Ruodoton kala

Piipahdinpa päivänä eräänä paikallisessa kahvilassa lomapäiväni kunniaksi nauttimassa kupposen kahvia kera tuoreen pullan. Hämmästyksekseni näin elämäni ensimmäistä kertaa lämminsavulohileipien eteen tällätyn varoituskyltin, jossa ilmoitettiin tuotteen voivan sisältää ruotoja. Siis mitä ihmettä, yleensä ottaen kala sisältää ruotoja ja vaikka ne kuinka tarkkaan yrittäisi kaivaa pois, saattaa niitä sinne joskus epähuomiossa jäädä. Minun oli pakko kysäistä myyjältä syytä moiseen ilmoitukseen, niin hän kertoi erään asiakkaan olleen edellisenä päivänä erittäin närkästynyt siitä, että hänen lämminsavulohi -leivästään löytyi yksi ruoto. Asiakas oli ollut todellakin siis vihainen ja poissa tolaltaan. Ja jotta tällaisilta järkytyksiltä säästyttäisiin jatkossa, oli kahvilassa päädytty varoittavaan kylttiin. En voinut olla ääneen ihmettelemättä ihmisten tyhmyyttä ja luonnosta vieraantumista. En ole elämän päivänä nähnyt vesistöissä uiskentelemassa yhtään ruodotonta kalaa, mutta kaikesta päätellen kehä kolmosen sisäpuolella kaikki on toisin ja kalatkin luovat sekä nahkansa että ruotonsa tarttuessaan kalastajan koukkuun tai verkkoon.

Jaa tämä tarina:

7 kommenttia

 1. J-P sanoo:

  Yleensäottaen on kyllä mahdollista fileoida kala ruodottomaksi. Varsinkin lohi on erittäin helppo siinä (mm. hauki on hankalampi, mutta on sekin mahdollista saada ruodottomaksi). Siten ymmärrän kyllä tarinan ”aasia”.
  Ymmärrän kyllä kahvilaa myös. He eivät varmasti ole millänsäkään vastuussa kalan fileoimisesta, joten jos siellä on ruotoja, niin se ei ole kahvilankaan vika. Kun nyt on käynyt selväksi, että kaloja ei fileoida ruodottomiksi, niin tuo lappu ajaa mielestäni asiansa.
  Tosin en minä siitä mitenkään suuttuisi, jos lohileivässä olisi ruoto. Olettaen siis, että kahvilassa ei mainosteta leipää varmasti ruodottomaksi.

 2. Harri sanoo:

  33 vuotta edustusravintoloissa työskelleenä voin todeta että syötyäni kiloittain kylmäsavulohta en koskaan löytänyt ammatti-ihmisen jäljiltä ainuttakaan ruotoa. Ruoto kurkussa on hengenvaarallinen tilanne josta ravintola voi joutua korvauksiin.

 3. Tidtabell sanoo:

  Periaatteessa lohen kyllä saa ruodottomaksi, mutta kun ihmiset tekevät töitä niin virheitä sattuu. Siksi ruodoton lohifilee ei ole aina 100% ruodoton.

 4. MrT sanoo:

  Siis tapahtuiko tämä kehä kolmosen sisäpuolella, vai mitä tekemistä tällä vanhalla fraasilla on mokan kanssa? Jos tapahtui jossain maalla, niin taitaa pilkka osua omaan nilkkaan.

 5. pp sanoo:

  Kahvilaleivältä en kyllä osaa vaatia täyttä ruodottomuutta mutta esim. ravintolassa kalasta tulisi olla ruodot poistettu.

  • Pera sanoo:

   Kannattaa pyytää se kala tehosekoittimen kautta niin ei ole ruotoja. Tai vaikka tarjota sille fisulle vitosen jos se raha takaa ruodottomuuden.

 6. T.A sanoo:

  Eihän niitä ylimielisiä juntteja kehä kolmosen ulkopuolelta löydy. Hienosti kohdistettu syyllinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *