Elämää kahvilakonditoriassa

Olin yhden kesän erään helsinkiläisessa kahvila-konditoriassa töissä. Työ oli niin ihanaa, etten koskaan enää aio aspaksi ryhtyä. Tässäpä kuvaus normaalimeiningistä kyseisessä puljussa.

– Se, että olen asiakas_palvelija_ ei ole sama kuin arvoton orja. Et voi puhua minulle miten tykkäät etkä kohdella minua niinkuin roskaa, sylkeä päälleni jne. Asiakaspalvelijan tulee olla kohtelias asiakkaalle mutta kyllä ne käytöstavat koskevat ihan jokaista aasiakastakin.

– Älä viitsi aamulla koputella lasioviin tai huudella että joko avaammme, avaan liikkeen kun olen saanut kaiken valmiiksi. Liike myös avataan seinällämme olevan kellon mukaan, ei sen mukaan mitä sinuin kellosi näyttää.

– Kun ilmoitat mitä haluat, käytä tuotteiden nimiä. En voi tietää mitä ”kaksi tollasta” tarkoittaa kun tuotteita on kymmeniä. Myöskään ”yks pulla” ei kerro mitä haluat, olemme konditoria ja meillä ei muuta olekkaan myynnissä kuin pullaa. En myöskään voi nähdä vitriinin ja siellä olevien pullapinojen takaa mihin pullaan mahdat osoitella.

– Meillä käy viikottain satoja asiakkaita. En todellakaan voi muistaa mitä juuri sinä haluat kun sanot ”se tavallinen”.

– Sille että mikromme räjähti enkä näin ollen voi lämmittää pullaasi ei ole minun syytäni, enkä todellakaan voi sille mitään. En voi muuttua mikroksi, joten älä sitten osta mitään jos pullan syöminen kylmänä on ylivoimaista.

– Älä anna lapsesi tulla ostamaan jotain ja sitten tule valmittamaan kuinka pikku kerttuannikki ei voi syödä tällaisia.

– Jos tuotteita on esimerkiksi viisi kappaletta kahdella eurolla, niitä on viisi kappaletta kahdella eurolla. Ei kuusi kappaletta kahdella eurolla tai neljä kappaletta eurolla.

– Jos kortinlukulaitteemm ei hyväksy muita kuin pankkikortteja, on ihan turhaa yrittää jankata että miksei electron käy. Minä en laitteen ominaisuuksia voi muuttaa. Sitäpaitsi kassan edessä on kissan kokoisin kirjaimin kirjoitettu lappu käyvistä maksutavoista, opettele lukemaan.

– Jos välttämättä haluat rahat takaisin jotenkin tietyssä muodossa, älä ensin ota palautusrahoja vastaan ja ala sitten valittamaan kun olen jo palvelemassa seuraavaa asiakasta.

– Liikkeellämme on sopimus kauppakeskuksen kanssa, että kauppakeskuksen työntekijät voivat ostaa meiltä puoleen hintaan. Se koskee todellakin kauppakeskuksen työntekijöitä, ei muita asiakkaita vaikka kuinka vinkuisit.

– Älä ostaa viimeistä kymmentä pullaa ja sano että käyt hakemassa rahan kadoten ikuisiksi ajoiksi tulematta koskaan takaisin. Jos et aiokaan tulla hakemaan tuotteita, sano se jotta voin myydä ne jollekin muulle. Älä myöskään tule takaisin viikon päästä ja luullen että säilytämme niitä sinulle ala sitten hikoamaan että ”miksi niitä mun viikko sitten ostamia sämpylöitä enää ole tässä!!!”

– Ilmoita selkeästi kun haluat ostaa jotakin, en voi tietää että keskustelu kumppanisi kanssa ”otetaaks me vaikka noita munkkeja vai noita viinereitä? mä kyllä tykkään noista viinereistä” on sama kuin se että haluat minulta kaksi viineriä. En myöskään osaa lukea ajatuksiasi jos vain seisot hiljaa ja tuijotat.

– Tämänpäiväisinä myydyt pullat ovat todellakin paistettu tänään, ne eivät ole eilisiä tai viikon vanhoja. Ei ole olemassa mitään salaliittoa jossa yritämme myrkyttää ihmiset vanhoilla tuotteilla.

– Jos haluat pullasi pakattuna jollain tietyllä tavalla tai pussin taiteltuna jotenkin erityisellä origamitavalla, ole hyvä ja ilmoita se ennenkuin olen kerennyt pakata pullasi.

– Älä tule liikkeeseen minuuttia vaille sulkemisajan, ja ala ryystää kahviasi pöydässä ja sitten hermostua kun sanon että suljemme minuutin päästä. Aukioloaikamme on kirjoitettu punaisella isolla tekstillä jo ulko-oveen.

– Se, että olen töissä konditoriassa ei tarkoita että tiedän kaiken maailman kaikista pullista. En todellakaan tiedä mitä hilloa ne siellä S-marketissa laittaa munkkeihinsa tai mitä se leipä K-kaupassa maksaa. Mene niihin liikkeisiin katsomaan ihan itse.

– Jos haluat pullasi lämmitettynä mikrossa, sano se kun tilaat pullan eikä sitten kun olen pakannut sen ja ojentanut sen sinulle.

– Älä syö ostamaasi pullaa ja sitten tule sanomaan että et voinut syödä sitä kun siinä oli laktoosia.

– Osaat varmasti valita pullasi koskettelematta sormillasi vitriinin lasia jokaisen pullan kohdalla.

– Älä sormeile esillä olevia tuotteita. Kukaan ei todellakaan halua ostaa sämpylöitä joita on hiplailtu räkäisillä käsillä tai leipää jonka kuori on paineltu lommoille. Äläkä viitsi seota jos huomautan koskettelukiellosta, järjen käyttö ja perus tapojen noudattaminen ei tosiaankaan ole kiellettyä.

– Minä en tiedä miksi pullat tehdään nykyisin niinkuin ne tehdään. En ollut syntynyt sata vuotta sitten eikä minulle todellakaan ole hajua miten silloin joku sitruunapulla tehtiin.

– Ole hyvä ja mieti jo jonossa mitä aiot ostaa ja kaiva pennit valmiiksi.

– Pullat myydään kokonaisina, en todellakaa myy sinulle puoliksi revittyä viineriä. Jos kokonaisen tuotteen ostaminen ahdistaa sinua, ei ole pakko ostaa mitään.

– Tarkista sopivat maksutavat ja rahojesi riittävyys ennenkuin olen pakannut tuotteet ja lyönyt ne kassaan. Jos päässälasku on ylivoimainen tehtävä, osta laskin.

– Jos et vaivaudu tervehtimään ja olemaan minulle kohtelias, on typerää odottaa ja vaatia sitä minultakaan. Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan.

– Mikäli esimerkiksi maitokannu on tyhjä tai mukit loppu, osaat varmasti ilmaista asian kohteliaasti ja ystävällisesti. Aina ei tarvitse olla mahdollisimman tyly. Minulla on kokonainen liike ja useita asiakkaita hoidettavana, en ehdi jatkuvasti huomata kaikkea sillä sekunnilla.

– Jos haluat kuitin ostoksistasi, pyydä se samantien eikä sitten kun olen lyönyt koneeseen jo seuraavan asiakkaan tavarat. Kuittia et myöskään voi saada todellakaan enää kaksi viikkoa jälkeenpäin.

– Kukaan ei voi muistaa ulkoa jokaikisen pullan ja leivän täydellistä tuoteselostetta ja ainesosia mitä sen valmistamiseen on saatettu käyttää. Tuotteet valmistetaan leipomossa, me olemme vain konditoria johon leipomo toimittaa tuotteet myytäväksi, jos haluat tietää tarkan tuoteselosteen, ole hyvä ja ota yhteyttä leipomoon. On aivan turhaa tulla haukkumaan minua huonoksi myyjäksi kun en tiedä jokaikisen pullan pilkuntarkkaa ainesosaluetteloa.

– Älä viitsi kinuta tuotteita ilmaiseksi tai kaupan päälle, olemme KAUPPA emmekä todellakaan lahjoita tuotteitamme pois.

– Jos et aio ostaa mitään, mene ulos liikkeestä äläkä jää muiden tukkeeksi pyörimään muutenkin ahtaisiin tiloihin.

– Kassakoneessa on näyttö, joka kertoo ostostesi loppusumman. Sinun ei tarvitse jatkuvasti kysyä sitä minulta kymmeneen kertaan.

– Sillä että ketjumme toinen liike toisessa paikassa myy jotain mitä me emme, ei liity meihin millään tavalla eikä minulla varsinkaan ole mitään tekemistä asian kanssa. Jos haluat sitä Vantaan liikkeen porkkanaleipää, mene sinne vantaalle äläkä jankkaa minulle miksei meillä ole sitä.

– Emme todellakaan myy sinulle velaksi mitään, ei vaikka vannoisit äitisi hengen kautta tulevasi juuri takaisin. Jos et voi maksaa, et osta.

– Järjen käyttö on sallittua koskien tuotteiden sisältöä. Nimi antaa usein vihjeen, hillomunkissa yleensä on hilloa ja ohraleivässä ohraa ja niin edelleen.

– Kaikenlainen tytöttely yms on todella alentavaa. Jos minäkin vaivaudun puhuttelemaan sinua kohteliaasti niin älä sinäkään viitsi nimitellä minua.

– Ei ole minun vikani jos jokin tuote on loppunut enkä voi sitä taikoa paikalle joten aivan turha minulle marista. Olisit tullut aikaisemmin kun tuotetta vielä oli hyllyssä. Joskus leipomo myös toimittaa muuta kuin oli sinä päivänä tarkoitus, sekään ei ole minun vikani. Kaikki tietyn tuotteen kappaleet ovat aivan samaa tavaraa ja valmistettu aivan samaan aikaan samassa paikassa. Onko sinun välttämättä PAKKO saada juuri se pinon alimmaisen kerroksen kolmannen rivin vasemmanpuoleisin leipä?

– Jos kulku toiseen kahvilan osaan on suljettu esimerkiksi tuolein ja laatikkopinoin, se tarkoittaa että et tunge sinne juomaan kahviasi vaan menet avoinna olevalle puolelle.

– Jos puolenhinnan myynti aloitetaan kello 18.30, se aloitetaan kello 18.30. Ei kello 15, ei kello 16, eikä yhtään aikaisemmin. Minun ei ole myöskään pakko myydä tuotteita alehintaan jos niitä on esimerkiksi todella vähän jäljellä, joten jos sanon että tänään alemyyntiä ei ole, sitä ei ole.

– Minulla on oikeus vessataukoihin, joten kestät kyllä joskus odottaa sen pari minuuttia kun en ole paikalla. Töykeä käytös ja marina poissaoloni johdosta on turhaa, tuskin alan lattiaa ja housujanikaan kastelemaan pulliesi takia.

– Minulla on muitakin töitä kuin kassalla seisominen. Tulen kyllä palvelemaan heti kun olen saanut kahvipannun putsattua tai haettua lisää lautasia takahuoneesta.

– Älä valita että tekemäsi ostokset olivat liian kalliita, hinnat olivat selvästi esillä eikä sinun ollut mikään pakko tulla edes koko liikkeeseen. Ja kukaan ei todellakaan repinyt rahoja kukkarostasi.

– Jos et osaa mitään yleistä kieltä, ota mukaasi joku joka osaa. Palveleminen on mahdotonta ilman kommunikointia.

– Älä anna lapsesi lääppiä vitriiniä, levitellä käsipapereita pitkin, huutaa korvani juuressa niin että kuroudun tai muuta mukavaa. Jos et osaa kaitsea pikkuvandaaliasi, jätä se kotiin.

– Älä viitsi maksaa viidenkymmenen sentin pullaa sadan euron setelillä, ihan totta. Äläkä varsinkaan viitsi suuttua kun ei meillä pikkukahvilalla ole antaa takaisin satojen eurojen seteleistä.

– On aivan turhaa suuttua siitä että muovikassi maksaa, et saa sitä ruokakaupastakaan ilmaiseksi.

– Älä viitsi aivastella ja yskiä suoraan kohti.

– Älä tuo minulle viikko sitten ostamaasi pullaa ja valita että se on liian kova syötäväksi. En todellakaan anna sinulle rahoja takaisin tuollaisesta.

– En myöskään ota takaisin pullaa joka on täynnä kissankarvoja, puristeltu littanaksi, syöty osittain tai muuta mukavaa.

– Jos kaadat kahvisi tai mehusi pitkin lattioita tai lapsesi oksentaa pitkin, voisit pyyhkiä sen itse tai edes tulla sanomaan että tiedän tulla siivoamaan sen sijaan että jätät sotkun siihen ja häivyt paikalta.

– Jos jokin tuote on loppu, se on loppu, piste. Jankkaaminen ei yhtäkkiä taio kauppaan lisää ruislimppua. Sillä ei myöskään ole mitään merkitystä että ”ainahan teillä on tähän aikaan vielä ollut tuotetta X”. Meillä käy vaihtelevasti asiakkaita ja tuotteita menee vaihtelevia määriä.

– Varmista tuotteen hinta ennenkuin ostat sen äläkä tule maksettuasi valittamaan hinnasta.

– Voisit katsoa hiukan ympärillesi että onko haluamaasi pullaa edes hyllyssä ennenkuin tilaat sellaisen ja suutut kun sitä ei ole.

– Voisit ennen kassalle tuloa miettiä valmiiksi mitä haluat, on ikävää kun seisotat jonoa puoli päivää pohtiessasi ottaisitko sittenkin viinerin vaiko tuollaisen leivoksen vai kenties sittenkin vain kahvia.

– Mikäli sinulla on huono päivä, älä pura sitä minuun. Minun syytäni ei ole se että Kimi hävisi formulat tai että naapurin Martti remointoi asuntoaan myöhään yöhön.

– Puhu selkeästi että kuulen mitä sanot, on turha mumista ja sitten suuttua kun en saa selvää.

– Mikäli olen palvelemassa toista asiakasta, on sinun aivan turha huutaa omaa asiaasi päälle. En keskity sinuun kuitenkaan ennenkuin on sinun vuorosi.

– Älä laita teepussia kylmään veteen ja sitten tule valittamaan että tee oli kylmää juotuasi sen. Osaat varmasti kokeilla onko muki lämmin kaadettuasi veden.

– Jos haluat palvelua, ole hyvä ja tule kassalle pyytämään sitä. En voi tietää että haluat tulla palvelluksi jos seisot selkä minuun päin pylvään takana piilossa tai jossakin sivussa.

– Älä viitsi valittaa minulle liian kalliista hinnoista, minä en asiaa päätä eikä se ole millään muotoa minun ongelmani. Asia kuuluu ylemmälle johdolle joten ota yhteyttä sinne jos pullan hinta saa verenpaineen kohoamaan.

– Ymmärrät varmasti mikä on jono ja miten sitä käytetään.

– Jos kassalla on lappu jossa pyydetään odottamaan hetkinen että myyjä palaa, sinä teet niinkuin lapussa sanotaan. Et todellakaan tule tiskin taakse itse ottamaan mitään.

– Älä viitsi raivostua siitä että meillä ei ole antaa sinulle teippiä/aikatauluja/jotain muuta jolla ei ole mitään tekemistä liikkeemme kanssa. Olemme kahvilakonditoria, emme askartelukauppa tai HKL:n palvelupiste.

– Jos häiritset jatkuvasti muita ihmisiä liikkeessäni, minulla on oikeus soittaa vartijat poistamaan sinut sieltä jos et nätisti sanomalla lähde. On aivan turha vinkua ja kitistä, käyttäydy kunnolla niin saat olla paikalla.

– Tarkista takaisin saamasi rahat samantien. Ei auta mitään tulla kuukauden jälkeen takaisin hikoamaan että ”se joku likka antoi mulle kympin sijasta takaisin vitosen sillon tammikuussa!!”, emme todellakaan voi muistaa tuollaisia vanhoja asioita.

– Me olemme kahvila-konditoria joka myy pullia ja leipiä. Me emme myy valmiina erilaisia hää- tai muita juhlakakkuja jotka saat mukaasi sillä sekunnilla. Jos haluat hääkakun justnytheti täksi päiväksi, se ei todellakaan onnistu vaan se on tilattava viikkoja etukäteen. Toimitusaika ei myöskään ole minun ongelmani tai päätettävissäni vaan leipomon.

– Minä en myöskään voi vaikuttaa siihen suostuuko leipomo tekemään kakun X kakun Y täytteillä tai kakun Z aineksilla.

– Tilattavien kakkujen koot on ilmoitettu hinnastossa jonka sait. Ei auta valmiin kakun hakiessani valittaa että näinkö tosta riittää X määrälle.

– Jos tilaat 10 suurta juhlakakkua, on aivan sinun asiasi huolehtia niiden hakemisesta ja kuljetuksesta. Minä en todellakaan voi jättää myymälää rontatakseni kakkusi autoosi. En myöskään voi muuttua kakunkuljetuspalveluksi koska meillä ei sellaista ole.

– Kylmävitriinissa noutoa odottava kakku jonka päällä lukee Lahtinen, on Lahtisen kakku. Emme myy sitä sinulle koska nyt sattuisit haluamaan samanlaisen.

– Älä jatkuvasti kysy mitä mikäkin tuote maksaa, hinta ilmoitetaan jokaisen tuotteen kohdalla selkeästi hintalapussa. Tuotteista ei myöskään anneta alennusta, hinnat on määrätty ja ovat mitä ovat. Jos 1,5 euroa on liikaa pullasta, ei sinun todellakaan ole pakko tulla liikkeeseen.

– Jos ostoksesi tehtyä ja seuraavan asiakkaan tultua kassalle päätät haluta vielä yhden sitruunapullan, et todellakaan voi tunkea takaisin kassalle asioimaan vaan menet jonon perään ja odotat uutta vuoroa.

– Älä osta tuotetta ja sitten tule valittamaan että siinä on jotain ainesosaa mitä et voi syödä. Osaatm kysyä asiaa jo tilatessasi.

– Älä osta metsämarjaviineriä, syö sitä, ja sitten tule valittamaan että et tykkää metsämarjoista vaan haluat omenaviinerin. Miksi tilasit sitten alunperinkään METSÄMARJAviinerin?

– Pullat ja viinerit valmistetaan leipomossa ja ne tuodaan valmiina myymälään. Jos et voi syödä pullaa minkä päällä on sokeria tai et pidä hillosta viinerin päällä, mitä siitä minulle kitiset. Älä osta jos ei miellytä.

– Annan toki sinulle uuden tuotteen jos esimerkiksi kompastut ja pulla vahingossa lentää lattialle. Mutta en todellakaan anna sinulle uutta jos pikku niilopetteriarmas räkii siihen tai heittää sen huvikseen päin seinää. Opeta lapsellesi käytöstavat.

– Jos sanon illalla että liike on suljettu, se on suljettu. En enää ota sinua asiakkaaksi vaikka kuinka jankkaisit. Jos tekisin niin joutuisin myös ottamaan seuraavan asiakkaan ja seuraavan jne. enkä koskaan pääsisi kotiin.

– Kokeile joskus valittamisen sijaan antaa kiitos jostakin.

Kiitos, avautuminen helpotti vuosienkin jälkeen jäljellä olevaa stressiä.

– Pullatäti –

Jaa tämä tarina:

9 kommenttia

 1. Yrittäjä sanoo:

  Huh huh.
  Yrittäjänä ja asiakaspalvelijana tuli kyllä mieleen että tyttö on väärällä alalla.
  Se asiakas maksaa sun palkan hei!
  Satoja asiakkaita käy viikottain, ei voi kaikkia muistaa mutta ei voi kuitenkaan olla vaihtorahojakaan kun kyseessä on pikkupaikka.
  Asiakaspalvelijan pitäisi selvästi astua itse asiakkaaksi omalle duunipaikalleen ja miettiä miten ne hommat oikeen menikään.

 2. Aspassa itsekin sanoo:

  On tultu meiltäkin kuittia pyytämään jälkikäteen tapahtumasta, kun ei ole asiakas huomioinut maksuhetkellä, että tarvitsee sen esim. saadakseen työnantajaltaan itse maksamansa summan takaisin. Ja kyllä, kuitti löytyy päivän kohdalta niinkuin pitäisikin löytyä ainakin 3 vuoden ajan

 3. pizzankääntäjä sanoo:

  Yhdyn ensimmäiseen kommentoijaan.

 4. Onsvaltti sanoo:

  no mut eikös hän heti tokassa lauseessa sano että ei aio alalle enää mennä? 😀 ei voi tietää ellei kokeile.

 5. perkule sanoo:

  Tuossa pitkässä litaniassa oli niin paljon toistoa että tiivistämisen taito olisi niin nannaa. Ehdin jo unohtaa puolet loppuun mennessä. No joo asiakaspalvelu ammattina ei ole kaikille.

 6. n30 sanoo:

  Totta että tarkkoja tuoteselosteita ei muista ulkoa,mutta tosia on että Kys.tiedot pitää olla tarkistettavissa vaikka sitten erillisesta paperista sieltä laatikosta.

 7. Vetää melkein sanattomaksi sanoo:

  Huh huh.
  Kylläpä olet kertakaikkiaan vastenmielinen, suorastaan kuvottava ihminen, puhumattakaan ”asiakaspalvelijasta”. Kunpa en ikinä, koskaan, milloinkaan joutuisi sinun kaltaisesi ihmisen ”palveltavaksi”. Ja voi sitä yrittäjä parkaa, joka sinut on töihinsä palkannut, eikä ilmeisesti todellakaan tiedä mitä kulissien takana tapahtuu. Tämä kirjoitus pitäisi lähettää työnantajasi luettavaksi pikimmiten, luulenpa että enää seuraavana aamuna ei tartteiskaan mennä sinne työpaikalleen ”kärsimään” vaan tilallesi olisi etsitty/löytynyt jo joku sinua huomattavasti parempi ja asiakaspalveluhenkisempi ihminen. Mikäli tietäisin työpaikkasi, kertoisin työanantajallesi välittömästi tästä kirjoituksesta, sekä myöskin välttelisin paikkaa jossa sinä olet töissä, ainakin tasan niin kauan kuin sinä siellä olet.
  Kertakaikkiaan, huh huh vielä kerran… Käsittämätöntä… No yleensä paha saa palkkansa, totuudet paljastuu ja tulee julki, jne… Toivoo nuori freelancer nainen jolle ASIAKAS on ykkönen ja tulot ja töiden kysyntä sen mukaista …

  • Justacustomer sanoo:

   Kirjoittaja sanoi että tuosta työstä on vuosia eikä aio alalle enää mennä. Opettele lukemaan niin pysyisivät sinunkin pelihoususi ehjinä.

 8. peksi sanoo:

  Kylläpä on kovat on katteet pullissa jos myydään tietyille asiakkaille -50 % hintaan. Olen itse todistanut 10-15 prosentin alennuksia naapuriliikkeen lounasruokailijoille, mutta tuo menee kyllä aika överiksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *