Infotiskillä inistään

Työskentelen infopisteellä rakennuksessa, jossa sijaitsee useiden eri yritysten toimistoja. Meille tuodaan infotiskille mm. asiakkaiden hakemuksia ja kirjeitä. Kaikki kirjeet eivät meille kuulu, mutta se ei näytä vauhtia hidastavan.

Asiakas saapuu kirjeen kanssa, joka on MA-toimistolle. Meidän toimipisteessä toimii LA-toimisto, AV-toimisto, XA-toimisto ja HV-toimisto. MA-toimisto on toisella puolella kaupunkia.

Minä: Tämä kirjehän on MA-toimistolle, ei meille. MA-toimisto on toisella puolen kaupunkia, osoitteessa Setoinenkatu 1.

Aasiakas:
Joo mutta ettekö se ota näitä vastaan?

Minä:
Emme ota, MA-toimisto ei toimi tässä rakennuksessa.

Asiakas:
Joo mutta ettekö te ota niiden postia?

Minä:
Emme, vaan postiosoite on Setoinenkatu 1.

Asiakas:
Joo mutta tehän otatte postinkin vastaan niin miksei tätä?
Tässä vaiheessa alan jo hieman epäilemään, tajuaako ihminen yhtään missä hän on.

Minä:
Tosiaan tämä virasto on Tämävirasto jossa toimii *luettelen kaikki osa-alueet*. MA-toimisto ei ole täällä, vaikka moni niin luuleekin. MA-toimisto palvelee osoitteessa Setoinenkatu 1. Tämä on Tämäkatu 1.

Asiakas:
No kyllä te olisitte voineet ottaa tämän hakemuksen vastaan!

Virasto sijaitsee kahden tien risteyksessä, jolloin pääovi on Tämäkatu 1 ja toinen sivu menee Tuokadun puolelle, muttei ole numeroitu. Moni tästä erehtyy ja suuttuu.

Asiakas: *tuo hakemuksen osoitteeseen Tuokatu 4*

Minä:
Anteeksi, mutta tämä on Tämäkatu 1. Tuokatu 4 on tästä hieman edemmäs, nuo virkahallinnon harmaat rakennukset.

Asiakas:
No ei varmati ole kun tämä on Tuokatu 4!

Minä:
Tämä on kyllä Tämäkatu 1, tämä on Tämävirasto. Tuokatu 4 on tosiaan vähän matkan päässä ja Tuovirasto on niissä virkahallinnon rakennuksissa.

Asiakas:
No voi *kiroilua* kun tuo katu on Tuokatu niin kyllä tämä tänne kuuluu!
Asiakas lähtee ovelle ja sanoo, että saan luvan toimittaa sen vaikka itse kävellen perille koska hän toi sen oikeaan paikkaan.

Minä:
Minä sitten revin tämän, koska kaikki ylimääräinen paperiposti menee meillä tuhottaviin. Mitään tositetta ei jää, että olette tällaisen kirjeen meille tuoneet, koska ulko-ovi josta tulitte on vielä kameroiden osalta pimeänä, kun niitä huolletaan tänään.

Asiakas:
*palaa takaisin, ottaa kirjeen ja uhkaa hommata minulle potkut kun en ota kirjettä vastaan*

Meillä on myös täällä toimiva HV-toimisto hieman löyhä postiensa kanssa. Aina, kun saamme postia, pitäisi soittaa kyseisen henkilön sihteerille ja jos sihteeri ei vastaa, niin seuraavaksi kyseiselle henkilölle. Ja jos kyseinen henkilö ei vastaa, on meillä virallinen ohjeistus, että kirje jätetään seuraavaan päivään. Joskus jos tiedän, että hakemus on kiireellinen, soitan koko HV-toimiston sihteeristön läpi, vaikka asia ei juuri heidän puolta kosketakaan. Tämä onkin sitten hauskaa hommaa, koska suurin osa toteaa, ettei asia heille kuulu, he eivät hakemusta hae ja tuhlaan heidän aikaansa. Kuitenkin aika-ajoin kun kirje jää toimitettavaksi seuraavaan päivään, tulee joku sihteeri valittamaan minulle, miksen ole toimittanut kyseistä kirjettä perille jonkun muun sihteerin kautta. Jos vastaan, että olen yrittänyt ja he ovat sanoneet, ettei asia kuulu heille tai eivät halua hoitaa sitä, alkavat he pyörtää puheitaan.
”Koskaan en ole niin sanonut.”
”Minulle ei ole edes soitettu.”
”Minä luulin, että asia koskee MA-toimiston kirjettä, se ei meille kuulu.”
Mitä tahansa tekee, väärin menee.

Jaa tämä tarina:

10 kommenttia

 1. teinitsejaloppui sanoo:

  ”Kuitenkin aika-ajoin kun kirje jää toimitettavaksi seuraavaan päivään, tulee joku sihteeri valittamaan minulle, miksen ole toimittanut kyseistä kirjettä perille jonkun muun sihteerin kautta. Jos vastaan, että olen yrittänyt ja he ovat sanoneet, ettei asia kuulu heille tai eivät halua hoitaa sitä, alkavat he pyörtää puheitaan”

  Tehokas vinkki näihin tapauksiin: nauhoita puhelu ja jos ininää tulee, soita nauhoite. Loppuu ininä.

 2. Nakke3 sanoo:

  Virastomaailma on kyllä melkoista asiakkaan juoksuttamista näköjään edelleen. Toisaalta, nykyaikana ihmettelen miksi kukaan haluaisi edes hoitaa asioitaan paperilla kun sähköisiä palveluja on olemassa koko ajan enemmän ja enemmän.

  • Pera sanoo:

   Onhan se kohtuutonta asiakkaan juoksuttamista kun ei Kelan hakemuksia voi jättää poliisilaitokselle tai kun verovirasto ei ota rikosilmoituksia vastaan eikä palomies kehtaa kirjoittaa sairaslomaa. Kyllä se on niin että omaa järjenköyhyyttä ihmisiltä jos ei oikeaan paikkaa osata mennä.

   • Nakke3 sanoo:

    Ei olisi mikään mahdottomuus poliisille ottaa vastaan Kelan hakemuspapereita. Posti kuitenkin kulkee virastosta toiseen ja suuri osa toiminnoista on muutenkin keskitettyä. Eri asia on sairaslomien kirjoittaminen, mutta laitettakoon se lapsus tuohon mainitsemasi järjenköyhyytesi piikkiin. 🙂

    • Pera sanoo:

     Pistähän osoite tulemaan niin tuon tästä edespäin kaikki kelan lappuset sinulle. Kyllähän se posti kulkee osoitteesta toiseen vai mitä?

  • Leon sanoo:

   Tarkoittaako tämä Nakke sitä, että koko naapuruston postit voi siis huoletta pudottaa sinun laatikkoosi ja ilolla menet ne jakelemaan oikeisiin osoitteisiin…?

   • Nakke3 sanoo:

    Leon, jos kerran lähdet asiattomuuksiin, niin riittääkö ymmärryksesi siihen että virasto on eri asia kuin yksityishenkilö?

    • Pera sanoo:

     Nakke3 jos kerran lähdet järjettömyyksiin niin riittääkö ymmärryksesi siihen että virasto on samankaltainen termi kuin esim taloyhtiö. Ethän voi nakata aloitetta Rovaniemelle Ketunkolon taloyhtiölle ja ihmetellä miksi meillä Tampereella ei tapahdu.

 3. Kenraali sanoo:

  tykkäsin erityisesti HV toimiston nimestä

 4. Jaahas sanoo:

  Nakke3:lle. Lähden nyt oeltuksesta, että olit tosissasi 😉 Voisihan sitä ”yksinkertaistaa” niin, että minkä tahansa valtion viraston infoon voisi jättä mihin tahansa virastoon osoitetun kirjeen. Kyllähän ne perille saataisiin. Lajitteluun ja kuljetukseen menisi kuitenkin aikaa. Tiettyjen virastojen välillä lisäksi viestivälitys toimii helpommin kuin toisten, jos niillä on jo ennestään keskinäistä viestinvaihtoa. Kaikkien välillä tätä ei varmastikaan ole. Siltikin ylimääräinen posti vie aikaa ja aika on rahaa. Sitähän valitolla on?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *