua sanaa tarkoituksella. Esim. Lukihärö [sic].

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *