Kirjastossa hoituu kaikki

Kirjastojen tehtävien valitettavasti muuttuessa, ihmiset luulevat että kirjastotädeiltä voi kysyä/vaatia mitä tahansa.

Kopioimme puolestasi, maksamme laskut nettipankissasi puolestasi, käytämme nettiä puolestasi, hoidamme lapsesi, valvomme teinejä, asennamme prepaidin puhelimeesi jne jne.

Ja sitten kun ei suostu, riehutaan ja huudetaan että verovaroilla maksetaan eikä saa palvelua.

Ja

yleisin kuultu kysymys: ”Miten tästä saa tulostettua?”

Hmm..oiskohan se kohdasta TULOSTA ???????!!!!!

Kirjasto on kirjasto EI monitoimisto.

Jaa tämä tarina:

9 kommenttia

 1. Purkka sanoo:

  Ymmärrän kyllä harmituksen jos aasiakkaat pitävät kirjastoa jonakin kaupungin yleisneuvontana ihan omaa typeryyttään, mutta esim. senioreille (ja niille jotka harvoin käyttävät kirjastoa) saattaa varmasti ollakin suht. hankalaa asioida nykypäivän kirjastoissa, joissa kaikki on enevissä määrin digitaalista, kaikenmaailman lainaus- ja palautusautomaatteja, naputeltavia kirjautumiskoodeja ja hakujärjestelmiä myöten.

  • Meee sanoo:

   Eli mielestäsi seniorit saavat olla tyhmiä ja olla opettelamatta uusia asioita? Ihan yhtälailla jokainen jonkin uuden asian joutuu opettelemaan. Aivan naurettavaa tuo senioreiden paasaus ”vanhuksille hankalaa, eivätkä he opi”. Ei opi 20v jannukaan jossei ole opetteluasenteelle ja halukas oppimaan.

  • Digiopas sanoo:

   Ei pitäis olla iästä kiinni. Oma vika, jos ei halua opetella.
   Perustuu siihen, että olen ikäihmisiä digihommissa opastanut ja oppivat siinä missä muutkin.

  • Pääsykukka sanoo:

   Ihan jo tällein vajaa kolmekymppiselle oli aika yllätys, kun kävin kirjastossa lainaamassa kirjan melkein kymmenen vuoden tauon jälkeen. Ja kun ei ollutkaan enää ihminen sitä kirjaa ottamassa vastaan, vaan automaattinen itsepalvelu. Ja oli kyllä niin kylmää asiakaspalvelua, etten ainakaan seuraavaan kymmeneen vuoteen taas mene, ehkä ne e-kirjat on sittenkin parempia tuohon verrattuna.

  • L.A sanoo:

   Eikös tätä kirjastotätiä ärsyttänyt, että
   a) aasiakkaat vaativat sellaista, mihin työntekijöillä ei ole koulutusta saati lupaa, joten palkkaa ei tipu (nämä ylimääräiset ja sopimuksen ulkopuoliset työt vievät aikaa oikeilta töiltä) ja pahimmassa tapauksessa kaikille tulee kusiset oltavat?
   b) ollaan puusilmiä ja/tai pistetään aivot pois päältä?

 2. Jonna sanoo:

  Tuo kuulostaa nyt enemmänkin siltä, että aasiakas on oikeassa. Tulostamisen kanssa joutuu usein kysymään apua nuoretkin, koska kirjaston laitteet ovat vähän kivikautisia.

  • Huoh sanoo:

   Kirjastovirkailijat voivatkin auttaa kirjaston omien systeemien ja laitteiden käytössä. Ne kuuluvat työtehtäviin. Mutta alkuperäinen postaaja mainitsi listan asioita, jotka eivät kuulu kirjastovirkailijan tehtäviin tai asiantuntemukseen. Jos ihminen tarvitsee apua lomakkeiden täytössä, on yhteys otettava palveluntarjoajaan, henkilökohtaiseen avustajaan, tms. Ja lasten vahtiminen on vanhempien ja koulun vastuulla; ei kirjastovirkailijen kuuluisi juosta kurittomien kakaroiden perässä.

   Toki, monet auttavat omien kykyjensä puitteissa, mutta ei kirjastot pyöri, jos työntekijöitä vedetään pois varsinaisista työtehtävistä jatkuvasti.

   Menisitkö pankkivirkailijalta kysymään kirjaston laina-automaattien käyttöohjeita?

 3. Kirjasto"täti" sanoo:

  Tuo on kyllä valitettava tilanne, toisaalta täytyy pitää mielessä että kirjaston henkilökunta ei ole koulutettu (eikä osia edes kiinnosta) Kelan tai pankin palveluiden opastamiseen. Pankit ovat varsin hyvin täällä onnistuneet sulkemaan omat toimipisteensä, (kirjaston) asiakkailtakin on kuultu että pankista on tullut kommenttia ”Mene kirjastoon, siellä autetaan!”.
  Minä ainakaan en halua tietää, paljonko asiakkaiden tilit ovat miinuksella saati ottaa vastuuta jos jokin Kelan hakemus hylätään väärin täytetyn hakemuksen perusteella.
  Kaiken lisäksi täytyy toimia nuoriso-ohjaajana (ilman koulutusta saati lisää palkkaa), teknisenä tukena kaikenlaisissa ongelmissa. Jossain välissä pitäisi sitä omaa työtäkin tehdä..

 4. Johanna sanoo:

  Neljännesvuosisata takana kirjastotyötä. Ja pahenmmaksi menee. Meidän oletetaan olevan kaikkien alojen asiantuntijoita ja palvelijoita.
  Juu, perunkirjoituksetkin hoituu…
  Kvartaaleittain vaihtuvat kännykkämallit ja asiakkaan tietokoneohjelmat, eihän niitä ole kuin muutama tuhat, nekin hoituu tuosta vaan. Kohta meille tulee uusia palveluita: vaihdamme asiakkaan autoon kesärenkaat odotellessa.

  Sori, nyt tarvii mennä, joku huutaa yleisövessassa: ”Pyyhkimään..”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *