Pelikoneiden pelaamisen vaikeus

Olen töissä huoltoasemalla jossa ennen kuin asiakas pystyy pelaamaan RAY:n pelikoneilla, pitää henkilökunnan kuitata koneen avaus. Eräänä iltana sitten kassalla ollessani, päätteemme ilmoitti piippaamalla että asiakas haluaisi minun avaavan pelikoneen itselleen. Tuttuun tapaan ennen avaamista vilkaisin pelialueelle ettei koneen avaamista pyydä alaikäinen henkilö. No koneella ollut nuori mies näytti sen verran nuorelta että päätin varmistaa vielä iän ennen peliluvan myöntämistä. Seuraavanlainen keskustelu käytiin tilanteesta kassalla:

Minä: Jos vielä henkkarit saisin nähdä ennen pelaamista?
Aasiakas: No kun tilanne on nyt sellainen, että olen lomilla vankilasta ja ajokorttini on siis poliisin hallussa.
M: Jollain tapaa valitettavasti minun kuitenkin pitää todentaa sinun täysi-ikäisyys ennen kuin voin antaa luvan pelata.
A: Kato tosta! (Näyttää rystysiään johon on tatuoitu 1996) En kai mä huvikseni tatuoi tommosta mun käteeni!
M: Valitettavasti kun tatuointi ei käy henkilöllisyystodistuksesta…
A: Ooksä ihan tyhmä ämmä? Se on vaan pelikone!
M: Meillä on täällä lait mitä minun täytyy noudattaa joten en voi päästää pelaamaan jollen ole varma että olet täysi-ikäinen.
A: No kato mun kaverin henkkarit, se pelaan mun puolesta!
M: Valitettavasti se ei toimi niin, että kaveri pelaa sinun rahoilla ja sinun ohjeilla peliä…
A: Kato ny v****u sen henkkarit!
M: Ei se nyt vaan toimi niin. Ainoastaan siinä tapauksessa päästän kaverin pelaamaan jos sinä et ole siinä vieressä.
A: Mut mä jään ton rajan toiselle puolelle kuitenkin.
M: En voi silloin päästää kaveriakaan pelaamaan.
A: SÄ OOT NIIIIN TYHMÄ ÄMMÄ ETKÄ TAJUU MISTÄÄN MITÄÄN. V***UN TYHMÄ ÄMMÄ!

(Tässä kohtaa jo koko sali tuijottaa kassalle mitä siellä tapahtuu)

Totesin tähän vain kylmän viileästi aasiakkaan poistuvalle selälle, että ”No, mä en aikanaan oo se joka on linnassa”.

Jaa tämä tarina:

24 kommenttia

 1. Uusi eläkeläinenkö? sanoo:

  Pääsisinköhän mä eläkkeelle, jos tatuoisin käteeni vaikka vuosiluvun 1940?

 2. Pahasetä sanoo:

  Monesti myyjät on kyllä enemmän aaseja kuin asiakkaat. Kyllä pitää pystyä päällepäin arvioimaan onko joku yli 18 vai ei.

  • Hästägaasi sanoo:

   Se ei aina ole niin helppoa; Minulla on käynyt ja tulee todennäköisesti vieläkin käymään niin että kysyn ”parikymppiseltä” papereita ja yllätyn kun kaveri on syntynyt 80-luvulla. Paras mitä minulle on käynyt oli kun opiskelijatyttö luuli minun olevan 35. (olin sillä hetkellä 19… …nyyh 🙁 )

   • nicor sanoo:

    Lisävaikeuksia tulee naisten kohdalla siitä, että erilainen meikkaus, hiustyyli ja vaatetus voi ”nuorentaa/vanhentaa” jopa 10 vuodella. Miesten kohdalla pitää muistaa, että parta voi kasvaa alaikäisellekin.

    Yksi erehdys ikäraja-kyselyiden suhteen voi tuoda jo kirjallisen varoituksen. Miettikää sitä jos myyjä tuntuu tiukkapipolta.

  • Neiti N sanoo:

   Mikä viisastelija. Meitä on moneksi ja on tapauksia joissa joku 16-vuotias näyttää reilu kakskymppiseltä kun esim. minä n. 25 v näytän yhä alaikäiseltä. Sen takia sitä tuli kaupoillekin ohje että se alkoholia/tupakkia ostava, joka näyttää alle 30 v., kysytään paperit.

  • Tandefeldt. sanoo:

   Ja millähän keinolla myyjä pystyy sen arvioimaan? Kerro ihmeessä, kun olet saanut keksittyä laitteen jolla lukea toisen ajatuksia.

   Karu totuus on, että monen henkilön todellista ikää on vaikea arvioida pelkän fyysisen habituksen perusteella.

  • Sivari-Eero sanoo:

   Ei todellakaan ole helppoa tuo iän arvioiminen. Itse suoritan sivaria kirjastossa ja kerran neuvoessani hieman vanhempaa naista asiakaskäyttöön tarkoitetun kopiokoneen kanssa, tämä ihmetteli nuorta ikääni ja arvioi syntymävuodekseni 2004. Tosiasiassa synnyin vuonna 1997.

  • Haha sanoo:

   Mutta kun se arvio ei riitä, tiedon täysi-ikäisyydestä pitää olla täysin varma. Ja toisekseen, noita ikäraja-asioita myös valvotaan koekäynneillä.

  • jepjou sanoo:

   Yhdessä yössäkö ulkonäkö muuttuu? Taidat itse olla eeässää lipittävä pissis-jonne 16w.

  • Aasiakaspalvelija sanoo:

   Jepjep, ja laki velvoittaa kysymään alle 30 vuotiailta henkkarit, joten se että arvioit jonkun yli 18 vuotiaaksi ei valitettavasti riitä.

   • kalle kuminaama sanoo:

    ei laki vaan kaupoille annettu ohjeistus. Laissa ei näin ole.

  • Itu sanoo:

   Mua luullaan pääsääntösesti 10v todellista nuoremmaks… Nyt vasta reilusti yli 30v iässä oon saanu Alkossa asioitua ilman, että kysytään papereita.

   Turha siis lähteä myyjiä mollaan, kun toinen näyttää isästään vanhemmalta ja toinen nuoremmalta. Ja, kun se arviointi ei tosiaan riitä, vaan pitää asialle saada varmuus.

  • myyjä vaan hei sanoo:

   Ei sitä ikää niin vain ole helppoa arvioida. Itse olen syntynyt 1989 ja usein minua luullaan vieläkin 19-20 -vuotiaaksi. En tosin ota siitä nokkiini, on aika imartelevaa kun luullaan noin 8v nuoremmaksi. Olen itsekin ollut myyjänä kaupassa moneen otteeseen ja vanhin jolta olen tainnut henkkarit kysyä on ollut vuosimallia 1983 että näin.

 3. Cassie sanoo:

  Minä olen 29, mutta monet luulevat minua edelleen 22-23-vuotiaaksi 😀 Imartelevaa! Poltin tupakkaa 27 vuoden ikään saakka ja minulta kysyttiin vielä vähän ennen 27. syntymäpäivääni henkkareita Prismassa kun ostin tupakkaa. Miksi siitä pitäisi hermonsa menettää? Todistaa vain ikänsä ja siinä se. Myyjät tekevät vain työtään.

  • Jussi 88 sanoo:

   Tällaiseen tapaukseen liittyen minultakin Prisman täti kysyi äkäisesti ”papereita!!?”, kun edelläni oleva asiakas osti keskiketterää karjalaa ja itse laitoin tavaroita hihnalle vuoden ikäisen poikani kanssa. Väliä meillä oli kärryn mitta edelläolevaan asiakkaaseen, emmekä tunteneet toisiamme. Lisäksi meillä oli se helvetin kapulakin välissä. Tästä huolimatta myyjä näki tarpeelliseksi kysyä minulta (ja pojaltani) henkkarit :DD

 4. Pera sanoo:

  Alkoholin ja tupakan suhteen tuon välittämisen ymmärrän, mutta mikä laki kieltää kaverin puolesta pelaamisen?
  Kunhan pelaaja on 18v niin saa pelata vaikka 2-vuotiaan rahoilla kunhan alaikäinen on peliauleen ulkopuolella eikä pelaa itse.

  • Hotdog sanoo:

   Olisikohan siinä samanlainen logiikka kuin siinä, että et saa kaverin rahoilla ostaa kaljaa kaverille joka seisoo 2m kassasta?

  • pppp sanoo:

   Ei Veikkauksia, pelikonepelejä tai raveja saa välittää niinkuin ei alkoholiakaan. Alaikäinen saa neuvoa, ohjeistaa ja alaik’iselle saa antaa pelejä lahjaksi mutta jos on epäilys että peli tapahtuu alaikäisen rahoilla, pelaaminen on estettävä.

 5. Juu sanoo:

  Minä (mies) täytän 39 reilun kuukauden päästä ja minulta kysytään paperit vieläkin aina kun menen kauppaan, jossa en asioi vakituisesti, Alkosta nyt puhumattakaan. Minulla on vuonna 1998 myönnetty ajokortti eli muovinen, mutta sellainen isompi kuin nykyinen. Myyjät eivät ole tottuneet saamaan sellaista papereita kysyttyään ja etsivät usein minuuttitolkulla syntymävuotta siitä kun se on eri kohdassa kuin uudemmassa ajokortissa.

  Yleensä myyjät nolostuvat ja selittelevät esim. että on varmasti kiva kun näyttää nuorelta ikäisekseen yms. Yleensä en viitsi kommentoida mitään takaisin, koska kieltämättä vituttaa todistaa vähän väliä ikäänsä vielä yli 20 vuotta täysi-ikäiseksi tulon jälkeenkin.

 6. nicor sanoo:

  Se on huvittavaa seurata jos kaupan pelikoneet ovat siinä tilassa, että kassamyyjän pitää ne aina erikseen avata pelaajalle. Keskellä ruutua kehoitetaan asiakasta painamaan jotain nappia aloitukseksi. Asiakas pistää rahan koneeseen painamatta ja se tulee ulos samantien.

  Myyjälle tulee äänimerkki ja tämä avaa tämän koneen. Hölmistynyt asiakas nostaa kolikkonsa ja siirtyy seuraavalle koneelle ja taas kolikko tulee ohi. Myyjä avaa tämän toisen koneen, mutta hömistynyt ja närkästynyt asiakas ottaa kolikkonsa ja kävelee pois.

  Molemmilla kerroilla pelikone on avattu heti kun myyjälle on tullut merkki ja näytöllä lukee isolla, että kone on valmis ottamaan rahoja vastaan. Asiakas on myös katsonut ruutua, mutta kun..

 7. Vähän nauratti sanoo:

  Olen vuonna 1971 syntynyt nainen. Tammikuussa 2013 en saanut kahta siideriä ostettua Cittarista, kun ei ollut virallista henkilöllisyystodistusta mukana, kun kuvallinen Kela-korttihan ei kaupassa käy virallisesta henkilöllisyystodistuksesta. Kassatyttö luuli minua ilmeisesti alle kolmekymppiseksi. Pikkuisen kyllä hymyilytti kassalla, en tosiaankaan pahastunut tuosta ollenkaan 🙂 Mieheni sitten maksoi ne siiderit, häneltä ei kysytty papereita, kun on parrassa jo harmaata 🙂

  • Hästägaasi sanoo:

   Miten niin ei käy? 😮

   • Alte Gubbe sanoo:

    Pankissa ilmoitettiin että toistaiseksi virallisen henkilökortin ja passin lisäksi heille kelpaa henkilötodistukseksi myös ajokortti jos se on poliisin myöntämä. Trafin myöntämiä ajokortteja heillä ei hyväksytä (ja KELA-kortteja ei hyväksytä ollenkaan)

 8. Kalterien kolinaa? sanoo:

  ”Totesin tähän vain kylmän viileästi aasiakkaan poistuvalle selälle, että ”No, mä en aikanaan oo se joka on linnassa””
  Tulee kyllä olemaan vankiloissa tosi täyttä, jos kaikki alaikäiset pelikoneen käyttäjät joutuu tiilenpäitä tavaamaan 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *