Leivän tilaamisen ABC

Koska leivän tilaaminen eräästä pikaruokalasta tuntuu olevan joillekin vaikeampaa kuin ydinfysiikka, annetaan seuraavassa hieman vinkkejä miten saat varmasti aasin maineen ja työtekijät taistelevat siitä, kuka sinulle joutuu tekemään sen sämpylän.

 

 1. Kävele suoraan jonon ohi kassalle ja vaadi leipää (Meillähän ei ole jonoa ja tuolla toisessa päässä ei suinkaan lue kissankokoisilla kirjaimilla ”tilaa tässä”.)
 2. Jonota 5min ja kun tulee vuorosi, ryhdy miettimään mitäs minä nyt haluaisin (Niin et sitten voinut katsoa niitä menutauluja aikaisemmin ja miettiä mitähän haluaisit tänään puputtaa?)
 3. Luettele täyte ja juustot ja paahto mutta älä suinkaan kerro minkä tyyppisen leivän haluat (Niin että laitettaisko kaikki vaan tähän paperille? HUOM: kerro ensin leivän laatu ja pituus, sitten täyte. Odota että kysytään lisää.)
 4. Luettele ihan kaikki täytteet kasviksia ja kastikkeita myöden heti tilausvaiheessa. (Koska olen töissä täällä, minulla pitää olla supermuisti?)
 5.  Tilaa kaverisi kanssa eri aikaan koska ”maksatte erikseen” (Niin siis… kaveri odottaa leipäänsä vähän enemmän kun ei voi tehdä samalla kertaa?)
 6. Älä missään nimessä sano jos leipään meneekin väärä kasvis nähdessäsi vaan odota kotiin asti ja laita palaute. (Niin sitä leipäähän ei toki tehdä nenäsi edessä ja ainoa mitä haluat on olla kusipää ja hyötyä tilanteesta hyvityksellä? Harmi kun se ei aina tuota tulosta).
 7. Kysy suosituksia mutta älä suinkaan ota niitä (Okei, kullakin makunsa mutta miksi kysyit jos pitäydyt sun tutussa ja turvallisessa kastikkeessa?)
 8. Lauo ne miljoonaan kertaan kuullut vitsit kysyttäessä laitetaanko kaikki kasvikset/tuleeko kuittia jne. (Koomikko vai? Voi hitsin harmi kun justnyt ei naurata).
 9. Ryhdy raivoamaan hinnoista ja siitä jos jokin tuote on loppu (Me työntekijäthän voidaan ihan hirveesti asiaan vaikuttaa niin…)
 10. Lue lehteä, puhu puhelimeen tai puhu kaverin kanssa koko toimituksen ajan (Kieltämättä tekisi mieli vaan lähteä tekemään seuraavalle asiakkaalle ruokaa kun sua ei taida kiinnostaa. Tai heittää sulle sinne jotain ihan muita vihanneksia. Oikeesti, keskity nyt vähän.)
 11. Hidastele, jos ei ole jonoa (Tiesitkö että 80% meidän työstämme tapahtuu takatiloissa, jossa muunmuassa valmistamme lisää tuotteita jotta sä saisit just sitä mitä haluat. Ei jonoa ei tarkota etteikö meillä olisi tekemistä, joten yritäpä nyt miettiä äläkä vatkutella niin että yhden leivän tekeminen kestää sen 10 minuuttia meistä johtumattomista syistä)
 12. Jätä tarjotin pöytään. (Ja sun oli pakko olla roskaava aasi koska? Oliko liian pitkä noin (parin) metrin mittanen kävelymatka? Joo, ymmärretään jos roskis näyttää olevan täynnä mutta meillä ei oo pöytiintarjoilua, joten vie itse tarjotin ja roskat pois).
 13. Tule ateroinnin jälkeen sanomaan että ruuassasi oli jotain vikaa. (Silti maistui? News flash, siinä kohtaa ei paljon mitään oo enää tehtävissä).
 14. Kun tulet isolla porukalla, siirrä pöydät yhteen ja jätä ne ruokailun jälkeen niin. (Siis… ihan oikeesti, ootko koskaan kuullut et jos siirrät jotain niin laita se takaisin?)
 15. Kun tilaat, puhu mahdollisimman hiljaa mumisemalla. (Siis… montako kertaa pitää kysyä ja sanoa että nyt en kuullut ennen kuin hiffaat että siinä on lasi välissä?)
 16. Kun tulet lapsen kanssa, keskustele Pirjo-Petterin kanssa vähintään kaksi minuuttia laitetaanko sinne nyt kinkkua vai kanaa vai mitä ja että laitetaanko nyt kurkkua ja salaattia ja odota että Pirjo-Petteri päättää itse ja synnyttää taakseen jonon. (Haluaisin muistuttaa että sinä olet se aikuinen joka lopulta päättää mitä Pirjo-Petteri ottaa jos ei meinaa päätöstä syntyä).
 17. Ja sitten kun Pirjo-Petteri pahoittaa mielensä ja ryhtyy uhmailemaan, älä reagoi mitenkään vaan anna kirkua ja painiskella maassa. (Mun pitäis ryhtyä saamaan työstäni kasvatustyön lisää koska niin monesti joudun itse tilanteeseen puuttumaan kun vanhemmat eivät selkeästi ole kiinnostuneita tai uskalla käskeä lasta koska onhan se nyt hellantelttu.)
 18. Saavu ravintolaan 15min ennen ja oleta, että ehdit syömään paikan päällä, etenkin jos ravintola on vaikkapa kauppakeskuksessa tai kaupan sisällä tmv. ja suuremmalla syyllä voit tehdä tämän ravintolassa, joka sijaitsee ihan itsenäisenä ravintolana jossakin. (Sulkemisaikaanhan ei voi olla jonoa ja tottakai saat jäädä syömään vaikka ollaan menty jo kiinni, eihän me toki koskaan haluta päästä kotiin. Et sitte voinu ajoissa lähteä liikkeelle?).
 19. Saavu ravintolaan 5min-1min ennen sulkemista (Siis oikeesti… toistan vielä kertaalleen… ei sun järki sanonu että olis voinut lähtee aiemmin liikkeelle?)
 20. Tule yllättäen tilaamaan paljon keksejä (etenkin illalla) ja loukkaannu kun niitä ei ole juuri nyt niin paljoa saatavilla ja paistamiseen menee noin 30minuuttia tai enemmän. (Olis varmaan järkeä tilata pari tuntia etukäteen niin saisit ihan kaikkia laatujakin mitä haluaisit?)
 21. Tule tilaamaan yli 5 leipää kerralla (Ootko ajatellut että voisit soittaa liikkeeseen ja tilata etukäteen? How bou dah?)
 22. Valita siitä kun saat leipäsi nopeasti ja sitä tekemässä on useampi henkilö (Siis… oikeesti sait leipäsi liian nopeasti? Mitähän mahdoit odottaa kun tulit PIKAruokalaan?)
 23. Käytä ”asiakas on aina oikeassa”-kortti kiistellessäsi jostain asiasta henkilökunnan kanssa tai vaadi puhua esimiehelle. (Tiedätkö montako kertaa asia muuten ei tosiaan ole näin :’D)

Jos tunnistit itsesi, onnittelut, olet aasi! 😀

Jaa tämä tarina:

36 kommenttia

 1. Janne sanoo:

  Kohta 13. on vähän kaksijakoinen. Siinä mielessä hyvä mainita, vaikka itselle maistuisi, että henkilökunta tietää, että jotain vikaa saattaa olla jossain ruoka-aineessa.
  Kohta 21. on mielestäni ok, kunhan ymmärtää, että siinä kestää, eikö hoputa.

 2. Apicius sanoo:

  Koko kyseisen ketjun konsepti on syvältä ! Kenellä on aikaa ja ketä kiinnosta käydä läpi vihanneksia, känttyjä ja soosseja ikuisuuksiin. Viimeisen kerran vierailin kun katuständissä näin tarjouksen että tämän mittainen käntty tällä täytteellä tähän hintaan. Kävelin sisään ja tilasin päivän käntyn. Eikö vain alkanut sama kyselyrumba sooseista ja lisäkkeistä. Kävelin ulos. Täysin himmeää touhua.

 3. Natsi sanoo:

  19. Eikö ravintola ole aina siihen loppuun asti auki, että sieltä saa tilata? myös silloin 5min ennen sulkeimista? Sulle varmaan kuitenkin maksetaan palkka vähintään sen 5minuuttia kuitenkin yleensä ylikin sen. Ravintoloissa tämä ratkaistaan ilmoittamalla, milloin keittiö menee kiinni. Ainiin te olette pikaruokala, joten safkaa saa koko ajan.

  21. Ihme jos ei raha kelpaa… Ei sitä aina tiedä 2h aikasemmin et koko porukka haluaakin leivät.

  Eli kiltisti vaan teet ne työt mistä sulle maksetaan.

 4. keijo sanoo:

  Täytyy kyllä tuosta kohdasta 8 mainita, että se on kyllä mainittu täällä jo niin moneen kertaan, että kuulostaa todella ironiselta kuunnella, kuinka ”ei jakseta kuunnella samoja vitsejä” samaan aikaan, ku väännetään samasta asiasta jatkuvasti 😀
  Mutta ihan kuin kohdasta 21 puuttuisi jotain. Yli 5 leipää ja täytyisi tilata etukäteen? Onko se sitten jotenki ultimaalisen hankala homma, että ammattitaito loppuu ja hanskat täytyy lyödä tiskiin vai mikä siinä on, että ei voi viittä leipää tehdä ilman, että täytyisi tilata etukäteen? (ja ihan tosissani kysyn tätä, en subin periaatteita niin tarkkaan tunne)

 5. Nakke sanoo:

  Kohta 17: uhmailevan Pirjo-Petterin rauhoittaa parhaiten kun ei kiinnitä uhmailuun mitään huomiota. Tämän ymmärtävät kaikki sellaiset asiakkaat ja asiakaspalvelijat, joilla on/on ollut omia lapsia. Jos lapsettomat eivät ymmärrä, se on sitten voi voi. Vai jätetäänkö puoliksi tehty tilaus kesken ja maksamatta, ja lähdetään PP:n kanssa kotiin?

  • Lihapulla sanoo:

   Tätä juuri olin tulossa myös sanomaan. Kukaan ei oleta että asiakaspalvelijan täytyisi puuttua siihen, pikemminkin odotan että ETTE puutu. Jos lapsi puhtaasti uhmaa tai kiukkuaa vaan saadakseen tahtonsa läpi, jätän huomiotta ja asioin loppuun tai poistun lapsen kanssa antamatta tälle erityishuomiota huonosta käytöksestään. Jos asiointi on aloitettu ja ruoka on saatava ja se leipä siinä tekeillä niin pakko se on hoitaa loppuun, lapsi huutakoot sitten sen aikaa. En halua tieten tahtoen aiheuttaa sitä että joudutte heittämään sen pois kun poistun vaan paikalta. Poistutaan sitten kun on maksettu ja otettu leipä mukaan MIKÄLI se turha kiukuttelu ei ole jo loppunut, miten usein käy kun se lapsi huomaa ettei se kiukuttelu tehoa.

  • Jalkapallo sanoo:

   Uhmaileva Pirjo-Petteri rauhoittuu parhaiten kun sitä potkaisee reippaasti päähän 🙂

  • :DDD sanoo:

   Tähän voi niin samaistua ihan kanssa-asiakkaana. Että voi yhden leivän tilaaminen olla ydinfysiikkaa joillekin 😂

   Ja lapsettomuus-kortti 👍👍👍 Ittelläki on muksuja ja jos kiukku yltyy julkisella paikalla ihan överiksi, niin sitten meillä lähdetään jonnekin syrjemmälle rauhoittumaan eikä jäädä maassa makaavan muksun kanssa keskelle ostaria hengaamaan ihan vain siksi, että ”huomiotta jättäminen on paras keino”.

   • Nalle sanoo:

    Jospa Pirjo-Petterillä onkin nälkä ja kiukkuaa siksi?

   • Putkimies sanoo:

    Itsehän en ymmärrä edes sitä miksi niiden purjopettereiden kanssa pitää ruveta edes neuvottelemaan siitä laitetaanko leipään sitä tahi tätä ja kuinka paljon?

    Ennenvanhaan annettiin tasan kaksi vaihtoehtoa: Syö tai ole nälissäsi.

 6. Sasu sanoo:

  Olen aivan selkeä aasi nämä ohjeet luettuani. Hyvä leipähenkilö, ole ystävällinen ja lue nämä ohjeesi ihan ajatuksella läpi kerran tai kaksi. Pohdi jokaista kohtaa ihan huolella. Saatat huomata, että aasiksi kutsumasi asiakas käyttäytyy aivan normaalisti.
  Hän pohtii valintojaan ja haluaa tietää (ja nähdä) mitä hän on ostamassa.
  Hän EI ole töissä ravintolassa, joten hänen tehtävänsä ei ole siivota. Jos henkilökuntaa on liian vähän, sitä täytyy palkata lisää.
  Lapset käyttäytyvät, kuten lapset käyttäytyvät. Joskus on hyvä päivä, joskus huono.
  Ja vielä, ei, en voi lähteä aikaisemmin. Kaikissa ammateissa ei voi vaan häipyä, kun kello kilahtaa työajan loppumisen merkiksi. Ei voi jättää potilasta hoitamatta tai tulipaloa sammuttamatta. Ravintolan ulkopuolellakin on elämää, jolloin liikenneruuhka tai moni muu asia saattavat sotkea aikataulun ja sitten tulee kiire. Ja silti voi vielä haluta omin silmin todeta, että käytettävä salaatti ei ole nahistunutta.
  Ihmiset vaan ovat sellaisia ja itse kukin valitsemme oman duunin omien kykyjen, ja kiinnostuksen perusteella. Mikäli nämä (a)asiakaspalvelun perusjutut ovat noin haastavia, olisiko aika pohtia jotain muuta hommaa?
  Ja vielä lopuksi, kun olet teesisi lukenut, printtaa ne parerille. Koita itse noudattaa ohjeitasi kun seuraavan kerran asioit jossain. Jos onnistuit, onneksi olkoon! Jos et, revi paperisi, ja mene takaisin töihin. Ja muista hymyillä ja tehdä se hemmetin patonki.

 7. Mummo sanoo:

  En ole koskaan käynyt subissa ja nyt en kyllä uskalla mennäkään.

 8. Vellu sanoo:

  Ole subissa töissä ja oleta että kaikki tuntee mestan tavat. lol.
  Salee nää aspat jotka vinkuu että ’miksei porukka valitte ensin leipää’ ei ikinä tajua sitä heti kysyä, saatippa osoittaa vaihtoehtoja. Jos siellä on ensimmäistä kertaa käymässä, menu on aika hiton laaja ja jos sitä ei lue edestakasin, ei sitä kukaan nuubi heti hiffaa.

 9. Karoliina sanoo:

  Ad 18 ja 19 – aika harva suunnittelee menonsa Subwayn aikataulujen mukaisesti. Suurin osa nappaa pikaruokaa pikaisesti matkalla töistä/töihin, kaupasta, harrastukseen, tms. Ei teille ihmiset tule samalla tavalla kuin varsinnaiseen ravintolaan 😉

 10. Meh sanoo:

  Pakko sanoa että tää oli kyllä ihan loistava kirjoitus 😀 Vaikka myönnänkin joskus tulevani sen 5min ennen sulkemisaikaa, toki pahoittelen ja kysyn että onnistuuko vielä tilata leipänen mukaan, jos ei, niin ei voi mtn, ymmärrän kyllä että olen itse myöhässä ja hlökunta ehkä tahtoo kotiin

 11. Alte Gubbe sanoo:

  Jos asiakkaan velvollisuuksiin kuuluu tarjottimen poisvienti ja pöytien järjestely, niin voisiko sen lasitiskin myös poistaa, jotta asiakas voisi itse kasata leipänsä. Eipä tulisi häirittyä niin paljon henkilökuntaa. En ole vielä koskaan löytänyt Chifonettejä, joilla voisin puhdistaa pöydän ennen ja jälkeen ruokailuni, senhän voisi lisätä laskuun, yksi käyttämätön siivousliina.

  • Tavallinen asiakas sanoo:

   Yllättävää, että jollekin ei edes tule mieleen, että asiakaskin voi itse siivota jälkensä pois 😀

  • Aapeli sanoo:

   Noniin, nyt vedettiin jo herne nenään siitä että pitäisi korjata omat jälkensä… 😀 Ketuttaako sua sekin että sun odotetaan tervehtivän ihmisille takaisin? Jos peruskäytöstavat ovat noin hukassa, niin huhhuh.

   • Alte Gubbe sanoo:

    Kyllä minä tervehdin myyjää useimmiten ennen häntä. Silti en ymmärrä, miksi minun pitäisi maksaa siivouksesta. Tullessani pöytä on jo valmiiksi sotkettu ja tahmainen, eikä siivousliinoja näy missään. Missä kultaisen käytöksen kirjassa tuollaisia käytöstapoja opetetaan.
    Eikä kannata vetää ’saamme syödä halvemmalla’ -korttia, ei, ei nuo pikapaikat mitään halpoja ole.

    • Justacustomer sanoo:

     Se pöytä on valmiiksi paskainen juuri sinunkaltaistesi ”ei mun tartte” -ihmisten takia. Just sayin.

    • Block sanoo:

     Ehkä se pöytä olisi paremmassa kunnossa jos kaiken maailman vatipäät eivät sotkisi sitä.

 12. Potemkin sanoo:

  Pirjo-Petteri Patongi-Artisti on nyt vaan naama näkkärillä ja täyttää sitä sämpylää jos sitä joku sattuu tilaamaan.

 13. Jaakko sanoo:

  Kohdista 12 ja 14 olen eri mieltä. Eikai hotellissakaan asiakas vaihda itse lakanoita ja siivoa huonetta? Jos henkilökunnalla ei ole aikaa pitää ravintolan tiloja puhtaana niin silloin tarvitaan lisää henkilökuntaa.

  Jos asiakas menee muualle koska ravintola on sotkuinen niin kumman tappio se on, ravintolan vai asiakkaan?

  • Roskaajaurpojen vihaaja sanoo:

   Hotellissa ja hienommissa ravintoloissa maksat myös siitä siivouksesta ja paremmasta palvelusta, toisin kuin pikaruokaravintoloissa ja se näkyy hinnoissa. Jos haluat, että roskasi siivotaan puolestasi, älä mene pikaruokaravintolaan!

   Minua niin risoo nuo roskiensa pöytään jättäjät, erityisesti silloin kun se pikaruokaravintola on täysi ja minä joudun edellisen ruokailijan roskat viemään, jotta mahdun itse pöydän ääreen syömään. Oletteko roskaajaurpot sitä ajatelleet, että monesti seuraava asiakas siivoaa teidän jälkenne!

   • Seppo sanoo:

    Minä kyllä siivoan omat sotkuni, mutta pöytien järjestelyn jätän niille, joille se kuuluu. Se en ole minä. Aika järkyttävää edes odottaa sellaista asiakkaalta. Taidanpa jatkossa olla käyttämättä ketjun ”palveluja”.

    • Suppo sanoo:

     Kuten ap totesi, jos rupeat itse välmäämään niitä pöytiä johonkin uuteen järjestykseen, laita ne myös takaisin ennen kuin lähdet, mieluiten niinkuin ne olivat. Tätä olen itsekin nähnyt ihan ”oikeassa” ravintolassa, ja se todellakin ottaa päähän. Jos et osaa laittaa niitä pirun pöytiä takaisin siihen järjestykseen kuin niiden kuuluu, älä satu niihin, it’s that simple!

 14. nospam sanoo:

  Toivon, että tämä antaa kirjoittajalle tilaisuuden kasvaa ihmisenä. Suurin osan näistä sinnikkäästi listatuista kohdista ei kerro asiakkaan typeryydestä, vaan siitä, että myyjän ylemmyydentuntoista päätä kiristää pahasti. (Pari kertaa olen elämässäni syönyt tässä paikassa (anteeksi) – ei se mitään, että leivät ovat mitä ovat, mutta se säännönmukaisen flegmaattisten myyjien jäätävyys on todella luotaantyöntävää.)

 15. vakiasiakas sanoo:

  En ymmärrä, miten ruoan tilaaminen Subissa voi olla jolle kulle väitöskirjaan verrattava haastava älyllinen suoritus. Jos ihminen osaa lukea ja ymmärtää lukemansa (huom! nämä yleensä kaksi eri asiaa), niin siinä lasissa on selkeät suomenkieliset ohjeet siitä, miten toimia ja siinä on kerrottu myös kaikki vaihtoehdot.

  Jos et tiedä, mitä joku sisältää, voit kysyä. Jos on paljon jonoa ja sinulla on älypuhelin (oman kokemukseni mukaan lähes 100 %:lla Subwayssa käyvistä on), voit googlata niinkin yllättävällä hakusanalla kuin Subway leivät ja löydät tämän pdf-tiedoston (http://www.subway.fi/pdf/allergeenitaulukko.pdf ) siellä on kerrottu kaikki olennainen. Jos ei tuollaiseen älylliseen suoritukseen kykene, suositten sitten kokkaamista itse tai käymistä lähi-R-kioskilla.

 16. Martsa sanoo:

  Eipä oo koskaan ollut pienintäkään ongelmaa tilauksien kanssa. Viimeksi Lontoossa ja sielläkin sujui ongelmitta vaikka menun sisältö olikin hiukan erilainen.

 17. Mimmi sanoo:

  Miks musta alkaa tuntua että kaikki nää ”artistit” on yhtä epäempaattisia ja itse aaseja joilla ei ole tietoa mitä on asiakaspalvelu. Olen erään kollegansa suusta kuullut samanlaisia valituksia. Ehkä heille nää on selkeitä juttuja, mut moni jättää leivät kokonaan tilaamatta ku ei uskalla koko puljuun, koska eivät tiedä miten siellä toimitaan…noh, eipä tartte niitäkään torspoja vaivautua palvelemaan, säästyypä siltäkin!

 18. Moog67 sanoo:

  1. Puolikas seesam steakhouse melt
  2. Tavallinen juusto
  3. Ei pekonia, ei Auraa
  4. Juu, saa paahtaa
  5. Jäävuori, suolakurkku ja tomaatti, kiitos
  6. Majoneesilla kiitos
  7. Laitetaan suola ja pippuri
  8. Otan mukaan

  Mikä tuossa nyt on vaikeaa? Ihan itse opiskelin…neljä kertaa käynyt Suomessa moisessa nyt kun täällä noita on. Ensimmäiselä kerralla 1992 Austinissa Texasissa oli hankalampaa, kun en tiennyt että kaikkea tuota voi parukan väliin edes tunkea. Täällä vasta opeteltiin jalapenon oikeaa nimeä.

 19. Viekää roskanne muualle sanoo:

  Itse en käy koskaan Subissa kun tuntuu niin vaikeelta. Outo konsepti.

 20. Juupajuu sanoo:

  Taas on sellainen itkupotkuraivarivuodatus tältä sandwich artistilta 😀 hyvä ettei ole tullut tuossa lafkassa käytyä.

 21. Jussi sanoo:

  Nyt taitaa olla peiliinkatsomisen paikka? Jos noin paljon ahdistaa niin kannattaisiko miettiä että ollaanko sitä ihan oikealla alalla töissä.

 22. Aasit asiakaspalvelujat?! sanoo:

  Joopajoo…jos siellä tiskin toisella puolella olisi henkilöitä joiden kanssa olisi yhteinen kieli! Ei mene suomi eikä englanti tajuntaan niin tilaa siinä sitten..

 23. kerttutäti sanoo:

  En uskaltanut mennä pariin vuoteen Subway leipäbaariin, koska se oli just noin vaikeeta. Tämäkin kiukutteleva pikkuneiti-myyjä käskee katsomaan MENUSTA?!

  No ei menussa lue:
  -Grahamleipä
  -paahtopaisti
  -tavallinen juusto
  -kyllä paahdetaan, kiitos.
  -tomaatti
  -kurkku
  -salaatti
  -kirkas kastike

  Menussa on vain kuivia kinkku tai kanaleipiä. Haluan muuta.

  Ja jos EI OLE JONOA! Niin miten sitä ehtii kahdessa sekunnissa joku lukea sitä menua, kun jo kysytään ”mitä saisi olla?”

  Kyllä nyt saisi aspa käydä vähn asiakaspalvelukoulutuksessa.
  hoh hoijaa noit pissiksiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *