Ajatuksia työillan jäljiltä tiivistettynä

Tarjoilija….tuo ihmeellinen IHMINEN, joka päivästä toiseen, vuodesta vuoteen jaksaa palvella teitä asiakkaita, siitäkin huolimatta, että tarjoilija tekee työtään epämääräisinä aikoina, matalalla palkalla ja työsuhde-edut eivät kovin kummoisia ole. Lisäksi hän usein työskentelee kaikki ne hienot biletyspäivät, jolloin teillä muilla on aina vapaata.

Tarjoilija on siis IHMINEN, ei siis lehmä tai v***n lehmä, kuten asiakas usein erehtyy luulemaan ja sen vielä verbaalisesti myös kovaan ääneen tiskillä ollessaan huutaa.

Tarjoilija ei myöskään ole huo*a (ainakaan useimmiten), vaan huo*at ovat ihan toinen ammatinharjoittaja joukko.

He myyvät se*siä, tarjoilijat drinkkejä ja ruokaa..aikamoinen ero..

Tarjoilijalla on myös virtsarakko, joka joudutaan silloin tällöin tyhjentämään… jopa työajalla, ja ilman katetrointia….

Ja vaikka sinä asiakas haluaisit kirveellä pilkkoa baaritiskin, ravistelet tuoppipinoja suuttuneesti ja ehkä jopa vislailet perään kuin koiralle,(lemmikkikoirathan joutuu kotiin jättämään, kun töihin lähdetään), ei se tarjoilija sieltä tyhjennys reissulta sen nopeammin tule. Ja sinä asiakas ilmaiset, että olet ainakin 5 min. odottanut tiskillä ja kukaan ei ole sinua palvellut.

Se on rankkaa, mutta onneksi yhdessäkään ravintolassa ei veilä kukaan ole nestehukan takia tuupertunut. Se rakon tyhjentäminen on hyvin tarpeellinen asia ihmiselle…urealla on tapana nousta päähän joillakin.

Me emme myöskään ole tyhmiä, vaikka moni asiakas niin luulee. Tarjoilija esim. Lahdessa ei välttämättä tiedä, moneltako seuraava ilmatyynyalus irrottautuu Katajanokan terminaalista, taikka aukeaako Perä-Hikiän Esso klo. 8 ja saako sieltä karjalanpiirakoita munavoilla… Me emme myös välttämättä tiedä, onko Helsinki-Vantaalta lähtöä Nepaliin joka päivä vai kerran viikossa, toki voimme selvittää asioita, jos vain aika riitäisi, mutta usein työskennellään yksin, ja silloin pitää ensin ravita ne nestehukan partaalla olevat hyvin janoiset ja kiireiset asiakkaat..

Me tarjoilijat ihmettelemme usein, onko Suomen kieleen tullut uusi tervehdys, josta me tyhmät ja aivottomat tarjoilijat emme tiedä mitään..Tarjoilija tervehtii asiakasta, niin asiakas tervehtii vastaan sanomalla ”kalja”…no hyvää kaljaa sinulle myös arvoisa asiakas. Ja kun valomerkki tulee, tarjoilija ei suinkaan muutu kurpitsaksi taikka tuhkimoksi. Hänestä tulee taas lehmä tai huo*a, kun ei enää saa alkoholia anniskella. Tarjoilijathan ovat niin kovaa porukkaa tässä maassa, että saavat laitkin säätää ja ihan asiakkaan naamakertoimen mukaan ja asiakkaan kiusaksi.

Kyllä maailmassa tapahtuu ihmeellisiä asioita.

Tarjoilija meni ihmisenä töihin ja tuli lehmänä ulos.

Jos lehmä menee baariin, tuleeko hän ihmisenä ulos?….siinäpä mietittävää..

– SariS –

Jaa tämä tarina:

20 kommenttia

 1. Ehdotusta ;) sanoo:

  ”Tarjoilijalla on myös virtsarakko, joka joudutaan silloin tällöin tyhjentämään… jopa työajalla, ja ilman katetrointia….”

  Tähän ongelmaan on helppo ratkaisu. Laitetaan tarjoilijoille vaipat 😉

  • Et huonompaa keksinyt? sanoo:

   Juu. Jäädään kiinnostuneina katsomaan, mikä ravintola ottaa ekana syytteet ihmisoikeusrikkomuksesta.

 2. Junatar sanoo:

  Olen ihan samaa asiaa itsekin miettinyt ravintolavaunussa työskennellessäni, että mikä tämä mystinen ”kaljaa!” -tervehdys oikein on. Kaljan tilalla voi myös käyttää kahvi-sanaa.

  Tervehdykseen vastaamatta jättäminen saa minut tuntemaan itseni koneeksi, jota ei tarvitse kohdella kuten ihmistä.

 3. L sanoo:

  Minäkin olen miettinyt joskus baarissa että miksi baarityöntekijä tervehtii minua sanomalla ”mitäs sulle?” ja esim. bussikuski kysymällä ”mihin?” vaikka itse tervehdin ”moi” tai vaikka ”huomenta”.

  • V sanoo:

   Tämä loistava pointti. Sanotaanko näin että molemmilla puolin tiskiä yhtälailla tarvetta katsoa peiliin!

  • Sorsamon sanoo:

   Hyvä pointti joo! Tosin yökerhoissa / muissa yhtä meluisissa paikoissa, joissa pitää huutaa saadakseen jotain sanottua, ei yleensä tule sen enempiä moikattua kummallakaan puolella tiskiä. Helpompi kummallekin.

   Minä olen toiminut niin, että jos myyjä moikkaa tai ei sano mitään, moikkaan ensimmäisellä kerralla. Mitäs sulle -kysymykseen voi heittää sen kummemmitta tervehdyksittä vastauksen.

 4. kyllä.., sanoo:

  Ja kaljan ja kahvin lisäksi myös punainen mallu on ihan käypä tervehdys.

  En minun työtäni nyt varsinaisesti ole opettaa ihmisille käytöstapoja, mutta ei minulta ihminen, joka ei viitsi edes sitä heitä sanoa (ja ei, ei tarvitse pokkuroida tai nuoleskella, mutta mielestäni tietyt asiat kuuluvat peruskäytöstapoihin missä tahansa kanssakäymisessä toisen ihmisen kanssa) saa takaisin sen kummempaa kohteliaisuutta…toki ne perusjutut eli hinnan ostoksistaan ja mahdollisten vaihtorahojen määrän, mutta kiitokset, olehyvät ja hymyt säästän sitten muille. Tylyä ehkä, mutta näin se menee.

 5. AK sanoo:

  Miksi ette tee, kuten hyvä ystäväni minulle opetti (opettaa aina, kun satun hänen työvuorossaan baariin), annan esimerkin:
  Ystäväni: Moro
  Asiakas: Kalja
  Y: Moro
  A: Kalja
  Y: Terve
  A: No se saatanan kalja
  y: Terve
  A: Eikö täältä saa kaljaa?!?!?
  y: On hyvin kohteliasta tervehtiä takaisin
  A: Moi!
  Y: Moi, mitä saisi olla?
  A: Kalja.

  • J sanoo:

   Kuinka pikkusieluinen pitää olla, että lähtee ventovieraan kanssa tappelemaan siksi, ettei moikkaa takaisin.

   • Jorkka sanoo:

    Ei pikkusieluinen, vaan maaseudulta muuttaneiden ääliöiden lapsi. Tai maaseudulla yhä.

 6. Erica sanoo:

  Juuh. Niin tuttua tämä.
  Itse myös toivoisin, että asiakas osaisi sanoa tervehdyksen, mutta kaikilta se ei vain luonnistu. Ja kyllä monet asiakkaat ihan vaan tulevat purkamaan omaa pahaa oloaan ravintolaan. Tarjoilija saa monesti sen kaiken skeidan niskaan, jonka asiakas on saanut ehkä viikon aikana omille harteilleen. No, mut. Metsä vastaa niinkuin huudetaan, tosin kaikkea ei pidä ottaa henkilökohtaisesti. Ihanat asiakkaat saavat helposti loistavaa palvelua, mutta kyllä mun ammattiylpeys antaa moukillekkin hyvää palvelua, mikäli osaavat käyttäytyä asiallisesti. Asiakas kun ei ikävä kyllä ole aina oikeassa, varsinkaan anniskeluravintolassa 🙂

 7. Sampsu sanoo:

  Itsekin baarihommissa teen tuota tervehdystapaopetusta. Toisessa duunissa kenkäkaupassa välillä asiakkaat vastaa tervehdykseen ”Joo mä vaan kattelen.” Näille tekis mieli vastata että ”Joo ja mä vaan moikkailen…”

  • Ihanko oikeasti? sanoo:

   Jos ei itse ole edes ottamassa kontaktia myyjään niin pitääkö siinä alkaa suomifilmimäisen tekopirteästi sanomaan ”Hyvää päivää herra myyjä! Valitettavasti en ole juuri nyt apuasi vailla mutta ilmoitan sitten jos tarvitsen apuanne myöhemmin. Näkemiin!”. Pitänee opetella se oikea nuottikin siihen puheeseen ettei vaan kuulosta epäkohteliaan monotoniselta.

   Entäs jos myyjä tulee moikkaamatta juttelemaan asiakasta tyyliin ”Mitäs teille saisi olla?”, pitääkö siitäkin purnata? Vai onko kauppialla yksinoikeus pikkusieluisuuteen?

  • Bits sanoo:

   Tilausajobussia ajaessani tervehdin ensimmäisellä kerralla jokaista autoon nousevaa asiakasta selkeästi. Osa väistää, osa hätkähtää ja tervehtii takaisin, osa vastaa luontevasti. Erään koulun lapset saivat aikaan mahtavan fiiliksen, vastasivat kaikki reippaasti ja pojat ottivat lippikset pois päästä ovella!

  • Asennevammaa sanoo:

   Entäs sama homma toisinpäin. Myyjä tulee kysymään asiakkaalta ”mitä saisi olla?”. Asiakas närkästyy koska myyjä ei moikkaa ensin, moittii myyjän. Myyjä saa tästäkin tarinasta asiakkaasta itse paholaisen, vaikka toisessa lauseessa myyjä itse pahastuu jos häntä ei moikata, mutta pahastuu jos itse Myyjää moititaan moikkaamattomuudesta.

   Eikö olisi parempi että ei vedettäisi hernettä nenään jostain pienestä moikasta, suuntaan eikä toiseen. Jos joku kattelee vaan esineitä niin tartteeko siinä iskeä kantoja yhteen, käsiä lippaan ja tervehtiä kuin Alpo Kurkinen? Voi hyvänen aika sentään.. Itse en ainakaan myyjänä pahoita mieltäni tuohon ”joo mää vaan kattelen” -asiaan. Normaalia käytöstä. Epänormaalia on alkaa kyykyttää ja ”kouluttaa” potentiaalista asiakasta joka käyttäytyy normaalisti.

 8. lelle sanoo:

  Niin – asiakas ei todellakaan ole aina oikeassa, mutta asiakas on aina asiakas.

 9. Moro sanoo:

  ”moi tuoppi” on myös hölmö tapa tervehtiä. Vastaan yleensä ”moi kalja”. Tai ”moi lounas”.

  • joo sanoo:

   Tää nyt on jo turhaa rutisemista…

  • Lapsellista sanoo:

   Ja moni vastaa tuollaiseen pelleilyyn kääntymällä ympäri ja menemällä toiseen paikkaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *