Missä ne läskien vaatteet on?

Vaatteiden osto on monelle koitos, kaikki ei aina sovi päälle ja kiristää ja ahdistaa.

Jostakin syystä ihmiset kuvittelevat, että vaatekaupan myyjää kiinnostaa minkä kokoisia vaatteita asiakas käyttää. Eritoten jos asiakas ostaa kokoa L-XXXL. Ei kiinnosta.

Ei ole tarpeen päivitellä kovaan ääneen ”että hyvä tavaton enhän nyt MINÄ XL-kokoa käytä!” Vika on vaatteissa ja etenkin myyjässä kun edes kehtaa ehdottaa että sovitukseen kannattaa ottaa useampi koko (sillä koot vaihtelevat). Ei ole tarpeen huutaa kassapisteellä tuotteita ja palvelua huonoiksi jos joutuu ostamaan isomman koon kuin tavallisesti. Kaikki ostavat välillä isompia ja välillä pienempiä kokoja. Koko on vain numero…

On myöskin outoa kun tullaan kysymään, että ”Missäs ne läskien vaatteet on??!” ”Onko teillä vaatteita vain anorektikoille??” Ja kun sopivia vaatteita ei löydy huudellaan ja sadatellaan myyjälle ettei hän voi mitään pukeutumisesta ymmärtää kun itse on normaalikokoinen tai ”anorektisen laiha” kuten usein saa kuulla.

Jos kaikki pitäisivät yhtä kovaa ääntä ostoksistaan ei kukaan voisi tehdä ostoksia missään ikinä.

Jaa tämä tarina:

8 kommenttia

 1. myyjä vaan hei sanoo:

  Olin itse töissä pluskoon vaateliikkeessä ja on se kumma kun ihmiset loukkaantuu jos kehottaa ottamaan isomman koon jostain tietystä vaatteesta. Kyllä myyjä osaa kertoa että malli on sen verta pieni että kannattaa ottaa se omaa kokoa yhtä isompi. Sitten huudellaan ja sadatellaan sieltä sovituskopista kun on jääräpäisesti pitänyt ottaa se pienempi koko mutta se ei sitten kuitenkaan mahtunut päälle.. Hyvin usein myös pluskoon ihmisiltä tuli kysymyksiä kuten ”näytänkö mä läskiltä tässä”.. mitä siihen voi vastata jos asiakas myhäilee tyytyväisenä paitavalintaansa mutta selvästi paikat pursuavat ulos. Yleensä jos kehotti ottamaan isomman koon niin loukkaannuttiin ja haukuttiin myyjä ammattitaidottomaksi ja jos yritti kehua niin silti huudettiin että ”etkö sä nää kuinka mun läskit näkyy tästä, sun pitäis osata kommentoida mulle et näyttääkö tää oikeesti hyvältä” jne. Huoh. Lisäksi sain kuulla joiltain että mitä tollanen laiha tietää pluskokosista vaatteista vaikka olen itse kokoa L enkä todellakaan mikään sirorakenteinen…

 2. Vaatemyyjä sanoo:

  Mää ihan just viime yönä olisin halunnut tulla kertomaan juuri tästä nimenomaisesta aiheesta tänne. Miten joku luki mun ajatukset?

  Kuten Hotdog jo sanoikin, niin se on nimenomaan se huono itsetunto, josta tässä on kyse. Sitten he purkavat huonon olonsa viattomiin myyjiin, jotka hyvin harvoin ovat vastuussa tuotevalikoimasta eivätkä voi vaikuttaa siihen mitä kullakin hetkellä on myynnissä. Olen työskennellyt kahdenlaisessa vaatekaupassa, joista toisessa on vaihtelevasti kaikenikäisille- ja kokoisille suht edullisesti vaatteita, ja toisessa, jossa olin työharjoittelussa, oli suurin vaatekoko naisille merkistä riippuen L-XL, joskus harvoin XXL, ja sitä oli valikoimassa vain yksi kappale, kun taas S-M kokoja oli vaikka hurumykke. Numerokokoja saattoi joskus harvoin olla koosta 34 kokoon 44 asti. Tämän työpaikan jälkeen en halua ikinä kuulla, että nykyinen työpaikkani (ensimmäisenä mainittu) on laihojen ja nuorten rättikauppa, koska tämä harjoittelupaikkani oli juuri sellainen. Siellä kävi kyllä kaikenikäisiä naisia, mutta valikoimaan ei edes haluttu ottaa kyseisen ketjun plus-mallistoa, joten siitä voi nähdä, minkälaista asiakaskuntaa ko. kauppaan haluttiin.

  Tästä voisi jauhaa ikuisuuden, mutta se on tämä ulkonäkökeskeinen yhteiskunta ja kauneusihanteet sekä muotimaailma, jotka aiheuttavat sen, että pluskokoisille (inhoan tuota sanaa) on erilaiset vaatteet tai hyvin suppea valikoima.

 3. Vaatemyyjä sanoo:

  Mun kommentti ei näköjään päässyt julkaistavaksi asti eilen, joten yritetään uudestaan.

  Tämän julkaisun kirjoittaja on näköjään lukenut mun ajatuksia, sillä ajattelin juuri pari päivää sitten, että tulisin kirjoittamaan tästä samasta aiheesta! Mua alkaa siepata tämä asia niin paljon, eikä edes sen takia ettenkö jaksaisi näitä asiakkaita ja ennen ku joku tulee sanomaan, että vaihda alaa tai muuta vastaavaa, niin älkää. Mä haluan olla vaatekaupassa töissä ja auttaa asiakkaita löytämään itselleen sopivia vaatteita. Paino sanalla auttaa. Meinaan tällä sitä, että joka ikinen kerta, kun työpaikalleni tulee näitä ”ei täällä varmaan oo mitään XL-vaatteita, pelkkiä nuorten ja laihojen rättejä vaan” ihmisiä, niin mun sydän palaa halusta alkaa pitää palopuheita siitä, kuinka ihmisten (varsinkin naisten) tulisi olla varmempia itsestään ja ulkonäöstään ja haistattaa kukkaset medialle ja yhteiskunnalle, jotka tätä asennetta yrittää meille kaikille tuputtaa. Että laihuus ja fitness ovat aina ja ikuisesti in ja ”läskeillä” ei oo oikeutta näyttää kauniilta ja tyylikkäiltä. Siitä tämä käytös ja asenne kumpuaa.

  Nämä asiakkaat, jotka käyttäytyvät ikävästi ja tuomitsevat suoralta kädeltä vaatekauppojen valikoiman, ovat turhautuneita, kun suurimmasta osasta vaatekaupoista ei löydy heille mitään kivoja vaatteita. He olettavat sitten jokaisen vaatekaupan kohdalla, että ei heille löydy kuitenkaan mitään. Se on jotenkin surullista. Joskus päivästä riippuen ärsyynnyn tästä hieman ja tekisi mieli sanoa, että ”ok, miksi vaivaudut tulemaan kertomaan sen minulle tänne asti?”, varsinkin jos kuulen tätä päivät pitkät ja meillä kun todellakin on kaikenkokoisille naisille vaatetta ja kaikenikäisille sopivia. Itse olen 24-vuotias M/L-koon nainen ja olen löytänyt monta vaatetta kaipastamme, ja sitten taas myös äitini, joka on 50+ vuotta ja kokoa 2-3XL. Joskus myös tiettyjen kauppojen pluskoon (inhoan tuota sanaa) mallistotkin ovat kovin yksipuolisia ja suppeita. Mielestäni kaikille kokoluokille pitäisi olla tarjolla samoja tai samankaltaisia vaatteita. Se on erittäin eriarvoistavaa, kun on erikseen plus-mallistot ja ”normaalit mallistot”.

 4. MsPiggy sanoo:

  Aika erikoista, että vaatekaupan myyjää ei kiinnosta minkä kokoisia vaatteita asiakas käyttää.

  • Vaatemyyjä sanoo:

   Ah, Ms Piggy, long time no see.

   Kirjoittaja tarkoitti varmaankin, että häntä ei kiinnosta se minkäkokoisia vaatteita asiakas käyttöön siinä mielessä, että hän saa olla vaikka kokoa XXS, mutta häntä ei kiinnosta se koko vaan se asiakas ja että hän löytää asiakkaalle oikeankokoisen vaatteen. Ehkä hieman huonosti muotoiltu, koska kyllähän myyjän tarvitsee tietää minkäkokoisia vaatteita hän yleensä käyttää, että se antaisi hieman edes suuntaa mitä kokoa etsiä asiakkaalle, mutta pointti ei varmastikaan ollut olla ilkeä ja piittaamaton vaan että hän haluaa palvella asiakkaita, olivat he minkäkokoisia ja näköisiä tahansa.

 5. kansanterveys sanoo:

  Toisaalta on ihan hyvä, ettei tälle ylisyöneelle porukalle ole kuin suppeaa vaatemallistoa. Ehkä se kannustaisi laihduttamaan. Se olisi kansanterveydellisesti hyvä asia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *