Pitseriassa

Olen töissä pitseriassa ja välillä tulee vastaan vähän kaikenlaista ”kivaa”…

1. Meillä lukee seinällä isolla lista täytteistä ja vieressä pitsan hinta yhdellä, kahdella, kolmella tai neljällä täytteellä. Niiden alla on perhepitsojen hinnat ja perässä lukee että ”vain mukaan”. Tämä tuntuu olevan joillekin ylivoimaisen vaikeaa ymmärtää, seinältä kyllä luetaan että ”perhepitsa”, mutta tekstin loppuosa jää kummasti huomaamatta.Sitten kun kassa sanoo että joo, se on vaan mukaan niin aletaan inttää että kun me syötäis täällä… Joskus saa vääntää aiheesta kauankin ja tolkuttaa että sori, se on vain mukaan, ei löydy meiltä niin isoja lautasia että niitä vois pöytiin tarjoilla.

2. Toinen joillekin käsittämätön asia on se, että kyllä, valkosipuli on meillä täyte (siksi se lukee siellä listassakin..). Siitä jaksetaan aina vinkua että ei se ole täyte vaan mauste. Välillä tekisi mieli vähän näpäyttää takaisin, mutta yleensä tyydyn sanomaan että eihän sitä pakko ole ottaa… 😀

3. Pitsan hintaan kuuluva salaattikaan ei tunnu kaikille kelpaavan koska se on ”vaan jotain rupusta kaalia ja ananasta!!”. No anteeksi kauheasti, mitä sen pitäisi olla? Ei kaikissa pitserioissa edes kuulu salaatti siihen hintaan…

4. Varmaan ärsyttävimpiä asiakkaita ovat nämä, jotka ruuhka-aikaan jumittavat kassalla ku eivät tiedä mitä haluavat ja keräävät taaksen kauhean jonon (eikä muita voi tietenkään päästää ohi miettimisen ajaksi..). Sitten kun he saavat vihdoin ja viimein tilattua ne pitsansa niin he kysyvät että onko olutta, jota meillä ei siis myydä. No, ilman oluttahan ei voi pitsaa syödä joten he päättävätkin lähte muualle. Joo kiitos, eipä mulla siinä muuta tekemistä ois ollutkaan kuin jumittaa kassalla…

5. Varmaan eniten v*tuttanut tapaus oli sellainen, että meillä oli aivan kauhea kiirepäivä, jonoa 40 minuuttia ja näin.. Sillon saa aina juosta hullun lailla eikä silti ehdi joka paikkaan. Niin eiköhän joku nainen tule viiden kakaran kanssa syömään ja ota yhteisen ison juoman (0,8) ja mene pöytään. No, yksi niistä lapsista sitten kippasi koko sen ison mukillisen limsaa siihen keskelle lattia…… No hyvä juttu, mullahan oli tässä just ihan turhaa luppoaikaa.. No ei siinä, ainahan vahinkoja sattuu. Ikävämmän tilanteesta teki vain se hirveä kiire ja se että se äiti alkoi valittamaan että eikö hän saa täyttää mukin uudestaan ilmaiseksi.. No et.

6. Tämä nyt ei ole millään lailla aasiakkaisiin liittyvä, mutta välillä sitä ihmettelee että mitä ihmisten päässä liikkuu vai liikkuuko mitään 😀 Meillä tosiaan systeemi on se, että valitaan vaan täytteet ja täytteiden määrän mukaan tulee hinta. Yhdeltä naiselta tosin taisi olla vähän hukassa tämä systeemi (tai numerot..).

A: Joo pitsa yhellä täytteellä, kinkku ja ananas.
M: Joo siis se on sit kahella..
A: Ei ku mä otan yhellä! Kinkku ja ananas!

No, sekin tilnne selvisi kun naisen ystävätär selitti että siinä on kaksi täytettä, se kinkku ja se ananas.. 😀 Välillä kassalla kuulee myös näitä ”No laita kolmella, kinkku, ananas, aura. Älä laita sipulia”, tai ”eikös jauheliha tuu aina siihen?”. Kieltämättä vähän meinaa aina naurattaa.. 😀

Sitten vielä loppuun muutama pikku vinkki kaikille jotka asioi pitserioissa (tai muissa pikaruokaravintoloissa tai vastaavissa..)
1. Ottakaa pliis niitä servettejä vain sen verran kuin tarvitsette, se määrä mitä niitä käyttämättömiä selvettinippuja löytyy pöydistä on oikeasti valtava. Ja kun niitähän ei voi uudestaan sinne laittaa..
2. Olkaa kilttejä ja älkää laittako jokainen omia astioitanne aina yhteen pinoon, se ei nopeuta tarjoilijan työtä, päinvastoin.
3. Jos on jotain ongelmaa (vessasta paperi loppu tms) niin SANOKAA SIITÄ! Työntekijät eivät kiireessä aina tahdo huomata kaikkea.
4. Hymyilkää kassalla, se piristää kivasti aina päivää! 🙂

– minä_vain –

Jaa tämä tarina:

7 kommenttia

 1. En ymmärrä sanoo:

  Tuskin saan vastausta enää tähän kysymykseen kun tää on näin vanha juttu, mutta ihmettelen ihan vilpittömästi tuota yhtä kohtaa. Miksi lautasten kasaaminen hidastaa/vaikeuttaa tarjoilijan työtä? Luulisi tosiaan maalaisjärjellä ajatellen että se vain auttaisi. Isäni on ollut nuorempana tarjoilijana ja hän aina kasaa kaikki välineet ennen kuin lähdemme ravintolasta. Vai enkö vaan nyt hoksaa jotain itsestäänselvää asiaa? Eikö tarjoilija kuitenkin joudu ne lautaset laittamaan yhteen pinoon?

  • Myös tarjoilijana ollut sanoo:

   Jos laittaa samanlaiset aina yhteen pinoon ja jättää niin niin se nopeuttaa, mutta jos laittaa sen oman pitsalautasen päälle oman salaattilautasen, lasin ja aterimet ja jokainen tekee tämän saman niin se hidastaa pirusti kun ne kasat pitää eka purkaa. Nopein aiia on viedä astiat niin että kaikki pitsalautaset läjään, siihen päälle salaattilautaset kasana ja sit laseja niin paljon ku mahtuu esim

  • Juni sanoo:

   No tämä on kyllä niin vanha juttu että tuskinpa tätä ainakaan asianosaiset enää lukee, mutta vastaan kuitenkin.
   Itse tein yhden kesän töitä tarjoilijana, ja on oikeasti helpompi, jos niitä lautasia ei kasata yhteen pinoon. Jos on vaikka kuuden hengen pöytä, ja kaikki lautaset on kasattu valmiiksi, ja siinä on myös laseja, pienempiä lautasia tai mitä ikinä, niin niitä ei saa mukaan mitenkään. Itse tarvitsin lautaskasan kantamiseen kahta kättä, mutta jos olisin saanut kerätä lautaset yksi kerrallaan, olisin saanut tasapainotettua ne kaikki toiseen käteen, ja toisella olisin voinut kerätä vielä laseja mukaan.

   Itse ainakin koin että oli helpompi kerätä lautaset yksi kerrallaan ja kasata ne yhteen käteen, siinä toinen jäi vapaaksi, vaikka ei olisi ollutkaan laseja tai muuta, niin ovien avaamiseen, tai mihin tahansa muuhun.

   Suurena ongelmana en tuota pitänyt, ja jos oli ollut todella iso seurue ja ravintolasta asiakkaat olivat jo poistuneet, kasasimme kyllä lautaset päällekkäin, mutta olihan se ammattimaisemman näköistäkin kasata ne yhdelle kädelle. 🙂 Mutta jokainen tekee tyylillään.

 2. sanoo:

  Miksei saa kasata lautasia, miten se hidastaa tarjoilijoitten työtä? o___O

 3. Juuri siksi sanoo:

  Olen itsekin ollut ravintolassa ja kyllä, se hidastaa ihan helvetisti jos asiakkaat tekee näitä ns ”mummopommeja”, eli laittaa lautasensa pinoon ja aina just niin kun ei pitäis. Kaikista hirveintä oli se kun jokainen laittoi oman lautasensa päälle sen pienemmän salaattilautasen ja omat ruokailuvälineet ja oman lasin ja omat roskat. Siinä oikeasti menee ihan turhaa aikaa tarjoilijalta kun ne kasat pitää purkaa ja kasata uudelleen niin että voi viedä mahd. paljon kerralla… Itse tykkäsin enemmän niistä jotka vaikka jätti kaiken pitkin pöytää kuin niistä jotka teki sata pientä kasaa. Se käy kyllä että koko pöytä laittaa aina samanlaiset lautaset pinoihin mutta ei pliis mitään enää niiden päälle, se nopeuttaa kyllä.

 4. tarjoilija sanoo:

  Lautasia ei kasata siksi, että tarjoilijoilla on oma systeeminsä siihen. Jos pöydässä on neljä henkeä ja kaikilla iso lautanen pitsalle ja pieni salaatille ja kaikki neljä tekevät omista astioistaan pinon, on pöydällä neljä pinoa, mikä vaatii yhdeltä tarjoilijalta kaksi reissua. Jos tarjoilija itse saa pinota saman määrän lautasia omalla tavallaan riittää yksi reissu. Tilanne on toki toinen jos osaatte kasata koko pöydän lautasista yhden yhteisen pinon, jossa on joka ikinen lautanen suurimmasta pienimpään järjestyksessä (isot ja pienet lautaset sikin sokin tuppaa olemaan hutera pino). On suloista että yritätte auttaa, mutta toisinaan se auttaminen tosiaan aiheuttaa tarjoilijalle ylimääräistä työtä.

 5. Pakko sanoa sanoo:

  Se asiakkaiden oma astioiden kasaaminen tosiaan hidastaa tarjoilijoiden työtä ihan vain sillä tavalla, että, kun astiat on valmiiksi kasassa, niitä ei saa kasattua hyvin omiin käsiin yhdellä kerralla. Jokaisella tarjoilijalla on oma tekniikka astioiden keräämiseen ja huojuvaa tornia, jossa on tähteitä, ruokailuvälineitä ym, ei ole kovin mukava roudata pidempää matkaa keittiöön.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *